Astăzi, directorul Rețelei de Combatere a Criminalității Financiare (FinCEN), din cadrul Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite, a vizitat sediul Europol, de la Haga, și a discutat modul în care Europol și FinCEN pot lucra mai bine împreună pentru a proteja sistemul financiar internațional împotriva săvârșirii de infracțiuni, se arată într-un comunicat.
FinCEN la Europol
Kenneth A. Blanco, directorul Rețelei de Combatere a Criminalității Financiare și Wil van Gemert, director executiv adjunct al Europol, Directoratul Operațional, au fost de acord cu detașarea unui ofițer de legătură FinCEN la sediul Europol din Haga, Olanda. Ofițerul de legătură va sprijini și va coordona cooperarea dintre FinCEN, Europol și statele membre ale UE – în special atunci când schimbă informații.
Wil van Gemert, director executiv adjunct al Europol:
,,Europol este proiectat să funcționeze în parteneriat cu agențiile de aplicare a legii, departamentele guvernamentale și alte părți interesate. Noi împărtășim ideea de grup informațional, în sensul unui grup mare de indivizi care se reunesc și-și împărtășesc cunoștințele, opiniile și abilitățile strategice în scopul prevenirii și combaterii tuturor formelor de criminalitate organizată gravă la nivel internațional, a criminalității cibernetice și terorismului. Sistemul de ofițeri de legătură asigură faptul că interesele părților interesate sunt reprezentate la sediul Europol.”

Foto: Europol
Kenneth A. Blanco, directorul Rețelei de Combatere a Criminalității Financiare:
,,Acest acord consolidează parteneriatul deja excelent dintre FinCEN și Europol și va contribui la facilitarea schimbului de informații financiare vitale, într-un mod mai eficient, pentru a proteja mai bine sistemul nostru financiar și cetățenii împotriva daunelor”, a declarat directorul Blanco. ,,Suntem norocoși că suntem capabili să oferim o persoană de legătură dedicată si talentată, care este dedicata misiunii noastre comune de a ne păstra națiunile și familiile mai sigure pe ambele maluri ale Atlanticului si dincolo de el”.
Aproape toate activitățile infracționale produc profituri, adesea sub formă de numerar, pe care apoi infractorii încearcă să le spele prin diferite canale. În timp ce spălarea banilor este o infracțiune în sine, ea este legată și de alte forme de criminalitate gravă și organizată. Modelul de bază al spălătorilor de bani profesioniști este de a presta servicii de spălare a banilor în numele altor grupuri infracționale.
O abordare coordonată
Nivelul de spălare a banilor este dificil de evaluat, însă este considerat semnificativ. Unitatea de Informații Financiare a Europol dispune de un mandat larg în domeniul combaterii spălării banilor, finanțării terorismului și recuperării activelor. Unitatea de Informații Financiare oferă statelor membre informații și asistență medico-legală pentru a preveni și combate activitățile internaționale de spălare a banilor și finanțarea terorismului și pentru a sprijini statele membre atunci când recuperează încasările din infracțiuni. Obiectivul principal al anchetelor legate de spălarea banilor, finanțarea terorismului și recuperarea activelor este de a identifica infractorii implicați, de a le perturba asociații și de a recupera și confisca încasările din infracțiunilor lor.
Deopotrivă, misiunea FinCEN este protejarea sistemului financiar împotriva utilizării ilegale, combaterea spălării banilor și promovarea securității naționale prin utilizarea strategică a autorităților financiare și colectarea, analizarea și difuzarea de informații financiare.
Care este modul de lucru al Europol și FinCEN
FinCEN este un birou al Departamentului de Trezorerie din S.U.A. și își îndeplinește misiunea prin primirea și păstrarea datelor privind tranzacțiile financiare; analizarea și diseminarea acestor date în scopul aplicării legii; reglementarea băncilor și a altor instituții financiare în ceea ce privește detectarea, raportarea și prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului; dar și prin construirea unei cooperări globale cu omologii săi internaționali.
Europol este agenția de aplicare a legii a Uniunii Europene. Cu sediul la Haga, Olanda, Europol sprijină cele 28 de state membre ale UE în lupta împotriva terorismului, a infracțiunilor informatice și a altor forme grave și organizate de criminalitate. Cu peste 1100 de angajați, Europol utilizează instrumente de ultima generație pentru a susține anual aproximativ 40 000 de investigații internaționale, servind drept centru pentru cooperarea în domeniul aplicării legii, expertiză analitică și informații în domeniul aplicării justiției.