Intr-o solicitare Calea Europeana remisa tuturor europarlamentarilor romani, acestia au fost rugati sa raspunda cati dintre ei isi mai doresc un mandat. Au tinut cont de anuntul premierului Victor Ponta, care anunta la congresul PSD inceperea campaniei electorale?
Eurodeputatii au fost rugati sa prezinte, totodata, trei realizari importante din timpul mandatului lor relevante atat pentru Romania, cat si pentru cetatenii europeni.
Astazi va prezentam răspunsul eurodeputatului Ramona Mănescu (PNL, ALDE):
1) Va doriți un nou mandat de europarlamentar? Daca da, când veți începe campania electorala?
Da. Din punctul meu de vedere sunt in campanie din prima zi a acestui mandat, o campanie de promovare a României, a intereselor si a imaginii tarii noastre. Prezenta mea in Parlamentului European mi-a dat posibilitatea sa mă implic in modificarea si elaborarea legislației privitoare la accesarea fondurilor europene, domeniu vital pentru Romania. Am considerat important ca efortul meu de promovare a României la Bruxelles si Strasbourg sa se concentreze pe nevoia României de a depăși criza financiara si de a crea premizele pentru creștere economica si dezvoltare.
Însa, evenimentele din vara anului trecut, când s-au spus atât de multe neadevăruri despre Romania, mi-au consolidat convingerea ca putem si trebuie sa facem mai mult pentru a promova, mai eficient, imaginea României pe plan extern. In aceasta campanie de susținere a tarii noastre pe plan extern mă ajuta si faptul ca din noiembrie 2011 sunt si Vicepreședinte al Liberalilor Europeni (ALDE Party). Ca atare, sunt mereu in contact cu reprezentanții guvernelor liberale ceea ce ma ajuta in promovarea imaginii României si reprezintă un plus fata de ceea ce am reușit sa fac, pana acum, din calitatea de europarlamentar
Consolidarea imaginii României ca a 7-a putere din Europa reprezintă obiectivul meu pentru următorul mandat, in PE, motiv pentru care îmi doresc sa îmi desfășor activitatea in cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a PE.
2) Numiți trei principale realizări din timpul mandatului dvs. de europarlamentar relevante atat pentru Romania cat si pentru publicul european.
După cum va spuneam, in ultimii patru ani, cea mai importanta parte a activității mele, din Parlamentul European, s-a concentrat pe imbunatatirea si simplificarea legislației privind accesarea si utilizarea banilor europeni. Sunt coordonator al liberalilor in Comisia REGI iar din aceasta postura am reușit sa impun adoptarea mai multor proiecte, extrem de importante atât pentru Romania cat si pentru celelalte state membre si as dori sa enumar câteva dintre acestea.
In primul rând, am reușit sa introduc in legislația europeana conceptul de “buna guvernanta” in cadrul politicii regionale, printr-un raport pe care l-am inițiat si care a fost adoptat, de PE, in anul 2010. Concret, acest concept presupune implicarea autorităților locale și regionale, ca parteneri egali, în elaborarea și implementarea politicilor și proiectelor naționale si europene. Oferindu-le mai multa putere de decizie si mai multe responsabilitati primarilor, de exemplu, vom putea realiza proiecte cu adevărat necesare, vitale pentru imbunatatirea vieții oamenilor. Reprezentanţii locali şi regionali sunt cei care cunosc cel mai bine nevoile zonelor din care provin. Si implicit, astfel banii europeni vor fi cheltuiți mult mai eficient decât pana acum.
In al doilea rând, am reușit sa impun Comisiei Europene, alături de colegii mei din ALDE, inițierea proiectului pilot , “Erasmus pentru aleșii locali si regionali”, un proiect care se adresează nu doar reprezentanților administrațiilor, ci si funcționarilor si partenerilor care sunt implicați in gestionarea proiectelor. Datorita acestei inițiative primarii pot acum sa isi intalneasca colegii, omologi, din alte state membre pentru a schimba experiențe si bune practici. Comisia Europeana este cea care organizează, anual, aceste reuniuni la care sunt invitați aleși locali si regionali din toata Europa. Primul eveniment de acest gen a avut deja loc anul trecut, in luna iunie. Avantajul unui astfel de program este ca reprezentanții locali dobândesc expertiza in gestionarea proiectelor europene si astfel pot elabora mai repede si mai bine proiecte din bani europeni, in folosul comunitatilor.
O importanta deosebita pentru Romania o reprezintă si modificarea legislației privind achizițiile publice, domeniu care de-a lungul ultimilor ani ne-a atras numeroase critici din partea instituțiilor europene. In calitate de raportor principal al PE, m-am concentrat pe nevoia de a elabora un set de norme comune la nivelul tuturor statelor membre. Așadar, noile directive referitoare la achizițiile publice vor aduce proceduri mai simple si mai transparente, reducând semnificativ numărul cazurilor de conflictele de interese, a neregulilor si a erorilor.
As mai vrea sa adaug faptul ca inca de la începutul anului 2011, in calitate de Coordonator al Liberalilor in Comisia REGI, am fost foarte implicata in negocierile dintre Parlament, Consiliu si Comisia Europeana referitoare la noul pachet legislativ privind accesarea fondurilor europene. In prima etapa de negociere, am reușit sa impunem mandatul nostru, al Parlamentului European, in raport cu celelalte doua instituții. Acest lucru este foarte important pentru ca Parlamentul este pana la urma instituția europeana care reprezintă,direct, interesele cetățenilor. Astfel, in luna octombrie, vom putea adopta noua legislație tocmai ca ea sa poată fi pusa in aplicare, anul viitor, in toate statele membre.