Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

RADR 2022: Klaus Iohannis le solicită diplomaților români să pună accentul pe aderarea la Schengen, finalizarea MCV, accederea în OCDE și sprijinirea R. Moldova

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat marți diplomaților români, cu prilejul unui mesaj transmis în preambulul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, să pună accent pe aderarea României la Spațiul Schengen și finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și pe aderarea României la OCDE și sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe organizează de marți până joi Reuniunea Anuală a Diplomației Române sub tema “Răspunsul diplomatic al României la schimbările realității geostrategice”. Lucrările RADR 2022, care în acest marchează și 160 de ani de la înființarea instituției, vor fi conduse de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, se vor desfășura în contextul dificil al războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, iar invitații speciali vor fi miniștrii de externe ai Poloniei și Portugaliei, în timp ce președinția cehă a Consiliului UE va fi reprezentată de ministrul de externe al acestei țări, Comisia Europeană de un vicepreședinte și un comisar, iar OCDE, organizația la care România aspiră să adere, de secretarul general al acestui club al economiilor democratice dezvoltate.

“Anul 2022 ne-a pus în fața unor evoluții care amenință direct pacea și securitatea internaționale. Agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a creat turbulențe în întregul sistem internațional, care este nevoit să răspundă unei suprapuneri complicate de crize. Iar România, ca membru al comunității de valori europene și euroatlantice, participă și contribuie direct și substanțial la adaptarea strategică impusă de această nouă realitate ostilă. Prin contribuții solide, credibile și vizibile la nivel regional, european și internațional, ne-am implicat și continuăm să ne implicăm proactiv și consecvent în acțiunile multidimensionale de reacție față de agresiunea Rusiei la adresa ordinii globale bazate pe reguli, pe toate palierele: politic, diplomatic, securitar și umanitar, prin mobilizarea exemplară la nivelul societății românești. În tot acest context, diplomației române îi revine astăzi, mai mult ca oricând, un rol deosebit în evaluarea permanentă și rapidă a noii realități geostrategice și în avansarea de căi de acțiune adecvate la nivel internațional”, a spus șeful statului, în mesajul său, în care a subliniat și principalele jaloane ale politicii externe și acțiunii diplomatice a României, referindu-se cu precădere la planul de securitar, cadrul de securitate al NATO și la nivelul UE și asigurarea securității energetice și a securității alimentare.

Mesaj către diplomați: Continuați demersurile pentru aderarea României la spațiul Schengen și finalizarea MCV

Astfel, Iohannis a evidențiat că politica externă a României are “o serie de constante” care ghidează acțiunea diplomatică, referindu-se la rolul României în cadrul UE.

“Unul dintre aceste repere este reprezentat de acțiunea și rolul României în cadrul Uniunii Europene. Trebuie să rămânem consecvenți în a promova accelerarea reformelor destinate creșterii convergenței și a coeziunii, susținerea valorilor fundamentale ale Uniunii, implementarea priorităților în materie de schimbări climatice – devenite tot mai acute și cu impact direct asupra vieții noastre de zi cu zi -, digitalizare, inclusiv securitate cibernetică, și reziliență. În perioada următoare este necesar să continuați activ demersurile de atingere a obiectivelor noastre majore la nivel european – cu accent pe aderarea României la Spațiul Schengen și finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a precizat președintele.

Eforturile de sprijin pentru Republica Moldova trebuie să continue

El a menționat și importanța deciziei istorice a Uniunii Europene privind acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, la reuniunea Consiliului European din iunie, decizii care au reprezentat reafirmarea valențelor strategice ale extinderii, context în care a invocat și eforturile României.

“Trebuie să continuăm să susținem parcursul european al acestor state, pe toate palierele. În egală măsură, sprijinul nostru pentru procesul de extindere cu statele din Balcanii de Vest rămâne prioritar pe agendă. România va continua să fie alături de Ucraina și de cetățenii acesteia, în strânsă coordonare cu partenerii noștri euroatlantici, iar eforturile vor fi axate nu numai pe sprijinul pe multiple planuri, dar și pe implicarea în procesul de reconstrucție”, a asigurat președintele.

El a amintit România sprijină consecvent și puternic eforturile Republicii Moldova de integrare europeană și programul de reforme al actualei guvernări de la Chișinău și că Bucureștiul a fost mereu alături de cetățenii țării vecine prin acțiuni concrete de susținere în depășirea crizelor.

“România a promovat puternic la nivel european acordarea de sprijin Republicii Moldova pentru întărirea capacităților sale de a gestiona refugiații și pentru creșterea rezilienței sistemului energetic. Salut, în special, lansarea în acest an a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, în baza inițiativei României, Germaniei și Franței. Găzduirea în România, în luna iulie, a celei de-a doua ediții a avut rezultate foarte bune. Dar eforturile noastre de sprijin pentru Chișinău trebuie să continue pe toate dimensiunile”, a precizat el.

Reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO – în noiembrie, la București. Iohannis: Un moment foarte important pentru aplicarea deciziilor Summitului de la Madrid și pe care diplomații trebuie să o pregătească foarte bine

De asemenea, în contextul agresiunii Rusiei, unitatea transatlantică a fost impecabilă, a evaluat președintele în mesajul său, invocând totodată și marcarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, creșterea prezenței militare americane pe teritoriul țării noastre, deciziile summitului NATO de la Madrid, cu accent pe adoptarea noului Concept Strategic, consolidarea descurajării și apărării pe flancul estic și consacrarea importanței strategice a Mării Negre.

“Sesiunile frecvente de coordonare cu Președintele SUA, Joe Biden, la care am participat în diverse formate, au demonstrat că, pentru menținerea securității și prosperității euroatlantice, cooperarea dintre Europa și America de Nord rămâne esențială. Salut, de asemenea, marcarea în acest an a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, pilon esențial al politicii noastre externe și de securitate. Decizia SUA de a-și crește prezența militară în România este o reconfirmare a rolului crucial pe care cooperarea româno-americană îl joacă în planul securității regionale. Pe palier NATO, s-au înregistrat progrese semnificative, iar Summitul de la Madrid a reprezentat un moment de vârf în transformarea fundamentală a Alianței, în deplin acord cu interesele de securitate ale României. Rezultatele obținute – adoptarea Noului Concept Strategic, consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, consacrarea importanței strategice a Mării Negre –, la care am lucrat împreună, corespund pe deplin obiectivelor pe care le-am urmărit”, a afirmat el.

Klaus Iohannis a remarcat că la sfârșitul lunii noiembrie, România va găzdui reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, pe care a descris-o drept un moment foarte important pentru aplicarea deciziilor Summitului de la Madrid și pe care diplomații trebuie să o pregătească foarte bine.

Inițiativa celor Trei Mări și aderarea la OCDE

În ceea ce privește cooperarea regională, România își va asuma în 2023, pentru a doua oară, organizarea Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

“Este o dovadă a interesului strategic aparte și a relevanței speciale a obiectivelor Inițiativei, mai ales conectivitatea regională, pentru noi și partenerii noștri cu interese similare, și vă încurajez să promovați și să pregătiți cât mai bine rezultatele acestei reuniuni. Un multilateralism revigorat, mai eficient, rămâne pentru România un reper major în protejarea ordinii internaționale bazate pe reguli. În acest sens, procesul de aderare a României la OCDE dobândește o valoare strategică deosebită și salut progresele pe care le-ați obținut pe această direcție. Vă îndemn să continuați susținut, cu deosebită seriozitate și consecvență, toate demersurile în vederea aderării”, a transmis președintele.

“În egală măsură, vreau să reamintesc faptul că aprofundarea relațiilor și a parteneriatelor strategice cu statele europene și din afara spațiului european cu care avem astfel de relații trebuie să rămână o preocupare constantă și un element esențial al politicii noastre externe. Este nevoie, totodată, de investirea de noi energii pentru a ne reconecta sau a ne păstra aproape, după caz, prietenii și partenerii României din zona Orientului Mijlociu, a Golfului, Africii, Indo-Pacificului și Americii Latine. În momentul de răscruce actual la nivel global, nu distanțele geografice contează, ci apropierea valorilor și acțiunea în sprijin reciproc, atunci când este nevoie. În încheiere, subliniez o dată în plus că diplomația română reprezintă un pilon esențial prin care țara noastră își atinge și își protejează interesele naționale, pe care își sprijină dezvoltarea și creșterea rezilienței strategice. Vă îndemn să continuați să vă asumați acest rol crucial! De asemenea, sprijinirea, în continuare, a cetățenilor români aflați peste granițe rămâne o prioritate pentru dumneavoastră. Vă urez mult succes în activitatea dumneavoastră și vă doresc dezbateri fructuoase în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române!”, a conchis șeful statului.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Premierul Nicolae Ciucă: Perspectivele oferite de aderarea noastră la Schengen și OCDE vor deschide noi oportunități pentru întreprinzătorii români

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu delegația Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), din care au făcut parte reprezentanți ai societăților comerciale membre ANEIR și structurilor asociative membre ale Consiliului de Export al României, informează un comunicat al Guvernului. 

Principala temă abordată în cadrul întrevederii a fost problematica reducerii deficitului balanței comerciale, în contextul în care deficitul comercial pe primele 8 luni din 2022 a crescut cu 7,381 miliarde euro, la 22 miliarde de euro, pe fondul unei majorări puternice a costului cu resursele energetice și a sancțiunilor impuse Federației Ruse.

În cadrul discuțiilor, premierul a subliniat preocuparea Executivului de a susține producătorii români și categoriile vulnerabile de cetățeni și a amintit că România va fi a șasea beneficiară din UE a fondurilor alocate prin REPowerEU, planul Comisiei Europene menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde.

Principalele aspecte semnalate de mediul privat au vizat nevoia de sprijin pentru promovarea exportatorilor români, derularea unor mecanisme care să le permită păstrarea și creșterea competitivității pe piețele europene, precum și reziliența economică, prin asigurarea lanțurilor locale de aprovizionare cu materie primă.

Prioritatea Guvernului în toată această perioadă a fost protejarea cetățenilor și economiei de efectele crizelor pe care le traversăm. Pachetele guvernamentale ”Sprijin pentru România” vor continua să fie implementate, dar și îmbunătățite, în urma întâlnirilor pe care le avem cu mediul de afaceri. Sunt convins că noua Agenție Română pentru Investiții și Comerț Exterior va reuși să ofere suportul necesar companiilor românești exportatoare pentru a-și dezvolta afacerile pe piețele europene și internaționale. Totodată, perspectivele oferite de aderarea noastră la Schengen și OCDE vor deschide noi oportunități pentru întreprinzătorii noștri, pe care suntem pregătiți să-i susținem în continuare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Alături de premierul Nicolae Ionel-Ciucă, la întâlnire au participat șeful Cancelariei Prim–Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Cadariu, ministrul  Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, precum și secretarul de stat Dan Drăgan, din cadrul Ministerului Energiei.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul de stat Luca Niculescu: Investițiile străine directe vor găsi un mediu mai favorabil în perioada premergătoare aderării României la OCDE

Published

on

© Guvernul României

Investiţiile străine directe vor găsi un mediu şi mai favorabil şi predictibil începând cu perioada premergătoare aderării la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a evidenţiat, miercuri, secretarul de stat în MAE Luca Niculescu, la deschiderea celei de-a noua ediţii a Foreign Investors Summit, la care a participat în calitate de invitat principal, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

La evenimentul organizat de Business Review au participat reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, membri ai Consiliului Investitorilor Străini şi ai Corpului diplomatic acreditat în România, precum şi reprezentanţi ai celor mai importante companii private din ţara noastră.

În intervenţia susţinută în panelul de deschidere a evenimentului, Luca Niculescu a subliniat importanţa aderării României la OCDE pentru procesul de dezvoltare economică a ţării noastre, inclusiv din perspectiva impactului asupra mediului de afaceri şi climatului investiţional.

Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE a punctat gradul “sporit” de încredere pe care România îl prezintă pentru investitorii externi, care se reflectă direct proporţional în nivelul ascendent al investiţiilor străine directe, în pofida climatului internaţional dificil, marcat de agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Rusă împotriva Ucrainei, precum şi de şocul economic pandemic şi post-pandemic, se precizează în comunicat.

Procesul de aderare la OCDE reprezintă un semnal puternic către investitori şi mediul de afaceri cu privire la angajamentul României de a se alinia celor mai înalte standarde OCDE în domenii dintre cele mai diverse: guvernanţa corporativă, investiţii, concurenţă, pieţe financiare, guvernanţă publică. Astfel, investiţiile străine directe vor găsi un mediu şi mai favorabil şi mai predictibil începând deja cu perioada premergătoare aderării“, a afirmat Niculescu.

El a menţionat că procesul de aderare la OCDE, în cadrul căruia subiectul investiţiilor are un rol central, va implica un efort profund şi de durată, România urmând să fie evaluată de 26 de comitete sectoriale şi să internalizeze peste 230 de instrumente juridice.

“România priveşte aderarea la OCDE nu neapărat ca pe un scop în sine, ci mai degrabă ca pe o oportunitate pentru implementarea schimbărilor prioritare, pentru continuarea modernizării societăţii româneşti în ansamblu”, a completat secretarul de stat în MAE.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul de stat Luca Niculescu: Aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic pentru România după aderarea la NATO și UE

Published

on

© Gov.ro

În urma dezbaterii de azi, 11 octombrie, despre capacitatea de inovare (Public seminar on innovative capacity), eveniment organizat în marja misiunii de lucru a OCDE în România, secretarul de stat în MAE, Luca Niculescu, a declarat că aderarea României la OCDE reprezintă cel mai important obiectiv de sistematizare şi transformare a ţării noastre după aderarea la NATO şi la UE.

„România a primit statutul de candidat la OCDE în ianuarie 2022, 25 ianuarie este o dată foarte importantă pentru noi, şi, apoi, Foaia de Parcurs aferentă în iunie. Este un obiectiv de ţară, este un obiectiv strategic, cel mai important aș spune obiectiv de sistematizare şi de transformare a României după aderarea la NATO şi la UE. Iar parcurgerea acestui obiectiv va permite o modernizare suplimentară a României în direcția statelor cu economii consolidate. Aderarea la OCDE implică un efort administrativ, larg și de durată. Va fi un test foarte important pentru administrația noastră, având în vedere că România este evaluată în 26 de domenii și va trebui să internalizeze peste 230 de instrumente juridice la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne” a declarat Luca Niculescu într-o conferință de presă. 

Luca Niculescu subliniază că România se află într-un proces de transformare: „Avem marea șansă de a folosi acest proces de aderare ca pe o oportunitate pentru reforme, ca pe o pârghie de a moderniza administrația, prin abordări inovatoare, sistemice, așa cum indică și Raportul OCDE, care este lansat azi.”

„Analizele experților OCDE sugerează că una dintre modalitățile de a consolida încrederea în actul public de guvernare este îmbunătățirea calităților serviciilor publice, consolidarea instituțiilor publice – cu alte cuvinte, avem nevoie ca administrația să producă rezultate, iar proiectele derulate de centrul guvernului, precum cele care sunt discutate azi, contribuie la fundamentarea priorităților de guvernanță publică ale României”, a mai adăugat acesta.

„Aş spune că este o șansă extraordinară a României de a colabora cu cei mai buni – și unul dintre ei se află azi alături de noi, domnul director Bertók, care ne va spune mai mult despre ce se întâmplă azi și care sunt cele două proiecte”, a conchhis acesta. 

 

Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE pentru procesul de aderare a României la OCDE.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

MAE: Atitudinea „nejustificată și inamicală” a Austriei va avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale

U.E.2 hours ago

A fost adoptat programul ”Calea către deceniul digital”, esențial pentru transformarea digitală a UE până în 2030

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen: Sunt dezamăgită de amânarea aderării

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis, după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: Riscă să afecteze unitatea europeană. România merita un vot favorabil și nu ne vom opri până nu vom adera

POLITICĂ8 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, după ce România a ratat aderarea la Schengen: Vom relua procesul și vom proteja în continuare frontierele externe ale UE. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

Dan Motreanu8 hours ago

Dan Motreanu, revoltat de blocarea intrării României în Schengen de către Austria: O ticăloșie care nu a avut la bază niciun argument logic

SCHENGEN8 hours ago

Comisarul european Ylva Johansson, către cetățenii români: Meritați să fiți în Schengen! Împart dezamăgirea cu voi, iar aderarea României va rămâne prioritatea mea

Vasile Blaga9 hours ago

Vasile Blaga: Dacă cineva iese în câștig din poziția Austriei, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România și în Bulgaria

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei față de intrarea României în Schengen este un cadou gratuit de Crăciun pentru Putin. Viena s-a decuplat de Europa

Eugen Tomac9 hours ago

Eugen Tomac, după ce România a fost respinsă pentru aderarea la Schengen: Este cea mai mare umilință de când suntem membri UE

ROMÂNIA10 hours ago

Austria și Olanda au votat împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. Aderarea Croației de la 1 ianuarie 2023, aprobată

Rareș Bogdan12 hours ago

Rareș Bogdan i-a subliniat cancelarului Austriei prezența puternică a mediului de afaceri austriac în România și posibilitatea unei crize la nivel european prin opoziția la aderarea la spațiul Schengen

SCHENGEN14 hours ago

Consiliul JAI: Austria sfidează apelul Comisiei Europene și reafirmă că va vota împotriva aderării României la Schengen

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

UE intensifică presiunea asupra Rusiei cu un al nouălea pachet de sancțiuni. Măsurile vizează figuri-cheie în atacurile din Ucraina și sectoarele bancar, energetic și tehnologic

SCHENGEN16 hours ago

Ministrul de interne, înainte de un Consiliu JAI istoric pentru România: Mandatul meu este clar, voi solicita vot pentru aderarea României la Schengen

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă anunță că România va cere joi un vot pentru aderarea la Schengen: Toate statele ne susțin, cu excepția Austriei. Mergem până la capăt, starea de incertitudine nu mai poate continua

ROMÂNIA3 days ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO7 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO1 week ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO1 week ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

Team2Share

Trending