Connect with us

ROMÂNIA

Ramona Mănescu, ministrul afacerilor externe: Consulul general al României la Salonic, va rămâne în portul din Alexandroupolis până când ultimul turist român va fi debarcat în siguranță la transferul de pe insula Samothraki

Published

on

Ramona Măneascu, ministrul afacerilor externe, dă asigurări privind atenția deosebită pe care Ministerul de Externe (MAE) o acordă cetățenilor români aflați în situații dificile în străinătate și promite că Sabina Șomăcescu, consulul general al României la Salonic, va rămâne în portul din Alexandroupolis până când ultimul turist român va fi debarcat în siguranță la transferul de pe insula Samothraki, se precizează într-un comunicat de presă al instituției. 

Ministrul afacerilor externe a ținut joi o conferință de presă în care a prezentat bilanțul situației privind aducerea pe continent a turiștilor români blocați pe insula Samothraki. Potrivit Ramonei Mănescu, până în prima parte a zilei de 15 august, 200 de cetățeni români și 45 de autoturisme fuseseră evacuate, urmând să existe o nouă actualizare a situației după ora locală 17:00. 

Ministrul a precizat că  ,,Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat încă din primul moment” și ,,împreună cu domnul ambasador al României la Atena, domnul Lucian Fătu, am fost în contact permanent cu autoritățile elene” care i-au  ,,asigurat că vor face toate eforturile și că vor reuși să gestioneze această situație într-un mod cât mai convenabil pentru turiștii străini”. În acest context, Mănescu a subliniat faptul că pentru România ,,turiștii români au fost cei mai importanți și acesta a fost și motivul pentru care Consulatul General de la Salonic, prin doamna Sabina Şomăcescu, consulul nostru general, s-a implicat atât de mult.”

Potrivit informațiilor oferite de MAE, diplomatul a fost ,,singurul consul străin, practic, care a fost prezent în portul din Alexandroupolis, pentru a-i primi și pentru a le asigura asistență consulară tuturor turiștilor români la întoarcere, la transferul pe continent”. Tocmai de aceea, spunea ministrul de externe, ,,doamna consul va rămâne în port până când ultimul turist va fi debarcat și va porni spre casă și, așa cum spuneam, îi va sta la dispoziţie cu sprijin consular, dacă va fi cazul”. 

De asemenea, Ramona Mănescu și-a exprimat pentru a doua oară ,,surprinderea și dezamăgirea, față de faptul că cel puțin la prima cursă nu a fost niciun pasager român la bord”. În opinia sa, explicația ține de faptul că ,,au fost, probabil, niște neînțelegeri de limbă sau au fost, probabil, depășiți de situație cei care au gestionat această criză pe insulă”.

Astfel, șefa de la Externe a declarat că ,,m-aş fi așteptat și sper ca de acum încolo, dacă se mai întâmplă acest lucru, autoritățile elene să tragă concluzii, pentru că Grecia este plină de turiști și nu ne-am dori ca turiștii români să rămână cu un gust amar și nu ne-am dori ca cetățenii români să nu mai călătorească în Grecia. Deci ne-am dori ca autoritățile elene să tragă o concluzie și atunci când vor mai fi situații de genul acesta să încerce să le gestioneze cu mai multă eficiență și mai multă deschidere pentru străini”. 

Nu în ultimul rând, Mănescu a subliniat importanța urmăririi atenționărilor de călătorie emise de Ministerul Afacerilor Externe pentru siguranța cetățenilor români care călătoresc în străinătate și a făcut un apel la cei aflați în Grecia de a-și nota ,,numerele de telefon și să apeleze ori de câte ori simt nevoia ca consulatul, serviciul consular să-i sprijine”.

,,A fost emisă o nouă atenționare, și aici aș vrea să atrag atenția, pentru că în continuare sunt turiști români care se duc pe insulă și nu doar pe acea insulă, pe multe altele, ați văzut că pe unele sunt incendii deja. Ministerul Afacerilor Externe emite în mod periodic atenționări de călătorie și, așa cum spuneam, a emis o atenționare de călătorie pentru zona insulei Samothrakis. Este vorba de o atenționare de vreme nefavorabilă, furtuni, vânt puternic și ploi torențiale, căderi de grindină, care intră în vigoare chiar de astăzi”, menționează comunicatul de presă. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Două noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în România. În total, trei persoane au fost depistate pozitiv, 182 se află în carantină și 8231 sunt monitorizate la domiciliu

Published

on

© European Commission - Twitter

Încă două persoane – o femeie din Timişoara şi un bărbat din Maramureş – au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus, au anunţat vineri secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru. 

El a declarat, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul MAI, că în urma testelor de supraveghere s-au confirmat încă două cazuri de coronavirus – un bărbat de 45 de ani din Maramureş şi o femeie de 38 de ani din Timişoara.

Femeia rămâne la Centrul din Timişoara şi bărbatul la Centrul din Cluj pentru tratament.

”Primul caz – un bărbat de 45 de ani, din Maramureș. El e din afara zonei de carantinaj, întors în țară pe 25 februarie. El a fost la doctor în Italia, a ajuns cu febră în România, a fost internat la Clinica de boli infecțioase din Maramureș, apoi transferat la Cluj. Al doilea caz este o femeie de 38 de ani din Timișoara. A mers la Bergamo, în Italia, pe 25 februarie a prezentat primele simptome. Pe 27 februarie a mers la spital, a fost testată, a mers acasă în izolare. Azi, testul său a fost confirmat pozitiv. Femeia a rămas la centrul din Timișoara, bărbatul a rămas la centrul din Cluj”, a spus Nelu Tătaru.

Primul român cu coronavirus a fost confirmat, miercuri, la Institutul Matei Balș din București. Instituţia a făcut publice toate informaţiile legate de coronavirus şi a transmis oamenilor să se informeze doar din surse oficiale.

Potrivit celor mai recente actualizări furnizate de Grupul de Comunicare Strategică de la nivelul MAE, MAI, MS și DSU, 182 de persoane se află în carantină, iar 8231 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ministerul Educației și Cercetării: România se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic

Published

on

© DigitalSingleMarket - Twitter

Ministerul Educației și Cercetării din România anunță că țara noastră se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic.

”Astăzi, România se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic. Vom contribui activ la dezvoltarea tehnologiilor cuantice, susținând punctele noastre forte: lasere, nanotehnologii și teoria cuantică, printre altele”, transmite secretarul de tat pentru cercetare, Dragoș Mihael Ciuparu.  

O delegație a Ministerului Educației și Cercetării, condusă de Dragoș Mihael Ciuparu, Secretar de Stat pentru Cercetare, participă în perioada 27-28 februarie 2020 la Bruxelles în cadrul reuniunii Consiliului UE Competitivitate (COMPET) – Cercetare.

Statele semnatare își propun stabilirea unui cadru de cooperare european EuroQCI, privind infrastructura de comunicare cuantică (QCI), se mai arată în comunicat.

”Participarea României în grupul țărilor care semnează declarația va însemna un nou salt în dezvoltarea de tehnologii de ultimă generație, țara noastră putând astfel fi conectată cu grupurile de cercetare și companiile care sunt interesate de acest domeniu”, transmite Ministerul Educației și Cercetării.

Tehnologiile cuantice vor avea un impact major asupra vieții noastre

”Ca una dintre tehnologiile de vârf ale secolului XXI, tehnologiile cuantice vor avea un impact major asupra vieții noastre, făcând din Europa un loc mai bun pentru a trăi și a munci, mai sigur și mai competitiv”, a mai menționat secretarul de stat.

Declarația EuroQCI a fost lansată în iunie 2019 la Adunarea Digitală din București și semnată de Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda și Spania. Ungaria, Portugalia și Polonia s-au alăturat inițiativei în iulie 2019. Croația, Cipru, Grecia, Finlanda, Franța, Lituania, Slovacia, Slovenia și Suedia s-au alăturat în decembrie 2019, iar Republica Cehă la începutul anului 2020.

Mai multe informații despre inițiativa Comisiei Europene, aici.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Mediului, Costel Alexe: România merită să fie câștigătoarea trofeului ”Arborele European” al anului 2020

Published

on

© CaleaEuroepana-Zaim Diana

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, susține România în competiția ”Arborele European” al anului 2020. Țara noastră fiind finalistă în cadrul acestei ediții cu un brad multisecular cu vârsta de peste 500 de ani.

Costel Alexe transmite un mesaj tuturor românilor pentru a vota bradul românesc în această competiție.

”Prin urmare, adresăm un apel tuturor românilor din țară și celor ce sunt departe de casă, tuturor celor ce stiu ce înseamnă perseverența, competiția și performanța, din domeniile culturii, sportului, educației, cercetării, massmedia, tuturor celor ce știu ce înseamnă greul, celor ce desfășoară activități de care depindem zi de zi, tuturor celor care iubesc această țară, tuturor vocilor României să sprijiniți prin votul dvs. România este în finala competiției Arborele European al Anului 2020. Țara noastră merită să fie câștigătoarea trofeului European Tree of the Year.”

Puteți vota arborele european al anului 2020, aici.

Câștigătorul concursului European Tree of the Year 2020 va fi anunțat în data de 17 martie, în cadrul festivității de premiere de la Palatul Parlamentului European din Bruxelles.

”Votați în număr cât mai mare Bradul Românesc Multisecular!”, transmite Costel Alexe în mesajul postat pe pagina de Facebook.


Un brad cu vârsta de peste 500 de ani din Munții Cindrel, comuna Gura Rîului, este singurul copac propus din România, ajuns în finala concursului Arborele European al anului 2020, alături de alți 14 copaci de pe continent, anunțată pe site-ul său, EPA (Environmental Partnership Association), o grupare de şase fundaţii europene din domeniul mediului.

© Paul Bordaș/ www.treeoftheyear.org

Bradul multisecular – parnicul Cibinului din România, concurează pentru statutul de Arborele Arborele European al anului 2020, cu alţi 14 copaci din alte ţări.

Printre ei se numără Plopul singuratic din Federaţia Rusă, Arborele Vrăjitoarei din Irlanda, Copacul libertăţii din Kaposvar (Ungaria), Arborele vrăjitoare din Olanda, Paznicul satului inundat din Republica Cehă, Arborele libertăţii din Belgia, dar şi alţi copaci importanţi din Bulgaria, Croaţia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Marea Britanie.

Bradul are și o legendă, fiind considerat unul dintre obiectivele turistice ale comunei Gura Rîului.

”Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar”, spune legenda.

Continue Reading

Facebook

Defender Europe 20

Advertisement
Advertisement

Trending