Ramona Mănescu, europarlamentar PPE, despre criza din Liban: Un nou conflict în regiune poate conduce la o altă criză umanitară și la un nou ”teren fertil” pentru extremism și terorism

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE) atrage atenția asupra situației din Liban și avertizează că un conflict în regiune poate avea drept efecte o nouă criză umanitară și ”un teren fertil” pentru extremism și terorism. Eurodeputatul român, președinte al Grupului parlamentar de prietenie UE-Liban, cere moderație părților implicate, întrucât ”jocurile de putere din regiune nu servesc” cetățenilor.

Saad Hariri şi-a anunţat demisia, de la Ryiad, din funcţia de premier la Libanului. Acesta a acuzat miliţia şiită Hezbollah şi Iranul că ”sugrumă” Libanul. Ulterior, Hezbollah a acuzat Arabia Saudită că îl ţine pe Hariri în ”detenţie”, gest considerat de gruparea şiită drept o declaraţie de război la adresa Libanului. Michel Aoun, preşedintele Libanului, a afirmat că nu va accepta demisia lui Hariri în acest context.

Hezbollahul este un aliat crucial al regimului Bashar al-Assad în războiul din Siria vecină. Gruparea este susținută de Teheran și este singura formațiune libaneză care și-a păstrat armele după încheierea războiului civil din Liban (1975-1990). Hezbollahul refuză să renunțe la arsenalul său, principalul măr al discordiei în țară.

Declarația integrală transmisă de europarlamentarul român:

”În calitate de membră a Parlamentului European și de președintă a Grupului Parlamentar de prietenie UE-Liban, observ cu mare îngrijorare deteriorarea bruscă a situației de securitate din Liban.

Evoluțiile recente, care au început odată cu demisia bruscă în 4 noiembrie a Primului-Ministru al Libanului, Saad Hariri, urmată pe 10 noiembrie de un ordin al Arabiei Saudite care cere cetățenilor săi să părăsească imediat Libanul, sugerează iminența unui conflict armat în regiune.

Puternica prezență în Liban a milițiilor Hezbollah și influența iraniană implicită, menționată și de dl Hariri, sunt factori care generează și mai multă îngrijorare cu privire la situația din această țară.

Solicit moderare din partea tuturor părților implicate și concentrarea atenției asupra interesului general al poporului libanez.

Doresc să subliniez în mod special gravitatea consecințelor a încă unui conflict în regiune: o nouă criză umanitară, într-o țară care la rândul ei este gazda a 1,5 milioane de refugiați sirieni și crearea a încă unui teren fertil extremismului și terorismului.

Jocurile de putere pe care le putem ghici în spatele acestor evoluții recente din Liban nu servesc în nici un caz cetățenilor acestei țări. Ei sunt aceia care ajung să fie prinși între conflicte. Un Liban dezechilibrat va afecta și țările vecine, iar impactul va fi simțit chiar mai departe, până în Europa.”

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.