România a dovedit că este “un partener de încredere” în regiune, a afirmat, marţi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, subliniind că prioritatea momentului este deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și cu Republica Moldova, aderarea României la spațiul Schengen și avansarea procesului de aderarea a României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică, al treilea proiect de țară major după aderarea la NATO, în 2004, și la Uniunea Europeană, în 2007.
“Cred că am dovedit încă de la începutul acestui război că suntem un partener de încredere în regiune şi am contribuit în mod activ atât la acordarea de sprijin vecinilor noştri, cât şi la consolidarea coeziunii la nivel european şi transatlantic”, a punctat preşedintele Senatului.
De asemenea, el a amintit că ţara noastră “a fost şi rămâne unul dintre cei mai activi susţinători ai integrării europene a Ucrainei”.
“Prioritatea momentului o reprezintă fără îndoială decizia politică privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova până la sfârşitul acestui an. Ambele state au nevoie de un semnal pozitiv pentru continuarea parcursului european, au nevoie de recunoaşterea eforturilor lor, mai ales în contextul dificil pe care îl traversează”, a punctat Nicolae Ciucă.
Referitor la obiectivele majore ale României, asemenea președintelui Klaus Iohannis și premierului Marcel Ciolacu, președintele Senatului a evocat obiectivul aderării la OCDE.
“Aderarea României la OCDE rămâne un alt obiectiv major. Este esențial să avansăm în procesul de aderare, un exercițiu care presupune o transformare internă a politicilor, practicilor și legislațiilor. Parlamentul are un rol crucial în acest proces pe care ni-l asumăm pe de-a întregul. De asemenea, ne asumăm să sprijinim toate demersurile Guvernului în acest sens”, a spus Ciucă, amintind că a demarat acest proces în decembrie 2021, când a devenit prim-ministru.
“S-a concretizat prin primirea foii de parcurs de la OCDE în iunie 2022. Am depus și primele documente oficiale privind parcursul nostru de aderare, la Paris, și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au înțeles importanța acestui obiectiv pentru țara noastră. Aderarea cu drepturi depline la OCDE este obiectiv de țară la fel de important cum au fost aderarea la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică“, a completat președintele Senatului, cel care deține și funcția de președinte al Comisiei speciale a Parlamentului European pentru pregătirea aderării la OCDE.
El s-a adresat și politicienilor prezenți în audiență, subliniind că forțele politice trebuie să își asume curajul reformelor pentru aderarea la OCDE.
Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 29-30 august 2023, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2023), sub tema „O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”, ediția RADR din acest an având loc în format fizic, după ce ultimele trei ediții s-au derulat în mediul online.
Tensiunile acumulate timp de trei decenii, au provocat o criză profundă, 2023 fiind al doilea an de criză deschisă a sistemului relațiilor internaționale, cu o serie de polarizări periculoase: confruntarea parțial deschisă între comunitatea democrațiilor și „blocul revizionist”, care contestă „ordinea internațională bazată pe reguli”; clivajul grav, prin implicațiile potențiale, între statele „Occidentului generic” și statele așa-numitului „Sud Global”, cu precădere cele din Asia și Africa; persistența riscurilor și provocărilor transnaționale, cu efecte directe asupra infrastructurilor globale, cum sunt cea digitală, energetică/nucleară, sau alimentară. La nivelul diplomației române, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a impus un răspuns complex, asumarea de responsabilități concrete, imediate. Astfel, tema Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităților de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor și în perspectiva valorificării oportunităților generate de actualul mediu internațional.
Evenimentul, organizat conform tradiției în apropierea Zilei Diplomației Române – marcată anual la 1 septembrie – și găzduit de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum și directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt și membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România. De asemenea, sunt invitați reprezentanți de prestigiu ai mediului academic și ai grupurilor de reflecție, ai organizațiilor neguvernamentale și ai mass-media. Invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la această ediție a RADR sunt ministrul afacerilor externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, și ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.