Connect with us

Ramona Mănescu

Ramona Mănescu, europarlamentar PPE: Vine un GasGate, după DieselGate?

Published

on

„Asistăm zilele acestea la primele etape ale unui scandal ce amenință să zdruncine chiar fundamentele construcției europene”, semnalează europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), într-un articol de opinie. Reacția eurodeputatului român vine după ce, potrivit unui raport confidențial al Comisiei Europene, publicat de jurnaliștii de la The Telegraph, Germania ar fi beneficiat de condiții privilegiate pentru cumpărarea gazelor rusești, în timp ce țările est-europene au fost dezavantajate.

„Cu câteva zile în urmă, publicația poloneză Biznes Alert([1]) prezenta publicului un document de 272 de pagini([2]), datat 2015, scurs direct din birourile Directoratului General pentru Competiție. Acest document este rezultatul unei anchete anti-trust demarate de către Comisia Europeană în 2011 când zeci de birouri ale clienților Gazprom din estul si centrul Europei au fost percheziționate, fiind confiscate peste 150.000 de documente.

Gazprom, principalul furnizor extern de gaze al Uniunii Europene, „nu este o companie comercială, ci un instrument de bază în jocurile geopolitice derulate de Rusia”, prezintă eurodeputatul român.

„Documentul aduce în fața unui public ce depășește cu mult cei 500 de milioane de cetățeni europeni, pentru că el se adresează și Ucrainei, Moldovei sau zonei Balcanilor de Vest, imaginea reală, necosmetizată, a modului în care gazul devine, în același timp, armă și pârghie politică în mâinile Moscovei. Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze din lume, cu o producție ce acoperă 15% din necesarul de gaze la nivel global, partener în mari proiecte de investiții cu companii precum ENGIE, OMV, Shell, Uniper sau Wintershall, principalul furnizor extern de gaze al Uniunii Europene, nu este o companie comercială, ci un instrument de bază în jocurile geopolitice derulate de Rusia”, informează Mănescu.

Documentul prezintă elemente „profund îngrijorătoare: În primul rând este vorba despre o încălcare deliberată a legislației Uniunii Europene și intimidarea politică sistematică, timp de aproape 10 ani, practicate de Kremlin prin intermediul Gazprom”, subliniază eurodeputatul.

„Mai îngrijorător decât atât este faptul că această realitate pare că a fost știută, acceptată și sprijinită, cel puțin de către Germania. Efectul? În timp ce germanii au plătit 200 $/1.000mc de gaz, polonezii au plătit 350 $/1.000mc de gaz. Diferența este mult prea mare pentru a putea fi justificată prin argumente tehnice sau economice. Dacă în scandalul DieselGate a fost vorba de efecte mai greu palpabile pentru consumatorul european, în acest caz vorbim de un efect direct în buzunarul cetățeanului din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania și Slovacia – țările care au făcut obiectul dosarului Comisiei.

„Acțiunile Gazprom au vizat segmentarea pieței, izolarea diferitelor piețe de-a lungul granițelor naționale și restricții teritoriale sub forma unor condiții contractuale de interdicție a exportului sau a anumitor destinații. Mai mult, folosindu-se de poziția dominantă, Gazprom a impus, atât către PGNiG (Polonia), cât și către BEH (Bulgaria), condiții care intră sub incidența „abuzului exploatator”. Mai exact, Rusia a forțat Polonia și Bulgaria să accepte, în schimbul furnizării gazelor, condiții care nu aveau legătură cu obiectul contractului, dar care favorizau interesele rusești. În Polonia, Gazprom a obținut o poziție de veto în cadrul companiei poloneze Europol, blocând sau amânând decizii comerciale. În Bulgaria, printre altele, a obligat participarea BEH într-un proiect, împotriva voinței acestei companii„, mai transmite eurodeputatul român. 

Documentul scurs de la DG Comp și implicațiile sale nu mai pot fi negate, semnalează europarlamentarul român.

Mănescu cere Parlamentului European „să se implice, să ceară audierea celor implicați – nu doar a DG Comp, ci și a unor actori economici și chiar a unor actori politici din țările membre”.

„Deși România nu este cuprinsă în dosarul DG Comp și nu este direct afectată, nu putem ignora faptul că suntem, la rândul nostru, parte a unor proiecte regionale, de interes comun. România nu trebuie și nu poate urma o politică a struțului în acest scandal. Trebuie, la rândul nostru, să urmărim discuțiile, să ne poziționăm clar, să susținem politicile energetice comune. Mai mult, trebuie să ne susținem prietenii în momentele dificile, așa cum am dori ca, la rândul nostru, sa fim susținuți”, conchide Mănescu.

 

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE): ,,Conducând și coordonând cu succes Consiliul, România poate lăsa o amprentă puternică asupra politicilor europene și a vieții celor 500 de milioane de cetățeni europeni”

Published

on

,,Conducând și coordonând cu succes Consiliul, România poate lăsa o amprentă puternică asupra politicilor europene și a vieții celor 500 de milioane de cetățeni europeni.”, a scris europarlamentarul Ramona Mănescu într-o postare pe pagina oficială de Facebook, în urma participării în cadrul dezbaterii ,,Viitorul României”, dezbatere organizată de Marea Lojă Națională din România.

Pentru a facilita clarificarea unor aspecte privind probleme majore care preocupă România de azi, Marea Lojă Națională din România organizează o serie de conferinte si dezbateri, într-un larg cadru, cu implicarea societății civile și a factorilor interesați. Prima conferință a avut loc în București, conferință la care a participat și eurodeputatul Ramona Mănescu, la data de 15 ianuarie 2019.

Dezbaterea fiind dedicată importanței preluării de către România a Președinției Consiliului UE, europarlamentarul a subliniat faptul că ,,România dă cel mai important examen de maturitate din ultimii 12 ani! Timp de șase luni, începând de acum, România are de îndeplinit o sarcină foarte complexă – tehnic și politic. Mai mult, trebuie să facem acest lucru în timp ce ochii întregii Europe sunt ațintiți asupra noastră. Pentru prima oară de la aderarea la UE, trebuie să arătăm ce putem face noi pentru Europa. Trebuie să demonstrăm capacitatea de a gestiona dosare mari, ce depășesc cu mult ca importanță granițele țării.”

,,Conducând și coordonând cu succes Consiliul, România poate lăsa o amprentă puternică asupra politicilor europene și a vieții celor 500 de milioane de cetățeni europeni. Este un moment de mare prestigiu! Și se întâmplă pentru pentru prima oară de la aderarea la UE!”, a adăugat Ramona Mănescu.

Cei patru piloni tematici care reprezintă în aceste șase luni fundamentul agendei de lucru a președinției României la Consiliul UE vizează: <Europa convergenței>, <Europa siguranței>, <Europa, actor global> și <Europa valorilor comune>. Tradiția spune că programele și prioritățile președințiilor Consiliului Uniunii Europene păstrează o serie de elemente abordate de președințiile anterioare, pentru a genera continuitate și ilustrează viziunea președinției în exercițiu și a trio-ului de președinții din care aceasta face parte.

Citiți și:

Marea Lojă Națională din România lansează seria de dezbateri “Viitorul României”, pe teme importante și de actualitate pentru societatea românească

1 ianuarie 2019: România a preluat, la 12 ani de la aderare, președinția Consiliului Uniunii Europene, un pariu major sinonim cu probarea aspirației că putem fi parte a nucleului dur al UE

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) atrage atenția că România este una dintre țintele importante vizate de campanii de manipulare orchestrate de Rusia

Published

on

Eurodeputatul PPE Ramona Mănescu atrage atenția, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că România este ,,una dintre țintele importante vizate de campanii de manipulare orchestrate de Rusia”.

Mesajul Ramonei Mănescu vine pe fondul acțiunii companiei de social media, Facebook, de înlăturare a 364 de pagini și conturi angajate în activități suspecte în mediul online care erau conectate la o rețea cu originile în Rusia. Aceste conturi și pagini false, care abordau diverse domenii de activitate, de la sport, economie, vreme la politicieni și călătorii, aveau ca țintă răspândirea de informații în regiunea Baltică, Caucaz, Asia Centrală și țările din Europa Centrală și de Est, informează eurodeputatul român. 

În acest context, Ramona Mănescu salută eforturile de la Bruxelles privind campania anti-dezinformare, afirmând că ,,în sfârșit vedem efectele legislației promovate de Uniunea Europeană pentru a combate dezinformarea și știrile false.” De asemenea, aceasta este de părere că ,,Romania are nevoie urgentă să-și dezvolte propriile mecanisme de protecție, reacție și prevenire în fața acestor atacuri care țin de domeniul războiului hibrid.

Reamintim că anul trecut, Comisia Europeană și-a anunțat planul de acțiune privind dezinformarea, care include codul de practică împotriva dezinformării, un cadru voluntar care vizează eliminarea răspândirii știrilor false. Semnatarii codului includ companii precum Facebook, Google și Twitter. Măsurile au fost luate cu precădere în vederea alegerilor pentru Parlamentul European din 2019 și cele peste 50 de alegeri prezidențiale, alegeri naționale sau locale / regionale care se desfășoară în statele membre până în 2020.

Amenințările care afectează democrația în orice stat membru pot dăuna Uniunii per ansamblu. Mai mult, dezinformarea vizează adesea instituțiile europene și reprezentanții acestora și urmărește să submineze proiectul european. De aceea, Bruxelles-ul, statele membre și partenerii lor din mediul privat, în special companiile IT, trebuie să-și intensifice eforturile pentru a asigura procese democratice libere și echitabile.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) despre votul privind Brexit din Parlamentul Marii Britanii: ”Misiunea Președinției Române a Consiliului UE va fi chiar și mai dificilă”

Published

on

,,Misiunea Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene va fi chiar și mai dificilă”, a menționat europarlamentarul Ramona Mănescu pe contul oficial de Facebook.

Reacția revine după ce, în această seară parlamentul britanic a respins acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniuena Europeană, cu 432 de voturi împotriva acordului Theresei May și 202 pentru, fiind o înfrângere covârșitoare pentru Theresa May, unică de altfel în istoria Parlamentului Regatului Unit.

Europarlamentarul român a adăugat că, rezultatul votului de astăzi, din Parlamentul Marii Britanii, ,,duce problema Brexit în afara oricărei experiențe anterioare.‬” ,,‪Nu putem lăsa discuția din jurul Brexitului să se rezume la un joc al mândriilor atunci când viața de zi cu zi a multor oameni este amenințată.‬”

Context:

România a preluat marți, 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când țara noastră asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite. În același timp, dilema „suntem sau nu suntem pregătiți” trebuie demitizată. Cum? Prin câștigarea pariului cu maturitatea politică, administrativă și echipată strategic. 

Mandatul României la șefia Consiliului UE este structurat în patru priorități tematice, însă tot atâtea vor fi și momentele cheie care vor da un tuș unic acestei președinții: retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, preconizată a avea loc la 29 martie, summit-ul de la Sibiu, prima reuniune europeană la vârf din istorie care are loc chiar de Ziua Europei, 9 mai, alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai și impulsionarea tratativelor privind adoptarea viitorului Cadru Financiar Multianual.

Citiți și: Parlamentul de la Londra a respins cu largă majoritate acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană

Citiți, pe larg, și rămâneți la curent cu știrile și activitățile privind Președinția României la Consiliul UE

Citiți și 1 ianuarie 2019: România a preluat, la 12 ani de la aderare, președinția Consiliului Uniunii Europene, un pariu major sinonim cu probarea aspirației că putem fi parte a nucleului dur al UE

 

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending