POLITICĂ
Raed Arafat anunță primele măsuri de modificare a sistemului de urgență 112: Proceduri de gestionare a apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, implementarea sistemului de localizare AML
Published
5 years agoon
By
Teodora IonRaed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunțat că s-au formulat primele propuneri de modificare a sistemului apelurilor la 112, după o primă reuniune a comisiei interministeriale înființate sâmbătă în acest scop de către premierul Viorica Dăncilă.
Astfel, cartelele prepay ar putea fi cumpărate doar cu buletinul, iar sistemul 112 ar putea fi modificat astfel încât să includă atât apeluri vocale, cât și mesaje.
”Pe termen scurt există deja o aplicaţie a STS de care s-a vorbit şi care trebuie să fie promovată pentru prima fază până la implementarea unui alt sistem mai modern care să fie folosită în apelare. Această aplicaţie trebuie să fie promovată la maxim. (…) Nu este soluţia definitivă, vorbesc de o soluţie temporară. Tot pe termen scurt vine modificarea legislaţiei în vederea implementării sistemului de localizare AML (Advanced Mobile Location sau Alte Sisteme Similare). Au fost discuţii care s-au oprit la nivelul modificărilor legislative. Modificările legislative trebuie realizate urgent, noi vom pregăti textele pe care le propunem de modificare astfel încât la decizia doamnei prim-ministru, a Guvernului, pot fi aprobate chiar prin ordonanţă de urgenţă la revenirea Parlamentului din vacanţă. Sunt aspecte din primă discuţie, urmează să le aprofundăm şi poate că vor suferi modificări încă”, a spus Arafat, informează Agerpres.
”S-a ridicat problema consimţământului localizării persoanelor care apelează 112, nu numai din partea autorităţilor statului, dar şi din partea firmelor de telefonie mobilă, pentru că, cu toate reglementările despre accesul la datele personale, toată lumea este speriată că dacă noi dăm poziţia unei persone şi persoana nu este de acord. De exemplu, aici modificarea legislativă poate să fie prin faptul că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimţământul să fii localizat, dar acest lucru trebuie să apară în legislaţie. Al doilea exemplu care trebuie modificat: natura apelului 112. Până acum se referea la apel voce mai mult, nu de date şi trebuie o modificare. Este o modificare simplă prin care să se scrie că apelul 112 înseamnă şi apel voce şi apel date”, a explicat Raed Arafat.
Acesta a arătat că se analizează şi dacă se va veni cu propuneri în ceea ce priveşte cartelele neidentificabile.
”Cartelele neidentificabile îngreunează în unele apeluri de urgenţă realizarea unei corelări sau identificarea persoanei care apelează sau a telefonului de la care se apelează şi care poate să fie corelat cu o adresă cu un buletin şi să ne permită să ştim cine este persoana sau a cărei persoană este telefonul folosit. O să vedem care va fi abordarea”, a completat secretarul de stat în cadrul MAI.
O altă propunere menționată de Arafat este ”îmbunătățirea sistemului de preluare a apelurilor deosebite, precum situațiile de răpire, și dezvoltarea unui program de pregătire a dispecerilor”.
De asemenea, se propune implementarea, cu o cluază suspensivă, a contractului de modernizare a infrastructurii STS, blocat în instanță de aproape un an din cauza contestațiilor.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Raed Arafat, vizită în SUA. Șeful DSU se va întâlni și cu experți din domeniul managementului situațiilor de urgență
Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române
Contracte de peste 400 mil. euro pentru echipamente de intervenție, finanțate cu fonduri UE în proporție de 85%, au fost încheiate în structurile coordonate de DSU
România primește din Germania 12.720 de doze de anticorpi monoclonali. Ambasadorul Peer Gebauer: Împotriva acestei pandemii nu poți lupta singur
Israel ajută România cu 40 de concentratoare de oxigen și o echipă de specialiști israelieni în terapie intensivă
România ar putea interzice zborurile din Regatul Unit pe fondul unor decizii similare luate de state din UE de teama răspândirii unei noi tulpini de COVID-19 mult mai virulente
POLITICĂ
Marcel Ciolacu și-a depus candidatura pentru Cotroceni: „Am un crez politic, acela de a uni. Planul pentru România nu poate fi realizat decât împărțind puterea”
Published
1 day agoon
October 5, 2024By
REDACTIAPremierul Marcel Ciolacu și-a depus sâmbătă, 5 octombrie, candidatura pentru funcția de președinte al României, declarându-se convis că țara noastră va avea „un președinte echilibrat și normal, care va ști în primul și în primul rând ce nu trebuie făcut”.
„Am decis să depun astăzi candidatura la Preşedinţia României după o perioadă, din punctul meu de vedere, pe care românii nu şi-au dorit-o în mod deosebit, deoarece vreau să vă reamintesc că în ultimii 20 de ani am avut 17 guverne. Acesta a fost modul de abordare a foștilor președinţi ca să poată să îşi conserve puterea şi să îşi exercite o putere mai mare. Au preferat acest lucru în detrimentul României și al românilor. Cred că a venit timpul să privim, de această dată, cu echilibru şi responsabilitate această funcţie şi această demnitate în statul român”, a afirmat Marcel Ciolacu, după ce a depus, la sediul Biroului Electoral Central, lista semnăturilor pentru candidatura sa la alegerile prezidenţiale.
Marcel Ciolacu a declarat că vine cu un plan pentru România, cu un crez politic şi cu un angajament moral. Premierul a subliniat că, prin „planul pentru România”, se referă la reindustrializarea țării, finalizarea autostrăzilor și a întregii infrastructuri şi în domeniul educaţiei și al sănătăţii.
„Am un crez politic, acela de a uni, mai ales că nu îmi este foarte greu să fac comparaţie cu ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. Eu cred că perioada în care trebuie preşedintele să se ocupe să distrugă un partid politic sau preşedintele trebuie să arate ură faţă de adversarii politici şi să îi considere pe adversarii politici duşmani politici, cred că acea perioadă trebuie să ia sfârşit”, a mai spus Marcel Ciolacu.
De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat că planul pentru România, cât și crezul politic nu poate fi realizat decât împărțind puterea.
„Nu în ultimul rând, eu cred că președintele României trebuie să dea explicații. Trebuie să dea explicații asupra programului său, trebuie să dea explicații de ce face anumite deplasări, ce își propune în aceste deplasări, când se întoarce, să dea explicații ce a realizat, ce a câștigat pentru România, trebuie să meargă cu oamenii de afaceri și nu în ultimul rând trebuie să spună transparent care au fost cheltuielile deplasării și care a fost câștigul acelei deplasări. Sunt ferm convins că vom avea un președinte echilibrat și normal, care va ști, în primul și în primul rând, ce nu trebuie făcut”, a conchis Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu s-a născut pe 28 noiembrie 1967 în Buzău. Din 1992 este membru al PSD. Cariera sa publică și politică a început în 2005, când a ocupat funcția de prefect interimar între noiembrie 2005 și decembrie 2006, și apoi, în calitate de consilier local, a fost ales viceprimar pentru mandatul 2008–2012.
La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, Marcel Ciolacu a fost ales deputat din partea PSD în circumscripția electorală nr. 10 – Buzău.
În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit în funcția de consilier onorific pe probleme de regionalizare și administrație publică, iar în 2014 a devenit secretar al Camerei Deputaților.
După demiterea premierului Sorin Grindeanu în 2017, Marcel Ciolacu a devenit vicepremier fără portofoliu în cabinetul condus de Mihai Tudose.
În septembrie 2017, Ciolacu a asigurat interimatul la MApN, succedându-l pe ministrul demisionar Adrian Țuțuianu. În septembrie 2018 a semnat scrisoarea disidenților din PSD care cereau demisia lui Liviu Dragnea. După încarcerarea acestuia din urmă, postul de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacant. Astfel, pe 29 mai 2019, Marcel Ciolacu a fost ales în funcția de președinte al camerei inferioare a legislativului.
A preluat interimatul conducerii PSD după înfrângerea Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale din 2019. În august 2020 a devenit președinte cu drepturi depline al formațiunii social-democrate, iar din iunie 2023 ocupă funcția de prim-ministru al României.
POLITICĂ
Nicolae Ciucă a prezentat, la summitul RePatriot, planul liberal de a aduce românii din diaspora înapoi în țară: România s-a schimbat și are oportunități
Published
2 days agoon
October 4, 2024Președintele PNL și candidatul liberal al alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a prezentat joi, în cadrul summitului RePatriot, proiectul Partidului Național Liberal de a aduce românii din diaspora înapoi în țară, El a subliniat că își dorește foarte mult ca românii din străinătate să se întoarcă în țară, adăugând că implicarea Guvernului în facilitarea întoarcerii românilor în țară este “absolut necesară și importantă”.
“Am înțeles că sunt foarte mulți români care au venit în România pentru a participa la acest eveniment și sunt parte consistentă a pregătirii și desfășurării tuturor activităților, care dau consistență și valoare tuturor demersurilor pe care RePatriot le desfășoară atât în țară, cât și în străinătate. Mă bucur foarte mult și vreau să îi felicit pe cei 700 de laureați ai Summitului RePatriot – Top 100 Românii de Pretutindeni, am înțeles că aproximativ 50% dintre ei au venit să se bucure de această recunoaștere a ceea ce au realizat și a performanței care este recunoscută atât în țară, cât și în străinătate și, în același timp, pot să îmi exprim recunoștința pentru ceea ce faceți, unde ați luat cu dumneavoastră tot ceea ce înseamnă creativitate, inteligență, inițiativă românească și sunt convins că gândiți ca noi toți că trebuie să vină cumva pe acest fir al identității noastre, să se așeze cumva acasă, aici, în România”, a spus Ciucă la o întâlnire la vârf «Top 100 Românii de Pretutindeni – RePatriot».
El a adăugat că românii de pretutindeni trebuie să aleagă între a continua să lucreze acolo unde sunt și a se întoarce acasă. “Ne dorim foarte mult să vă întoarceți acasă și vă așteptăm să vă întoarceți acasă”, a subliniat liderul PNL
Președintele Senatului a adăugat că implicarea guvernului în facilitarea întoarcerii românilor în țară este “absolut necesară și importantă”. Ciucă a menționat și câteva inițiative și proiecte pentru care există angajament politic, printre care Start-Up Nation 2. În context, el a prezentat și propunerea legislativă liberală de a oferi acces prioritar al românilor care revin în țară la programele Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, programe care oferă finanțări cuprinse între 10.000 și 100.000 de euro pentru proiecte agricole.
Această propunere cuprinde și acces prioritar românilor care revin în țară și la Programul Anual pentru Investiții în Turism, dar posibilitatea de a-și putea cumpăra case prin programul Prima Casă din diaspora sau scutiri de impozite.
“Aceste inițiative sunt foarte bune, ne leagă cumva, dar este nevoie de mai mult decât atât. Avem nevoie de tot ceea ce înseamnă identitatea noastră, cultura noastră, tradiția noastră, educația noastră. Și cred că toate aceste chestiuni pot fi îndeplinite prin legătura dintre comunitatea de peste hotare și organele statului, prin tot ceea ce putem face acolo unde românii s-au coagulat deja – și avem comunități mari de zeci de mii, sute de mii de români – și unde organele statului ar trebui să se ocupe de tot ceea ce înseamnă înființarea și funcționarea unor școli în care să se asigure școlarizarea în limba română pentru a putea duce mai departe limba, cultura și istoria României și, de asemenea, același lucru să se întâmple în țară pentru românii care aleg să revină în țară”, a mai adăugat liderul liberal.
“Noi, românii din țară, trebuie să pornim de la această premisă că România s-a schimbat, România are oportunități să se schimbe, să se modernizeze, să continue să se îmbunătățească și pentru asta avem nevoie, bineînțeles, de potențialul nostru aici, în țară, dar tot ceea ce ați reușit să dobândiți și să dezvoltați acolo unde ați performat și unde ați reușit să vedeți cum se fac lucrurile ne ajută foarte mult”, a conchis el
POLITICĂ
Nicolae Ciucă: Din 2025, românii vor călători fără vize în SUA. Am făcut “eforturi diplomatice intense” pentru a obține acest statut
Published
5 days agoon
October 1, 2024Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, marţi, ”vestea includerii României în programul Visa Waiver al SUA”, amintind că, anul trecut, a avut discuţii cu senatori americani şi a făcut ”eforturi diplomatice intense” pentru a obţine acest statut, iar ca premier a numit un coordonator naţional pentru Visa Waiver.
”Aceste eforturi nu doar că vor facilita călătoriile, dar vor consolida şi mai mult relaţia noastră strategică cu SUA, în beneficiul fiecărui român”, a arătat Ciucă, într-o postare pe Facebook.
”Anunţ cu bucurie vestea includerii României în programul Visa Waiver al SUA, care va permite românilor, ca din 2025, să călătorească fără vize în Statele Unite. De-a lungul anului 2023, am avut discuţii directe cu senatori americani şi am făcut eforturi diplomatice intense pentru a obţine acest statut. În martie, senatorii Durbin şi Shaheen au introdus un proiect de lege în Congres pentru a sprijini România în acest demers. A fost un moment crucial şi un semnal puternic din partea partenerilor noştri americani”, a arătat Nicolae Ciucă, marţi, într-o postare pe Facebook.
El a adăugat că, în timpul mandatului său de premier, a numit un coordonator naţional pentru Visa Waiver, astfel încât toate instituţiile să lucreze împreună pentru îndeplinirea criteriilor tehnice şi de securitate necesare.
“Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, a transmis Muraru, într-un mesaj video difuzat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în SUA.
Anunțul lui Andrei Muraru vine după ce, în urmă cu câteva săptămâni, Ambasada României în Statele Unite precizase că țara noastră este foarte aproape de îndeplinirea criteriilor pentru eliminarea vizelor pentru Statele Unite, iar ministrul de externe Luminița Odobescu a avut o convorbire telefonică cu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, ambele părți angajându-se la eforturi pentru includerea României în programul Visa Waiver.
Potrivit legislației americane, secretarul pentru securitate internă, în urma consultării cu secreatrul de stat, desemnează o țară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplinește anumite cerințe tehnice. O condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program. România și-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%.
Concrete & Design Solutions
Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren
Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985
Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”
Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”
Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”
Lucian Bode salută decizia CJUE de a anula din Pachetul Mobilitate I obligația întoarcerii vehiculului la centrul operațional la fiecare 8 săptămâni: „A fost o muncă de echipă”
Contactele din tinerețe cu KGB, regretele față de Ucraina și dejucarea blufului lui Putin. Primul interviu al lui Stoltenberg după zece ani la NATO: “Rusia știe că Europa este în urma ei” în termeni militari
Klaus Iohannis, la Sommet-ul Francofoniei: În calitate de șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia
Volodimir Zelenski va prezenta „planul pentru victorie” al Ucrainei la reuniunea de la Ramstein din 12 octombrie
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- U.E.6 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA4 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta