Connect with us

MAREA BRITANIE

Protocolul privind Irlanda de Nord: Comisia Europeană lansează noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit pentru că a încălcat dreptul internațional

Published

on

©European Union, 2016/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat miercuri noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit ca urmare a nerespectării unor părți importante din Protocolul privind Irlanda de Nord, la scurtă vreme după ce Londra a publicat un proiect de lege prin care modifică în mod unilateral acest element important al Acordului de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, convenit și adoptat de ambele părți.

În ciuda apelurilor repetate adresate guvernului britanic de a pune în aplicare protocolul, acesta nu a reușit să facă acest lucru. Aceasta reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional.

Potrivit unui comunicat al executivului european, scopul acestor proceduri de infringement este de a restabili conformitatea cu Protocolul într-o serie de domenii-cheie în care Regatul Unit nu l-a pus în aplicare în mod corespunzător – în cele din urmă, cu scopul de a proteja sănătatea și siguranța cetățenilor UE.

În același timp, Comisia Europeană oferă detalii suplimentare cu privire la posibilele soluții pe care le-a prezentat în octombrie 2021 pentru a facilita circulația mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord.

În documentele de poziție publicate, instituția explică modul în care circulația mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord poate fi facilitată în mod semnificativ. Comisia invită guvernul britanic să se angajeze serios și constructiv în legătură cu aceste soluții propuse. Ca de obicei, Comisia va acționa în strânsă colaborare și în dialog constant cu Parlamentul European și cu Consiliul.

”Încrederea se construiește prin îndeplinirea obligațiilor internaționale. Acțiunea unilaterală nu este constructivă. Încălcarea acordurilor internaționale nu este acceptabilă. Regatul Unit nu respectă Protocolul. Acesta este motivul pentru care lansăm astăzi această procedură de încălcare a dreptului comunitar. UE și Regatul Unit trebuie să colaboreze pentru a aborda problemele practice pe care protocolul le creează în Irlanda de Nord din cauza Brexitului. Sunt în continuare convins că, cu o voință politică reală de a face ca protocolul să funcționeze, ne putem atinge obiectivele. Fac apel la omologii mei britanici să se angajeze cu bună-credință și să exploreze întregul potențial al soluțiilor pe care le-am prezentat. Numai soluțiile comune vor crea certitudinea juridică pe care o merită oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord”, a transmis vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic,  responsabil pentru relații interinstituționale și prospectivă.

Procedurile de infringement

În primul rând, Comisia a decis să treacă la cea de-a doua etapă a procedurii de infringement lansate la 15 martie 2021, prin emiterea unui aviz motivat.

Această procedură a fost lansată ca urmare a faptului că Regatul Unit nu a pus în aplicare în mod corespunzător protocolul, în special în ceea ce privește cerințele de certificare pentru circulația produselor agroalimentare.

Aceasta fusese suspendată anul trecut în spiritul unei cooperări constructive pentru a crea spațiul necesar pentru a căuta soluții comune cu Regatul Unit. Cu toate acestea, refuzul Regatului Unit de a se angaja într-o discuție semnificativă începând din februarie – și acțiunea unilaterală din această săptămână – este direct împotriva acestui spirit.

În cazul în care guvernul britanic nu răspunde în termen de două luni, Comisia va lua în considerare posibilitatea de a acționa Regatul Unit în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din protocol, Curtea de Justiție are toate competențele prevăzute de tratate, inclusiv posibilitatea de a impune o sumă forfetară sau o penalitate.

În al doilea rând, Comisia a decis, de asemenea, să lanseze două noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit pentru:

  • neîndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul normelor sanitare și fitosanitare (SPS) ale UE. În special, Regatul Unit nu efectuează controalele necesare și nu asigură un personal și o infrastructură adecvate la posturile de control la frontieră din Irlanda de Nord. De asemenea, a emis orientări care au ca efect neaplicarea legislației UE;
  • nu a furnizat UE anumite date statistice comerciale referitoare la Irlanda de Nord, așa cum prevede protocolul.

Acest lucru marchează începutul procedurilor de infringement, astfel cum se prevede la articolul 12 alineatul (4) din protocol, coroborat cu articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Scrisorile de astăzi solicită Regatului Unit să ia măsuri rapide de remediere pentru a restabili conformitatea cu termenii protocolului. Regatul Unit are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisori.

Comisia este pregătită să ia măsuri suplimentare.

Detalii suplimentare pentru punerea în aplicare a acordurilor de facilitare a circulației mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord

Obiectivul general al Comisiei rămâne acela de a găsi soluții comune cu Regatul Unit în cadrul protocolului. În acest fel se poate asigura securitatea juridică și predictibilitatea pentru persoanele și întreprinderile din Irlanda de Nord.

În două documente de poziție, Comisia a concretizat acordurile pe care le-a prezentat în octombrie 2021 în domeniul vamal și al normelor sanitare și fitosanitare (SPS). Scopul publicării acestor texte este de a arăta că se pot găsi soluții în cadrul protocolului. Comisia rămâne pregătită să exploreze aceste soluții cu guvernul britanic.

După cum s-a subliniat în octombrie 2021, UE prezintă un model simplificat de punere în aplicare a protocolului, în care fluxul de mărfuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord – în ceea ce privește mărfurile destinate să rămână în Irlanda de Nord – este facilitat într-o măsură semnificativă. Această facilitare este permisă de o serie de garanții pentru a se asigura că mărfurile nu trec pe piața unică a UE.

Comisia consideră că aceste sugestii deschid calea către o rezolvare a problemelor de punere în aplicare legate de vamă și de SPS.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Regatul Unit, prima țară care aprobă un vaccin bivalent anti-COVID dezvoltat de Moderna

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit a devenit prima țară care a aprobat un vaccin bivalent, dezvoltat de Moderna, care atacă atât virusul SARS-CoV-2 original, cât și varianta mai nouă Omicron, informează BBC.

Vaccinul îmbunătățit ar trebui să fie disponibil ca rapel de toamnă și să ofere o protecție mai bună împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2. Tuturor persoanelor de peste 50 de ani și celor din grupurile cu risc ridicat li se va oferi o formă de rapel începând de luna viitoare.

Moderna a declarat că ar putea furniza doze în următoarele câteva săptămâni, dar nu a fost încă anunțat cine anume le va primi.

Vaccinurile originale utilizate în pandemie au fost concepute pentru a antrena organismul să lupte împotriva primei forme a virusului care a apărut în orașul Wuhan, din China, la sfârșitul anului 2019.

De atunci, virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații substanțiale, apărând un flux de noi variante care pot evita unele dintre mecanismele de apărare a sistemului nostru imunitar. Acestea au provocat valuri mari de cazuri în întreaga lume.

Vaccinul Moderna vizează atât tulpina originală, cât și prima variantă Omicron (BA.1), care a apărut iarna trecută. Acesta este cunoscut ca un vaccin bivalent, deoarece vizează două forme de SARS-CoV-2.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate din Marea Britanie a analizat dovezile și a acordat vaccinului aprobarea pentru utilizarea la adulți.

„Prima generație de vaccinuri Covid-19 utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți. Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este o unealtă perfecționată în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat dr. June Raine, directorul executiv al autorității de reglementare.

Rezultatele experimentelor efectuate pe 437 de persoane au arătat că vaccinul actualizat este sigur și oferă o protecție imunitară mai bună împotriva variantelor mai noi.

Nivelurile de anticorpi capabili să se atașeze la și să dezactiveze Omicron (BA.1) au fost mai ridicate la persoanele cărora li s-a administrat noul vaccin. Testele împotriva variantelor mai recente ale Omicron (BA.4 și BA.5), care provoacă actualul val din Marea Britanie, au arătat, de asemenea, niveluri mai ridicate de protecție cu vaccinul actualizat.

Cu toate acestea, deși există o protecție mai bună împotriva variantelor cunoscute, nu se știe cu ce ne vom confrunta în lunile următoare și nici cât de bine va funcționa vaccinul actualizat.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit și Danemarca își suplimentează sprijinul financiar și militar furnizat Ucrainei: Stăm umăr la umăr în fața ”invaziei lui Putin”

Published

on

© Oleksii Reznikov/ Twitter

Regatul Unit și Danemarca au anunțat că își vor spori ajutorul militar și financiar destinat Ucrainei. Miniștrii apărării ai celor două țări, Ben Wallace, respectiv Morten Bodskov, s-au întâlnit joi la Copenhaga cu omologul lor ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru ţara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Londra a anunțat că va trimite sisteme de rachete cu capacitate de lansare multiplă (MLRS) în Ucraina, arată un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

În egală măsură, Marea Britanie va oferi un număr semnificativ de rachete de tip M31A1 cu ghidaj, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km, permițând Ucrainei să continue să se apere.

”Această ultimă tranșă a sprijinului militar va permite forțelor armate ale Ucrainei să se apere împotriva agresiunii ruse. Sprijinul nostru continuu trimite un mesaj foarte clar: Marea Britanie și comunitatea internațională se opun acestui război ilegal și vor sta umăr la umăr, oferind ajutor militar defensiv Ucrainei pentru a o ajuta să se apere în fața invaziei lui Putin”, a dat asigurări Wallace.

Să nu uităm că trupele ucrainene au fost instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor, astfel încât să poată maximiza eficiența sistemelor.

Acest lucru vine în completarea angajamentului Marii Britanii de a instrui până la 10.000 de soldați ucraineni în ceea ce privește abilitățile de luptă ale infanteriei pe câmpul de luptă în următoarele luni. Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda și Țările de Jos au anunțat că vor sprijini programul.

La rândul său, Danemarca a anunțat că va suplimenta cu 110 milioane de euro ajutorul financiar pentru Ucraina, a anunţat premierul danez Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă, după reuniunea de la Copenhaga.

”Acesta este un război împotriva valorilor pe care sunt construite Europa şi lumea liberă. Astăzi ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina”, a subliniat şefa executivului danez.

Noile măsuri, printre care trimiterea de instructori în Marea Britanie pentru a pregăti soldaţi ucraineni fără nicio experienţă militară sau cu experienţă limitată şi antrenarea de militari ucraineni pe teritoriul danez, vor duce valoarea totală a asistenţei Danemarcei pentru Ucraina la peste 3 miliarde de coroane daneze (415 milioane de euro).

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Emmanuel Macron și Boris Johnson subliniază importanța de a continua ”să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar”: Cooperarea bilaterală a ”făcut diferenţa în multe probleme internaţionale”

Published

on

© UK Prime Minister/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul britanic demisionar, Boris Johnson, au salutat marți, în cursul unei discuții telefonice, cooperarea lor din ultimii ani și au punctat importanța de a continua ”să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar”, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Aceștia au discutat, de asemenea, despre criza alimentară provocată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Cei doi lideri și-au reiterat sprijinul pentru eforturile europene de a permite exportul pe cale rutieră și fluvială, în cadrul <<coridoarelor de solidaritate>>”, este menționat într-un comunicat al Palatului Elysee.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al Downing Street a informat că cei doi ”s-au felicitat reciproc pentru prietenia și camaraderia lor” și au apreciat că a lor cooperare bilaterală ”a făcut diferența în multe probleme internaționale”.

”Aceștia au fost de acord că eforturile britanice și franceze de a instrui și echipa trupele ucrainene fac o diferență semnificativă în război și că nu se poate permite instalarea unei oboseli în Occident cu privire la război”, mai este menționat într-un comunicat al Downing Street.

Emmanuel Macron, aflat în vacanţă la Fort Brégançon, în sudul Franţei, şi Boris Johnson s-au declarat, de asemenea, ”convinşi că relaţia bilaterală va continua să se consolideze în anii următori”.

Un summit este prevăzut între cele două ţări în următoarele luni, dar Boris Johnson nu va mai fi atunci în funcţie.

În pofida discuției cordiale, relația dintre cei doi lideri a cunoscut piscuri și văi de-a lungul timpului ca urmare a disputelor alimentate de Brexit, cu precădere în aceea ce privește pescuitul.

Premierul britanic a demisionat la începutul lui iulie după luni de scandaluri. Membrii Partidului Conservator votează în august pentru desemnarea succesorului acestuia care va fi cunoscut la 5 septembrie. Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, este considerată favorită în faţa fostului ministru de finanţe.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE5 hours ago

Regatul Unit, prima țară care aprobă un vaccin bivalent anti-COVID dezvoltat de Moderna

ROMÂNIA5 hours ago

Lucian Bode: România contribuie consistent la securitatea UE, de aceea aderarea țării noastre la spațiul Schengen reprezintă o „urmare firească”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Iranul va răspunde până la miezul nopții coordonatorului UE cu privire la textul final al proiectului de acord nuclear revitalizat

INDIA8 hours ago

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

U.E.9 hours ago

EFFIS: 2022 ar putea stabili un record la incendiile de vegetație în UE. România, Spania și Portugalia, printre țările cele mai afectate de secetă

INDIA10 hours ago

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

ROMÂNIA10 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

ROMÂNIA11 hours ago

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

ROMÂNIA12 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea granițelor subliniază necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație

ROMÂNIA10 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending