RUSIA
Putin și Scholz, față în față pentru prima dată: Rusia nu vrea “un război în Europa”, dar invocă un “genocid” în estul Ucrainei. Germania susține că securitatea nu poate fi obținută decât împreună și nu împotriva Rusiei
Published
3 years agoon

Olaf Scholz a efectuat marți vizita sa inaugurală în calitate de cancelar german la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, o reuniune a cărei agendă a fost dominată de criza de securitate cu care se confruntă Europa pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și la capătul căreia ambii lideri și-au exprimat dorința de a continua să abordeze problemele de securitate europeană prin dialog.
“Cel mai important lucru este să gestionăm relațiile dintre țări prin discuții bune între noi”, a spus Scholz la întâlnirea cu Putin, care a durat trei ore și care s-a desfășurat în aceeași încăpere în care președintele rus a petrecut șase ore la discuții cu omologul francez Emmanuel Macron săptămâna trecută. Spre deosebire de Macron, care s-a deplasat la Kiev după vizita la Kremlin, Scholz a venit la Moscova după ce a efectuat luni o vizită la Kiev.
Într-o conferință de presă comună după întâlnire, cancelarul a declarat că speră ca în viitorul apropiat “blocajele” din dialog să fie rezolvate prin noi discuții la nivel înalt.
“Este datoria noastră absolută, în calitate de șefi de guvern, ca Europa să nu asiste la o dezescaladare în război“, a declarat Scholz, citat de Deutsche Welle
Olaf Scholz susține că o securitate durabilă nu poate fi obținută împotriva Rusiei, ci doar cu Rusia. Vladimir Putin afirmă că nu dorește un război în Europa
Cancelarul german a declarat că acumularea de trupe la granița ucraineană “poate fi văzută ca o amenințare”. Cu toate acestea, “acum auzim că mai multe trupe sunt retrase, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv și sperăm că vor urma și altele”, a adăugat el.

© Kremlin
“I-am spus clar președintelui Putin că noi, germanii și europenii, nu putem obține o securitate durabilă decât împreună și nu împotriva Rusiei. Este nevoie de acțiuni curajoase din partea noastră, a tuturor. Avem datoria imperativă de a lucra pentru pace“, a declarat Scholz, care a devenit al treilea cancelar federal ce tratează cu Vladimir Putin, după Gerhard Schroeder, devenit între timp un reprezentant al intereselor economice și energetice ale Rusiei, și Angela Merkel.
Cancelarul a adăugat că “inviolabilitatea frontierelor… nu trebuie negociată”, referindu-se la Ucraina.
“Dialogul nu se poate încheia într-o fundătură, asta ar fi un dezastru pentru toată lumea“, a adăugat el, “este important să mergem pe calea diplomației pentru a evita un război în Europa”.
De cealaltă parte, Vladimir Putin a asigurat că Rusia nu vrea război şi doreşte ”să continue lucrul în comun” cu Occidentul asupra securităţii europene şi pentru dezamorsarea crizei legate de Ucraina, dar a descris situaţia din estul separatist prorus al acestei ţări drept un ”genocid”, relatează agenţiile AFP, Reuters şi EFE.
”Dorim noi război? Desigur că nu. De aceea am avansat propuneri pentru un proces de negociere”, al cărui rezultat trebuie să fie un acord care să răspundă intereselor tuturor părţilor, a declarat Vladimir Putin, potrivit Agerpres.
”Am fost deja martorii unui război în Europa declanşat de blocul NATO împotriva Iugoslaviei. O mare operaţiune militară cu bombardamente împotriva uneia dintre capitalele europene, Belgrad”, a amintit preşedintele rus, întețindu-și retorica la adresa Alianței Nord-Atlantice.
“Suntem pregătiți să lucrăm în continuare împreună. Suntem pregătiți să mergem pe calea negocierilor”, a spus Putin la conferința de presă.
Moscova cere respectarea principiului indivizibilității securității
Președintele rus s-a referit apoi la comentariul anterior al lui Scholz, potrivit căruia “oamenilor din această generație le este greu să își imagineze un război în Europa”.
În ceea ce privește NATO, Putin a spus că “țările au dreptul de a se alătura alianțelor militare, așa cum susțin întotdeauna colegii noștri din NATO, dar este de asemenea important să ne menținem securitatea proprie nu cu prețul securității altor țări”.
Moscova ”nu poate închide ochii la modul în care SUA şi NATO tratează principiul indivizibilităţii securităţii”, a subliniat Putin.
Principiul indivizibilităţii securităţii, adoptat la Istanbul în 1999, stabileşte că securitatea unui stat nu se poate realiza pe seama securităţii altui stat. Moscova invocă acest postulat ca justificare pentru solicitarea ca NATO să excludă orice nouă extindere către Est, cu accent asupra Ucrainei şi Georgiei. Chestiunea aderării Ucrainei la NATO trebuie lămurită acum, a insistat Putin în declaraţia de la conferinţa de presă cu Scholz.
Cancelarul german, curtat de președintele rus la capitolul economic
Liderul rus a adăugat că Germania “este unul dintre cei mai importanți parteneri ai Rusiei” și a spus că intenționează să coopereze în continuare cu Berlinul. El a subliniat rolul legăturilor economice dintre cele două, Germania fiind al doilea partener comercial al Rusiei, după China, precizarea fiind importantă în contextul vehiculării întregului spectru de sancțiuni pe care Occidentul le pregătește dacă Rusia va ataca Ucraina, între acestea regăsindu-se și suspendarea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, și diversificarea resurselor energetice cu care Europa se va aproviziona, cu sprijinul SUA.
Referindu-se la gazoductul Nord Stream 2, el a declarat: “Permiteți-mi să precizez că suntem dispuși să continuăm să transportăm gaz prin Ucraina și după 2024”.

© Kremlin
Vladimir Putin confirmă retragerea parțială a trupelor ruse de la frontiera cu Ucrainei
Pe de altă parte, Putin a confirmat retragerea parţială a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina, dar a acuzat totodată Occidentul că nu a venit cu un răspuns constructiv la cererile Rusiei privind securitatea europeană şi că încearcă să-şi consolideze securitatea în detrimentul Rusiei.
Întrebat la conferinţa de presă dacă Rusia va continua retragerea trupelor concentrate în apropierea Ucrainei, liderul de la Kremlin a răspuns că aceasta va depinde de evoluţia situaţiei. ”Cum va acţiona Rusia ? Conform planului. Şi din ce este compus acesta? Din situaţia reală de pe teren. Cine poate spune cum va evolua situaţia ? Nimeni, deocamdată. Nu depinde doar de noi”, a explicat Putin.
După ce a comasat importante forţe militare la frontiera ucraineană, Rusia a transmis Statelor Unite şi NATO o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană, printre care se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997.

© Kremlin
Kremlinul a confirmat marţi retragerea unei părţi din forţele ruse staţionate lângă frontiera cu Ucraina, în timp ce ministrul de externe Serghei Lavrov l-a sfătuit luni pe Vladimir Putin să continue discuțiile diplomatice cu Occidentul pe marginea propunerilor de securitate reciproce pe care Moscova le-a înaintat SUA, NATO și Europei, și care sunt considerate pretenții nefondate de către aliați, și pe care Statele Unite și Alianța le-au avansat Rusiei la finele lunii ianuarie.
În declaraţia dată marţi, Putin a spus că doreşte continuarea negocierilor asupra acestor cereri, menţionând de asemenea ca subiect distinct controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune. ”Suntem pregătiţi să continuăm lucrul în comun. Suntem pregătiţi să mergem pe calea negocierii”, a afirmat liderul de la Kremlin, subliniind că nu renunţă la respectivele cereri şi că ele fac parte dintr-un ”complex” de tratative ruso-occidentale.
Putin descrie situaţia din estul separatist prorus al acestei ţări drept un ”genocid”
El şi-a exprimat în mod special nemulţumirea faţă de situaţia din cele două republici separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, unde în opinia sa are loc un ”genocid” şi a insistat ca acest conflict să fie soluţionat în cadrul procesului de pace prevăzut de acordurile de Minsk. Afirmațiile lui au venit după ce Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a votat marţi un apel adresat preşedintelui de a recunoaşte independenţa celor două republici care compun Donbasul.
Moscova acuză Kievul că nu respectă acordurile de la Minsk prin refuzul adoptării unei reforme constituţionale care să acorde un statut special Donbasului şi de asemenea prin refuzul de a discuta cu cele două republici autoproclamate.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat săptămâna trecută că Ucraina nu va negocia direct cu separatiştii şi nu va accepta interpretarea Rusiei asupra acestor acorduri. Cancelarul german Olaf Scholz, care luni a fost la Kiev înainte să vină la Moscova, a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a promis că va prezenta actele normative privind statutul special al Donbasului.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina
Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța
Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican
Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda
China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși
Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume
RUSIA
Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile
Published
3 days agoon
April 18, 2025
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat vineri că SUA ar putea fi pregătite să “renunțe” la eforturile pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina dacă nu se înregistrează progrese în zilele următoare.
Vorbind la Paris după o zi maraton de discuții de referință între oficialii americani, ucraineni și europeni, Rubio a declarat că discuțiile au fost constructive și au produs o schiță pentru pașii spre pace, relatează ABC News, citând Associated Press.
Oficialii francezi au declarat că o nouă întâlnire în același format este așteptată la Londra în zilele următoare. Rubio a spus că ar putea participa la această întâlnire, care este așteptată la începutul săptămânii.
“Nu am ajuns într-un punct în care trebuie să decidem dacă acest lucru este posibil sau nu”, a declarat Rubio reporterilor la plecare.
După săptămâni de eforturi ale administrației Trump de a intermedia o încetare a focului între Rusia și Ucraina care nu au reușit să pună capăt luptelor, Rubio a declarat că administrația americană dorește să decidă “într-o chestiune de zile dacă acest lucru este realizabil sau nu în următoarele câteva săptămâni”.
Franța, prin președintele Emmanuel Macron, a găzduit joi discuții la nivel înalt pentru a discuta despre Ucraina și securitatea acesteia, prima dată de la învestirea președintelui Donald Trump când se știe că înalți oficiali americani, ucraineni și europeni s-au întâlnit pentru a discuta despre încetarea războiului. Întâlnirile au avut loc în timp ce preocupările europene cresc cu privire la disponibilitatea lui Trump de a se apropia de Rusia.
Rubio și emisarul prezidențial Steve Witkoff au contribuit la conducerea eforturilor Statelor Unite de a căuta pacea. Mai multe runde de negocieri au avut loc în Arabia Saudită.
Witkoff s-a întâlnit de trei ori cu Putin, a declarat Rubio, în timp ce el însuși l-a contactat telefonic pe omologul său Serghei Lavrov după discuțiile de la Pars pentru a-i comunica același mesaj transmis aliaților europeni și Ucrainei: “Trump și SUA doresc încetarea războiului. Pacea este posibilă dacă toate părțile ajung la un acord”.
Moscova a refuzat efectiv să accepte o încetare a focului cuprinzătoare pe care Trump a promovat-o, iar Ucraina a aprobat-o. Rusia a condiționat-o de o încetare a eforturilor de mobilizare ale Ucrainei și de furnizarea de arme occidentale, cereri respinse de Ucraina.
RUSIA
Rubio i-a transmis lui Lavrov același mesaj comunicat aliaților europeni și Ucrainei la Paris: Trump și SUA doresc încetarea războiului. Pacea este posibilă dacă toate părțile ajung la un acord
Published
3 days agoon
April 18, 2025
Secretarul de stat american Marco Rubio l-a contactat telefonic joi pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru a-l informa despre discuțiile din aceeași de la Paris privind conflictul din Ucraina, subliniind că “pacea este posibilă” dacă fiecare dintre părți se angajează într-un acord.
Secretarul de stat “i-a transmis omologului său rus același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
Mesajul este acela că “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.
Rubio i-a mai precizat lui Lavrov că “primirea încurajatoare dată la Paris cadrului (n.r. – de negocieri) american arată că pacea este posibilă dacă toate părțile se angajează să ajungă la un acord”.
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.
Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.
MAREA BRITANIE
“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra
Published
3 days agoon
April 18, 2025
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.
“Suntem cu toții clar uniți în dorința noastră de pace”, a declarat Emmanuel Macron pe X după discuții, pe care le-a numit “zi de mobilizare diplomatică“.
În timp ce președintele american Donald Trump se întâlnea la Washington cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, Macron i-a primit la Paris pe secretarul de stat american Marco Rubio, pe emisarii Keith Kellogg și Steve Witkoff, pe ministrul de externe britanic David Lammy, pe consilierul pentru securitate națională al premierului britanic, Jonathan Powell, pe consilierul pentru securitate națională al cancelarului german, Jens Plötner, și pe delegația ucrainean formată din șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak, ministrul de externe Andrii Sybiha și pe ministrul apărării Rustem.
A day of diplomatic mobilisation.
I would like to thank the American delegation, @SecRubio, @SE_MiddleEast, and @SPE_Kellogg; the Ukrainian delegation, @AndriyYermak, @Andrii_Sybiha, and @Rustem_Umerov; as well as the representatives from the United Kingdom… pic.twitter.com/edshgli8HY
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 17, 2025
Calificând discuțiile ca fiind “productive”, liderul francez a precizat că delegațiile au susținut “de la bun început” propunerea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina “cât mai rapid posibil”.
“Acest lucru demonstrează un angajament european puternic și o dorință de a lucra îndeaproape cu Statele Unite”, a precizat el.
Spunând că s-au angajat într-o “discuție pozitivă și constructivă” cu privire la modul de a obține atât o încetare a focului, cât și o pace cuprinzătoare și durabilă, Macron a adăugat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte și după întâlniri pentru a asigura coordonarea.
“Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a adăugat el.
Ulterior dialogului de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a transmis același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris: “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.
Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.
Președintele francez, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, conduce eforturile europene de a oferi Kievului garanții de securitate, inclusiv desfășurarea unei așa-numite forțe de reasigurare în Ucraina, în cazul unui armistițiu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm
Trending
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
INTERVIU | R. Moldova vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028, spune premierul Recean, avertizând că Rusia vrea să oprească drumul european al țării și subliniind importanța ca România să fie stabilă și pro-europeană
- ROMÂNIA6 days ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European și Congresul SUA cer întărirea relației transatlantice într-o reuniune prezidată de eurodeputatul român Nicu Ștefănuță
- NATO1 week ago
Oficiali ai Pentagonului au discutat cu NATO și aliații despre prezența forțelor SUA în Europa. Emil Hurezeanu: O pace în Ucraina necesită o prezență americană de lungă durată în Europa și un NATO fortificat
- CONSILIUL UE7 days ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri