Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

RADR 2023. Nicolae Ciucă, către diplomații români: “Aderarea la OCDE, obiectiv de țară la fel de important ca aderarea la NATO și UE”

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

România a dovedit că este “un partener de încredere” în regiune, a afirmat, marţi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, subliniind că prioritatea momentului este deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și cu Republica Moldova, aderarea României la spațiul Schengen și avansarea procesului de aderarea a României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică, al treilea proiect de țară major după aderarea la NATO, în 2004, și la Uniunea Europeană, în 2007.

“Cred că am dovedit încă de la începutul acestui război că suntem un partener de încredere în regiune şi am contribuit în mod activ atât la acordarea de sprijin vecinilor noştri, cât şi la consolidarea coeziunii la nivel european şi transatlantic”, a punctat preşedintele Senatului.

De asemenea, el a amintit că ţara noastră “a fost şi rămâne unul dintre cei mai activi susţinători ai integrării europene a Ucrainei”.

“Prioritatea momentului o reprezintă fără îndoială decizia politică privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova până la sfârşitul acestui an. Ambele state au nevoie de un semnal pozitiv pentru continuarea parcursului european, au nevoie de recunoaşterea eforturilor lor, mai ales în contextul dificil pe care îl traversează”, a punctat Nicolae Ciucă.

Referitor la obiectivele majore ale României, asemenea președintelui Klaus Iohannis și premierului Marcel Ciolacu, președintele Senatului a evocat obiectivul aderării la OCDE.

“Aderarea României la OCDE rămâne un alt obiectiv major. Este esențial să avansăm în procesul de aderare, un exercițiu care presupune o transformare internă a politicilor, practicilor și legislațiilor. Parlamentul are un rol crucial în acest proces pe care ni-l asumăm pe de-a întregul. De asemenea, ne asumăm să sprijinim toate demersurile Guvernului în acest sens”, a spus Ciucă, amintind că a demarat acest proces în decembrie 2021, când a devenit prim-ministru.

“S-a concretizat prin primirea foii de parcurs de la OCDE în iunie 2022. Am depus și primele documente oficiale privind parcursul nostru de aderare, la Paris, și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au înțeles importanța acestui obiectiv pentru țara noastră. Aderarea cu drepturi depline la OCDE este obiectiv de țară la fel de important cum au fost aderarea la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică“, a completat președintele Senatului, cel care deține și funcția de președinte al Comisiei speciale a Parlamentului European pentru pregătirea aderării la OCDE.

El s-a adresat și politicienilor prezenți în audiență, subliniind că forțele politice trebuie să își asume curajul reformelor pentru aderarea la OCDE.

 

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 29-30 august 2023, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2023), sub tema „O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”, ediția RADR din acest an având loc în format fizic, după ce ultimele trei ediții s-au derulat în mediul online

Tensiunile acumulate timp de trei decenii, au provocat o criză profundă, 2023 fiind al doilea an de criză deschisă a sistemului relațiilor internaționale, cu o serie de polarizări periculoase: confruntarea parțial deschisă între comunitatea democrațiilor și „blocul revizionist”, care contestă „ordinea internațională bazată pe reguli”; clivajul grav, prin implicațiile potențiale, între statele „Occidentului generic” și statele așa-numitului „Sud Global”, cu precădere cele din Asia și Africa; persistența riscurilor și provocărilor transnaționale, cu efecte directe asupra infrastructurilor globale, cum sunt cea digitală, energetică/nucleară, sau alimentară. La nivelul diplomației române, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a impus un răspuns complex, asumarea de responsabilități concrete, imediate. Astfel, tema Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităților de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor și în perspectiva valorificării oportunităților generate de actualul mediu internațional.

Evenimentul, organizat conform tradiției în apropierea Zilei Diplomației Române – marcată anual la 1 septembrie – și găzduit de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum și directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt și membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România. De asemenea, sunt invitați reprezentanți de prestigiu ai mediului academic și ai grupurilor de reflecție, ai organizațiilor neguvernamentale și ai mass-media. Invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la această ediție a RADR sunt ministrul afacerilor externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, și ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul de stat Luca Niculescu i-a mulțumit noului ambasador al Franței în România pentru „sprijinul constant și solid” al țării sale privind aderarea la OCDE

Published

on

© Luca Niculescu/Facebook

Secretarul de stat Luca Niculescu și coordonatorul național al procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a avut o întrevedere, vineri, cu noul ambasador al Franței la București, în cadrul căreia i-a mulțumit noului pentru „sprijinul constant și solid” al țării sale privind aderarea României la organizația internațională.

 

Într-o „primă întâlnire deosebită” cu noul ambasador al Franței în România, Nicolas Warnery, Luca Niculescu a exprimat recunoștința autorităților române pentru „sprijinul constant și solid” oferit de Franța în procesul de aderare la OCDE. Discuția a acoperit, de asemenea, o varietate de subiecte legate de relațiile bilaterale și colaborarea dintre cele două țări.

În cadrul întâlnirii, Niculescu a mai subliniat sprijinul ferm din partea clasei politice, a mediului de afaceri și a societății civile din România pentru aderarea la OCDE. Au fost prezentate ultimele evoluții în procesul de aderare și s-au discutat perspectivele și provocările asociate cu acest demers.

Totodată, discuția nu s-a limitat doar la aspectele legate de OCDE. Demnitarii au abordat și subiecte legate de relația profundă dintre România și Franța, evidențiind Parteneriatul Strategic și istoria comună a celor două țări. Au fost discutate aspecte economice, francofonia și afinitățile culturale remarcabile dintre cele două națiuni.

Această întâlnire a marcat o nouă etapă în consolidarea relațiilor diplomatice și de colaborare dintre România și Franța, subliniind importanța sprijinului reciproc și a valorilor comune care le unesc.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Elveția, membru fondator al OCDE, este un susținător activ al candidaturii României, anunță Luca Niculescu din țara cantoanelor

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Elveția, membru fondator al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), este un susținător activ al candidaturii României la organizație, a anunțat Luca Niculescu,  secretarul de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Acesta a efectuat o vizită în Elveția, unde a avut întâlniri cu oficiali: Hélène Budlinger Artieda, secretar de stat, cu Dominique Jordan, directoarea departamentului OCDE, cu Jan Atteslander, aflat la conducerea Economiesuisse, cea mai importantă organizație patronală a țării (peste o sută de mii de intreprinderi), cu oameni de afaceri.

”Elveția este membru fondator al OCDE, iar societatea elvețiană beneficiază din plin de aceasta organizație: acces la extraordinara baza de date a OCDE, la studiile organizației, care ii permit sa își fundamenteze solid politicile publice. De, asemenea Elveția este foarte activă în cadrul OCDE, atât prin delegația de la Paris, cât și prin sutele de participanți la lucrările comitetelor și grupurilor de lucru. Și nu în ultimul rând, aș spune, e și un susținător activ al candidaturii României”, a precizat Niculescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta i-a informat pe interlocutorii săi ”despre felul în care avansăm in procesul de aderare și despre mizele aderării la OCDE, inclusiv pentru relația economică bilaterală”, mulțumindu-i ambasadorului Bogdan Mazuru și întregii echipe de la Ambasada României în Elveția pentru organizarea deplasării.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

Țara noastră a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

Citiți și: Luca Niculescu explică ”procesul foarte tehnic” de aderare a României la OCDE: Cele 26 de comitete ale OCDE trimit misiuni de evaluare care acoperă practic toate domeniile vieții publice

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu explică ”procesul foarte tehnic” de aderare a României la OCDE: Cele 26 de comitete ale OCDE trimit misiuni de evaluare care acoperă practic toate domeniile vieții publice

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Luca Niculescu, secretarul de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat că cele 26 de comitete ale organizației trimit în țara noastră misiuni de evaluare care acoperă toate domeniile vieții publice, etapă a procesului de aderare.

”Drumul către OCDE este și un proces foarte tehnic. În clipa de față, cele 26 de comitete ale OCDE trimit în România misiuni de evaluare care acoperă practic toate domeniile vieții publice. Vor fi zeci și zeci de deplasări ale experților OCDE în România, după care urmează audierile în comitetele OCDE. Odată ce fiecare comitet va fi dat unda verde, atunci România va fi invitata să adere. Nu suntem încă acolo încă, ci în faza de evaluare”, a explicat Niculescu, membru în Consiliul Director al Centrului regional OCDE de la Istanbul.

Acesta a informat că în această săptămână, în țara noastră se află trei astfel de misiuni de evaluare.

”Iar fiecare dintre ele se întâlnește cu reprezentanții a zeci de instituții – și nu numai – în funcție de domeniul pe care îl acoperă. Și așa va continua luni bune de acum încolo”, a detaliat secretarul de stat în cadrul MAE procesul laborios.

El a mulțumit ”colegilor din instituții, dar și celor din ONG-uri, sindicate și tuturor celor care se întâlnesc cu experții OCDE pentru tot efortul lor pentru aderare. Pentru că nu e unul ușor. Dar rezultatele au început să se vadă deoarece, după cum spunea săptămâna trecută un oficial OCDE, România avansează bine în acest proces”.

“Este esențial să avansăm în procesul de aderare, un exercițiu care presupune o transformare internă a politicilor, a practicilor și a legislației. În același timp, noi, ca diplomați, trebuie să convingem toate cele 38 de state membre OCDE de progresele înregistrate. Vom continua să promovăm activ candidatura României în dialogul cu interlocutorii din statele de reședință membre”, a menționat șefa diplomației române în discursul susținut recent în fața șefilor de misiuni diplomatice și consulare la București pentru Reuniunea Anuală a Diplomației Române, eveniment desfășurat la finalul lunii august.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană pregătește terenul pentru summitul liderilor UE de la Granada cu propunerea de a construi o Europă capabilă să își protejeze interesele strategice

EUROBAROMETRU4 hours ago

Eurobarometru: 60% dintre români sunt în favoarea utilizării documentelor de călătorie digitale atunci când călătoresc în sau în afara spațiului Schengen

U.E.4 hours ago

Țările din UE au acum la dispoziție un cadru comun privind îmbunătățirea cunoștințelor financiare în rândul copiilor și al tinerilor

CONSILIUL UE5 hours ago

Fără Schengen pe agendă, miniștrii de interne din UE se reunesc pentru a discuta despre reforma legislației în materie de azil și gestionarea migrației

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Recomandare reiterativă a Comisiei Europene la adresa României privind progresele în atingerea obiectivelor pentru transformarea digitală a UE: Eforturile ar trebui accelerate

ROMÂNIA5 hours ago

Guvernul așteaptă un „feedback real” de la Curtea de Conturi privind eficiența măsurilor fiscal-bugetare, transmite premierul Marcel Ciolacu

U.E.6 hours ago

Marile platforme online raportează cu privire la primele șase luni de funcționare pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EDUCAȚIE6 hours ago

Ligia Deca, ministrul educației, distinsă cu Premiul pentru viziune și leadership din partea European Association for International Education

U.E.1 day ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE7 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending