Proteste anti-SUA și antiisraeliene în Ankara. Vladimir Putin şi 57 de lideri musulmani vor veni în Turcia pentru a discuta despre situația Ierusalimului

Mii de persoane au manifestat duminică la Istanbul împotriva deciziei SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului. Un grup de protestatari au dat foc la o păpușă cu chipul președintelui american, Donald Trump, în timp ce strigau sloganuri antiisraeliene și antiamericane, potrivit Agerpres.

Totodată, zeci de mii de persoane au manifestat duminică la Rabat, capitala Marocului, împotriva deciziei unilaterale a președintelui Trump. Răspunzând apelului unor asociații marocane, manifestanții, purtând drapele palestiniene sau eșarfe în culorile Palestinei, au defilat din piața Bab el-Had către parlament. 

Preşedintele turc Recep Erdogan i-a invitat pe liderii lumii musulmane la Istanbul, pentru a-şi coordona acţiunile în acest dosar, dar şi pe omologul său rus Vladimir Putin.

Erdogan i-a invitat la Istanbul pe liderii Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) pentru a-şi coordona acţiunile în cazul deciziei lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului. Summitul OCI este convocat pentru săptămâna viitoare, imediat după întâlnirea dintre Erdogan şi Putin, care va avea loc luni, la Ankara.

Problema Ierusalimului agită de decenii bune diplomaţia internaţională. Israelul a ocupat partea de est a Ierusalimului în 1967 şi a anexat-o pentru a proclama întregul oraş drept capitala sa „eternă şi indivizibilă“. Palestinienii îşi doresc la rândul lor ca partea de est a Ierusalimului să fie capitala statului la care aspiră. De la înfiinţarea Israelului în 1948, comunitatea internaţională s-a ferit să recunoască Ierusalimul, un oraş sfânt pentru evrei, musulmani şi creştini, drept capitală, considerând că statutul său final trebuie stabilit în negocierile de pace israeliano-palestiniene.

Citiți și:  Benjamin Netanyahu, afirmații dure la adresa președintelui Turciei după ce Ankara a calificat Israelul drept ”stat terorist”: Nu iau lecții de moralitate de la un lider care bombardează sate de kurzi

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.