Connect with us

Ramona Mănescu

Ramona Mănescu, europarlamentar (PNL, ALDE): Consolidarea imaginii României ca a 7-a putere din Europa reprezintă obiectivul meu pentru următorul mandat

Published

on

ramona manescuIntr-o solicitare Calea Europeana remisa tuturor europarlamentarilor romani, acestia au fost rugati sa raspunda cati dintre ei isi mai doresc un mandat. Au tinut cont de anuntul premierului Victor Ponta, care anunta la congresul PSD inceperea campaniei electorale?

Eurodeputatii au fost rugati sa prezinte, totodata,  trei realizari importante din timpul mandatului lor relevante atat pentru Romania, cat si pentru cetatenii europeni.

Astazi va prezentam răspunsul eurodeputatului Ramona Mănescu (PNL, ALDE):

 

1) Va doriți un nou mandat de europarlamentar? Daca da, când veți începe campania electorala?

Da. Din punctul meu de vedere sunt in campanie din prima zi a acestui mandat, o campanie de promovare a României, a intereselor si a imaginii tarii noastre. Prezenta mea in Parlamentului European mi-a dat posibilitatea sa mă implic in modificarea si elaborarea legislației privitoare la accesarea fondurilor europene, domeniu vital pentru Romania. Am considerat important ca efortul meu de promovare a României la Bruxelles si Strasbourg sa se concentreze pe nevoia României de a depăși criza financiara si de a crea premizele pentru creștere economica si dezvoltare.

Însa, evenimentele din vara anului trecut, când s-au spus atât de multe neadevăruri despre Romania, mi-au consolidat convingerea ca putem si trebuie sa facem mai mult pentru a promova, mai eficient, imaginea României pe plan extern. In aceasta campanie de susținere a tarii noastre pe plan extern mă ajuta si faptul ca din noiembrie 2011 sunt si Vicepreședinte al Liberalilor Europeni (ALDE Party). Ca atare, sunt mereu in contact cu reprezentanții guvernelor liberale ceea ce ma ajuta in promovarea imaginii României si reprezintă un plus fata de ceea ce am reușit sa fac, pana acum, din calitatea de europarlamentar

Consolidarea imaginii României ca a 7-a putere din Europa reprezintă obiectivul meu pentru următorul mandat, in PE, motiv pentru care îmi doresc sa îmi desfășor activitatea in cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a PE.

 

2) Numiți trei principale realizări din timpul mandatului dvs. de europarlamentar relevante atat pentru Romania cat si pentru publicul european.

După cum va spuneam, in ultimii patru ani, cea mai importanta parte a activității mele, din Parlamentul European, s-a concentrat pe imbunatatirea si simplificarea legislației privind accesarea si utilizarea banilor europeni. Sunt coordonator al liberalilor in Comisia REGI iar din aceasta postura am reușit sa impun adoptarea mai multor proiecte, extrem de importante atât pentru Romania cat si pentru celelalte state membre si as dori sa enumar câteva dintre acestea.

In primul rând, am reușit sa introduc in legislația europeana conceptul de “buna guvernanta” in cadrul politicii regionale, printr-un raport pe care l-am inițiat si care a fost adoptat, de PE, in anul 2010. Concret, acest concept presupune implicarea autorităților locale și regionale, ca parteneri egali, în elaborarea și implementarea politicilor și proiectelor naționale si europene. Oferindu-le mai multa putere de decizie si mai multe responsabilitati primarilor, de exemplu, vom putea realiza proiecte cu adevărat necesare, vitale pentru imbunatatirea vieții oamenilor. Reprezentanţii locali şi regionali sunt cei care cunosc cel mai bine nevoile zonelor din care provin. Si implicit, astfel banii europeni vor fi cheltuiți mult mai eficient decât pana acum.

In al doilea rând, am reușit sa impun Comisiei Europene, alături de colegii mei din ALDE, inițierea proiectului pilot , “Erasmus pentru aleșii locali si regionali”, un proiect care se adresează nu doar reprezentanților administrațiilor, ci si funcționarilor si partenerilor care sunt implicați in gestionarea proiectelor. Datorita acestei inițiative primarii pot acum sa isi intalneasca colegii, omologi, din alte state membre pentru a schimba experiențe si bune practici. Comisia Europeana este cea care organizează, anual, aceste reuniuni la care sunt invitați aleși locali si regionali din toata Europa. Primul eveniment de acest gen a avut deja loc anul trecut, in luna iunie. Avantajul unui astfel de program este ca reprezentanții locali dobândesc expertiza in gestionarea proiectelor europene si astfel pot elabora mai repede si mai bine proiecte din bani europeni, in folosul comunitatilor.

O importanta deosebita pentru Romania o reprezintă si modificarea legislației privind achizițiile publice, domeniu care de-a lungul ultimilor ani ne-a atras numeroase critici din partea instituțiilor europene. In calitate de raportor principal al PE, m-am concentrat pe nevoia de a elabora un set de norme comune la nivelul tuturor statelor membre. Așadar, noile directive referitoare la achizițiile publice vor aduce proceduri mai simple si mai transparente, reducând semnificativ numărul cazurilor de conflictele de interese,  a neregulilor si a erorilor.

As mai vrea sa adaug faptul ca inca de la începutul anului 2011, in calitate de Coordonator al Liberalilor in Comisia REGI, am fost foarte implicata in negocierile dintre Parlament, Consiliu si Comisia Europeana referitoare la noul pachet legislativ privind accesarea fondurilor europene.  In prima etapa de negociere, am reușit sa impunem mandatul nostru, al Parlamentului European, in raport cu celelalte doua instituții. Acest lucru este foarte important pentru ca Parlamentul este pana la urma instituția europeana care reprezintă,direct, interesele cetățenilor. Astfel, in luna octombrie, vom putea adopta noua legislație tocmai ca ea sa poată fi pusa in aplicare, anul viitor, in toate statele membre.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eliminarea conținutului cu caracter terorist din mediul online. Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE): Sunt necesare termene clare și măsuri de coerciție dacă vrem ca cei care promovează conținut ilegal să fie aduși în fața justiției

Published

on

Dacă dorim cu adevărat ca cei care creează, distribuie și promovează conținut cu caracter ilegal, incitând la comiterea unor acte de terorism în acest caz, să fie aduși în fața justiției, măsurile de coerciție, termenele clare și obligativitatea de a acționa sunt necesare, a declarat pentru CaleaEuropeană.ro europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE).

Eurodeputatul român a mai spus că nu ne mai putem baza doar pe măsuri voluntare ”atunci când avem conținut cu un evident caracter terorist, dar și în cazul campaniilor de dezinformare sau altor forme de caracter ilegal sau subversiv”.

”Va exista mereu o opoziție, iar multe dintre argumentele celor care se opun oricărei forme de cenzură sunt valide într-o lume perfectă. Din păcate, nu trăim într-o astfel de lume și suntem obligați să luăm măsuri pentru a apăra viața, securitate, valorile și democrația de care ne bucurăm astăzi. Semnalul dat de către Parlamentul European este clar și el trebuie să se regăsească, cât mai rapid, în legislația și practica statelor membre”, a transmis europarlamentarul Ramona Mănescu.

Precizăm faptul că Parlamentul European a votat joi o propunere privind combaterea utilizării abuzive a serviciilor de găzduire pe internet în scopuri teroriste.

Companiile de internet sunt obligate să elimine conținutul care incită la terorism în maximum o oră după primirea unui ordin din partea autorităților compente, pentru a combate radicalizarea și pentru a contribui la securitatea publică.

Odată ce o companie de internet care activează în UE și care găzduiește conținut încărcat de utilizatori (cum ar fi Facebook sau YouTube) primește un ordin de îndepărtare a acestuia de la autoritatea națională competentă, va avea la dispoziție doar o oră pentru a-l elimina sau a dezactiva accesul la informațiile respective în toate statele membre ale UE. Cu toate acestea, companiile de internet nu vor fi, în general, obligate să monitorizeze informațiile pe care le transmit sau să le stocheze, și nu vor trebui nici să caute în mod activ fapte care să trimită la activitatea ilegală.

Pentru a ajuta platformele mai mici, deputații europeni au decis că, atunci când o companie nu a primit niciodată o cerere de eliminare a conținutului ilegal, autoritatea competentă ar trebui să o contacteze, pentru a-i furniza informații cu privire la proceduri și termene, cu cel puțin 12 ore înainte de a emite prima cere de eliminare a conținutului găzduit.

Dacă o companie a fost supusă unui număr important de ordine de eliminare a conținutului cu caracter terorist, autoritățile pot cere să implementeze măsuri specifice suplimentare (de exemplu, raportarea regulată către autorități sau creșterea resurselor umane). Deputații din cadrul Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au convenit să nu impună obligația de a monitoriza conținutul încărcat, dar nici utilizarea instrumentelor automate.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

The EPP Group wants a prosperous and secure Europe. EPP MEP Ramona Mănescu: The financial resources which will support our policies in the area of strategic communication, fighting disinformation campaigns are a clear positive effect of the pressure coming from the European Parliament

Published

on

The EPP Group wants a prosperous and secure Europe. With this goal in mind, our priorities for the 2020 EU Budget include support for the EU’s competitiveness through research and innovation, as well as clear support for EU companies, especially SMEs”, stated José Manuel Fernandes MEP, the EPP Group’s Spokesman in the European Parliament’s Budgets Committee. “Europe’s competitiveness needs a coherent budget approach. On the human side, we are focusing on strengthening the exchange and training of young people through Erasmus+”, said Monika Hohlmeier MEP, the European Parliament’s Spokeswoman on the dossier.

The next EU budget must put special focus on programmes that are conducive to growth, competitiveness and innovation, increasing the funding for Horizon 2020, COSME and investments in digital capabilities. Key EU programmes like the Youth Employment Initiative and Erasmus+ will need to be endowed with additional resources, while sufficient financial resources will need to be secured to address the root causes of migration. The 2020 budget should also significantly contribute to reaching the EU’s climate goals and environmental commitments.

“The EPP Group wishes to increase the EU’s productivity and win the challenge of globalisation. Prosperity implies a cohesive EU from the economic, social and territorial point of view. Environmental sustainability is essential and an obligation to future generations”, Fernandes explained.

Protecting the EU’s external borders and internal security, defence, cybersecurity, the fight against disinformation, as well as the decentralised agencies operating in these fields, are also a priority for the EPP Group. “Security is a condition for the prosperity and protection of European values”, said Monika Hohlmeier.

“The financial resources which will support our policies in the area of strategic communication, fighting hostile propaganda and disinformation campaigns are a clear positive effect of the pressure coming from the European Parliament. These dedicated resources will allow for a more professional and technical monitoring of the information space in the Eastern Partnership countries and of Russian media” declared Ramona Manescu MEP, EPP on this matter.

The European Commission must place these guidelines at the heart of the draft 2020 budget and ensure that they are backed up with the necessary resources so that a strong, responsible and forward-looking 2020 EU Budget can facilitate an agreement and the transition towards the next period. The 2020 EU Budget should contribute to a long-term vision on the political priorities of the Union.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), printre orgnizatorii dezbaterii din Parlamentul European ”Scuturi umane – realități complexe ale câmpului de luptă modern”. LIVE pe Calea Europeană (20 martie, ora 13.00)

Published

on

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), organizează miercuri, 20 martie, împreună cu europarlamentarul Andi Cristea (S&D, PSD) la inițiativa organizației non-guvernamentale My Truth și EIPA, grup de advocacy pro-Israel, cu birouri la Bruxelles, Paris, Berlin și Israel, dezbaterea ” Scuturi umane – realități complexe ale câmpului de luptă modern”.

Evenimentul, care va avea loc în Parlamentul European și care începe la ora 12.00, ora Bruxelles-ului, va fi transmis Live pe pagina de Facebook CaleaEuropeană și pe site-ul CaleaEuropeană.ro.

Scopul evenimentului, în cadrul căruia se va dezbate raportul ”Scuturi umane – abuzarea deliberată a copiilor și civililor de către teroriști”, este acela de a identifica provocările comune cu care se confruntă IDF (forțele de apărare ale Israelului) și NATO / forțele armate ale UE în lupta modernă asimetrică.

Un alt obiectiv alt obiectiv al evenimentului este acela de a prezenta europarlamentarilor o imagine diferită privind politicile de apărare în zonele de conflict, și anume perspectiva soldatului.

Prin evenimentul organizat de cei doi europarlamentari se urmărește, de asemenea, consolidarea dialogului și a colaborării dintre instituțiile UE și societatea civilă israeliană la nivel local.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending