Connect with us

IRAN

Raport AIEA: Iranul îşi respectă angajamentele pe care şi le-a asumat prin Acordul nuclear de la Viena

Published

on

Iranul continuă să-şi respecte angajamentele în cadrul acordului în dosarul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena şi al cărui viitor este incert din cauza retragerii Statelor Unite, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), relatează Reuters.

foto: www.iaea.org

Teheranul respectă în continuare prevederile fundamentale ale acestui acord, iar AIEA a avut acces „la toate instalaţiile şi amplasamentele din Iran pe care a dorit” să se le inspecteze, a subliniat agenţia într-un raport publicat în momentul în care viitorul acestui acord este incert din cauza deciziei din mai a Statelor Unite de a retrage din el şi de a impune din nou sancţiuni regimului iranian.

Agenţia ONU a subliniat din nou importanţa „unei cooperări proactive şi la momentul oportun” din partea Iranului „în vederea asigurării unui asemenea acces”. AIEA anunţă că stocurile iraniene de uraniu slab îmbogăţit şi de apă grea au crescut uşor faţă de nivelul de la ultimul raport, în mai, dar au rămas în limite convenite în acordul din 2015.

Economia iraniană este afectată din plin de noi sancţiuni americane, în urma deciziei preşedintelui Donald Trump, care subminează susţinerea celor care susţin acordul în Iran.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a reafirmat miercuri că Teheranul nu va ezita să se retragă din Acordul de la Viena, prin care s-a angajat, în 2015, să-şi limiteze activităţile nucleare, în cazul în care acesta nu-i mai apărăr interesele naţionale.

 

 

.

INTERNAȚIONAL

Donald Trump îl atenționează pe liderul suprem al Iranului ”să aibă grijă ce spune”: Aşa-numitul ”lider suprem” al Iranului, care nu mai este foarte suprem în ultima vreme, a spus lucruri urâte despre SUA şi Europa

Published

on

Președintele american Donald Trump i-a solicitat vineri ayatolahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, să fie atent la ce vorbește, după ce acesta din urmă a denunțat în cadrul unei predici ”clovnii americani” care mint, potrivit lui, ”în cel mai vicios” mod, anunță AFP, citat de Agerpres.

 ”Aşa-numitul <<lider suprem>> al Iranului, care nu mai este foarte suprem în ultima vreme, a spus lucruri urâte despre Statele Unite şi Europa”, a scris pe Twitter Donald Trump.

”Economia lor se prăbuşeşte şi poporul lor suferă. Ar trebui să aibă grijă ce spune!”, a adăugat acesta, referindu-se la factorul de decizie final din principalele dosare ale Republicii Islamice.

În cadrul unei rare predici rostite la moscheea Mosalla din Teheran, ghidul suprem i-a atacat în special pe europeni, pe care i-a acuzat că sunt ”valeții” Statelor Unite în dosarul iranian.

Predica sa a fost întreruptă de sloganurile ”Moartea Americii” şi ”Moarte Israelului” strigate de mulţimea care a ieşit din moscheea de pe esplanada din jur, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

Tensiunile dintre Statele Unite și Iran au escaladat după ce comandantul Forței Quads din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, Qassem Soleimani, a fost ucis în Irak într-un raid american.

În cadrul acțiunii comandate de președintele american Donald Trump după ce ambasada americană din Bagdad a fost luată cu asalt, la începutul acestei luni, de miliții proiraniene din Irak , s-a folosit o dronă MQ-9 Reaper, denumită și Predator B, vehicul aerian fără pilot, care poate fi comandat de la distanță, cu rază de acțiune de peste 2.400 de km, ce poate zbura la altitudini de până la 15 km.

Drep răspuns, Teheranul a atacat cu rachete aeriene baze militare din Irak unde se aflau staționați militari americani, fără ca vreunul dintre aceștia să fie răniți.

Președintele american a ripostat și a anunțat la 8 ianuarie seara că va impune noi sancțiuni economice asupra Teheranului, precizând în același timp că va solicita NATO să se implice ”mult mai mult” în Orientul Mijlociu, solicitare căreia Alianța i-a dat curs, după cum este menționeant într-un comunicat al Alianței, dat publicității după o convorbire telefonică între secretarul general Jens Stoltenberg, și liderul de la Casa Albă.

Acesta a făcut, de asemenea, apel la Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, cele cinci state semnatare ale Acordului nuclear cu Iranul, convenit în 2015, din care liderul american a retras Statele Unite în 2018, să îl denunțe, la rândul lor.

Teheranul a făcut deja acest lucru la 5 ianuarie, ca urmare a eliminării, de către Washington, a comandantului Forței Quads din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, Qassem Soleimani.

Astfel, Iranul a anunțat că renunță la limitarea numărului de centrifuge, ultima restricție a JCPOA pe care o mai respecta.

În acest context, miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Regatului Unit, i-au transmis la 14 ianuarie o scrisoare Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de securitate, Josep Borrell, referitoare la rezolvarea, ”prin dialog constructiv”, a litigiului privind nerespectarea angajamentelor asumate de Iran prin acordul nuclear, convenit în 2015 după un deceniu de negocieri, din care președintele american Donald Trump a decis să retragă Statele Unite în 2018, calificându-l drept unul ”dezastruos”.

Borrell primise anterior, la 11 ianurie, un mandat ”puternic” din partea statelor membre pentru a se implica în eforturile diplomatice cu scopul dezescaladării în regiune și a sprijini și promova dialogul și soluțiile politice.

La 15 ianuarie, Statele Unite au salutat solicitarea Regatului Unit, a Franței și a Germaniei înaintată Înaltului Reprezentanta, aceea de a declanșa mecanismul de soluționare a litigiilor, cuprins în acordul nuclear iranian.

Acordul nuclear cu Iranul a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul britanic Boris Johnson îl îndeamnă pe președintele american Donald Trump să negocieze un nou acord cu Iranul: Hai să lucrăm împreună să înlocuim JCPOA şi să obţinem în schimb acordul Trump

Published

on

Prim-ministrul britanic Boris Johnson l-a îndemnat marți pe președintele american Donald Trump să înlocuiască acordul nuclear cu Iranul cu un text negociat de el și care să garanteze că Republica islamică nu va obține arma atomică, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

”Dacă este să scăpăm de el (acord, n.red.), să-l înlocuim şi să-l înlocuim cu un acord Trump. Acesta ar fi un mare pas înainte”, a declarat Boris Johnson la BBC.

”Preşedintele Trump este un negociator grozav, din spusele sale. Hai să lucrăm împreună să înlocuim JCPOA şi să obţinem în schimb acordul Trump”, a adăugat premierul britanic.

Acordul nuclear cu Iranul a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Liderul de la Casa Albă a anunțat că SUA se retrag din acest acord la 8 mai 2018, calificându-l drept unul ”defectuos”.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Pe fondul escaladării tensiunilor cu Statele Unite, care s-au acutizat după ce comandantul Forței Quads din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, Qassem Soleimani, a fost ucis în Irak într-un raid american, Teheranul atacând cu rachete aeriene baze militare din Irak unde se aflau staționați militari americani, gest ce a atras impunerea de noi sancțiuni economice asupra Iranului, anunțate de președintele american Donald Trump, Iranul a renunțat la limitarea numărului de centrifuge, ultima restricție a JCPOA pe care o mai respecta.

Miniștrii de externe din Franța, Germania și Regatul Unit i-au transmis o scrisoare Înaltulul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell privind rezolvarea „prin dialog constructiv” a litigiului legat de nerespectarea angajamentelor asumate de Iran prin acordul nuclear din 2015.

”Din perspectiva americană, este un acord greşit, expiră şi, în plus, a fost negociat de preşedintele (Barack) Obama. Din punctul lor de vedere, are multe, multe defecte”, a adăugat Johnson.

”Nu vreau un conflict militar între noi, Statele Unite şi Iran, haideţi să calmăm lucrurile”, a adăugat premierul britanic.

În același interviu, Boris Johnson a mai spus că guvernul are în vedere o campanie de strângere de fonduri pentru ca emblematicul Big Ben să răsune pe 31 ianuarie, marcând astfel ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Clopotul de 13.7 tone a rămas tăcut de când în 2017 au început lucrările de renovare la Turnul Elisabeta care îl găzduieşte, răsunând doar pentru evenimente importante precum sărbătorirea Anului Nou.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Avion de pasageri doborât în Iran. Premierul Canadei, Justin Trudeau: Victimele ar fi fost încă în viață dacă nu ar fi existat tensiuni și o escaladare recentă în regiune

Published

on

Pasagerii uciși în accidentul avionului Boeing doborât din eroare miercuri de Iran ar fi fost încă în viață fără escaladarea recentă a tensiunilor în regiune, a declarat luni prim-ministrul Justin Trudeau, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Comunitatea internațională a fost ”foarte, foarte clară cu privire la necesitatea de a avea un Iran denuclearizat” pe plan militar, dar și de a ”gestiona tensiunile din regiune care sunt provocate și de acțiunile Statelor Unite”, a mai spus premierul Trudeau în cadrul unui interviu pentru canalul de televiziune Global.

”Cred că dacă nu ar fi existat tensiuni şi o escaladare recentă în regiune, aceşti canadieni ar fi fost în acest moment acasă cu familiile lor”, a adăugat premierul Trudeau, referindu-se la cei 57 de canadieni care şi-au pierdut viaţa în accident.

Afirmațiile sale vine în contextul în care Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât ”din eroare umană” avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, la scurt timp după ce decolase miercuri din Teheran.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la 12 ianuarie, în urma unei convorbiri telefonice cu omologul său de la Teheran, Hassan Rouhani, că ”autorii trebuie trași la răspundere”.

Tensiunile dintre Statele Unite și Iran au escaladat după ce comandantul Forței Quads din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, Qassem Soleimani, a fost ucis în Irak într-un raid american.

În cadrul acțiunii comandate de președintele american Donald Trump după ce ambasada americană din Bagdad a fost luată cu asalt, la începutul lunii ianuarie, de miliții proiraniene din Irak , s-a folosit o dronă MQ-9 Reaper, denumită și Predator B, vehicul aerian fără pilot, care poate fi comandat de la distanță, cu rază de acțiune de peste 2.400 de km, ce poate zbura la altitudini de până la 15 km.

Drept răspuns, Teheranul a atacat la 8 ianuarie cu rachete aeriene baze militare din Irak unde se aflau staționați militari americani, fără ca vreunul dintre aceștia să fie răniți.

Președintele american a ripostat și a anunțat seara că va impune noi sancțiuni economice asupra Teheranului, precizând în același timp că va solicita NATO să se implice ”mult mai mult” în Orientul Mijlociu, solicitare căreia Alianța i-a dat curs, după cum este menționeant într-un comunicat al Alianței, dat publicității după o convorbire telefonică între secretarul general Jens Stoltenberg, și liderul de la Casa Albă.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending