Connect with us

ROMÂNIA

Radu Magdin: Respectul de care se bucură soldații români în teatrele de operații trebuie capitalizat politic

Published

on

Radu-Magdin-533x800Reprezentantul României în Grupul de Lucru al Liderilor Emergenți din NATO, Radu Magdin, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că soldații români se bucură de foarte mult respect în teatrele de operații pentru “vitejia” lor, iar acest respect trebuie capitalizat politic, astfel încât România să aibă mai multă influență în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

De asemenea, Magdin vorbește în interviu despre conflictele din Orientul Mijlociu și soluțiile de detensionare a situației de acolo, precum și despre riscurile cu care se confruntă SUA și NATO în contextul intensificării contactelor dintre China și Rusia.

În ceea ce privește apropiata desemnare a comisarilor europeni, Radu Magdin este sceptic cu privire la șansele României de a-l menține pe Dacian Cioloș la portofoliul agriculturii.

Agerpres: În ultima perioadă am putut observa o apropiere între China și Rusia. O asemenea alianță nu ar pune în pericol supremația militară mondială, aș spune, a NATO? 
Radu Magdin: Rusia și China sunt complementare și ambele, atât Moscova, cât și Beijingul, sunt foarte conștiente de acest lucru. În același timp, ei sunt numai în aparență parteneri naturali pentru că au interese divergente — o populație chineză în creștere poate traversa granița încet-încet și intra și coloniza de facto în timp porțiuni în Siberia.

Pe de altă parte nu poți controla nici tu, cu o populație la 140-150 de milioane de oameni care este populația Rusiei, un teritoriu atât de mare. Nu poți să știi niciodată ce se va întâmpla pe viitor, însă, dacă e să ne uităm la gândirea geopolitică rusă și chineză, pe moment interesul lor este să se alieze pentru că Rusia poate furniza Chinei energia necesară și resurse în general necesare pentru dezvoltare, iar China poate oferi un debușeu financiar Rusiei, în contextul în care ar putea exista un oarecare boicot din partea pieței europene.

Pentru că nu vorbim aici de o soluție imediată, pentru că nu există soluții imediate și atât NATO, cât și Rusia și China știu acest lucru, dar există soluții pe trei, patru, cinci ani, pentru că în contextul în care, să spunem, Europa începe să cumpere cât mai multă energie din zona statelor arabe sau că vorbim de gaz lichefiat sau în momentul în care începe să-și exploateze gazul de șist, în contextul în care începe să cumpere energie mai mult de la Statele Unite, categoric, în mod natural, nu va mai avea nevoie de energie. Rusia va rămâne fără contract. Nu în termen scurt, din nou, vorbim de 4-5 ani. Nici contractul cu China nu începe imediat. Vorbim de furnizare, dacă nu mă înșel, începând cu 2017 sau 2018.

În același timp, să nu uităm că în această relație bilaterală fiecare negociază tare pentru că vorbim de școli literalmente foarte puternice. Uitați acest tratat semnat între Rusia și China — a durat 10 ani ca și negociere până să existe acest moment. Categoric, însă, pe ultima sută de metri, dacă e să ne uităm la structura acordului și nu numai, sigur a fost prezentat ca o victorie de către Rusia, dar China a obținut de fapt marea victorie în sensul în care, pe lângă faptul că și-a asigurat resurse, a reușit să obțină un preț foarte bun. Sunt sigur că, dacă Rusia nu ar fi fost grăbită să încheie, mai grăbită decât China, să încheie acest acord, poate că ar fi obținut un preț și mai bun.

Agerpres: Ce credeți că ar trebui să facă România pentru a deveni un membru mai influent al NATO? 
Radu Magdin: Cred că avem două șanse istorice. O șansă istorică, să spunem așa, și o șansă operațională cu privire la NATO. Încep cu șansa operațională: există foarte mult respect pentru soldații români în teatrele de operațiuni. Este incredibil ce viteji sunt, ce oameni extraordinari sunt, ce impresie fac asupra colegilor. Am pus foarte mult accent pe această succesiune de “foarte” pentru că așa este. Când vorbești cu colegi din străinătate și îți povestesc, chiar dacă discuțiile sunt purtate între civili, dar, categoric, cu toții mai interacționăm periodic cu sfera securitară, dar e incredibil ce respect aduc românii în plan operațional și acest lucru trebuie capitalizat și în plan politic.

A doua chestiune este oportunitatea geopolitică. Din nou suntem pe hartă și din nou suntem importanți. Dacă te uiți la o hartă a Europei îți dai seama clar că NATO nu poate face cu adevărat treabă în zonă fără Polonia, România, Turcia. Suntem trei piese-cheie și suntem perfect aliniate. În contextul acesta întrebarea este ce faci. Îți pui resursele la dispoziție, așa, pentru că ești băiat de treabă sau fată de treabă sau ceri și ceva în schimb? Și cred că aici este o mare oportunitate. Da, categoric, lucrăm împreună pentru planul comun, dar haideți în același timp, dacă mai facem o bază militară sau extindem baza militară, haideți să mai investim și în jur, haideți să mai aducem niște prosperitate, pentru că, din nou, ne întoarcem la esență: prosperitate, stabilitate, securitate. Dacă noi suntem săraci și cinstiți într-un mediu securitar complicat, s-ar putea să nu ne putem apăra la fel de bine.

Cititi AICI interviul integral.

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Ce au discutat Klaus Iohannis și Mike Pence la întâlnirea de la München: Administrația Trump apreciază ”leadership-ul puternic” al președintelui României

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele american Mike Pence au reiterat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite precum și cea a consolidării relației transatlantice, în cadrul întrevederii avute în marja participării lor la Conferința de Securitate de la München, conform unei postări pe Twitter a șefului statului.

”Am reiterat importanța parteneriatului nostru strategic și consolidarea în continuare a relației transatlantice, care se află la un nivel excelent”, a scris președintele pe Twitter.

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi înalți oficiali au evocat stadiul excelent al Parteneriatului Strategic România-SUA și posibilitățile de aprofundare a acestuia, cu accent pe dimensiunea economică și cea de apărare.

”Președintele României a reiterat angajamentul consecvent al țării noastre pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și pentru întărirea relației transatlantice”, arată sursa citată. 

De cealaltă parte, vicepreședintele american și-a exprimat aprecierea față de modul în care președintele Klaus Iohannis susține Parteneriatul cu SUA și față de ”leadership-ul puternic” al șefului statului, subliniind totodată excelenta relație pe care președintele României o are cu președintele Donald Trump.

Președintele Klaus Iohannis s-a înâlnit la München cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, ambii lideri aflându-se la a doua lor participare la prestigioasa Conferință de Securitate. Aceasta este prima întâlnire bilaterală dintre șeful statului și cel de-al doilea om al administrației Trump.

Șeful statului și vicepreședintele american s-au întâlnit după ce sâmbătă dimineața au participat la primele sesiuni de lucru ale Conferinței, Klaus Iohannis deschizând discuțiile alături de președintele Egiptului, în timp ce Mike Pence a participat la un dialog strategic sensibil la care au mai luat parte de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei și  Yang Jiechi, un influent și proeminent diplomat din cadrul Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat din Europa Centrală și de Est primit la Casa Albă de președintele Donald Trump, la 9 iunie 2017.

Președintele Klaus Iohannis participă la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

La München, președintele a mai avut întrevederi cu Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European, cu David Harris, președintele executiv al Comitetului Evreiesc American și cu Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Reuniune importantă pentru România la München: Președintele Klaus Iohannis, întâlnire bilaterală cu vicepreședintele SUA Mike Pence

Published

on

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis s-a înâlnit la München cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, ambii lideri aflându-se la a doua lor participare la prestigioasa Conferință de Securitate. Aceasta este prima întâlnire bilaterală dintre șeful statului și cel de-al doilea om al administrației Trump.

Șeful statului și vicepreședintele american s-au întâlnit după ce sâmbătă dimineața au participat la primele sesiuni de lucru ale Conferinței, Klaus Iohannis deschizând discuțiile alături de președintele Egiptului, în timp ce Mike Pence a participat la un dialog strategic sensibil la care au mai luat parte de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei și  Yang Jiechi, un influent și proeminent diplomat din cadrul Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez.

FOTO – Reuniune bilaterală Klaus Iohannis și Mike Pence

© Administrația Prezidențială

© Administrația Prezidențială

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat din Europa Centrală și de Est primit la Casa Albă de președintele Donald Trump, la 9 iunie 2017.

Președintele Klaus Iohannis participă la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

La München, președintele a mai avut întrevederi cu Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European, cu David Harris, președintele executiv al Comitetului Evreiesc American și cu Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

 

Continue Reading

POLITICĂ

DECLARAȚIA ZILEI la Conferința de la München îi aparține lui Klaus Iohannis: Să ne trimitem militarii în misiuni sub drapelul UE este mai credibil decât într-o coaliție a celor puțini

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis, aflat sâmbătă la cea de-a doua sa participare la Conferința de Securitate de la München, a afirmat că Politica de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene se fundamentează pe credința comună că a trimite militarii țărilor lor membre în misiuni sub drapelul UE este o metodă mai credibilă și eficientă decât într-o coaliție a celor puțini.

Politica de Securitate și Apărare Comună, cu toate dimensiunile sale, se bazează pe credința comună a statelor membre că a ne trimite oamenii în misiuni sub steagul Uniunii Europene este mai eficient și mai credibil decât să acționăm  în cadrul unei coaliții restrânse”, a susținut președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a participat, alături de președintele Egiptului și cancelarul Germaniei, la sesiunea de deschidere a celei de-a doua zi a Conferinței, în calitate de reprezentant al președinției române a Consiliului Uniunii Europene, transmițând că adaptarea Europei la noile realități își găsește răspunsul în coeziune.

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă la Conferința de Securitate de la München, la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Puteți urmări corespondența specială CaleaEuropeană.ro aici.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending