Comisia AFCO din Parlamentul European a aprobat redistribuirea locurilor Marii Britanii între celelalte state membre. România a câștigat un mandat

UPDATE

Comisia AFCO a votat astăzi redistribuirea locurilor în Parlamentul European după Brexit, 27 dintre cele 73 de fiind alocate mai multor state începând cu legislatura din 2019-2024, notează EUObserver.

Franța, Spania, Italia și Olanda vor câștiga cele mai multe locuri, astfel: Franța (de la 74 la 79), Spania (de la 54 la 59), Italia (de la 73 la 76), Olanda (de la 26 la 29). Alte state cărora li s-au alocat locuri suplimentare sunt: Irlanda (de la 11 la 13), Danemarca, Estonia, România, Polonia, Austria, Slovacia, Finlanda și Suedia primind câte un loc.

Germania nu a reușit să își sporească numărul de deputați deoarece are deja numărul maxim permis de 96.

Bulgaria, Belgia, Republica Cehă, Germania, Grecia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Portugalia, și Slovenia își vor păstra același număr de deputați în Parlamentul European precum în prezent.

Raportul votat astăzi în AFCO urmează a fi dezbătut și votat la începutul lunii în sesiunea plenară a Parlamentului European din Strasbourg, iar apoi aceasta va fi trimis pentru dezbatere Consiliului UE.

Această relocare a fost dorită deoarece distribuția actualaă nu era considerată la fel de echitabilă pentru toate țările membre. Numărul total de locuri ar scădea de la 751 la 705. Restul de 46 de locuri vor rămâne goale, dar vor putea fi utilizate în viitor pentru deputații din noile state membre. Raportul trebuie aprobat de plenul Parlamentului.


Potrivit unui draft al unui raport ce a fost astăzi dezbătut în comisia Afaceri Constituționale a Parlamentului European (AFCO), șase state vor obține mai multe locuri în legislativul european după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, anunță EUObserver

Potrivit publicației, Franța și Spania vor avea alocate câte cinci locuri în plus, hotărâre luată în urma compromisului din cadrul negocierilor comisiei. Potrivit aceluiași draft, componența Parlamentului European va crește de la 701 membri câți sunt în prezent, la 706.

România este unul dintre statele care va primi locuri adiționale de europarlamentari, alături de Olanda, Polonia și Irlanda.

Cele 73 de locuri ale Regatului vor fi, prin urmare, redistribuite începând cu 2019 celorlalte state membre. În prezent România deține 32 de fotolii în Parlamentul European, situându-se pe locul 5 după Germania (96), Franța (74), Marea Britanie și Italia (câte 73), Spania (54) și Polonia (51).

O altă posibilitate anterior menționată anterior de către anumite voci a fost aceea a conservării acestor locuri în eventualitatea în care în 2025 va avea loc un nou val de aderare la UE.

Componența legislativului european a fost stabilită urmând următoarele reguli:

-numărul maxim de eurodeputați este de 750 + președintele;

-numărul maxim de eurodeputați pe țară este de 96;

-numărul minim de eurodeputați pe țară este de 6;

-locurile în Parlamentul European sunt distribuite după principiul proporționalității degresive.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.