Connect with us

CHINA

R. Moldova consideră “absolut inacceptabilă” contestarea suveranității republicilor ex-sovietice de către ambasadorul Chinei în Franța

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova consideră absolut inacceptabilă contestarea de către un ambasador chinez a suveranităţii fostelor republici componente ale Uniunii Sovietice, transmite luni Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

“Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii ale ambasadorului chinez în Franţa care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care şi-au declarat independenţa în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc şi sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială”, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chişinău difuzat în limba engleză.

Remarcile diplomatului chinez au fost condamnate şi de Franţa, Estonia, Letonia şi Lituania, dar și de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Aproape 80 de parlamentari europeni i-au cerut ministrului de externe francez, Catherine Colonna, să îl declare persona non grata pe ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye.

Acesta afirmase la sfârşitul săptămânii trecute, într-un interviu acordat televiziunii franceze de ştiri LCI, că peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, face parte din Rusia şi a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hruşciov. Mai mult, el a susţinut că statele formate după destrămarea URSS nu au statut de ţări suverane, deoarece niciun acord internaţional nu precizează această situaţie. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Miniștrii de externe din Coreea de Sud, China și Japonia au convenit să accelereze pregătirile pentru organizarea unui summit al liderilor celor trei țări

Published

on

© Ministerul japonez de Externe/ Twitter

Miniștrii de externe din Coreea de Sud, China și Japonia au avut o întâlnire în orașul sud-coreean Busan și au convenit că liderii celor trei țări ar trebui să organizeze un summit în cel mai apropiat moment convenabil, a declarat presei ministrul sud-coreean de externe Park Jin, conform Deutche Welle.

”Am convenit să accelerăm pregătirile necesare”, a spus el după întâlnirea cu omologii săi chinez și japonez, fără a oferi un termen specific.

Cele trei țări au convenit în 2008 să organizeze summituri trilaterale în fiecare an pentru a îmbunătăți cooperarea regională. Cu toate acestea, pandemia COVID-19, alături de relațiile bilaterale tensionate dintre Japonia și Coreea de Sud din cauza disputelor istorice, au reprezentat obstacole.

”Coreea, Japonia și China au potențialul de a coopera masiv. Cele trei țări ale noastre sunt vecine care nu pot fi separate una de cealaltă”, a declarat Park la începutul întâlnirilor de duminică.

Ministrul sud-coreean de externe a precizat că discuțiile cu ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa s-au concentrat pe limitarea amenințării din partea Coreei de Nord. Cei doi au condamnat recenta lansare de către Nord a unui satelit de spionaj și au convenit să colaboreze pentru a răspunde la presupusele tranzacții de armament între Phenian și Moscova, a precizat Ministerul de Externe de la Seul într-o declarație.

Cu toate acestea, tensiunile legate de cererea Coreei de Sud ca Japonia să despăgubească financiar sud-coreenii forțați la sclavie sexuală de către trupele japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă un punct sensibil persistent în relațiile dintre cele două țări.

La începutul acestei săptămâni, un tribunal din Seul a ordonat Japoniei să plătească compensații financiare. În timpul întâlnirii sale cu Park de duminică, Kamikawa a calificat verdictul instanței drept ”extrem de regretabil”.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că susține relansarea cooperării tripartite cu Coreea de Sud și Japonia, ambii fiind principalii parteneri strategici ai Washingtonului în Asia de Est, în timp ce China este blocată într-o rivalitate economică și strategică cu SUA.

Ministerul chinez de Externe a declarat că Wang l-a avertizat pe Park în timpul discuțiilor să nu “politizeze” problemele economice și tehnologice, în contextul în care tensiunile cu SUA continuă în legătură cu semiconductorii și alte dispute comerciale.

Sâmbătă, japonezul Kamikawa s-a întâlnit cu Wang și și-a exprimat speranța pentru un dialog de securitate între Tokyo și Beijing ”în viitorul apropiat”.

Continue Reading

CHINA

Colaborarea cu China este vitală pentru a pune capăt războiului din Ucraina, evidențiază ministrul francez de Externe: Contăm pe vigilența Beijingului împotriva oricărui sprijin acordat Rusiei

Published

on

© Catherine Colonna/ Twitter

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a subliniat vineri că o cooperare cu China este vitală în a pune capăt războiului rus din Ucraina, chestiune care a semănat neînțelegeri între țările membre, cu Slovacia și Ungaria adoptând o poziție diferită față de cea a majorității, informează AP.

Aflată într-o vizită la Beijing, aceasta a încurajat China să sprijine formula de pace înaintă de Zelenski, asigurându-se în același timp că entitățile chineze nu sprijină Rusia în ”războiul continuu de agresiune împotriva Ucrainei”, formulare cu care partea chineză nu a fost de acord.

”Franța subliniază încă o dată cât de importantă este cooperarea cu China pentru a promova o pace justă și de durată. Ne bazăm pe vigilența autorităților chineze ca nicio structură din China, cu precădere din zona privată, să nu contribuie direct sau indirect la eforturile Rusiei în războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a menționat Colonna după discuțiile pe care le-a avut cu omologul chinez Wang Yi.  

Într-o întâlnire cu premierul Li Qiang, ministrul francez de Externe a transmis dorința Franței de a intensifica colaborarea cu Beijingul în vederea indentificării de soluții pentru combaterea schimbărilor climatice, conservarea și protejarea biodiversității și pentru provocările legate de datoria publică.

De cealaltă parte, Wang și-a exprimat speranța de a consolida schimburile cu Franța în domeniul nuclear civil și aerospațial, și de a explora domenii emergente, precum educația sau cercetarea științifică, informează Reuters.

Făcând trimitere la ancheta demarată de Comisia Europeană cu privire la subvențiile oferite de statul chinez mașinilor electrice, Wang Yi a spus că Europa nu ar trebui să se teamă să colaboreze cu China din cauza competiției, ci cele două părți ar trebui să colaboreze pentru a spori stabilitatea și fiabilitatea relațiilor economice și comerciale.

”Poziția Chinei este clară. Vom menține sprijinul nostru pentru autonomia strategică a Europei. Bineînțeles că va exista concurență în cooperare, dar nu ar trebui să ne fie teamă de cooperare din cauza concurenței. Cel mai mare risc de care trebuie să scăpăm este incertitudinea adusă de o politizare amplă”, a declarat Wang atunci când a fost întrebat despre viziunea Chinei asupra relației sale cu Europa.

Vizita lui Colonna precedă summitul UE-China, ce va avea loc la începutul lunii decembrie, la Beijing, unde sunt așteptați președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel, pentru prima întâlnire în persoană cu președintele Xi Jinping din ultimii patru ani.

Citiți și: Ursula von der Leyen trasează liniile de acțiune pentru reducerea riscurilor în relația cu China: Este ”partener comercial”, ”o putere militară” și ”un actor global cu idee divergentă despre ordinea mondială”

Macron, care s-a întâlnit cu Xi la începutul acestui an, a argument că Uniunea Europeană ar trebui să nu mai fie naivă și a solicitat o concurență loială cu țări precum China.

De altfel, Parisul este cel care a insistat ca executivul european să demareze o anchetă anti-subvenții.

Continue Reading

CHINA

La San Francisco, Biden și Xi au decis să reia comunicarea militară și să deschidă o linie telefonică prezidențială directă: SUA și China sunt în competiție, dar trebuie să evităm un nou Război Rece

Published

on

© The White House

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au convenit miercuri să deschidă o linie telefonică prezidențială, să reia comunicarea la nivel militar și să lucreze pentru a reduce producția de fentanil, arătând un progres tangibil în primele lor discuții față în față din ultimul an, informează Reuters.

Biden și Xi s-au întâlnit timp de aproximativ patru ore la periferia orașului San Francisco pentru a discuta probleme care au tensionat relațiile dintre SUA și China. Divergențele fierbinți rămân, în special în ceea ce privește Taiwanul.

“Apreciez conversația pe care am avut-o astăzi cu președintele Xi, deoarece cred că este extrem de important să ne înțelegem clar, de la lider la lider. Există provocări globale critice care necesită o conducere comună din partea noastră. Iar astăzi am făcut progrese reale”, a transmis Biden, într-un mesaj pe platforma X (ex-Twitter), înainte de a susține o conferință de presă.

Cei doi lideri s-au întâlnit în marja summitului APEC (Forumul de Cooperare Asia-Pacific) pe care SUA îl găzduiesc.

Într-un progres semnificativ, cele două guverne intenționează să reia contactele militare pe care China le-a întrerupt după ce președintele Camerei Reprezentanților de atunci, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august 2022.

Ne-am întors la o comunicare deschisă, clară și directă pe bază directă”, a declarat Biden.

În plus, Biden a spus că el și Xi au convenit să comunice la nivel înalt: “El și cu mine am convenit că fiecare dintre noi poate răspunde direct la telefon și vom fi ascultați imediat“.

De altfel, într-un comunicat difuzat de Casa Albă se arată că ambii lideri au salutat reluarea comunicării la nivel înalt între militari, precum și a discuțiilor de coordonare a politicii de apărare SUA-China și a reuniunilor privind Acordul consultativ militar maritim SUA-China. De asemenea, ambele părți au reluat și conversațiile telefonice între comandanții de teatru.

Reluarea cooperării privind combaterea traficului de droguri

De asemenea, după ani de zile, Republica Populară Chineză și Statele Unite reiau cooperarea în domeniul combaterii traficului de droguri, prin încercarea de a reduce fluxul de precursori chimici și de prese de pastile care alimentează producția fentanilului. Aceștia au salutat reluarea cooperării bilaterale în vederea combaterii fabricării și traficului ilicit de droguri la nivel mondial, inclusiv a drogurilor sintetice precum fentanilul, precum și crearea unui grup de lucru pentru o comunicare continuă și pentru coordonarea aplicării legii pe probleme de combatere a traficului de droguri.

Dar, într-un comentariu care probabil îi va irita pe chinezi, Biden a declarat ulterior reporterilor că nu și-a schimbat părerea că Xi este un dictator. “Ei bine, uite, el este. Adică, este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară care este o țară comunistă”, a spus Biden.

Biden și Xi au participat la discuții cu scopul de a aplana o perioadă dificilă a relațiilor, care a luat o întorsătură negativă după ce un balon de supraveghere presupus chinezesc a tranzitat Statele Unite și a fost doborât de un avion de vânătoare american în februarie.

Casa Albă a declarat că Biden a abordat domenii în care Washingtonul are preocupări, inclusiv cetățenii americani deținuți, drepturile omului în Xinjiang, Tibet și Hong Kong și activitățile agresive ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Liderul american i-a mai subliniat omologului chinez faptul că Statele Unite și China sunt în competiție, menționând că Statele Unite vor continua să investească în sursele de putere americane acasă și să se alinieze cu aliații și partenerii din întreaga lume.

El a subliniat că Statele Unite își vor apăra întotdeauna interesele, valorile, precum și aliații și partenerii săi.

Joe Biden a mai reiterat că lumea se așteaptă ca Statele Unite și China să gestioneze concurența în mod responsabil pentru a evita ca aceasta să se îndrepte spre conflict, confruntare sau un nou Război Rece.

Asia-Pacific, Ucraina-Rusia, Israel-Hamas

Cei doi lideri au avut un schimb de opinii cu privire la principalele provocări regionale și globale.

“Președintele Biden a subliniat sprijinul Statelor Unite pentru un Indo-Pacific liber și deschis, care să fie conectat, prosper, sigur și rezilient. Președintele a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite de a apăra aliații noștri din Indo-Pacific. Președintele a subliniat angajamentul de durată al Statelor Unite față de libertatea de navigație și de survolare, aderarea la dreptul internațional, menținerea păcii și a stabilității în Marea Chinei de Sud și în Marea Chinei de Est și denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. Președintele Biden a reafirmat că Statele Unite, alături de aliați și parteneri, vor continua să sprijine apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești, pentru a se asigura că Ucraina iese din acest război ca o națiune democratică, independentă, suverană și prosperă, care poate descuraja și se poate apăra împotriva unor viitoare agresiuni. În ceea ce privește conflictul dintre Israel și Hamas, președintele a reiterat sprijinul SUA pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva terorismului și a subliniat importanța ca toate țările să își folosească influența pentru a preveni escaladarea și extinderea conflictului”, a transmis Casa Albă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

ROMÂNIA12 hours ago

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

ROMÂNIA12 hours ago

Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale

INTERNAȚIONAL12 hours ago

“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani

NATO13 hours ago

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

CONSILIUL UE18 hours ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL18 hours ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.1 day ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending