Propunerea Euromaidanului pentru un europarlamentar roman – aducerea pro-rusilor in UE ”sa vada cum se traieste aici”

WINKLER INTALNIRE euromaidanPatru activisti ai “miscarii Euromaidan” de la Kiev i-au cerut marti europarlamentarului roman Iuliu Winkler (UDMR/PPE) sprijin pentru a organiza deplasari ale unor cetateni ucraineni din estul tarii in state ale Uniunii Europene, pentru ca acestia sa “vada ce inseamna un stat membru UE”, ca solutie impotriva propagandei rusesti antieuropene. 

Winkler s-a intalnit, marti, la Strasbourg, cu o delegatie formata din patru activisti ai “miscarii Euromaidan”, potrivit unui comunicat de presa emis de biroul europarlamentarului roman, preluat de HotNews.

“Ucraina este o societate relativ inchisa. Doar 25% din locuitorii din estul Ucrainei au calatorit dincolo de granitele tarii. Ei sunt supusi propagandei ruse si ca atare se tem de UE si de ceea ce ar insemna apropierea Ucrainei de UE. Ei cred ca aceasta apropiere va duce la pierderea locurilor de munca, la marginalizare. Acesti oameni au nevoie sa vada la fata locului ce inseamna un stat membru al UE, sa le schimbam perceptia, si de aceea am avea nevoie de sprijin pentru a organiza deplasari in state membre ale UE”, a afirmat Lilia Pyovar, activista in cadrul miscarii Euromaidan, potrivit sursei citate.

In context, membrii delegatiei de la Kiev si-au exprimat temerile cu privire la evolutia ostilitatilor in Crimeea si estul Ucrainei dupa referendumul din 16 martie, privind unirea peninsulei autonome ucrainene cu Rusia, se mai arata in comunicat.
Activistii pro-europeni sunt ingrijorati si de inrautatirea situatiei economice din Ucraina, afirmand ca guvernul de la Kiev are nevoie de sprijin concret din partea UE si NATO.

Conform comunicatului, Oleh Rybachuk, fost vicepremier al Ucrainei insarcinat cu integrarea europeana in anul 2005, a vorbit despre pericolul izbucnirii unui razboi in regiune cu consecinte nefaste asupra intregii Europe.
El a mai aratat ca fortele democratice si pro-europene din Ucraina nu au nici o ezitare in a incheia Acordul de Asociere cu UE dupa alegerile parlamentare din 25 mai.

De partea cealalta, Winkler a data asigurari ca Partidul Popular European sprijina fortele democratice si pro-europene din Ucraina.

“Stiu ca aveti nevoie atat de sustinere concreta si imediata, dar si de ajutor pe termen lung, iar din acest punct de vedere, pot sa va asigur ca ii aveti alaturi pe aproape toti colegii mei deputati din Parlamentul European, marea lor majoritate va sustin cauza. (¬) Am fost revoltat si miscat de moartea atator oameni si sper ca de acum incolo sa se mizeze pe cartea dialogului pentru a se evita noi pierderi de vieti omenesti”, le-a spus Winkler activistilor ucraineni.

“Cred ca noi, deputatii din Romania, suntem mai empatici decat ceilalti in privinta aceasta din cauza faptului ca, in 1989, la rasturnarea regimului comunist si pe strazile noastre a curs sange. Mai sper ca sacrificiile facute sa nu fi fost in van”, a adaugat europarlamentarul UDMR/PPE.

Din delegatia activistilor miscarii Euromiadan au mai facut parte Serhiy Koba, unul dintre liderii protestului din 29 decembrie 2013 organizat la rezidenta presedintelui Ianukovici, si Sergej Galanzin, care alaturi de Vitali Klitschko, a organizat mai multe manifestatii.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.