Connect with us

INTERNAȚIONAL

Putin a semnat anexarea Crimeei şi a ordonat focuri de artificii la Moscova şi în peninsulă

Published

on

Valdimir Putin a semnat vineri legea privind preluarea de către Rusia a Crimeei de la Ucraina, în pofida unor sancţiuni adoptate de către UE şi Statele Unite, şi a ordonat focuri de articificii la Moscova şi în peninsulă, vineri noaptea, pentru sărbătorirea evenimentului, relatează BBC News online. Uniunea Europeană a înscris pe o listă alţi 12 oficiali ruşi vizaţi de sancţiuni, acuzaţi că sunt implicaţi în anexarea peninsulei, iar vineri a semnat cu Ucraina un acord politic privind consolidarea relaţiilor politice. Liderii europeni, reuniţi într-un summit la Bruxelles, au anunţat totodată accelerarea eforturilor în vederea reducerii dependenţei energetice a Uniunii faţă de Rusia, scrie MEDIAFAX.

putinLista cuprinde, astfel, 33 de oficiali vizaţi de interdicţii de călătorie şi blocarea averilor pe teritoriul UE. Printre ei se află vicepremierul Dmitri Rogozin şi doi consilieri apropiaţi ai lui Putin, Serghei Glaziev şi Vladislav Surkov.

Valoarea acţiunilor a scăzut vineri în mod brusc, la Moscova, în contextul în care investitorii evaluează impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse. Două agenţii de rating au retrogradat perspectivele Rusiei de la stabil la negativ. De asemenea, Visa şi Mastercard au oprit serviciile pentru două instituţii financiare ruse, şi anume Bank Rossiya (afectată de sancţiuni americane) şi SMP Bank.

Acordul semnat vineri, la Bruxelles, de către liderii celor 28 de state membre UE cu premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk acoperă doar partea politică a Acordului de Asociere cu UE. Acest acord a fost respins în noiembrie de către Viktor Ianukovici, preşedintele prorus al Ucrainei în acea perioadă. Această decizie a declanşat proteste violente, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi, îndepărtarea lui Ianukovici de la putere, instalarea unor noi autorităţi şi anexarea Crimeei.

Rusia a încheiat vineri un adevărat “Blitzkrieg” instituţional privind alipirea peninsulei.

Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a ratificat joi tratatul semnat marţi de către preşedintele Vladimir Putin cu liderii proruşi din Crimeea. Deputaţii au adoptat totodată o lege constituţională privind încorporarea Crimeei în teritoriul rus. Consiliul Federaţiei (Camera superioară) a ratificat vineri tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, sfidând comunitatea internaţională care nu recunoaşte acest acord.

NATO

MApN: Două bombardiere strategice americane B-1B Lancer au desfășurat, în premieră, antrenamente în spațiul aerian al României

Published

on

© MApN

Două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au desfăşurat, vineri, pentru prima dată, activităţi de antrenament în spaţiul aerian al României împreună cu aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaţionale Aeriene din Statul Major al Forţelor Aeriene şi al Forţelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE), informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Antrenamentul a inclus misiuni de interceptare şi escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer şi F-16 Fighting Falcon aparţinând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi Bazei 86 Aeriană de la Borcea, având ca scop demonstrarea capacităţii de dislocare rapidă a forţelor aliate şi partenere în sud-estul Europei.

“Participarea aeronavelor româneşti la acest tip de activităţi permite antrenarea personalului român în executarea unor astfel de misiuni şi contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune. Activităţile de instruire în comun cu partenerul american reprezintă un element-cheie în asigurarea interoperabilităţii şi a succesului în acţiunile militare comune, iar misiunile de acest fel contribuie la consolidarea măsurilor de reasigurare şi sporire a încrederii privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, se menţionează în comunicat.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Twitter a ascuns o postare a președintelui american Donald Trump: ”Glorifică violența”

Published

on

O postare a președintelui american Donald Trump pe rețeaua de socializare Twitter a fost ascunsă de platforma socială pentru că ”glorifică violența”, anunță BBC, citat de Digi24.

În postarea sa de pe Twitter, Donald Trump i-a numit pe protestatarii din Minneapolis ”huligani” şi i-a ameninţat că va trimite armata să îi împuşte dacă protestele continuă.

”Nu pot să stau şi să privesc cum asta se întâmplă unui mare oraş american. O lipsă total de leadership. Fie primarul radical de stângă Jacob Frey îşi face treaba şi readuce oraşul sub control, fie trimit eu Garda Naţională şi fac treabă. Aceşti huligani dezonorează memoria lui George Floyd, iar eu nu voi permite asta. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz şi i-am spus că armata este cu el până la capăt. Dacă are probleme, vom prelua noi controlul, iar atunci când vor începe jafurile vom începe şi noi să tragem”, a scris Donald Trump pe Twitter.

În urma acestui mesaj transmis de liderul de la Casa Albă, Twitter a ascuns și a marcat comentariul, care poate fi însă vizualizat după apăsarea unui buton. ”Acest Tweet a încălcat regulile Twitter în ce priveşte glorificarea violenţei. Twitter, a hotărât, însă, că este în interesul publicului ca acest Tweet să rămână accesibil”.

Acesta este al doilea incident dintre președintele Donald Trump și rețeaua socială, folosită intens de liderul american pentru a comunica.

Zilele trecute, platforma Twitter a adăugat marți mențiunea ”verificați faptele” la două mesaje ale președintelui american Donald Trump care susținea că votul prin corespondență este substanțial ”fraudulos”. Represaliile preşedintelui american nu au întârziat să apară.

Joi, preşedintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv ce vizează limitarea protecţiei reţelelor sociale şi limitarea libertăţii de care beneficiază acestea în gestionarea conţinutului publicat.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump și Emmanuel Macron, discuție telefonică în cadrul căreia au convenit asupra organizării reuniunii G7 ”în persoană” într-un viitor apropiat

Published

on

Președintele american Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron au convenit joi, în cadrul unui apel telefonic, că reuniunea G7 ar trebui organizată ”în persoană”, într-un viitor apropiat, potrivit informațiilor date publicității de Casa Albă, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Președintele american a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, care urma să aibă loc la 10 iunie în Statele Unite, în contextul restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Săptămâna trecută, preşedintele Trump a spus că încearcă să reia ideea unei reuniuni cu participare ”în persoană” deoarece aceasta ar transmite mesajul că lumea revine la normal. El a propus organizarea conferinţei la reşedinţa prezidenţială de la Camp David din Maryland.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien a declarat duminică că, în cazul organizării unei reuniuni G7 cu participare ”în persoană”, aceasta va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Emmanuel Macron, președintele Franței, țară care a deținut în 2019 președinția G7, predând ștafeta Statelor Unite la 1 ianuarie 2020, este deschis ideii de a călători în SUA pentru reuniunea G7 dacă situația epidemiologică o permite, potrivit declarațiilor de săptămâna trecută ale unui oficial al Administrației Prezidențiale de la Paris.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending