Protest de amploare în Istanbul față de un proiect de lege care promite achitarea bărbaților condamnați pentru violarea minorelor

Mii de persoane, inclusiv femei și copii, au protestat sâmbătă în Istanbul împotriva unui proiecte de lege controversat în urma căruia ar putea fi achitați bărbații condamnați pentru viol de minore dacă aceștia se căsătoresc cu victimele lor, informează Adevărul.ro, citând AFP.turcia

Mai mult de 3000 de persoane au luat parte la manifestația desfășurată în zona asiatică a orașului. Acestea au aplaudat, fluierat și scandat sloganuri antiguvernamentale.

Nu vom tăcea. Nu vom asculta. Retrageţi imediat proiectul de lege“, au strigat ei. Oamenii au fluturat pancarte pe care scria „AKP, ia mâinile de pe corpul meu“, o referire la faptul că partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a înaintat proiectul de lege.

Opoziţia, mai multe celebrităţi, precum şi o asociaţie care o are drept vicepreşedinte pe fiica lui Erdogan, şi-au exprimat nemulţumirile în legătură cu propunere.

ONU și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de proiectul de lege. „Aceste forme abjecte de violenţă împotriva copiilor sunt infracţiuni care ar trebui pedepsite ca atare, iar în toate aceste cazuri, interesul copiilor ar trebui să prevaleze“, a declarat purtătorul de cuvânt Christophe Boulierac.

Membrii Parlamentului turc au aprobat în prima lectură un proiect de lege care va permite ca bărbații care au fost acuzați de viol să fie achitați în cazul în care aceștia acceptă să se căsătorească cu victimele lor.

Proiectul va fi discutat marți, când aceștia vor oferi votul final. În eventualitatea în care acesta va fi aprobat, cei aproximativ 3000 de bărbați condamnați pentru viol vor fi achitați.

Guvernul precizează că vor scăpa de pedeapsă doar cei care au avut relații intime cu minorele fără a utiliza „forța sau amenințări”.

Numărul cazurilor de violenţă împotriva femeilor a crescut în ultimul deceniu în Turcia. Statisticile arată că rata crimelor vizând femei a crescut cu 1400% în perioada 2003-2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.