Connect with us

Ramona Mănescu

Ramona Mănescu, europarlamentar PPE: Vine un GasGate, după DieselGate?

Published

on

„Asistăm zilele acestea la primele etape ale unui scandal ce amenință să zdruncine chiar fundamentele construcției europene”, semnalează europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), într-un articol de opinie. Reacția eurodeputatului român vine după ce, potrivit unui raport confidențial al Comisiei Europene, publicat de jurnaliștii de la The Telegraph, Germania ar fi beneficiat de condiții privilegiate pentru cumpărarea gazelor rusești, în timp ce țările est-europene au fost dezavantajate.

„Cu câteva zile în urmă, publicația poloneză Biznes Alert([1]) prezenta publicului un document de 272 de pagini([2]), datat 2015, scurs direct din birourile Directoratului General pentru Competiție. Acest document este rezultatul unei anchete anti-trust demarate de către Comisia Europeană în 2011 când zeci de birouri ale clienților Gazprom din estul si centrul Europei au fost percheziționate, fiind confiscate peste 150.000 de documente.

Gazprom, principalul furnizor extern de gaze al Uniunii Europene, „nu este o companie comercială, ci un instrument de bază în jocurile geopolitice derulate de Rusia”, prezintă eurodeputatul român.

„Documentul aduce în fața unui public ce depășește cu mult cei 500 de milioane de cetățeni europeni, pentru că el se adresează și Ucrainei, Moldovei sau zonei Balcanilor de Vest, imaginea reală, necosmetizată, a modului în care gazul devine, în același timp, armă și pârghie politică în mâinile Moscovei. Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze din lume, cu o producție ce acoperă 15% din necesarul de gaze la nivel global, partener în mari proiecte de investiții cu companii precum ENGIE, OMV, Shell, Uniper sau Wintershall, principalul furnizor extern de gaze al Uniunii Europene, nu este o companie comercială, ci un instrument de bază în jocurile geopolitice derulate de Rusia”, informează Mănescu.

Documentul prezintă elemente „profund îngrijorătoare: În primul rând este vorba despre o încălcare deliberată a legislației Uniunii Europene și intimidarea politică sistematică, timp de aproape 10 ani, practicate de Kremlin prin intermediul Gazprom”, subliniază eurodeputatul.

„Mai îngrijorător decât atât este faptul că această realitate pare că a fost știută, acceptată și sprijinită, cel puțin de către Germania. Efectul? În timp ce germanii au plătit 200 $/1.000mc de gaz, polonezii au plătit 350 $/1.000mc de gaz. Diferența este mult prea mare pentru a putea fi justificată prin argumente tehnice sau economice. Dacă în scandalul DieselGate a fost vorba de efecte mai greu palpabile pentru consumatorul european, în acest caz vorbim de un efect direct în buzunarul cetățeanului din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania și Slovacia – țările care au făcut obiectul dosarului Comisiei.

„Acțiunile Gazprom au vizat segmentarea pieței, izolarea diferitelor piețe de-a lungul granițelor naționale și restricții teritoriale sub forma unor condiții contractuale de interdicție a exportului sau a anumitor destinații. Mai mult, folosindu-se de poziția dominantă, Gazprom a impus, atât către PGNiG (Polonia), cât și către BEH (Bulgaria), condiții care intră sub incidența „abuzului exploatator”. Mai exact, Rusia a forțat Polonia și Bulgaria să accepte, în schimbul furnizării gazelor, condiții care nu aveau legătură cu obiectul contractului, dar care favorizau interesele rusești. În Polonia, Gazprom a obținut o poziție de veto în cadrul companiei poloneze Europol, blocând sau amânând decizii comerciale. În Bulgaria, printre altele, a obligat participarea BEH într-un proiect, împotriva voinței acestei companii„, mai transmite eurodeputatul român. 

Documentul scurs de la DG Comp și implicațiile sale nu mai pot fi negate, semnalează europarlamentarul român.

Mănescu cere Parlamentului European „să se implice, să ceară audierea celor implicați – nu doar a DG Comp, ci și a unor actori economici și chiar a unor actori politici din țările membre”.

„Deși România nu este cuprinsă în dosarul DG Comp și nu este direct afectată, nu putem ignora faptul că suntem, la rândul nostru, parte a unor proiecte regionale, de interes comun. România nu trebuie și nu poate urma o politică a struțului în acest scandal. Trebuie, la rândul nostru, să urmărim discuțiile, să ne poziționăm clar, să susținem politicile energetice comune. Mai mult, trebuie să ne susținem prietenii în momentele dificile, așa cum am dori ca, la rândul nostru, sa fim susținuți”, conchide Mănescu.

 

 

 

.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eliminarea conținutului cu caracter terorist din mediul online. Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE): Sunt necesare termene clare și măsuri de coerciție dacă vrem ca cei care promovează conținut ilegal să fie aduși în fața justiției

Published

on

Dacă dorim cu adevărat ca cei care creează, distribuie și promovează conținut cu caracter ilegal, incitând la comiterea unor acte de terorism în acest caz, să fie aduși în fața justiției, măsurile de coerciție, termenele clare și obligativitatea de a acționa sunt necesare, a declarat pentru CaleaEuropeană.ro europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE).

Eurodeputatul român a mai spus că nu ne mai putem baza doar pe măsuri voluntare ”atunci când avem conținut cu un evident caracter terorist, dar și în cazul campaniilor de dezinformare sau altor forme de caracter ilegal sau subversiv”.

”Va exista mereu o opoziție, iar multe dintre argumentele celor care se opun oricărei forme de cenzură sunt valide într-o lume perfectă. Din păcate, nu trăim într-o astfel de lume și suntem obligați să luăm măsuri pentru a apăra viața, securitate, valorile și democrația de care ne bucurăm astăzi. Semnalul dat de către Parlamentul European este clar și el trebuie să se regăsească, cât mai rapid, în legislația și practica statelor membre”, a transmis europarlamentarul Ramona Mănescu.

Precizăm faptul că Parlamentul European a votat joi o propunere privind combaterea utilizării abuzive a serviciilor de găzduire pe internet în scopuri teroriste.

Companiile de internet sunt obligate să elimine conținutul care incită la terorism în maximum o oră după primirea unui ordin din partea autorităților compente, pentru a combate radicalizarea și pentru a contribui la securitatea publică.

Odată ce o companie de internet care activează în UE și care găzduiește conținut încărcat de utilizatori (cum ar fi Facebook sau YouTube) primește un ordin de îndepărtare a acestuia de la autoritatea națională competentă, va avea la dispoziție doar o oră pentru a-l elimina sau a dezactiva accesul la informațiile respective în toate statele membre ale UE. Cu toate acestea, companiile de internet nu vor fi, în general, obligate să monitorizeze informațiile pe care le transmit sau să le stocheze, și nu vor trebui nici să caute în mod activ fapte care să trimită la activitatea ilegală.

Pentru a ajuta platformele mai mici, deputații europeni au decis că, atunci când o companie nu a primit niciodată o cerere de eliminare a conținutului ilegal, autoritatea competentă ar trebui să o contacteze, pentru a-i furniza informații cu privire la proceduri și termene, cu cel puțin 12 ore înainte de a emite prima cere de eliminare a conținutului găzduit.

Dacă o companie a fost supusă unui număr important de ordine de eliminare a conținutului cu caracter terorist, autoritățile pot cere să implementeze măsuri specifice suplimentare (de exemplu, raportarea regulată către autorități sau creșterea resurselor umane). Deputații din cadrul Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au convenit să nu impună obligația de a monitoriza conținutul încărcat, dar nici utilizarea instrumentelor automate.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

The EPP Group wants a prosperous and secure Europe. EPP MEP Ramona Mănescu: The financial resources which will support our policies in the area of strategic communication, fighting disinformation campaigns are a clear positive effect of the pressure coming from the European Parliament

Published

on

The EPP Group wants a prosperous and secure Europe. With this goal in mind, our priorities for the 2020 EU Budget include support for the EU’s competitiveness through research and innovation, as well as clear support for EU companies, especially SMEs”, stated José Manuel Fernandes MEP, the EPP Group’s Spokesman in the European Parliament’s Budgets Committee. “Europe’s competitiveness needs a coherent budget approach. On the human side, we are focusing on strengthening the exchange and training of young people through Erasmus+”, said Monika Hohlmeier MEP, the European Parliament’s Spokeswoman on the dossier.

The next EU budget must put special focus on programmes that are conducive to growth, competitiveness and innovation, increasing the funding for Horizon 2020, COSME and investments in digital capabilities. Key EU programmes like the Youth Employment Initiative and Erasmus+ will need to be endowed with additional resources, while sufficient financial resources will need to be secured to address the root causes of migration. The 2020 budget should also significantly contribute to reaching the EU’s climate goals and environmental commitments.

“The EPP Group wishes to increase the EU’s productivity and win the challenge of globalisation. Prosperity implies a cohesive EU from the economic, social and territorial point of view. Environmental sustainability is essential and an obligation to future generations”, Fernandes explained.

Protecting the EU’s external borders and internal security, defence, cybersecurity, the fight against disinformation, as well as the decentralised agencies operating in these fields, are also a priority for the EPP Group. “Security is a condition for the prosperity and protection of European values”, said Monika Hohlmeier.

“The financial resources which will support our policies in the area of strategic communication, fighting hostile propaganda and disinformation campaigns are a clear positive effect of the pressure coming from the European Parliament. These dedicated resources will allow for a more professional and technical monitoring of the information space in the Eastern Partnership countries and of Russian media” declared Ramona Manescu MEP, EPP on this matter.

The European Commission must place these guidelines at the heart of the draft 2020 budget and ensure that they are backed up with the necessary resources so that a strong, responsible and forward-looking 2020 EU Budget can facilitate an agreement and the transition towards the next period. The 2020 EU Budget should contribute to a long-term vision on the political priorities of the Union.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), printre orgnizatorii dezbaterii din Parlamentul European ”Scuturi umane – realități complexe ale câmpului de luptă modern”. LIVE pe Calea Europeană (20 martie, ora 13.00)

Published

on

Europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE), organizează miercuri, 20 martie, împreună cu europarlamentarul Andi Cristea (S&D, PSD) la inițiativa organizației non-guvernamentale My Truth și EIPA, grup de advocacy pro-Israel, cu birouri la Bruxelles, Paris, Berlin și Israel, dezbaterea ” Scuturi umane – realități complexe ale câmpului de luptă modern”.

Evenimentul, care va avea loc în Parlamentul European și care începe la ora 12.00, ora Bruxelles-ului, va fi transmis Live pe pagina de Facebook CaleaEuropeană și pe site-ul CaleaEuropeană.ro.

Scopul evenimentului, în cadrul căruia se va dezbate raportul ”Scuturi umane – abuzarea deliberată a copiilor și civililor de către teroriști”, este acela de a identifica provocările comune cu care se confruntă IDF (forțele de apărare ale Israelului) și NATO / forțele armate ale UE în lupta modernă asimetrică.

Un alt obiectiv alt obiectiv al evenimentului este acela de a prezenta europarlamentarilor o imagine diferită privind politicile de apărare în zonele de conflict, și anume perspectiva soldatului.

Prin evenimentul organizat de cei doi europarlamentari se urmărește, de asemenea, consolidarea dialogului și a colaborării dintre instituțiile UE și societatea civilă israeliană la nivel local.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending