U.E.
Protestele fermierilor au cuprins capitala instituțiilor UE: Un monument din fața Parlamentului European din Bruxelles, vandalizat în jurul unor paleți în flăcări
Published
12 months agoon
Corespondență din Bruxelles
O mie de tractoare din toată Belgia și din străinătate, inclusiv din Italia, au fost confirmate joi pe străzile din Bruxelles de către zona de poliție Bruxelles-Capital-Ixelles, fermierii protestatari ocupând Place Luxemburg din fața esplanadei Parlamentului European și vandalizând un monument din apropiere, în timp ce liderii celor 27 de state membre s-au reunit pentru un Consiliu European consacrat rectificării bugetului multianual al Uniunii Europene și ajutorului pentru Ucraina.
Una dintre cele cinci statui de pe monumentul lui John Cockerill, instalat în centrul Place du Luxembourg din Ixelles, a fost demontată de manifestanți, a constatat la fața locului un fotograf al agenției Belga, potrivit publicației Le Soir.
Este vorba de statuia mecanicului Beaufort, unul dintre cei patru muncitori reprezentați în jurul monumentului fostului industriaș belgo-britanic, arată sursa citată.
Statuia demontată a fost lăsată pe jos, înconjurată de paleți în flăcări, a observat agenția Belga.
Place du Luxembourg, situată la periferia Parlamentului European, se află în centrul demonstrației sectorului agricol în marja unui summit european extraordinar.
Fermierii își exprimă nemulțumirea față de acordurile de liber schimb semnate între Uniunea Europeană și alte țări, față de complexitatea administrativă, față de standardele europene considerate “de neînțeles” și față de prețurile produselor vândute către industria agro-alimentară.
În context, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a adresat câteva cuvinte fermierilor care protestează în fața clădirii Consiliului European.
“Vă vedem, vă auzim. Dacă vreți ca vocea voastră să fie auzită, faceți-o auzită și în iunie, când veți vota la alegerile pentru Parlamentul European”, a spus ea.
Metsola a susținut că protestele fermierilor arată că există sectoare în societatea europeană care nu sunt ascultate.
“Trebuie să ne ascultăm mai mult și pe măsură ce intrăm în perioada de campanie pentru alegerile europene”, a spus ea.
Înainte de începerea oficială a summitului, președintele francez Emmanuel Macron a avut o discuție tête-à-tête cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta ce poate face UE pentru a-i liniști pe fermierii furioși care protestează în întreaga Europă, în special în Franța.
Având în vedere amploarea protestelor, dar și faptul că acestea au cuprins și România, președintele Klaus Iohannis a sugerat că executivul european condus de Ursula von der Leyen ar trebui să vină cu proceduri de sprijin.
Președintele a precizat că fermierii români au, în esență, aceleași probleme ca fermierii din Franța, din Germania, din Belgia, din Italia.
“Este vorba de felul cum sunt alocate subvențiile, despre cât pot folosi din terenul arabil, și așa mai departe, în contextul în care aceste discuții au fost încheiate practic în anul 2020, deci nu este nimic nou”, a amintit el.
“Însă trebuie să știți că, de când s-a decis acest lucru, în fiecare an până acum s-au dat derogări, și acum ar fi primul an când nu se dau derogări și fermierii simt aceste lucruri. Vom vedea cum poate Comisia să vină cu anumite proceduri de ameliorare“, a mai explicat președintele.
Comisia Europeană a răspuns miercuri preocupărilor agricultorilor din UE, propunând pentru 2024 o derogare de la condiția ca 4% din teren să fie lăsat pârloagă.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Zelenski le-a mulțumit individual liderilor UE pentru acordul de 50 miliarde de euro, fiind recunoscător lui Klaus Iohannis pentru că a păstrat “unitatea și forța” UE
După summitul UE, von der Leyen s-a întâlnit cu reprezentanții fermierilor, promițând “reducerea poverilor administrative pentru agricultori”
Klaus Iohannis a pledat, la Consiliul European, pentru susținerea fermierilor europeni cu soluții coordonate la nivelul UE și adoptarea sprijinului de 50 miliarde de euro destinat Ucrainei
Liderii UE speră că SUA vor fi încurajate de acordul european privind sprijinul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina: Nu ne lăsăm intimidați de Rusia și Kremlin
Ursula von der Leyen: Vom continua eforturile să convingem Austria că România și Bulgaria merită să fie în Schengen pe deplin
Zelenski elogiază unitatea puternică a UE prin acordul de 50 miliarde de euro pentru Ucraina: “Un semnal clar că Ucraina va rezista și că Europa va rezista”
ROMÂNIA
Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația
Published
15 hours agoon
January 24, 2025By
Teodora IonÎn 2022, în UE existau peste 1,4 milioane de profesioniști în domeniul sănătății care lucrau ca dentiști, fizioterapeuți sau farmaciști, arată cele mai recente date oferite de Eurostat.
Dintre cele 26 de țări pentru care sunt disponibile date, în 2022 existau 363 162 de medici stomatologi. Țara cu cea mai mare pondere a medicilor stomatologilor practicanți în raport cu populația a fost Cipru (cu 119,4 stomatologi la 100 000 de locuitori), urmată de Bulgaria (115,35 de medici stomatologi la 100 000 de locuitori) și România (114,73 de medici stomatologi la 100 000 de locuitori).
La celălalt capăt al ierarhiei, Irlanda a avut cei mai puțini dentiști la 100 000 de locuitori, cu 45,1, urmată de Malta cu 50,8 și Slovacia cu 54,7.
În ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi cu licență de practică, cea mai ridicată valoare din UE se înregistra în Suedia (179,13 medici stomatologi la 100 000 de locuitori), urmată de România ( 170,40 medici stomatologi la 100 000 de locuitori) și Lituania (150, 76 de medici stomatologi la 100 000 de locuitori).
România stă bine și la capitolul numărului de absolvenți de stomatologie.
În anul 2022, peste 69.000 de medici au absolvit în Uniunea Europeană, adică 15,5 absolvenți de medicină la 100 000 de locuitori.
România a avut cea mai ridicată rată, cu 9,9 la 100 000 de locuitori, urmată de Portugalia (9,1) și Bulgaria (7,8).
U.E.
Bulgaria amână aderarea la zona euro pentru 2026, invocând criteriul stabilității prețurilor
Published
16 hours agoon
January 24, 2025Bulgaria își amână planurile de aderare la zona euro pentru 1 ianuarie 2026, după ce guvernul condus de premierul Rossen Zhelyazkov a anunțat că nu va solicita rapoarte de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană (BCE) până la sfârșitul lunii ianuarie. Ministrul Finanțelor, Temenuzhka Petkova, a declarat joi că țara nu îndeplinește încă criteriul stabilității prețurilor, necesar pentru adoptarea monedei unice, transmit Novinite, preluat de Agerpres și Bloomberg.
„Diferența este mică, dar este un fapt: inflația medie actuală a Bulgariei este de 2,6%, comparativ cu 2,5% cerut pentru îndeplinirea criteriului de stabilitate a prețurilor,” a precizat Petkova. Ea a adăugat că, odată ce acest criteriu va fi îndeplinit, va fi obligată de parlament să solicite rapoartele de convergență în termen de 14 zile.
Deși guvernul susține că diferența este doar un obstacol tehnic, criticii sugerează că aceasta ar putea fi o scuză folosită de coaliția de guvernare – formată din GERB, Partidul Socialist Bulgar (BSP), populiștii „Există un Astfel de Popor” (ITN) și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) – pentru a sabota intenționat aderarea țării la zona euro.
„Când aceste condiții vor fi îndeplinite, fără îndoială voi face solicitarea,” a declarat Petkova reporterilor în Sofia, sugerând o temperare a ritmului pentru realizarea acestui obiectiv.
Coaliția actuală, care și-a stabilit ca prioritate adoptarea monedei euro, a respins miercuri amendamentele propuse la legea privind banca centrală, menite să asigure independența acesteia – un alt criteriu impus de BCE.
Deși premierul Rossen Zhelyazkov a declarat recent că solicitarea rapoartelor de convergență este „prioritatea numărul unu,” procesul a întâmpinat numeroase piedici în ultimii ani. Crizele bancare din UE, eșecurile Bulgariei în combaterea corupției, creșterea prețurilor generată de războiul din Ucraina și instabilitatea politică internă, cu șapte runde de alegeri din 2021 până în prezent, au întârziat acest demers.
Bulgaria a lucrat timp de ani de zile pentru a adera la zona euro, argumentând că adoptarea monedei unice va atrage investiții și va îmbunătăți nivelul de trai. Totuși, rezistența vine și din partea cetățenilor: doar jumătate dintre bulgari susțin aderarea, în timp ce naționaliștii și partidele favorabile Rusiei critică această inițiativă.
Uniunea Europeană cere țărilor candidate să îndeplinească mai multe criterii de convergență, inclusiv stabilitatea prețurilor. În trecut, BCE a exclus din calcul țările cu inflație semnificativ mai mică decât media UE, ceea ce a permis Croației să adopte euro în 2023. În cazul Bulgariei, însă, ajustările rămân necesare pentru a îndeplini cerințele stricte ale blocului european.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului
Published
16 hours agoon
January 24, 2025By
Diana ZaimParlamentul European va marca pe 29 ianuarie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului cu un discurs special al lui Corrie Hermann în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles, informează un comunicat oficial al Legislativului.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va deschide ședința solemnă pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), miercuri, 29 ianuarie, la ora locală 12.00 (13.00 ora României). Intervenția va fi urmată de spectacol muzical cu interpretarea concertului lui Pál Hermann.
Corrie Hermann se va adresa apoi eurodeputaților și va vorbi despre tatăl său, violoncelistul și compozitorul de origine maghiară Pál Hermann, pe care naziștii l-au ucis în 1944. Spectacolul muzical va include violoncelul său original Gagliano.
După ce deputații vor păstra un minut de reculegere, ceremonia se va încheia cu o interpretare muzicală a piesei „Kaddish” de Maurice Ravel.
Corrie și Pál Hermann
Născut pe 27 martie 1902 la Budapesta, Pál Hermann a fost student al lui Béla Bartók și considerat unul dintre cei mai buni violonceliști ai epocii sale. S-a mutat la Berlin în anii 1920 și a susținut concerte în toată Europa pe violoncelul său Gagliano. În 1933, Hermann a fugit în Belgia și Franța. După arestarea sa de către naziști în Toulouse în 1944, el a reușit să arunce un bilet din tren, cerând ca violoncelul Gagliano să fie salvat de naziști. Biletul a fost găsit și un prieten al lui Hermann a mers 100 de kilometri pentru a salva instrumentul. El a intrat în casa lui Hermann, a înlocuit instrumentul Gagliano cu unul mai mic și a fugit cu cel original legat pe spate.
Hermann a fost ucis de naziști într-un lagăr din Țările Baltice în 1944. Violoncelul său a fost redescoperit 80 de ani mai târziu, fiind folosit de un concurent în Competiția Regina Elisabeta. În cadrul sesiunii plenare comemorative, fiica lui Pál Hermann, Corrie (Cornelia) Hermann, în vârstă de 92 de ani, va povesti despre tatăl său, despre soarta sa tragică și activitatea sa.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ziua Internațională a Educației: Intergrupul PE privind educația a propus crearea unui Cadru de Investiții al UE destinat educației și competențelor finanțat prioritar în viitorul buget european pe termen lung
Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu
Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația
Bulgaria amână aderarea la zona euro pentru 2026, invocând criteriul stabilității prețurilor
Iulian Chifu: Lumea lui Trump – deconstrucție și reconstrucție pe baza oligarhiei conservatoare globalizante
Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului
Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu
Calea Europeană lansează rubrica “România suverană în NATO și UE”
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: Doar în cadrul UE putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră
Franța cere amânarea regulilor UE pentru companii privind raportarea impactului de mediu și verificarea lanțurilor de aprovizionare
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Trump se angajează la Davos să reducă prețul petrolului pentru “a încheia imediat războiul Rusia-Ucraina”
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- NATO1 week ago
Delegația României la NATO, vizitată de secretarul general Mark Rutte: Datorită NATO, România este astăzi stabilă, sigură și mai prosperă
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%