Comisia Europeană a lansat miercuri noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit ca urmare a nerespectării unor părți importante din Protocolul privind Irlanda de Nord, la scurtă vreme după ce Londra a publicat un proiect de lege prin care modifică în mod unilateral acest element important al Acordului de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, convenit și adoptat de ambele părți.
În ciuda apelurilor repetate adresate guvernului britanic de a pune în aplicare protocolul, acesta nu a reușit să facă acest lucru. Aceasta reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional.
Potrivit unui comunicat al executivului european, scopul acestor proceduri de infringement este de a restabili conformitatea cu Protocolul într-o serie de domenii-cheie în care Regatul Unit nu l-a pus în aplicare în mod corespunzător – în cele din urmă, cu scopul de a proteja sănătatea și siguranța cetățenilor UE.
În același timp, Comisia Europeană oferă detalii suplimentare cu privire la posibilele soluții pe care le-a prezentat în octombrie 2021 pentru a facilita circulația mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord.
În documentele de poziție publicate, instituția explică modul în care circulația mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord poate fi facilitată în mod semnificativ. Comisia invită guvernul britanic să se angajeze serios și constructiv în legătură cu aceste soluții propuse. Ca de obicei, Comisia va acționa în strânsă colaborare și în dialog constant cu Parlamentul European și cu Consiliul.
”Încrederea se construiește prin îndeplinirea obligațiilor internaționale. Acțiunea unilaterală nu este constructivă. Încălcarea acordurilor internaționale nu este acceptabilă. Regatul Unit nu respectă Protocolul. Acesta este motivul pentru care lansăm astăzi această procedură de încălcare a dreptului comunitar. UE și Regatul Unit trebuie să colaboreze pentru a aborda problemele practice pe care protocolul le creează în Irlanda de Nord din cauza Brexitului. Sunt în continuare convins că, cu o voință politică reală de a face ca protocolul să funcționeze, ne putem atinge obiectivele. Fac apel la omologii mei britanici să se angajeze cu bună-credință și să exploreze întregul potențial al soluțiilor pe care le-am prezentat. Numai soluțiile comune vor crea certitudinea juridică pe care o merită oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord”, a transmis vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, responsabil pentru relații interinstituționale și prospectivă.
Procedurile de infringement
În primul rând, Comisia a decis să treacă la cea de-a doua etapă a procedurii de infringement lansate la 15 martie 2021, prin emiterea unui aviz motivat.
Această procedură a fost lansată ca urmare a faptului că Regatul Unit nu a pus în aplicare în mod corespunzător protocolul, în special în ceea ce privește cerințele de certificare pentru circulația produselor agroalimentare.
Aceasta fusese suspendată anul trecut în spiritul unei cooperări constructive pentru a crea spațiul necesar pentru a căuta soluții comune cu Regatul Unit. Cu toate acestea, refuzul Regatului Unit de a se angaja într-o discuție semnificativă începând din februarie – și acțiunea unilaterală din această săptămână – este direct împotriva acestui spirit.
În cazul în care guvernul britanic nu răspunde în termen de două luni, Comisia va lua în considerare posibilitatea de a acționa Regatul Unit în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din protocol, Curtea de Justiție are toate competențele prevăzute de tratate, inclusiv posibilitatea de a impune o sumă forfetară sau o penalitate.
În al doilea rând, Comisia a decis, de asemenea, să lanseze două noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit pentru:
- neîndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul normelor sanitare și fitosanitare (SPS) ale UE. În special, Regatul Unit nu efectuează controalele necesare și nu asigură un personal și o infrastructură adecvate la posturile de control la frontieră din Irlanda de Nord. De asemenea, a emis orientări care au ca efect neaplicarea legislației UE;
- nu a furnizat UE anumite date statistice comerciale referitoare la Irlanda de Nord, așa cum prevede protocolul.
Acest lucru marchează începutul procedurilor de infringement, astfel cum se prevede la articolul 12 alineatul (4) din protocol, coroborat cu articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Scrisorile de astăzi solicită Regatului Unit să ia măsuri rapide de remediere pentru a restabili conformitatea cu termenii protocolului. Regatul Unit are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisori.
Comisia este pregătită să ia măsuri suplimentare.
Detalii suplimentare pentru punerea în aplicare a acordurilor de facilitare a circulației mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord
Obiectivul general al Comisiei rămâne acela de a găsi soluții comune cu Regatul Unit în cadrul protocolului. În acest fel se poate asigura securitatea juridică și predictibilitatea pentru persoanele și întreprinderile din Irlanda de Nord.
În două documente de poziție, Comisia a concretizat acordurile pe care le-a prezentat în octombrie 2021 în domeniul vamal și al normelor sanitare și fitosanitare (SPS). Scopul publicării acestor texte este de a arăta că se pot găsi soluții în cadrul protocolului. Comisia rămâne pregătită să exploreze aceste soluții cu guvernul britanic.
După cum s-a subliniat în octombrie 2021, UE prezintă un model simplificat de punere în aplicare a protocolului, în care fluxul de mărfuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord – în ceea ce privește mărfurile destinate să rămână în Irlanda de Nord – este facilitat într-o măsură semnificativă. Această facilitare este permisă de o serie de garanții pentru a se asigura că mărfurile nu trec pe piața unică a UE.
Comisia consideră că aceste sugestii deschid calea către o rezolvare a problemelor de punere în aplicare legate de vamă și de SPS.