SUA, Regatul Unit, Germania şi Franţa s-au declarat sâmbătă îngrijorate de activităţile nucleare ale Iranului, ele cerând guvernului de la Teheran să revină la masa negocierilor cu comunitatea internaţională, într-o declarație comună adoptată în marja summitului G20 de la Roma de preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron.
Cei patru lideri occidentali s-au întâlnit pentru a discuta despre strategia viitoare în tratativele cu Iran privind programul său nuclear.
“Noi, președintele Franței, cancelarul Germaniei, prim-ministrul Regatului Unit și președintele Statelor Unite, ne-am întâlnit astăzi la Roma pentru a discuta despre riscurile pe care le reprezintă pentru securitatea internațională escaladarea programului nuclear al Iranului. Ne-am exprimat hotărârea noastră de a ne asigura că Iranul nu va putea niciodată să dezvolte sau să obțină o armă nucleară și am împărtășit îngrijorarea noastră gravă și crescândă cu privire la faptul că, în timp ce Iranul a întrerupt negocierile privind revenirea la Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) din iunie, a accelerat ritmul măsurilor nucleare provocatoare, cum ar fi producția de uraniu puternic îmbogățit și de uraniu metalic îmbogățit. Iranul nu are o nevoie civilă credibilă pentru niciuna dintre aceste măsuri, dar ambele sunt importante pentru programele de arme nucleare“, se arată în declarația publicată de Casa Albă.
Având în vedere că acești pași au devenit și mai alarmanți din cauza reducerii simultane a cooperării și transparenței Iranului cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), cei patru lideri au convenit că progresele continue ale Iranului în domeniul nuclear și obstacolele în calea activității AIEA vor pune în pericol posibilitatea revenirii la JCPOA.
“Situația actuală subliniază importanța unei soluții negociate care să prevadă revenirea Iranului și a SUA la respectarea deplină a JCPOA și să ofere baza pentru un angajament diplomatic continuu în vederea soluționării punctelor de dispută rămase – atât preocupările noastre, cât și ale Iranului”, arată declarația.
Liderii au salutat angajamentul clar demonstrat de președintele Biden de a readuce SUA la deplina conformitate cu JCPOA și de a rămâne în deplină conformitate, atâta timp cât Iranul face același lucru.
“Suntem convinși că este posibil să se ajungă rapid la o înțelegere privind revenirea la respectarea deplină și să se asigure pe termen lung că programul nuclear iranian este exclusiv în scopuri pașnice”, au mai precizat semnatarii.
Potrivit celor patru țări aliate, revenirea la conformitatea cu JCPOA va oferi o ridicare a sancțiunilor cu implicații de lungă durată pentru creșterea economică a Iranului, dar acest lucru va fi posibil numai dacă Iranul își schimbă cursul.
“Îi solicităm președintelui Raisi să profite de această oportunitate și să revină de urgență la un efort de bună credință pentru a încheia negocierile noastre. Aceasta este singura modalitate sigură de a evita o escaladare periculoasă, care nu este în interesul niciunei țări”, au subliniat Biden, Merkel, Johnson și Macron.
Liderii au salutat eforturile diplomatice regionale ale partenerilor din Golf în vederea detensionării tensiunilor și au arătat că revenirea la JCPOA ar avea ca rezultat atât ridicarea sancțiunilor, permițând consolidarea parteneriatelor regionale, cât și reducerea riscului unei crize nucleare care ar deraia diplomația regională.
“De asemenea, afirmăm hotărârea noastră comună de a aborda preocupările mai largi în materie de securitate ridicate de acțiunile Iranului în regiune. Ne angajăm să continuăm să colaborăm îndeaproape cu Federația Rusă, Republica Populară Chineză și cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, în calitate de coordonator, în vederea soluționării acestei probleme critice”, au conchis Joe Biden, Angela Merkel, Boris Johnson și Emmanuel Macron.