Proteste în Ungaria: zeci de mii de oameni au cerut renumărarea voturilor după alegerile câștigate de partidul lui Viktor Orban

Zeci de mii de manifestanţi au contestat sâmbătă, la Budapesta, sistemul electoral din Ungaria, care a asigurat victoria Fidesz – partidul naţionalist de dreapta al premierului Viktor Orban – în alegerile parlamentare de duminica trecută, relatează DPA şi Reuters.

Cu sloganul “Noi suntem majoritatea”, protestatarii au cerut renumărarea voturilor, modificarea legii electorale şi apărarea libertăţii presei, scrie Agerpres.

Alianța politică condusă de FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, a obținut o victorie categorică în alegerile din Ungaria, reușind să își asigure o majoritate de două treimi în Parlament. În acest context, Viktor Orban se pregătește să fie numit prim-ministru pentru a patra oară (după 1998, 2010 și 2014) și să rămână la putere până în 2022.

Fidesz a obţinut 49,9% din voturi la alegerile generale din 8 aprilie, iar potrivit sistemului electoral ungar şi-a asigurat astfel 133 de mandate parlamentare din cele 199, adică o majoritate de două treimi, care îi permite inclusiv să modifice Constituţia, mai amintește sursa citată.

Nemulțumirile cetățenilor intervin și pe fondul situației democrației și a statului de drept în țara lor. În urmă cu câteva zile, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European a recomandat ca Guvernul ungar să fie sancţionat din cauza, în opinia sa, unei lipse de respect faţă de democraţie şi statul de drept.

Parlamentul maghiar se va reuni pe 7 și 8 mai, pentru prima dată după alegerile care au avut loc pe 8 aprilie.

În prima sa sesiune, noul parlament va lua în discuţie pachetul legislativ guvernamental “Stop Soros!” împotriva “grupurilor civile pro-migraţie” şi proiectul de buget pe 2019 al Ungariei.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.