Relația Statelor Unite cu China este determinată de o “competiție strategică pe termen lung” între sistemele politice și economice ale celor două puteri, arată un raport realizat de administrația Trump și transmis Congresului ca parte a acțiunilor guvernamentale ale SUA în concordanță cu Strategia de Securitate Națională adoptată în anul 2017 și care definește deopotrivă Beijingul și Moscova drept “competitori strategici”. Raportul salută, totodată, faptul că aliații și partenerii SUA au dezvoltat abordări “mai clare și mai robuste” cu privire la China, administrația americană făcând trimitere la perspectiva strategică adoptată de Uniunea Europeană în relația sa cu China.
Documentul, publicat pe 20 mai, apare într-un context în care retorica dintre Wahington și Beijing este amplificată de un conflict declarativ în care SUA acuză China pentru modul cum a gestionat pandemia de COVID-19, în timp ce China respinge aceste acuzații și se manifestă iritată de faptul că Statele Unite și alte state ale comunității internaționale fac referire la originea chineză a SARS-CoV, virusul apărut în luna decembrie a anului trecut în orașul Wuhan din China și care este responsabil pentru boala COVID-19 și pentru peste cinci milioane de cazuri de infectare apărute la nivel global.
“Abordarea administrației cu privire la Republica Populară Chineză reflectă o reevaluare fundamentală a modului în care Statele Unite înțeleg și răspund liderilor celei mai populate țări din lume și a doua cea mai mare economie națională. Statele Unite recunosc concurența strategică pe termen lung între cele două sisteme ale noastre. Printr-o abordare guvernamentală de ansamblu și ghidată de o reîntoarcere la principiile realismului, așa cum este articulat Strategia de Securitate Națională, guvernul Statelor Unite va continua să protejeze interesele americane și să promoveze influența americană. În același timp, rămânem deschiși către o implicare constructivă, orientată spre rezultate și cooperare din China, unde interesele noastre se aliniază. Continuăm să interacționăm cu liderii Republicii Populare Chineze într-un mod respectuos, dar clar, provocând Beijingul să își respecte angajamentele”, se arată în concluziile raportului.
Administrația Trump recunoaște și eforturile aliaților, nominalizând poziționarea strategică a UE, de a dezvolta abordări mai robuste în privința Chinei. Raportul face referire la perspectiva strategică adoptată de Uniunea Europeană în 2019 în relația sa cu Beijingul și care definește “China ca un partener important, dar și ca un competitor și un rival sistemic”.
Documentul face trimitere la trei tipuri de provocări pe care China le manifestă în raport cu SUA, ele fiind de ordin economică, de perspectivă a valorilor politice și sociale și din perspectiva securității.
Din punct de vedere economic, raportul critică faptul că Republica Populară Chineză continuă să se identifice la nivelul Organizației Mondiale a Comerțului drept “o țară în curs de dezvoltare”, deși Beijingul recunoaște că China este “o economie matură”.
“China se auto-definește ca țară în curs de dezvoltare pentru a justifica politicile și practicile care denaturează sistematic mai multe sectoare la nivel global, dăunând Statelor Unite și altor țări”, se arată în raportul administrației americane, în care este criticată și strategia “One Belt, One Road”.
Potrivit SUA, proiectele desfășurate de China prin intermediul acestei inițiative strategice operează în afara standardelor internaționale și sunt caracterizate de o calitate slabă, corupție, degradare a mediului și de probleme fiscale create în statele gazdă ale acestor proiecte.
Din perspectiva valorilor, raportul face referire directă la politica promovată de Partidul Comunist Chinez (PCC), al cărui valori “contestă credința fundamentală americană în dreptul inalienabil al oricărei persoane la viață, libertate și căutarea fericirii”.
“În 2013, secretarul general Xi Jinping a cerut PCC să se pregătească pentru o perioadă de cooperare și conflict de lungă durată între cele două sisteme concurente și a declarat că capitalismul trebuie să moară și socialismul să câștige”, se menționează în document.
La nivelul provocărilor de securitate, raportul subliniază faptul că dezvoltarea militară a Beijingului amenință Statele Unite și interesele de securitate națională ale SUA și ale aliaților, generând provocări complexe pentru comerțul global și lanțurile de aprovizionare.
Documentul se referă la “activități militare și paramilitare provocatoare și coercitive” ale Chinei în Marea Galbenă, Mările Chinei de Est și de Sud, strâmtoarea Taiwanului și zonele de frontieră sino-indiană, dar și la practicile neloiale ale Beijingului prin care companiile sale tehnologice creează vulnerabilități în mediul de securitate cibernetică.
Raportul reamintește că Strategia de Securitate Națională solicită Statelor Unite “să regândească politicile din ultimele două decenii – politici bazate pe presupunerea că o confruntare a rivalilor și includerea lor în instituțiile internaționale și în comerțul global le-ar transforma în actori benigni și parteneri de încredere”.
“În mare parte, această premisă s-a dovedit a fi falsă. Actorii rivali folosesc propaganda și alte mijloace pentru a încerca să discrediteze democrația. Ei avansează opiniile anti-occidentale și răspândesc informații false pentru a crea diviziuni între noi, aliații și partenerii noștri”, mai este subliniat în document.
Pandemia cu noul coronavirus a exacerbat tensiunile dintre SUA și China, manifestate în ultimii ani în sfera comerțului global, a relațiilor economice bilaterale și a provocărilor de securitate reprezentate de implicarea chineză în edificarea infrastructurii 5G în cadrul lumii occidentale, acțiuni pe care Washingtonul le privește cu scepticism și cărora le menționează vulnerabilitatea.