Connect with us

ROMÂNIA

Ramona Mănescu, ministrul afacerilor externe: Consulul general al României la Salonic, va rămâne în portul din Alexandroupolis până când ultimul turist român va fi debarcat în siguranță la transferul de pe insula Samothraki

Published

on

Ramona Măneascu, ministrul afacerilor externe, dă asigurări privind atenția deosebită pe care Ministerul de Externe (MAE) o acordă cetățenilor români aflați în situații dificile în străinătate și promite că Sabina Șomăcescu, consulul general al României la Salonic, va rămâne în portul din Alexandroupolis până când ultimul turist român va fi debarcat în siguranță la transferul de pe insula Samothraki, se precizează într-un comunicat de presă al instituției. 

Ministrul afacerilor externe a ținut joi o conferință de presă în care a prezentat bilanțul situației privind aducerea pe continent a turiștilor români blocați pe insula Samothraki. Potrivit Ramonei Mănescu, până în prima parte a zilei de 15 august, 200 de cetățeni români și 45 de autoturisme fuseseră evacuate, urmând să existe o nouă actualizare a situației după ora locală 17:00. 

Ministrul a precizat că  ,,Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat încă din primul moment” și ,,împreună cu domnul ambasador al României la Atena, domnul Lucian Fătu, am fost în contact permanent cu autoritățile elene” care i-au  ,,asigurat că vor face toate eforturile și că vor reuși să gestioneze această situație într-un mod cât mai convenabil pentru turiștii străini”. În acest context, Mănescu a subliniat faptul că pentru România ,,turiștii români au fost cei mai importanți și acesta a fost și motivul pentru care Consulatul General de la Salonic, prin doamna Sabina Şomăcescu, consulul nostru general, s-a implicat atât de mult.”

Potrivit informațiilor oferite de MAE, diplomatul a fost ,,singurul consul străin, practic, care a fost prezent în portul din Alexandroupolis, pentru a-i primi și pentru a le asigura asistență consulară tuturor turiștilor români la întoarcere, la transferul pe continent”. Tocmai de aceea, spunea ministrul de externe, ,,doamna consul va rămâne în port până când ultimul turist va fi debarcat și va porni spre casă și, așa cum spuneam, îi va sta la dispoziţie cu sprijin consular, dacă va fi cazul”. 

De asemenea, Ramona Mănescu și-a exprimat pentru a doua oară ,,surprinderea și dezamăgirea, față de faptul că cel puțin la prima cursă nu a fost niciun pasager român la bord”. În opinia sa, explicația ține de faptul că ,,au fost, probabil, niște neînțelegeri de limbă sau au fost, probabil, depășiți de situație cei care au gestionat această criză pe insulă”.

Astfel, șefa de la Externe a declarat că ,,m-aş fi așteptat și sper ca de acum încolo, dacă se mai întâmplă acest lucru, autoritățile elene să tragă concluzii, pentru că Grecia este plină de turiști și nu ne-am dori ca turiștii români să rămână cu un gust amar și nu ne-am dori ca cetățenii români să nu mai călătorească în Grecia. Deci ne-am dori ca autoritățile elene să tragă o concluzie și atunci când vor mai fi situații de genul acesta să încerce să le gestioneze cu mai multă eficiență și mai multă deschidere pentru străini”. 

Nu în ultimul rând, Mănescu a subliniat importanța urmăririi atenționărilor de călătorie emise de Ministerul Afacerilor Externe pentru siguranța cetățenilor români care călătoresc în străinătate și a făcut un apel la cei aflați în Grecia de a-și nota ,,numerele de telefon și să apeleze ori de câte ori simt nevoia ca consulatul, serviciul consular să-i sprijine”.

,,A fost emisă o nouă atenționare, și aici aș vrea să atrag atenția, pentru că în continuare sunt turiști români care se duc pe insulă și nu doar pe acea insulă, pe multe altele, ați văzut că pe unele sunt incendii deja. Ministerul Afacerilor Externe emite în mod periodic atenționări de călătorie și, așa cum spuneam, a emis o atenționare de călătorie pentru zona insulei Samothrakis. Este vorba de o atenționare de vreme nefavorabilă, furtuni, vânt puternic și ploi torențiale, căderi de grindină, care intră în vigoare chiar de astăzi”, menționează comunicatul de presă. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Klaus Iohannis, la finalul campaniei electorale: Acum 100 de ani a început România Mare. Față de eroii noștri, față de morții noștri, avem obligația să facem România modernă și europeană

Published

on

Președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a cerut vineri, în ultima zi a campaniei electorale, votul românilor pentru a pune capăt tranziției celor 30 de ani scurși de la căderea comunismului și a promis că schimbarea se va produce. Aflat la Bacău, șeful statului a făcut un recurs la istorie și la modernitatea începută acum mai bine de un veac.

”Am vrut în această campanie să merg între oameni Aceste campanii sunt foarte valoroase dacă știi ce să faci cu ele. Eu am întâlnit într-o lună și jumătate peste 100.000 de oameni. Am vorbit direct și am strâns mâna a zeci de mii de români. Ca să nu mai vorbim de zecile de mii de selfie-uri pe care le-am făcut. Pe mine m-au impresionat. M-au impresionat, fiindcă toți au venit cu sufletul deschis, cu speranță și cu optimism”, a spus Klaus Iohannis, la un miting electoral la Bacău.

În discursul său, actualul șef al statului a continuat prin criticarea PSD-ului, 

”Schimbarea se produce acum când vorbim. Schimbarea a început pe 26 mai. A continuat cu moțiunea de cenzură și s-a putut pentru că până și Parlamentul a înțeles că asta este voința românilor. (…) Această veșnică tranziție trebuie să se termine odată și odată. Iar aceasta dată va fi acum duminică. La turul doi al alegerilor prezidențiale românii trebuie să înțeleagă că PSD-ul și-a schimbat fața de mai multe ori, dar PSD-ul nu s-a schimbat. Este tot acel partid care vrea să pună mâna pe tot ce mișcă în România”, a completat președintele.

”Este nevoie de un vot foarte puternic acum duminică. Este nevoie de un vot foarte puternic la locale și la parlamentare. PSD-ul trebuie trimis pentru ani buni în opoziție. PSD-ul trebuie îndepărtat de la butoane pentru ca România să respire și să își revine. Pentru ca noi, împreună cu celelalte forțe democratice, să dăm vigoare economiei românești, să consolidăm justiția și să punem la punct sistemele publice în așa fel încât să funcționeze pentru cetățeni. Pentru toate acestea pe care le-am înglobat sub denumirea de România normală este nevoie de un vot. Un vot este totul. Iar eroii alegerilor nu sunt politicienii. Eroii alegerilor sunt românii cu ștampila de vot în mână care decid viitorul României noastre”, a mai spus Klaus Iohannis.

Spre finalul discursului, președintele a făcut referire la o imagine ce rula în spatele pupitrului său din cadrul unui eveniment de la Mausoleul de la Mărășești, ridicat în memoria soldaților români căzuți într-una dintre cele mai importante victorii militare ale Armatei României în timpul Primului Război Mondial, bătălie importantă pentru eforturile de edificare a României Mari

”Acolo a început România modernă. Acolo a început România Mare acum mai bine de 100 de ani. Față de istoria noastră, față de înaintașii noștri, față de eroii noștri, față de morții noștri. Iar pentru asta este nevoie de un efort foarte mic. Cine ar fi crezut că România se poate schimba printr-un vot? Dar s-a putut”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a încheiat ultimul său discurs electoral cu un mesaj retoric: ”Alegerea este simplă: ori eu? ori PSD? voi ce votați?”

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Klaus Iohannis, mesaj pentru R. Moldova în ultima zi a campaniei electorale: ”Frații noștri de peste Prut își vor da seama că pentru ei calea europeană este cu certitudine cea mai bună”

Published

on

România va rămâne un partener și va oferi un sprijin constant și puternic pentru Republica Moldova, a afirmat președintele Klaus Iohannis vineri, la Bacău, în ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Întrebat de jurnaliști despre faptul că ”Rusia pare că a câștigat partida la Chișinău” după căderea guvernului pro-european și instalarea unui cabinet favorabil președintelui pro-rus Igor Dodon, Iohannis a spus că situația nu arată așa cum este prezentată.

Nu cred că este chiar așa. Noi suntem în continuare frați și noi sprijinim Republica Moldova. Sprijinul României va fi în continuare și constant și puternic. Cred că în perspectivă și frații noștri de peste Prut își vor da seama că pentru ei calea europeană este cu certitudine cea mai bună și noi îi vom ajuta”, a spus Iohannis, înaintea unei întâlniri electorale cu susținătorii din Bacău.

 

Afirmațiile președintelui au venit și în contextul în care ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, s-a întâlnit vineri cu șeful Executivului de la Chișinău, iar cu această ocazie a reiterat sprijinul României, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Laura Codruța Kövesi a votat în diaspora: Procurorul-șef al Uniunii Europene și-a exprimat dreptul la vot la Ambasada României în Finlanda

Published

on

© Ambasada României în Finlanda/ Facebook

Șefa Parchetului Public European (EPPO), Laura Codruța Kövesi, a votat vineri la Helsinki pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a anunțat, Ambasada României în Finlanda, pe contul de Facebook.

Procurorul european, dna Laura Codruta Kovesi, a votat la sectia 118, la Helsinki”, a scris Ambasada, publicând două fotografii cu șefa EPPO și membrii secției de votare. 

Peste 56.000 de români au votat în diaspora, până vineri după-amiază, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale în care se confruntă președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL, și fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, candidatul PSD.

Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central, până vineri la ora 16:46, au votat 57.011 de cetățeni români. 39.508 și-au exprimat dreptul la vot la secțiile deschise în străinătate, iar 17.503 au optat pentru votul prin corespondență.

Urmăriți și 🔴 LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2019: Românii din străinătate au început să voteze. Peste 57.000 de cetățeni au votat deja

Procesul de votare din străinătate pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care se confruntă președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL, și fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, candidatul PSD, a început vineri. Precum în primul tur, românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în 835 de secţii de votareAcestea vor fi deschise vineri între ora locală 12:00 şi ora locală 21:00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7:00 şi ora locală 21:00.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending