Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Ramona Mănescu, europarlamentar PPE: Strategia Marii Britanii de contracarare a extremismului recunoaște gravitatea situației și vine cu un răspuns pe măsură

Published

on

Prim-ministrul britanic David Cameron a prezentat luni “noua strategie contra extremismului”, o serie de măsuri ce includ mai ales facilitarea retragerii pașapoartelor minorilor pentru a-i opri să se alăture unor grupări cum ar fi Statul Islamic (SI).

Guvernul Cameron a anunțat deja de mai multe ori de la începutul anului că va prezenta această nouă strategie ce ar trebui să se concretizeze printr-un proiect de lege anti-extremism până la sfârșitul anului. El speră astfel să contracareze recrutarea în Marea Britanie a combatanților străini de epp groupcătre grupări jihadiste.

Europarlamentarul PNL/PPE Ramona Mănescu salută inițierea acestui document, dată fiind necesitatea acestuia. ”Actualul val de imigranți (…) va acutiza toate fenomenele și manifestările extremiste deja existente”, susține eurodeputatul.

”Salut apariția acestui document care, în ciuda criticilor venite atât din partea Consiliului Musulman Britanic (The Muslim Council of Britain), cât și din partea Partidului Laburist și chiar a lui Sir Peter Fahy, șeful poliției anti-radicalizare r manescudin UK, este cel puțin un punct de plecare. Dacă inițiatorii reușesc să pună în practică ce și-au propus cred că Marea Britanie va reuși să devină un lider european în combaterea extremismului și radicalizării.

Prin acest document, Marea Britanie recunoaște, poate pentru prima dată într-un document oficial, că se află în fața unei reale probleme privind integrarea în societate a imigranților veniți chiar cu 30-40 de ani în urmă. Tineri născuți, crescuți și educați în Marea Britanie au ajuns ca la vârste de 18-20 de ani să se alăture unor mișcări Islamiste precum DAESH sau Al Qaeda.

Actualul val de imigranți, cu care se confruntă nu doar Marea Britanie ci majoritatea țărilor vest-europene, în special Germania, va acutiza toate fenomenele și manifestările extremiste și radicalismul deja existent, indiferent dacă vorbim despre grupările neo-naziste sau propaganda islamistă. Știm că intoleranța generează intoleranță, iar extremismul, lăsat să crească, ajunge să polarizeze societăți întregi.

Strategia prezentată de Cameron urmează să investigheze alături de fenomenul radicalizării și impactul aplicării legii Sharia pe teritoriul Marii Britanii.

Citiți și VIDEO INTERVIU la Parlamentul European. Ramona Mănescu, eurodeputat PPE reacționează la afirmațiile șefului Comisiei Europene: ”Din păcate, în ultimii ani și sub ochii noștri, Europa s-a transformat tot mai mult într-un instrument de lobby al Rusiei”

Democrația, libertatea individuală, toleranța, egalitatea în drepturi și respectul pentru viață sunt valorile care au făcut din Europa un teritoriu unde atât de mulți caută refugiu.

Utilizarea altor sisteme legale, ce nu respectă aceste valori, este de neacceptat într-o țară europeană. Astfel de investigații cred că trebuie să aibă loc și în alte țări, precum Franța sau Belgia.

Documentul menționat abordează și amenințarea reprezentată de utilizarea Internetului, mai ales a Rețelelor Sociale, în promovarea mesajelor extremiste, racolarea de luptători pentru grupările teroriste și radicalizarea în special a tinerilor. Cred că o abordare strategică în acest domeniu este de preferat, iar preocuparea Cancelarului German Angela Merkel, doar pentru contracararea protestelor online împotriva imigranților, este incompletă și contraproductivă.

David Cameron propune prin Strategia prezentată Parlamentului Marii Britanii și alocarea de resurse financiare, în special pentru susținerea implicării comunităților locale în contracararea mesajelor radicale. Există mereu riscul unei reacții de respingere atunci când se lasă loc liber generalizărilor care stigmatizează întregi comunități. Marea masă a populației, indiferent de profilul etnic sau religios, este moderată și puțin interesată de manifestările extremiste. Această mare comunitate tăcută este cea care, implicând-o și încurajând-o să se facă auzită, are cel mai greu cuvânt de spus în fața intoleranței și radicalismului.

Alocarea de resurse financiare este esențială deoarece, într-un final, o mare parte a acestor eforturi se rezumă la implicarea și alocarea de timp în acțiuni de comunicare, atât în mediul virtual cât și direct, în școli, lăcașe de cult și centre comunitare.

Cred că o astfel de abordare strategică trebuie să se extindă la nivelul întregii Uniuni Europene, iar acolo unde există strategii naționale să fie identificate și multiplicate exemplele de bune practici.

Întotdeauna prevenția este mult mai ieftină și mai eficientă decât reacția la evenimente care deja au avut loc. În domeniul terorismului, prevenția înseamnă mai mult decât economii financiare, ea se traduce în salvarea de vieți omenești.

Tocmai de aceea, eforturile Statelor Membre cred că trebuie să fie completate de un sprijin la nivel European, în special prin alocarea de resurse financiare și inițierea de programe comune care să asigure comunicarea într-un domeniu unde cei vizați nu țin cont de niciun fel de granițe.”, notează europarlamentarul PNL/PPE pe site-ul său.

Ramona Mănescu este membru al Parlamentului European din partea grupului Partidului Popular European (PPE) cel mai mare grup politic din Parlamentul European, având 219 membri din 27 de state membre ale UE, și face parte din Comisia pentru Afaceri Externe a PE, fiind și vicepreședinte a Delegației pentru relațiile cu țările din Mashreq. Totodată, PPE este cel mai mare și cel mai influent partid politic de centru-dreapta la nivel european, ce cuprinde 78 de partide membre din 40 de state, președinții Comisiei Europene și ai Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din interiorul UE și 6 din afara Uniunii și 14 membri ai Comisiei Europene.

 

.

.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție

Published

on

© Calea Europeană

Eurodeputatul Gheroghe Falcă (PNL, PPE) salută noile evoluții în materie de infrastructură urbană înregistrate în Municipiul Arad.

„Acum 152 de ani Aradul inaugura prima linie de transport în comun cu tramvaiele trase de cai. Astăzi, Aradul are o infrastructură modernă, în care se investește constant și se caută alternativele ecologice atât de necesare unui transport public sustenabil. Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție.”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook.

„În timpul mandatului meu au fost introduse primele tramvaie Imperio, produse la Astra Arad, tramvaie ecologice și moderne. Astăzi vorbim de o extindere a rețelei de transport, de zeci de tramvaie noi și un transport în comun ca alternativă viabilă deplasării cu autoturismul”, a mai adăugat acesta. 


Gheorghe Falcă se află la primul său mandat de europarlamentar și este membru în Comisia pentru transport și turism (TRAN) și în Comisia pentru petiții (PETI) ale Parlamentului European. De asemenea, este membru și în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Gheorghe Falcă este membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (DSEE) și în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad din anul 2004 până în luna aprilie 2019. Din această calitate, Falcă a fost membru al delegației române la Comitetul European al Regiunilor.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, apel la conducerea țării să aloce educației 6% din PIB: Pandemia a accentuat decalajul educațional în UE

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu susține că pandemia a accentuat decalajul educațional în rândul statelor membre, iar spațiul european al educației devenind din ce în ce mai greu de realizat. În acest context, Corina Crețu reiterează necesitatea ca autoritățile române să investească 6% din PIB în educație, acesta fiind un „prim semnal că educația chiar a devenit o prioritate.”

„De maine, porțile școlilor vor fi din nou închise, ca urmare a situației sanitare dezastruoase din tara. Este importantă sănătatea fiecăruia, mai ales a copiilor, dar este trist că, din păcate, spațiul european al educației este departe de a deveni realitate”, a transmis aceasta.

Corina Crețu s-a exprimat acum un an, în Parlamentul European, pentru reducerea decalajului educațional la care, din păcate, România este martoră în acest moment și care a fost accentuat de actuala pandemie: „Cifrele vorbesc de la sine: accesul la educația digitală a fost dificil chiar și în cele mai dezvoltate țări din lume, unde aproximativ 1 din 10 elevi a rămas în urmă cu școala. Iar în ceea ce privește țările mai puțin dezvoltate, doar un sfert dintre ele au reușit să ofere o formă de învățare la distanță.”

Conform unui studiu realizat în perioada stării de urgență, în România doar 59% din elevii din mediul rural au participat la ore online. Și 9 din 10 școli de la țară nu au laptopuri sau tablete care să permită învățarea la distanță.

Potrivit Corinei Crețu, nici măcar in al doisprezecelea ceas, România nu a folosit adecvat fondurile europene nerambursabile puse la dispoziție pentru ameliorarea acestei situații, care are multe implicații – sunt efecte de natură emoțională, socială, de dezvoltare personală.

De asemenea, Corina Crețu a solicitat Comisiei Europene să investească mult mai mult în echipamente și în conectivitate, în special în zonele rurale, dar și în instruirea profesorilor cu privire la modul de utilizare a noilor tehnologii. În același timp, eurodeputatul române amintește că revine fiecărui Stat Membru responsabilitatea Implementării acestor măsuri.

„România, in ciuda lozincilor, pare ca nu a înțeles acest mesaj, investind mult mai mult în educație – și sper ca măcar acum cei 6% din PIB chiar să fie alocați educației (așa cum, de altfel, legea o cere). Acest gest ar fi un prim semnal că educația chiar a devenit o prioritate”, a conchis deputatul român.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Turcia | Parlamentul European reacționează în cazul ambasadorilor expulzați: UE nu se va lăsa intimidată

Published

on

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, contestă decizia conducerii de la Ankara de a expulza ambasadorii ai 10 țări, printre care SUA și Germania, pe fondul susținerii eliberării lui Osman Kavala.

„Expulzarea a zece ambasadori este un semn al derapajelor autoritare ale Guvernului turc. Nu ne vom lăsa intimidați. Libertate pentru Osman Kavala”, a transmis David Sassoli într-un mesaj pe contul de Twitter.

Ambasadorii din 10 țări care au făcut apel pentru eliberarea activistului turc Osman Kavala vor fi declarați „persona non grata”, a declarat sâmbătă președintele Recep Erdogan.

Această desemnare este un termen diplomatic care semnifică primul pas înainte de expulzare.

„I-am ordonat ministrului nostru de externe să îi declare pe acești 10 ambasadori persona non grata cât mai curând posibil”, a declarat Erdogan.

Kavala se află în închisoare de la sfârșitul anului 2017, fiind acuzat de finanțarea protestelor din 2013 și de participarea la o lovitură de stat eșuată în 2016, pe care o neagă.

Ambasadorii în cauză sunt reprezentanții la Ankara ai SUA, Germaniei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei și Suediei.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ziua ONU | UE, hotărâtă să sprijine în continuare ONU pentru o lume mai sigură, mai stabilă și mai prosperă 

Gheorghe Falcă6 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție

U.E.6 hours ago

Mateusz Morawiecki: Voi face totul pentru ca fondurile europene cuvenite Poloniei să nu fie ”blocate”

Corina Crețu7 hours ago

Corina Crețu, apel la conducerea țării să aloce educației 6% din PIB: Pandemia a accentuat decalajul educațional în UE

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Turcia | Parlamentul European reacționează în cazul ambasadorilor expulzați: UE nu se va lăsa intimidată

U.E.8 hours ago

Viktor Orban, discurs în fața a mii de simpatizanți: Lupt pentru o Europă care sprijină familia formată dintr-un bărbat și o femeie

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Tinerii europeni au militat pentru o Europă federală în cea de-a doua sesiune plenară a Conferinței privind Viitorul Europei

ROMÂNIA9 hours ago

MIPE: România mai are de îndeplinit 16 condiții favorizante pentru a putea atrage fonduri europene în perioada 2021-2027

INTERNAȚIONAL1 day ago

De astăzi, cetățenii Croației pot călători în SUA fără viză. Cel mai nou stat UE devine cel de-al 40-lea membru al Programului Visa Waiver

INTERNAȚIONAL1 day ago

Turcia: Ambasadorii ai 10 țări, printre care SUA și Germania, vor fi declarați ”persona non grata” de conducerea de la Ankara

NATO2 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu3 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi3 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi4 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO4 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending