Connect with us

POLITICĂ

Radu Carp (PNL): ”Victor Ponta a reuşit performanţa ca, fără niciun refugiat pe teritoriul României, să transforme criza refugiaţilor într-o criză a autorităţilor guvernamentale”

Published

on

Premierul Victor Ponta a reuşit performanţa ca, fără niciun refugiat pe teritoriul României, să transforme criza refugiaţilor într-o criză a autorităţilor guvernamentale, a atras atenţia duminică, în cadrul unui comunicat de presă, secretarul executiv al liberalilor, Radu Carp.

ponta bb“Propunerea iniţială a Comisiei Europene având ca obiect repartizarea refugiaţilor nu a fost dezbătută public, răspunsul dat de Guvernul Ponta a fost comunicat strict pe canale diplomatice şi ţinut la secret. Nu s-a făcut nicio estimare a numărului potenţial de refugiaţi, însă, ce este mai important, nu s-a întocmit niciun plan pentru perioada posterioară prelucrării cererilor de azil. Nu s-a cerut punctul de vedere al autorităţilor locale, cele care au responsabilitatea integrării refugiaţilor în societate.

La toate aceste întrebări, Guvernul Ponta răspunde invariabil “nu suntem pregătiţi”. Ministrul Educaţiei cerea universităţilor situaţia căminelor disponibile, ca urmare a unei recomandări a Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, fără să aştepte discuţia din CSAT de săptămâna viitoare. Un demers cu care preşedintele interimar PSD Liviu Dragnea nu era la curent. PSD acţionează haotic, fără vreo coordonare. Acest mod de lucru este exact opusul bunei guvernări”, a declarat Radu Carp.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat poziţia României care va fi susţinută în relaţia cu instituţiile UE: se va folosi întreaga capacitate a centrelor existente şi se vor accepta doar cotele naţionale voluntare.

“Cum va promova Guvernul Ponta această poziţie? A încercat consultarea altor state membre UE care ar susţine această poziţie? Răspunsul este negativ, cel puţin deocamdată. În loc să încerce o armonizare a poziţiilor statelor care ar susţine demersul României, Victor Ponta a încercat corelarea problemei refugiaţilor cu aderarea la Spaţiul Schengen”, a adăugat secretarul executiv al PNL.

Vicepremierul bulgar Rumiana Bachvarova a anunţat că ţara sa nu doreşte aderarea la Schengen în schimbul primirii refugiaţilor, fiind vorba de două probleme distincte. O poziţie corectă, în viziunea lui Radu Carp, care pune şi mai bine în lumină proasta gestiune a ambelor probleme de către Guvernul Ponta: după ce a ratat obiectivul Schengen, poate rata şi momentul ajungerii la un compromis pe tema gestionării problemei refugiaţilor.

“În loc să supună dezbaterii publice întregul pachet propus de Comisia Juncker în urmă cu câteva zile, Guvernul Ponta insistă pe o singură problemă, cea a cotelor. În loc să se pună întrebarea cum se poate ajunge la o politică comună europeană în domeniul migraţiei, întreaga discuţie este împinsă în derizoriu”, a subliniat politicianul.

În opinia acestuia, Guvernul Ponta nu poate gestiona problema refugiaţilor, în condiţiile lipsei acestora pe teritoriul României. “În mod asemănător, nu poate gestiona nici situaţia economică, stabilitatea macro-financiară, combaterea corupţiei sau drepturile cetăţenilor. Guvernul Ponta nu-şi poate gestiona nici măcar incompetenţa miniştrilor săi.”

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JUSTIȚIE

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcție a noilor procurori șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Gabrielei Scutea, pe o perioadă de trei ani, anunţă Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, şeful statului a semnat decretele pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de trei ani şi pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de trei ani.

Pe 14 februarie, Secţia pentru procurori a CSM a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizele date pentru propunerile de numire la şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Secţia pentru procurori a CSM a înaintat şefului statului propunerile ministrului Justiţiei pentru numirea în cele trei funcţii, însoţite de avize.

Secţia a acordat următoarele avize: Gabriela Scutea – aviz negativ pentru funcţia de procuror general al PICCJ; Crin Nicu Bologa – aviz pozitiv pentru funcţia de procuror-şef al DNA; Giorgiana Elena Hosu – aviz negativ pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT.

Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct în mandatul Laurei Codruța Kovesi 2006-2013. A îndeplinit funcţia de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană 2013-2016 şi a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiției 2016-2017.

Giorgiana Hosu este procuror-șef adjunct al DIICOT. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei. 

Crin Bologa a fost adjunct al Parchetului Sălaj, a condus DNA Cluj între 2005 și 2008. Este procuror din 1996.

Continue Reading

POLITICĂ

Corina Crețu, despre „yesmenii„ criticați de Tăriceanu: nu e nicio conspirație mondială. Sunt mulți oameni care nu au curajul să apere interesele României

Published

on

Eurodeputatul Corina Crețu a criticat, duminică, la Convenția anuală a PRO Romania, pierderea oportunităților oferite de Uniunea Europeană. Comentând afirmațiile liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, referitoare la reprezentarea intereselor naționale de către ”yesmeni”, fostul Comisar european a confirmat că există mulți oameni care nu au curajul să reprezinte interesele României.  Arătând că nu există nicio conspirație mondială împotriva țării, Corina Crețu a oferit propriul exemplu, amintind de momentul în care a blocat tăierile de bani europeni pentru România prin depunerea mandatului de comisar în semn de protest.

© Corina Crețu – Facebook

„Degeaba ne facem complimente după ce s-au pierdut miliarde de euro. Cum explicam eu oamenilor faptul că și acum 70% din banii europeni care i se cuvin României, din 2014 i se cuvin și care și acum așteaptă la Bruxelles să fie accesați. Stăteam cu orele, cu zeci de experți în primăria capitalei să ajutăm bucureștenii, în timp ce în Guvernul României, oamenii nu știau decât să o sape, cum să îi tragă preșul de sub picioare și să nu o lase să facă niciun proiect.

La insistențele mele și ale CE, în final, ultimul act pe care l-am semnat a fost centura Bucureștiului, după doi ani de tergiversări Îmi pare foarte rău dar nu pot să uit aceste lucruri.Nu pot să uit că am alocat banii pentru metroul din București 250 de milioane de euro în februarie 2017. Exact acum trei ani, iar Drumul Taberei este și acum dat peste cap ca să nu se spună că ”Corina Crețu a dat bani” sau că Gabriela Firea nu face ceva. Haideți să fim serioși și-au bătut joc de oportunitățile pe care le-am avut de la Uniunea Europeană. Pentru că, domnule Tăriceanu, nu e nicio conspirație mondială împotriva României. Domnul Tăriceanu a avut dreptate doar atunci când a spus că sunt „Yesmeni„.

Într-adevăr sunt atât de mulți oameni care nu au curajul să apere interesele României dar nu pot să îi acuz pus pe alții că și urmăresc interesele proprii.Eu m-am dus cu mandatul pe masă la domnul președinte Junker când s-a făcut proiectul de buget pentru 2021-2027 și i-am spus că eu nu pot să merg în Parlamentul European și să prezint un buget care are tăieri masive pentru țările cele mai sărace, pentru că se introdusese un indicator pe migrații, care era un ”Robin Hood” în sens invers, care lua de la săraci și dădea la bogați”.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ludovic Orban, întâlnire la München cu Vera Jourova: Comisia Europeană apreciază revenirea României pe o traiectorie pozitivă privind combaterea corupției

Published

on

© Guvernul României

Corespondență de la München

Prim-ministrul Ludovic Orban a evocat prioritatea acordată de Guvernul de la Bucureşti obiectivului încheierii cât mai rapide a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în cadrul unei întrevederi cu Vera Jourova, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă.

Întrevederea a avut loc, duminică, în marja Conferinţei de Securitate de la München.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, premierul a exprimat angajamentul Executivului de a pune în aplicare recomandările formulate de Comisia Europeană.

“Prim-ministrul a evocat, în acest context, măsurile adoptate de la preluarea mandatului pentru combaterea fenomenului corupţiei la nivel guvernamental. Comisarul Jourova a apreciat, la rândul său, revenirea României pe o traiectorie pozitivă în acest domeniu, subliniind, însă, importanţa sustenabilităţii progreselor înregistrate”, se arată în comunicat.

Cei doi înalţi oficiali au reiterat sprijinul pentru continuarea politicii de extindere a UE, exprimând speranţa într-o decizie favorabilă în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord cu prilejul summitului de la Zagreb, din luna mai a acestui an.

Premierul Orban a subliniat, de asemenea, importanţa continuării sprijinului Uniunii Europene pentru statele membre ale Parteneriatului Estic.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending