Connect with us

MAREA BRITANIE

Protocolul privind Irlanda de Nord: Comisia Europeană lansează noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit pentru că a încălcat dreptul internațional

Published

on

©European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat miercuri noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit ca urmare a nerespectării unor părți importante din Protocolul privind Irlanda de Nord, la scurtă vreme după ce Londra a publicat un proiect de lege prin care modifică în mod unilateral acest element important al Acordului de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, convenit și adoptat de ambele părți.

În ciuda apelurilor repetate adresate guvernului britanic de a pune în aplicare protocolul, acesta nu a reușit să facă acest lucru. Aceasta reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional.

Potrivit unui comunicat al executivului european, scopul acestor proceduri de infringement este de a restabili conformitatea cu Protocolul într-o serie de domenii-cheie în care Regatul Unit nu l-a pus în aplicare în mod corespunzător – în cele din urmă, cu scopul de a proteja sănătatea și siguranța cetățenilor UE.

În același timp, Comisia Europeană oferă detalii suplimentare cu privire la posibilele soluții pe care le-a prezentat în octombrie 2021 pentru a facilita circulația mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord.

În documentele de poziție publicate, instituția explică modul în care circulația mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord poate fi facilitată în mod semnificativ. Comisia invită guvernul britanic să se angajeze serios și constructiv în legătură cu aceste soluții propuse. Ca de obicei, Comisia va acționa în strânsă colaborare și în dialog constant cu Parlamentul European și cu Consiliul.

”Încrederea se construiește prin îndeplinirea obligațiilor internaționale. Acțiunea unilaterală nu este constructivă. Încălcarea acordurilor internaționale nu este acceptabilă. Regatul Unit nu respectă Protocolul. Acesta este motivul pentru care lansăm astăzi această procedură de încălcare a dreptului comunitar. UE și Regatul Unit trebuie să colaboreze pentru a aborda problemele practice pe care protocolul le creează în Irlanda de Nord din cauza Brexitului. Sunt în continuare convins că, cu o voință politică reală de a face ca protocolul să funcționeze, ne putem atinge obiectivele. Fac apel la omologii mei britanici să se angajeze cu bună-credință și să exploreze întregul potențial al soluțiilor pe care le-am prezentat. Numai soluțiile comune vor crea certitudinea juridică pe care o merită oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord”, a transmis vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic,  responsabil pentru relații interinstituționale și prospectivă.

Procedurile de infringement

În primul rând, Comisia a decis să treacă la cea de-a doua etapă a procedurii de infringement lansate la 15 martie 2021, prin emiterea unui aviz motivat.

Această procedură a fost lansată ca urmare a faptului că Regatul Unit nu a pus în aplicare în mod corespunzător protocolul, în special în ceea ce privește cerințele de certificare pentru circulația produselor agroalimentare.

Aceasta fusese suspendată anul trecut în spiritul unei cooperări constructive pentru a crea spațiul necesar pentru a căuta soluții comune cu Regatul Unit. Cu toate acestea, refuzul Regatului Unit de a se angaja într-o discuție semnificativă începând din februarie – și acțiunea unilaterală din această săptămână – este direct împotriva acestui spirit.

În cazul în care guvernul britanic nu răspunde în termen de două luni, Comisia va lua în considerare posibilitatea de a acționa Regatul Unit în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din protocol, Curtea de Justiție are toate competențele prevăzute de tratate, inclusiv posibilitatea de a impune o sumă forfetară sau o penalitate.

În al doilea rând, Comisia a decis, de asemenea, să lanseze două noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit pentru:

  • neîndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul normelor sanitare și fitosanitare (SPS) ale UE. În special, Regatul Unit nu efectuează controalele necesare și nu asigură un personal și o infrastructură adecvate la posturile de control la frontieră din Irlanda de Nord. De asemenea, a emis orientări care au ca efect neaplicarea legislației UE;
  • nu a furnizat UE anumite date statistice comerciale referitoare la Irlanda de Nord, așa cum prevede protocolul.

Acest lucru marchează începutul procedurilor de infringement, astfel cum se prevede la articolul 12 alineatul (4) din protocol, coroborat cu articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Scrisorile de astăzi solicită Regatului Unit să ia măsuri rapide de remediere pentru a restabili conformitatea cu termenii protocolului. Regatul Unit are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisori.

Comisia este pregătită să ia măsuri suplimentare.

Detalii suplimentare pentru punerea în aplicare a acordurilor de facilitare a circulației mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord

Obiectivul general al Comisiei rămâne acela de a găsi soluții comune cu Regatul Unit în cadrul protocolului. În acest fel se poate asigura securitatea juridică și predictibilitatea pentru persoanele și întreprinderile din Irlanda de Nord.

În două documente de poziție, Comisia a concretizat acordurile pe care le-a prezentat în octombrie 2021 în domeniul vamal și al normelor sanitare și fitosanitare (SPS). Scopul publicării acestor texte este de a arăta că se pot găsi soluții în cadrul protocolului. Comisia rămâne pregătită să exploreze aceste soluții cu guvernul britanic.

După cum s-a subliniat în octombrie 2021, UE prezintă un model simplificat de punere în aplicare a protocolului, în care fluxul de mărfuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord – în ceea ce privește mărfurile destinate să rămână în Irlanda de Nord – este facilitat într-o măsură semnificativă. Această facilitare este permisă de o serie de garanții pentru a se asigura că mărfurile nu trec pe piața unică a UE.

Comisia consideră că aceste sugestii deschid calea către o rezolvare a problemelor de punere în aplicare legate de vamă și de SPS.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Joe Biden și prințul William au discutat despre schimbările climatice la Boston, oraș simbol al colonialismului britanic până la independența SUA

Published

on

© President Biden/ Facebook

Preşedintele american Joe Biden a avut vineri o scurtă întrevedere, la Boston, cu prinţul William, moştenitorul tronului Marii Britanii, înainte ca prinţul de Wales să prezideze în cursul serii o gală privind schimbările climatice, relatează sâmbătă AFP şi Reuters.

Joe Biden şi prinţul William şi-au strâns mâinile şi au făcut o scurtă plimbare, înainte de o întrevedere privată care s-a desfăşurat la Biblioteca şi Muzeul prezidenţial John F. Kennedy.

Cei doi urmau să discute despre “obiectivele climatice comune” şi “prioritizarea problemelor legate de sănătatea mintală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, înainte de întrevedere, relatează Reuters.

“Bun venit în Statele Unite, Prințul William”, a scris Joe Biden, pe Facebook

Prinţul şi prinţesa de Wales, William şi Kate, au încheiat vineri prima lor vizită în Statele Unite din 2014. Vizita de trei zile a cuplului britanic a fost prima în străinatate de la moartea reginei Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie.

La finalul vizitei în Statele Unite, prinţul de Wales, în vârstă de 40 de ani, s-a întâlnit pentru a discuta despre schimbările climatice cu preşedintele Biden, la Boston, oraş istoric şi simbol al colonialismului britanic până la Războiul de independenţă al Statelor Unite la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

“A fost minunat să mă întâlnesc cu președintele SUA, în Boston, în această după amiază”, a scris și Prințul de Wales, pe Twitter.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Nicolae Ciucă anunță după întâlnirea cu James Cleverly că ”este în lucru un draft pentru modificarea şi completarea” Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a avut marți, la Palatul Victoria, o întâlnire cu ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, principala temă de dialog fiind derularea parteneriatului strategic dintre cele două țări, informează Agerpres.

”Am avut o întâlnire, în urmă cu scurt timp, cu ministrul de Externe al Marii Britanii. O foarte bună oportunitate, în care am analizat situaţia de securitate şi derularea parteneriatului strategic dintre România şi Marea Britanie. Este în lucru un draft pentru modificarea şi completarea acestui parteneriat strategic. Sunt o serie întreagă de linii comune, prin care aducem mai multă consistenţă acestei relaţii bilaterale. Desigur, dincolo de componenta de relaţii externe, de securitate şi apărare, componenta de cyber şi cea economică şi investiţii, am avut în dezbatere şi alte aspecte care sunt foarte bine aliniate la provocările de securitate şi provocările economice pe care împreună putem să le rezolvăm”, a detaliat Ciucă la începutul ședinței de Guvern de marți.

Conform unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, prim-ministrul României a punctat importanța clarificării statutului cetățenilor români care au ales să rămână în Marea Britanie ca rezidenți, având în vedere drepturile lor de cetățeni europeni.

Premierul a menționat și sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește exporturile de cereale și susținerea cu produse energetice. În acest context, premierul a menționat că România asigură Republicii Moldova 80-90% din necesarul de energie.

Ministrul pentru Afaceri Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, James Cleverly, a apreciat cooperarea bilaterală excelentă și a subliniat că proiectele comune trebuie continuate, indiferent de aspectele ce caracterizează relațiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

În plus, ministrul James Cleverly a dat asigurări că românii sunt bineveniți în Marea Britanie, la fel ca toți cetățenii europeni, și a remarcat profesionalismul lor și ușurința de a se integra în societatea britanică.

Înaltul oficial britanic a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova și a arătat deplina deschidere pentru cooperarea bilaterală în scopul sprijinirii, în continuare, a celor două state.

În mesajul de felicitare adresat lui Rishi Sunak după ce acesta a devenit premier britanic, președintele Klaus Iohannis își exprima dorința de a dezvolta Parteneriatul Strategic româno-britanic.

În iunie 2003, România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au convenit stabilirea Parteneriatului Strategic, prin adoptarea documentului intitulat „Marea Britanie şi România în Europa: Parteneriat Strategic”.

Potrivit MAE, la momentul respectiv, era vorba despre relațiile dintre un stat membru UE (UK) și unul în curs de aderare la UE (RO). Documentul stabilea cadrul general al relațiilor româno-britanice și cuprindea cele mai importante domenii și obiective de cooperare între România și Regatul Unit, reflectând angajamentul ambelor părți pentru promovarea relațiilor dintre cele două țări.

În iunie 2011, a fost convenită ”Declaraţia Comună privind relansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie”, care prevede determinarea celor două state de a coopera mai strâns în multiple domenii, cu atât mai mult cu cât ambele țări erau atunci membre UE. Colaborarea pe problematicile europene ocupa un loc central în structura domeniilor de cooperare ale Parteneriatului. 

În prezent, continuă negocierile părților vizând consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral și adaptarea sa la realitățile noului statut al Regatului Unit determinat de retragerea din UE.

O discuție în vederea modernizării acestuia datează din luna mai a acestui an, prilejuită de întâlnirea dintre secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota și James Cleverly, la acel moment ministru de stat pentru Europa și America de Nord în cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Acum, acesta din urmă participă la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO care ”indică importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică”, conform mențiunilor ministrului Bogdan Aurescu.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic anunță că ”epoca de aur” dintre Marea Britanie și China a apus: Reprezintă o ”provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Rishi Sunak, a semnalat în primul său discurs major de politică externă că ”epoca de aur” a relațiilor dintre Regatul Unit și China a apus, militând pentru o abordare mai pragmatică a ”provocării sistemice” prezentate de Beijing după arestarea, la Shanghai, a unui jurnalist de la BBC, anunță AFP, citat de Agerpres, The Guardian și BBC.

În contextul în care China a lansat o demonstrație de forță în încercarea de a înăbuși cele mai puternice manifestații înregistrate în ultimele decenii, prim-ministrul și-a exprimat sprijinul față de protestatari, condamnând represiunea Beijingului.

Sunak a sugerat o înăsprire a relațiilor diplomatice și a calificat China drept o ”provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre”, confirmând totodată că strategia de apărare și securitate a Regatului Unit pentru următorul deceniu, cunoscută sub numele de Integrated Review, va fi actualizată în noul an.

În discursul susținut la Guildhall, palatul City of London, Sunak a evitat să menționeze China drept o amenințare, recunoscând că țările occidentale nu pot ignora influența acesteia asupra afacerilor globale și capacitate sa de a contribui la rezolvarea unor provocări comune, precum stabilitatea economică și schimbările climatice, ecou a poziției exprimate în contextul summitului G20.

Sunak a folosit un limbaj dur pentru a reproșa abordarea anterioară a guvernelor britanice față de China, afirmând că va respinge ”ideile pe termen scurt sau iluziile”.

Premierul a atras atenția că adversarii Marii Britanii au strategii pe ”termen lung” , iar Londra trebuie să aibă ”o viziune pe termen lung cu privire la China”.

În timp ce limbajul luni Sunak pare să fie în concordanță cu cel folosit de Statele Unite în strategia sa de securitate națională, în care este stipulat că Beijingul reprezintă o ”provocare sistemică”, refuzul său de a utiliza termenul ”amenințare” riscă să exacerbeze o altă fisură în Partidul Conservator.

În plus, această mișcare reliefează o schimbare bruscă față de poziția mai fermă adoptată în timpul candidaturii sale pentru conducerea conservatorilor, fapt ce a provocat critici care fac o comparație cu strategia pacifistă adoptată inițial de Marea Britanie față de naziști în anii 1930.

Premierul a subliniat că Marea Britanie își va aprofunda legăturile cu națiunile din Indo-Pacific, având în vedere că, potrivit acestuia, regiunea va genera mai mult de jumătate din creșterea globală, comparativ cu Europa și America de Nord care, combinate, vor contribui cu un sfert la creșterea globală până în 2050.

”Prin aprofundarea acestor legături, vom contribui la protejarea arterelor și ventriculilor economiei globale, sprijinind securitatea și prosperitatea – atât acasă, în vecinătatea noastră europeană, cât și în Indo-Pacific”, a mai spus șeful guvernului de la Londra.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE14 hours ago

Joe Biden și prințul William au discutat despre schimbările climatice la Boston, oraș simbol al colonialismului britanic până la independența SUA

SUA15 hours ago

SUA și-au prezentat noul bombardier strategic B-21, invizibil și capabil să efectueze lovituri nucleare cu rază lungă de acțiune

CHINA17 hours ago

SUA și UE, noi runde de dialog privind China și Indo-Pacificul: Nu am fost niciodată “mai aliniate strategic” în “hotărârea transatlantică comună pentru apărarea libertății”

G718 hours ago

UE, G7 și Australia au ajuns la un acord să plafoneze prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Klaus Iohannis, primit de premierul Greciei: Memorandumul privind coridorul vertical de gaze va asigura fluxuri de gaze naturale și înspre Republica Moldova

SCHENGEN1 day ago

Guvernul Olandei a adoptat ”o poziție pozitivă față de aderarea României la Schengen”. Singura țară care mai are obiecții este Austria

U.E.1 day ago

Klaus Iohannis a discutat cu omologul grec despre sprijinirea Republicii Moldova, o țară afectată de o criză energetică gravă

SCHENGEN1 day ago

Parlamentul Suediei spune “da” aderării României la Schengen. Ministrul Bogdan Aurescu: Demersurile noastre au avut succes

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Alianța Verde UE-Japonia: Părțile intensifică cooperarea în domeniul hidrogenului regenerabil și cu emisii reduse de CO2

S&D2 days ago

Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen, anunță eurodeputatul Victor Negrescu

NATO2 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO3 days ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO3 days ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO3 days ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO3 days ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO4 days ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL4 days ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO4 days ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO4 days ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

Team2Share

Trending