Connect with us

ROMÂNIA

Radu Bălănescu – Un român în Cupola lumii

Published

on

Ales în cea mai înaltă funcţie executivă a Masoneriei Mondiale, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, Radu Bălănescu, a vorbit într-un interviu pentru Q Magazine despre secretele masonice şi despre rolul masonilor în politică şi în democratizarea societăţii.

Radu Balanescu

 Masoneria nu pune oamenii în funcţii

În evoluția sa istorică, Marea Lojă Națională din România și-a dovedit atașamentul pentru tradițiile și valorile masonice. Putem considera că păstrarea tradițiilor, chiar formale, reprezintă un element de bază al perenității sale. Totuși, Masoneria a evoluat pentru a se adapta la viața socială modernă de acum. Care este raportul între tradiţie şi modernitate?

Este obligatoriu să se păstreze tradițiile, așa cum s-au format. Ele au menținut Masoneria în viață și au legat Marile Loji din diversele colțuri ale lumii. Odată cu evoluția societății, și Masoneria, fiind compusă din membrii societăților
respective, a trebuit să se adapteze. Și atunci, este firesc că trebuie să fie în pas cu vremurile. Nu a mai luptat în ultimii ani pentru schimbarea unui guvern, pentru schimbarea unui regim, ceea ce nu s-a întâmplat de fapt niciodată. Ca instituție, Masoneria nu a luptat pentru așa ceva. Au fost oameni care erau și masoni și care au fost implicați în anumite mişcări politice, dar fără să implice instituția. S-au implicat ca persoane fizice.

Poate că, într-adevăr, Masoneria nu a pus guverne, dar a făcut revoluții care au instaurat regimuri politice.

Corect, dar niciodată ca instituție. Niciodată o Mare Lojă nu a apărut ca fiind generatorul unei schimbări. Oamenii dintr-o Mare Lojă, o parte din ei, au fost implicați, într-adevăr, ca personalități ale vieții publice la momentul respectiv. Masoneria trebuie să fie în pas cu societatea, nu poate să rămână deoparte, pentru că întotdeauna s-a implicat pentru valorile democratice, pentru evoluție în toate domeniile de activitate.

Și Marea Lojă Națională?

Marea Lojă Națională din România a schimbat această strategie de patru ani încoace, de la primul meu mandat, când s-a ajuns la concluzia că trebuie să aibă o mai mare transparență față de societatea civilă pentru a demonta niște acuzații nedrepte la momentul respectiv, dar a pornit de la o reorganizare. După aceea, s-au putut implementa diferite programe și proiecte în trei domenii clare pentru noi – cultură, educație și sistem medical – pe care le considerăm deficitare în acest moment. Cred că trăim o perioadă foarte bună de consolidare a Masoneriei, o perioadă în care Masoneria regulară din România, reprezentată de Marea Lojă Națională din România, este un model de unitate, de armonie, de înțelegere, un model pentru întreaga societate în acest moment. Faptul că putem să construim în liniște, faptul că avem un program foarte clar la care au achiesat toți membrii este o garanție a succesului și acest lucru nu îl spun doar eu, ca Mare Maestru, ci şi conducătorii tuturor Marilor Loji regulare din lume. Şi, spre marea mea mulțumire, este un fapt vizibil și la nivelul societății civile din România.

Sprijinul reciproc între cei care împărtășesc aceleași idealuri a devenit aproape o legendă în Masonerie. Speranța unora de a primi acest sprijin a degradat oarecum legenda. Adică, sunt mulți care intră în Masonerie pentru a fi sprijiniți să acceadă la diferite funcții, să aibă acces la diferite resurse ș.a.m.d. Cum funcționează, de fapt, acest sprijin în lumea modernă și care este scopul său?

Sprijinul înseamnă, de fapt, o relație de prietenie între cei care sunt în interiorul organizației și se poate acorda doar în condiții strict legale așa cum este prevăzut și în Constituție, și în Regulament, și în Codul de Conduită ale Marii Loji Naționale. Când se încalcă aceste reguli, cei care cer un astfel de sprijin sunt pedepsiți, din punct de vedere moral în primul rând, în cadrul Marii Loji. În consecință, tot în acești ultimi ani au existat foarte puține cazuri de încercare de a obține sprijin pentru alte situaţii decât cele legale. Și ca să mai clarificăm un aspect, Masoneria nu a numit niciodată oameni în funcții publice. Masonii care ajung în acele funcții o fac datorită propriilor calități, pentru că sunt apreciați de cei cu care lucrează, de segmentul respectiv, de societate, şi au, probabil, în plus, o aură specială care se datorează practicării principiilor morale pe care se întemeiază Masoneria regulară.

Despre idealurile masonice

Simțiți o mai bună receptare a instituției în cadrul societății civile, sau din partea factorului politic, sau din partea factorului religios? S-au îmbunătățit relațiile cu celelalte puteri?

Cred că suntem într-un moment de normalitate. Eu așa l-aș defini, având în vedere ce înseamnă Marea Lojă Națională din România, ce face pentru țară… lucrurile acestea au devenit evidente pentru toată lumea. Așa cum este evident că nu ne implicăm politic, că nu discutăm probleme legate de religie. Când toate acestea au devenit clare, respectul și atitudinea față de Marea Lojă Națională din România au cunoscut un salt calitativ deosebit.

Care sunt idealurile masonice?

Dreptate, libertate, toleranță, înțelegere, armonie, sentiment național, o luptă permanentă pentru promovarea imaginii țării din care membrii Mari Loji respective fac parte.

Dacă despre Bilderberg se spune că decide soarta lumii, ce decide Masoneria?

Masoneria nu decide nimic, în principiu. Masoneria îi ajută pe cei care fac parte din organizație să se auto-perfecționeze, să devină niște oameni mai buni decât erau în momentul în care au intrat. Devenind oameni mai buni, reușesc să aducă plusvaloare și celor din jurul lor.

Ce înseamnă mai buni? Din ce punct de vedere?

Mai bun din punct de vedere al propriului ego, al eului. Devenind mai bun din acest punct de vedere, poate deveni mai bun și profesional, poate deveni un cetățean mai bun, un prieten mai bun pentru cei din jur.

Adică este mai mult crearea unei mentalități filosofice de iubire de sine?

Nu este vorba despre iubire de sine, este vorba despre crearea unei mentalități în care să nu mai fie propria persoană pe primul plan, ci cei din jur.

Atunci vorbim despre altruism!

Exact.

Deci nu despre ego personal…

Nu, este o transformare a egoului personal care, de multe ori, este exacerbat.

Au fost situații în care orgoliile personale au fost puse mai presus de idealurile masonice?

Toată lumea a înțeles că nu este bine să aibă orgolii exacerbate, ci o personalitate puternică, iar cei din Marea Lojă Națională din România aşa sunt. Majoritatea reprezintă vârfuri profesionale în domeniul lor de activitate. 95% din oameni au studii postuniversitare, au un nivel calitativ superior al instrucţiei. Astfel, au reușit să înțeleagă, prin prisma unui program coerent și printr-o transparență și o comunicare mult mai bune decât în anii precedenți, că este mai important grupul, este mai importantă o idee, este mai importantă o inițiativă decât propriul ego. Echipa contează. De altfel, întotdeauna am spus că, în acest moment, avem în Marea Lojă Națională o echipă formată din peste 11.500 de oameni și sunt foarte mândru de faptul că am reușit să o formez.

Și Marele Maestru este coechipier?

Marele Maestru este coechipier și decident prin prisma Constituției, dar aceste decizii sunt sprijinite de o majoritate covârșitoare de fiecare dată.

masoni-celebri

Nu există nimic satanic în ritualurile masonice

Nu vă cer să ne descrieți un ritual, întrucât înțeleg natura secretă a acestuia, însă tocmai misterul, întunericul din jurul acestora alimentează legende cu nuanțe satanice, imorale, tenebroase. Puteți face puțină lumină?

Nu a existat niciodată un întuneric voit, doar de o discreție absolut necesară, pentru că aceste ritualuri s-au transmis de sute de ani și, dacă vreți, ele reprezintă forma de continuitate a Masoneriei de-a lungul veacurilor. Ritualurile se bazează pe o simbolistică extrem de importantă și ele se înțeleg în timp, nu de prima dată sau doar după un an, indiferent cât de bine pregătit este omul respectiv. În timp, când începi să te autoperfecționezi, începi să și înțelegi mai mult din aceste ritualuri. Nu au absolut nimic satanic, nimic diabolic, nimic nelalocul lui față de preceptele morale care există.

Deci a deveni mason cu adevărat e un drum lung…

Da, este un drum lung, plecând de la momentul inițierii – pentru că este un ordin inițiatic –, trecând prin toate acele filtre de început care înseamnă o verificare a principiilor morale pe care în mod firesc trebuie să le ai, prin verificarea credinței într-o ființă supremă, indiferent de religia pe care o are persoana respectivă… Noi nu acceptăm atei în Marea Lojă Națională din România și nicăieri în Masoneria regulară nu sunt primiţi. Acești oameni au cu toții o credință, este un fapt definitoriu. Rămâne să vedem cât de mult cred ei în valorile familiei, cât de mult înseamnă pentru ei noțiunea de interes național, cât de mult înseamnă noțiunea de patriotism și cât de mult îi interesează grija față de aproapele lor.

11.765 de membri sunt în Marea Lojă Națională  din România

Așadar, prima condiție ca să fii mason este să crezi într-un Dumnezeu?

Absolut!

În Dumnezeul religiei tale. Și aveți mai multe religii în cadrul Marii Loji Naționale?

Sigur că da. Asta înseamnă o libertate a individului să creadă în propriul lui Dumnezeu, în funcție de religia din care face parte sau la care a aderat, nu are nimeni nimic împotrivă, pentru că la noi nu se discută probleme legate de religie.

Care este implicarea Masoneriei în diplomația publică?

Diplomația publică este un concept care în România a apărut relativ de puțină vreme, însă, dacă analizăm principiile după care funcționează Masoneria regulară, ne putem da seama că cei care fac parte din Ordin au făcut diplomație publică cu mult înainte de a se discuta despre acest concept. Și există aici două zone. Una internă, în interiorul țării, unde promovarea unor idei democratice, crearea unor programe în zone deficitare în societatea civilă înseamnă o implicare. Şi, desigur, există şi o zonă externă, care înseamnă o reprezentare a țării peste hotare.

După cum știți, noi avem foarte multe întâlniri peste hotare cu Marile Loji de pe toate continentele. Făcând o paranteză, avem, ca Mare Lojă, 194 de recunoașteri cu alte Mari Loji din toată lumea. Asta înseamnă extraordinar de mult, înseamnă, practic, niște relații diplomatice între atâtea societăţi.

Sunteți ca niște ambasade…

Ca niște ambasadori, exact asta voiam să punctez în continuare. Eu le spun tuturor celor care pleacă peste hotare să se considere niște ambasadori ai României. Le fac în mod clar recomandarea ca niciodată să nu discute de rău țara sau poporul român. Cred că nici nu este nevoie să le dau eu acest sfat. Ei, prin modul în care au crescut, prin modul în care simt, fac acest lucru de la sine.

Ați avut proiecte, situații, în care împreună cu decidenții politici ați promovat și dumneavoastră în Marile Loji din alte țări interesele, proiectele României?

Nu a fost o rezultantă a unei discuții cu decidenții politici. Am făcut lobby pentru România de la bun început, fără a cere vreun mandat, pentru că mi se pare firesc ca orice român să facă acest lucru. Sigur că promovăm imaginea României, pentru că iarăși este o zonă deficitară. Însăși Conferința Mondială, care a avut loc la București în zilele de 14-18 mai, a adus conducătorii a 106 Mari Loji din toată lumea. Asta însemnând în jur de 360 de persoane care au văzut ce înseamnă România, cum este poporul român. Au plecat cu toții cu o imagine excelentă despre noi. Sunt oameni care în țările lor, cu siguranță, vor transmite un mesaj pozitiv. Fără ca cineva să discute politică, pur și simplu au văzut calitățile acestui popor și un potențial extraordinar. Asta nu poate decât să ne bucure. În același timp ne și creează datoria de a continua să lucrăm pe aceste paliere. Iarăși făcând o paranteză, noi niciodată nu ne-am substituit unei politici a Ministerului de Externe, interesul național este însă același. Suntem complementari, oriunde mergem știm ce să spunem despre țara noastră. O să mai înființăm niște Loji de limba română în alte țări, cum ar fi Germania, Franța, Statele Unite, Belgia și probabil că o să mă întrebați de ce? Din punctul meu de vedere, sunt niște insule de românism. Românii care sunt acolo și care fac parte din Ordin vor să lucreze în continuare, în contextul în care acolo există niște Mari Loji regulare, în obediența respectivă, sub Marile Loji respective, dar își vor desfășura lucrările în limba română. Cu atât mai mult cu cât ei vor fi vizitați şi vor vizita alte Loji formate din cetățenii țărilor respective și, inevitabil, ajung să discute în mod pozitiv despre țară. Este un alt proiect care va fi gata în această toamnă. Am avut discuții cu omologii mei şi cu toții sunt de acord, așa cum și noi îi lăsăm să lucreze aici în limba lor maternă. Înseamnă o dovadă de multiculturalism, deci iată că punem în aplicare niște idei la nivelul Uniunii Europene.

Marea Lojă promovează Excelenţa

Apropo de proiecte. Putem să identificăm câteva obiective ale Marii Loji Naționale pornind de la proiectele pe care le dezvoltați deja, de la premii, de la bursele pe care le-ați acordat. Haideți să facem o trecere a lor în revistă și care e continuarea lor, sau dacă mai sunt și altele. Știu că intenționați să construiți Marele Templu.

Da, va fi un obiectiv socio-cultural. Sigur, sunt niște proiecte masonice și niște proiecte de implicare în societate. Sunt două zone care nu se exclud una pe cealaltă, dimpotrivă, se potențează reciproc, dar
într-un context general și de program la nivel de Mare Lojă, sunt două segmente diferite. Din punct de vedere masonic, noi ținem în continuare la păstrarea acestei unităţi care s-a creat, la această armonie, la posibilitatea de a continua să lucrăm în liniște. Când spun liniște, mă refer la ce se întâmplă în interiorul organizației. Acest lucru s-a realizat, este adevărat, după niște ani – destul de mulți –, dar iată că acum am reușit. De asemenea, rigoarea, disciplina care caracterizează activitatea în această instituție trebuie păstrate. Vom accentua în viitorul foarte apropiat ceea ce numim studiu ezoteric. Sunt lucruri pe care oamenii și le doresc mai mult și am conceput câteva programe în acest sens. Dacă vreți, niște zone de îndrumare a lor spre anumite teme pe care să le poată discuta în Loji. Cred că este un lucru important pentru că nimeni nu încearcă să intre într-o autonomie a unei Loji, fiecare are propria ei autonomie. Dar a realiza niște note de îndrumare înseamnă că mergem cu toții pe același drum.

V-ați gândit să deschideți acest tip de studiu și pentru non-masoni?

Față de ceea ce înseamnă implicarea în societatea civilă, sunt cele trei domenii despre care am vorbit și la care nu renunțăm, de la care nu ne abatem. Vom dezvolta, însă, această deschidere. Avem Gala Premiilor Marii Loji. Promovarea excelenței este lucrul de maximă importanță în acest moment pentru țară, deoarece au fost perioade destul de lungi în care s-a produs o oarecare inversare a valorilor și trebuie să o aducem la normalitate. Nu putem să facem asta decât promovând în mod real tot ceea ce înseamnă valoare. Și ceea ce înseamnă excelență.

Promovarea valorilor este un obiectiv principal al Marii Loji Naționale?

Fără îndoială. Avem câteva evenimente care demonstrează clar acest fapt. Ne gândim la tinerii români, la generația care vine, care trebuie să ridice țara și atunci îi ajutăm și pe cei care studiază în țară și pe cei care studiază în străinătate. Celor care studiază în străinătate eu le-am recomandat întotdeauna să încerce să se întoarcă în România și să facă tot ce pot pentru țară. Sigur, aici este o situație mai complexă, trebuie să aibă și locuri de muncă corespunzătoare, remunerate corespunzător. Eu cred că lucrurile acestea se vor întâmpla, pentru că am constatat că în jurul unor proiecte importante pentru țară, lumea se adună, societatea civilă le promovează.

Şi în privinţa sistemului medical dăm un exemplu, este adevărat, în interiorul Marii Loji. Dar se adresează și familiilor celor care sunt aici, deși nu fac parte din Masonerie neapărat – și care ar putea fi urmat poate, la început, de niște organizații nonguvernamentale –, care beneficiază de posibilitatea financiară de a se trata și investiga în străinătate dacă sunt cazuri care nu pot fi tratate în România.

Putem spune că Masoneria salvează și vieți.

Cu siguranță, și avem niște exemple concrete, destul de multe, din păcate. Cât despre non-masoni, la nivel de Mare Lojă avem în jur de 50-60 de conferințe și simpozioane anual din care mai mult de jumătate sunt deschise societății civile. Practic, cele care se adresează numai masonilor sunt cele legate strict de specificul masonic.

… şi de ritualurile masonice.

Exact. Legat de simbolistică, de numerologie și așa mai departe… de istorie masonică strictă. Însă avem simpozioane și conferințe cu tematică generală de interes social, în cadrul cărora invităm personalități din societatea civilă – membri ai Academiei Române, profesori universitari de la diverse universități, reprezentanți mass-media ș.a.m.d.

Cum devii mason

Putem să vorbim puțin despre procesul acesta prin care un om poate deveni un membru al Masoneriei?

În general, cei care vor să intre în Masonerie se adresează, într-o formă sau alta, acestei instituții. Fie cunosc pe cineva care face parte din Ordin, fie există un site al Marii Loji și se adresează acolo și fac niște cereri care sunt luate în considerare și sunt chemați la discuții ulterioare. Urmează apoi niște filtre care, așa cum v-am spus, înseamnă de fapt niște discuții cu oameni din interiorul Ordinului.

Să le facă o evaluare.

Exact. Încearcă să îi cunoască mai bine pe cei care vor să intre. Nu stă în picioare legenda potrivit căreia aici intră numai cei care au bani foarte mulți. De altfel, la noi, acea cotizație, donațiile care se fac nu sunt deloc mari, sunt accesibile, dar nu vreau să vă spun mai multe în acest sens pentru că noi nu avem voie să facem prozelitism.

Este de ordinul câtorva mii de euro, câtorva zeci de mii?

Nu, nici vorbă. Este de ordinul câtorva sute de lei, ca să fim mai clari.

Deci este simbolic.

Absolut, într-un fel sau altul spus, da, este simbolic. Membrii cunosc toate programele existente pentru care fac donații, pentru că altfel nu le-am putea întreține. Până la urmă, toate aceste programe sunt făcute tot pentru membrii Ordinului și pentru membrii societății românești. Nu sunt niște bani care merg la cineva anume, într-un buzunar anume. Nu! Sunt niște lucruri foarte clare, sunt niște conturi separate unde se duc acești bani și apoi se întorc la cei care donează banii respectivi când au nevoie – copiii lor, ei, sau, repet, membrii societății civile din România, chiar non-masoni.

Dacă v-ar întreba un om de pe stradă ce este un mason, ce i-ați răspunde?

Un om extrem de valoros. Un om care are niște idealuri, un om care ține foarte mult la țara lui și un om care știe să își ajute aproapele atunci când acesta are nevoie.

M-aș întoarce un pic la Conferința Mondială care a avut loc la București, să vă felicit pentru cea mai importantă calitate pe care un român a dobândit-o vreodată în cadrul Masoneriei la nivel mondial, Secretar Executiv. Puteți să îmi detaliați un pic care este rolul dumneavoastră, de acum încolo, prin această poziție?

Este, într-adevăr, cea mai înaltă poziție. Mai există Președintele de Onoare, dar acesta nu are funcție executivă. În perioada mandatului meu, mă voi ocupa de organizarea Conferințelor Mondiale, indiferent unde au loc acestea. Secretarul Executiv este cel care încearcă să creeze și să mențină conexiunile existente și să le întărească pe tot mapamondul, cel care, de multe ori, este chemat să medieze atunci când apar neînțelegeri. Este o responsabilitate extraordinar de mare și, în același timp, o mare onoare. A apărut un element de noutate aici, la București. După ce am fost ales, a apărut un board al Conferinței Mondiale. În acest board sunt reprezentanți de pe toate continentele, oameni de mare prestigiu, cu un cuvânt greu la nivelul Masoneriei mondiale și care vor avea rolul de a culege informații de la toate evenimentele la care participă. Le prezintă în cadrul boardului, le discutăm și apoi toate aceste informații sau proiecte pleacă spre toate Marile Loji regulare din lume. Dobândirea acestei funcţii este importantă pentru România pentru că se discută despre țară, despre Masoneria noastră regulară, abia apoi despre mine, ca persoană. Dar a însemnat un vot de mare încredere pe care mi l-au acordat cei care au fost prezenți aici și au fost patru candidați. Majoritatea a fost covârșitoare.

Apropo de români la nivel internaţional – sunt mulți, sunt puțini, ar putea fi mai mulți? Masoneria sprijină astfel de candidaturi?

Masoneria sprijină orice fel de candidatură a unui român, pe căi legale. Accentuez căi legale, pentru că vreau să înlăturăm această definiție de ocultism, senzaţia că se întâmplă sau se decid niște lucruri undeva în spatele ușilor închise.

Care, admiteți, planează de multe ori ca o etichetă din ignoranță, dar şi din secretizarea pe care o practicați!

Asta s-a întâmplat din cauza unor membri ai Masoneriei cărora le plăcea să arunce în jurul lor o perdea de fum ca să arate cât sunt ei de puternici, că au diverse posibilități, variante absolut lipsite de suport real, dar așa îi țineau foarte aproape pe cei din jurul lor, de fapt. Lucrurile s-au schimbat complet în acest moment. Acești pseudo-guru au dispărut, nu mai au niciun fel de relevanță în ceea ce privește Marea Lojă Națională din România și lucrurile decurg acum într-un mod extrem de clar, de corect, de transparent. Revenind la ce m-ați întrebat mai devreme – da, noi sprijinim astfel de români, dar îi sprijinim discutând cu cei de acolo, cu cei din jur. Dacă suntem consultaţi, întrebaţi, este corect să spunem că sunt niște oameni valoroși. Nu ajunge nimeni întâmplător să lucreze într-o instituție europeană sau mondială. Cu toții sunt supuși mai mult sau mai puțin unor evaluări prealabile și atunci este firesc să îi ajuți, ba mai mult, să încerci să ai niște contacte cu cei aflați în jurul lor ca să poți să aduci un suport real la numirea lor. Pe noi ne interesează foarte mult lucrurile acestea. Este un fel de lobby pentru țară.

Care este relația dumneavoastră cu politicul – cu decidenții, cu Guvernul, cu Președinția?

Nu am făcut, nu facem și nu vom face niciodată politică. În momentul în care o Mare Lojă se amestecă în politică este dezaprobată de toate celelalte Loji și riscă să piardă acele relații diplomatice, recunoașteri, cum le spunem noi, și nimeni nu dorește asta. Masoneria stă departe de ceea ce înseamnă luptă politică. Avem alte principii, dorim altceva pentru societatea civilă.
În Marea Lojă Națională din România există reprezentanți ai tuturor partidelor, însă nimeni nu le va spune vreodată cum să voteze, ce să facă, ce proiect legislativ să adopte sau nu. Ba mai mult, eu le recomand tuturor ca în perioade electorale, când viața este mai agitată, să nu cumva să implice în vreun fel Marele Maestru sau instituția în aceste jocuri, nici măcar declarative. Relațiile noastre sunt absolut corecte cu toate partidele şi la fel de bune. Iar instituțional avem un dialog firesc, de normalitate, cu toate instituțiile statului român, în cel mai deplin respect posibil.

Văd pe masa dumneavoastră o Biblie. Credeți în Dumnezeu mai mult decât în Masonerie?

Cred în Dumnezeu, dar nu se pune problema unei comparații. Sunt foarte diferite. Cred în Dumnezeu şi sunt creștin-ortodox. De câte ori am ocazia în țară, în străinătate, mă duc la biserică, mă închin, mă rog ca orice român credincios. În Masonerie cred ca instituție, ca principii, în ceea ce înseamnă ea pentru dezvoltarea societății.

 

 

Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România, „vârful de lance” al interacţiunii M.L.N.R. cu societatea civilă, este organizată anual, începând din 2011, în data de 21 iunie, la Ateneul Român, în parteneriat cu Academia Română şi cu 14 universităţi prestigioase de stat din România. Gala are ca obiectiv promovarea cercetărilor originale și creșterea capacitații de cercetare, cu implicații favorabile asupra competitivității internaționale a cercetării românești. În cadrul fiecărei ediții, Marea Lojă Națională din România decernează șapte premii, a câte 10.000 de euro fiecare.

 

 

.

INTERNAȚIONAL

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj la Adunarea Generală ONU: România rămâne preocupată de multitudinea de conflicte nerezolvate din regiunea Mării Negre

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a susținut marți, 29 septembrie 2020, Declarația națională la Dezbaterile Generale din plenul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (AGONU75), în cadrul segmentului la nivel înalt al celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale.

Tema actualei sesiuni a Adunării Generale este “Viitorul pe care îl dorim, Organizația Națiunilor Unite de care avem nevoie: reafirmarea angajamentului comun pentru multilateralism – combaterea COVID-19 prin acțiune multilaterală eficientă (The future we want, the United Nations we need: reaffirming our collective commitment to multilateralism – confronting COVID-19 through effective multilateral action)”.

Cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite a debutat la 15 septembrie și are o durată de un an, segmentul de dezbateri generale la nivel înalt, desfășurat pentru prima dată în format online, fiind cel mai important eveniment anual de diplomație multilaterală.

 

În Declarația națională susținută în cadrul Dezbaterilor Generale din plenul Adunării Generale, șeful diplomației române a evidențiat contribuția vitală a ONU la dezvoltarea societăților noastre, precum și rolul său dinamic în încurajarea dialogului, cooperării și responsabilității comune, pe baza valorilor și principiilor universale înscrise în Carta ONU. În acest context, ministrul afacerilor externe a dat asigurări că România rămâne un ferm susținător al multilateralismului și al ordinii internaționale bazate pe norme, menținându-și angajamentul de a coopera pentru un viitor mai sigur pentru toți.

Șeful diplomației române a subliniat că, în contextul pandemiei de COVID-19, provocările globale necesită acțiuni comune, solidaritate și cooperare. A lansat un apel statelor membre ONU pentru transformarea crizei de COVID-19 într-o oportunitate, prin continuarea reformei Organizației și prin revitalizarea agendei de pace și securitate, cu accent pe prevenirea conflictelor și consolidarea proceselor de pace.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România este un contributor tradițional la pacea și securitatea globală, inclusiv prin participarea la operațiunile de menținere a păcii sub egida ONU din întreaga lume. În același timp, a afirmat că “România rămâne în continuare preocupată de multitudinea de conflicte nerezolvate din regiunea Mării Negre, care afectează stabilitatea și cooperarea în vecinătatea noastră. Continuăm să promovăm cooperarea între Organizația Națiunilor Unite și diferite organizații din regiunea noastră, inclusiv în calitate de președinție în exercițiu a Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră”. Astfel, ministrul român a reiterat angajamentul țării noastre pentru menținerea ordinii internaționale bazate pe norme, în consolidarea arhitecturii globale pentru controlul armamentelor, neproliferării și dezarmării.

Șeful delegației României a punctat importanța multilateralismului în valorificarea oportunităților de dezvoltare “mai bună și mai verde”, pentru economii incluzive și durabile și societăți în care “nimeni nu rămâne în urmă”, abordând astfel importanța implementării depline a Agendei de Dezvoltare 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. A făcut apel la acțiuni ferme pentru gestionarea situațiilor de urgență climatică și de mediu și a protejării biodiversității, referindu-se inclusiv la angajamentul asumat prin Pactul Ecologic European.

Ministrul român a subliniat că ONU trebuie să asigure un multilateralism eficient, care să mobilizeze, la nivel global, toate părțile interesate, de la guverne, sectoarele de afaceri și financiare, până la mediul academic și societatea civilă. Totodată, șeful diplomației române a punctat că în “viitorul pe care îl dorim” drepturile omului sunt promovate, protejate și îndeplinite, iar respectarea acestora, inclusiv a egalității de gen, este esențială.

Făcând referire la importanța sectorului digital în PIB-ul național, șeful delegației României a afirmat că tehnologia digitală este esențială pentru adaptarea răspunsului la pandemie și o condiție prealabilă pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Totodată, șeful diplomației române a evidențiat necesitatea unui angajament politic universal față de securitatea digitală.

Ministrul Bogdan Aurescu a precizat că actuala pandemie a dovedit că dezinformarea și acțiunile ostile din mediul informațional amenință atât securitatea internațională, cât și cea a fiecărui individ, necesitând măsuri eficiente care să permită accesul vital al publicului la informații fiabile, exacte, bazate pe știință.

Rolul mass-media libere, independente, responsabile și pluraliste este crucial în consolidarea transparenței, responsabilității și încrederii”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Vorbind despre lecțiile învățate din actuala pandemie, a contextualizat principiul solidarității ca premisă indispensabilă a acestor deziderate, precum și necesitatea cooperării multilaterale eficiente și inovatoare. Astfel, a arătat că “sănătatea reprezintă o investiție în viitor și este o cheie a dezvoltării durabile” și a menționat că România s-a alăturat inițiativei de “Răspuns global la coronavirus (The Coronavirus Global Response)”, reorientând mai multe proiecte din asistența oficială pentru dezvoltare înspre urgențele sanitare ale unor state partenere, în special din Vecinătatea Estică și în Africa sub-sahariană. A precizat, totodată, că România a inclus refugiații în sistemul național de asigurări de sănătate, inclusiv pe durata stării de urgență cauzate de epidemia de COVID-19.

În Declarația națională, ministrul român a arătat că România acordă o atenție deosebită tinerilor, atât privind educația și formarea profesională, cât și prin promovarea rolului tinerilor în procesele democratice. Astfel, a reamintit că Declarația de la București, adoptată la cea de-a 20-a aniversare a Comunității Democrațiilor, găzduită de România în iunie anul acesta și Forumul Tinerilor din cadrul Comunității Democrațiilor, desfășurat în contextul deținerii de către România a Președinției acestui for, au pus accent pe importanța participării semnificative a tinerilor la luarea deciziilor în sistemele democratice, aspect esențial pentru bunăstarea societăților noastre.

În încheiere, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că România aniversează 65 de ani de la aderarea la ONU, reiterând angajamentul țării noastre față de valorile universale ale Organizației Națiunilor Unite, precum și de a contribui la obiectivele asumate.

Viitorul pe care îl dorim trebuie să îndeplinească aspirațiile noastre pentru pace, libertate și justiție, egalitate și prosperitate, sănătate și mediu curat – un viitor în care drepturile omului, democrația și statul de drept ne oferă cadrul adecvat pentru a ne atinge aspirațiile” a afirmat ministrul român de externe.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a mai participat, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU (21 septembrie – 2 octombrie), la Reuniunea de nivel înalt a Adunării Generale a ONU pentru marcarea celei de-a 75-a aniversări a Organizației Națiunilor Unite, desfășurată la 21 septembrie.

Totodată, în acest context, șeful diplomației române a prezidat, la 25 septembrie 2020, în calitate de Președinte-în-Exercițiu al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), Reuniunea informală a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale OCEMN.

Ministrul Bogdan Aurescu a mai participat la Reuniunea ministerială a Alianței pentru Multilateralism, la 25 septembrie 2020.

În continuarea activităților din marja segmentului la nivel înalt, la 1 octombrie 2020, ministrul afacerilor externe va lua parte la Reuniunea de nivel înalt a Adunării Generale ONU cu ocazia aniversării a 25 de ani de la cea de-a 4-a Conferinţă Mondială privind Femeile, care va avea ca temă “Accelerarea îndeplinirii egalității de gen și împuternicirii tuturor femeilor și fetelor”.

Continue Reading

POLITICĂ

Ambasadoarea Franței în România, decorată de președintele Klaus Iohannis pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor politico-diplomatice

Published

on

@ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de decorare a ambasadoarei Republicii Franceze în România, Michele Ramis, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a conferit ambasadoarei Franţei Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Comandor în semn de “înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor politico-diplomatice, precum şi la încurajarea schimburilor culturale şi economice dintre România şi Republica Franceză”.

Ambasadoarea Franţei îşi încheie mandatul în România. În context, Ramis a fost primită marți, la sediul MAE, de ministrul de externe Bogdan Aurescu, cu ocazia vizitei de rămas bun, context în care au fost evocate momentele de referință ale mandatului acesteia, care a contribuit la dinamica foarte bună a relațiilor bilaterale din ultimii trei ani: vizitele la nivel de șef de stat (Președintele Franței Emmanuel Macron în România – 2017, Președintele României Klaus Iohannis în Franța – 2018), cooperarea din timpul Sezonului România-Franța (2018-2019), cooperarea din timpul evenimentelor dedicate Centenarului (2018), respectiv cooperarea din timpul Președinției române a Consiliului UE (2019). 

Conform unui decret din 18 septembrie publicat pe portalul oficial www.legifrance.gouv.fr, viitoarea ambasadoare a Franţei în România este Laurence Auer.

Preşedintele Iohannis a semnat, marţi, şi decretul de decorare a prof.univ.dr. Rennie Yotova, director al Biroului Regional pentru Europa Centrală şi de Est al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF-BRECO), cu sediul la Bucureşti, în perioada mai 2017 – august 2020.

Şeful statului a conferit acesteia Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Comandor “în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru activitatea de promovare a valorilor Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) în România şi în regiune, contribuind la consolidarea rolului ţării noastre de centru al francofoniei în Europa Centrală şi de Est”. 

Continue Reading

ROMÂNIA

România susține o abordare coordonată în UE pentru restricționarea liberei circulații ca răspuns la pandemia COVID-19

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

România a salutat propunerea Comisiei de Recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia COVID-19, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Secretarul de stat Dan Dragoș Drăgan a evidențiat faptul că este imperios necesară o abordare coordonată și nediscriminatorie la nivel european, inclusiv între sectorul public și cel privat, în ceea ce privește eventualitatea adoptării unor noi restricții sau avertismente de călătorie: „Este o lecție pe care, cu siguranță, am învățat-o în etapele anterioare ale pandemiei. Vorbim, inclusiv, despre standarde comune pentru igienă și siguranță în sectorul turistic, dar și de o informare accesibilă, consecventă și fiabilă”, a afirmat acesta.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Dan Dragoș Drăgan, a participat luni, 28 septembrie, la o nouă întâlnire informală a miniștrilor responsabili de turism din Statele Membre UE, organizată în sistem de videoconferință de către Președinția Germană a Consiliului Uniunii Europene. Reuniunea a oferit cadrul de dezbateri cu privire la implicațiile pandemiei COVID-19 asupra sectorului turismului, precum și pentru deciziile necesar a fi adoptate pentru viitor.

„Criza relevă necesitatea crucială ca politica de turism să adopte o abordare guvernamentală integrată, astfel încât măsurile de răspuns să fie coerente și complementare pachetelor generale de stimulare economică adresate IMM-urilor și lucrătorilor. Este esențial să investim în capitalul uman prin programe speciale și, astfel, să consolidăm capacitățile pe competențe digitale”, a declarat secretarul de stat Dan Dragoș Drăgan.

Planurile de redresare naționale pot reprezenta o oportunitate unică de a încuraja dezvoltarea durabilă, inclusiv cea ecologică, în sectorul turismului. Astfel, în urma răspunsului imediat la criză, tranziția verde și transformarea digitală vor rămâne relevante, iar deciziile politice vor juca un rol important în conturarea sectorului turistic în contextul post-COVID-19.

Comisarul european Thierry Breton, prezent la întâlnire, a întărit ideea de redresare durabilă pentru ”ecosistemul turism”, argumentând că activitatea la nivel european a scăzut din februarie până în iulie 2020 cu 75%, iar veniturile din sector s-au diminuat cu 70% în trimestrul III 2020. Acesta a reliefat, totodată, necesitatea continuării cooperării cu miniștrii responsabili de sănătate, transport, interne și economie pentru a crea un mediu protector pentru sănătatea turiștilor și a personalului din domeniu. Thierry Breton a anunțat și organizarea Convenției europene în domeniul turismului, pe data de 12 octombrie a.c. La acest eveniment, miniștrii de resort sunt invitați să facă publice declarații privind perspectivele naționale pentru consolidarea sectorului, pentru următoarea decadă.

Președinția Germană a evidențiat faptul că turismul se bazează pe mai mulți piloni industriali și are conexiuni profunde cu alte ecosisteme. Programul Next Generation EU va oferi susținere inclusiv sectorului turismului, iar la nivel național sunt necesare măsuri suport imediate pentru a susține companiile aflate în faliment sau care au dificultăți financiare din lipsa de activitate. O altă idee subliniată a fost promovarea UE ca destinație sigură pentru activitățile turistice.

Comisia Europeană a fost reprezentată, în cadrul evenimentului, de către Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă. Alături de miniștri și reprezentanți la nivel înalt din toate statele membre, la dezbateri a participat și secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL9 mins ago

Ministrul german de externe atacă Rusia la ONU: Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi trebuie să aibă consecințe. UE își rezervă dreptul de a impune sancțiuni

INTERNAȚIONAL25 mins ago

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj la Adunarea Generală ONU: România rămâne preocupată de multitudinea de conflicte nerezolvate din regiunea Mării Negre

U.E.3 hours ago

Franța, Lituania și Letonia propun UE un plan de protejare a alegerilor în Europa împotriva atacurilor cibernetice

Cristian Bușoi3 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România dependentă de cărbune are nevoie de timp pentru a asigura securitatea energetică în vederea tranziției ecologice

POLITICĂ4 hours ago

Ambasadoarea Franței în România, decorată de președintele Klaus Iohannis pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor politico-diplomatice

U.E.4 hours ago

UE reia negocierile privind aderarea la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cetățenii europeni ar putea contesta acțiunile UE la CEDO

ROMÂNIA5 hours ago

România susține o abordare coordonată în UE pentru restricționarea liberei circulații ca răspuns la pandemia COVID-19

U.E.5 hours ago

Germania transmite Regatului Unit că UE nu va accepta redeschiderea Acordului de retragere: Acest tratat internațional a fost semnat cu doar nouă luni în urmă și deja îl puneți sub semnul întrebării ?

NATO5 hours ago

Mircea Geoană, președintele Board-ului pentru inovare din cadrul NATO: Trebuie să păstrăm nealterată supremația tehnologică a Alianței

PPE6 hours ago

PPE solicită redefinirea relației cu China, „ca partener global esențial”, ținând cont de universalitatea valorilor fundamentale

SUA1 day ago

Alegeri prezidențiale SUA: Ambasadorul Adrian Zuckerman explică procedura de vot prin corespondență pentru cetățenii americani din România

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Uniunea Vamală: Comisia Europeană, nou plan de acțiune care să creeze condiții mai bune de funcționare, inovare și eficiență pentru vămile din UE

Marian-Jean Marinescu1 day ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu susține reducerea emisiilor de carbon în toate domeniile, dar cu condiția protejării locurilor de muncă în zonele afectate

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA2 weeks ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

Advertisement
Advertisement

Trending