Raport al Consiliului Europei: Numeroși ziariști sunt supuși la presiuni. O treime dintre ei sunt intimidați de poliție sau hărțuiți online

Ziariștii europeni sunt supuși la intimidări  sub forma violențelor psihologice sau fizice, a hărțuirii informatice sau a urmăririi în justiție, iar mare parte dintre acești ziariști se autocenzurează de teama acestor presiuni, transmite Consiliul Europei, într-un raport făcut public joi, bazat pe răspunsurile a 940 de jurnaliști din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei și Belarus. 

Pe parcursul ultimilor trei ani, 40% dintre ziariștii intervievați pentru realizarea raportului afirmă că au suferit intervenții nejustificate în munca lor și că acestea au fost suficient de grave pentru a avea impact asupra vieții lor private.

Pe primul loc între aceste presiuni se află violențele psihologice, reclamate de 69% dintre cei intervievați, urmate de hărțuirea online (35%). Intimidarea de către poliție i-a afectat 35% dintre jurnaliștii participanți la raport, iar 13% au declarat că au fost hărțuiți sexual. În același timp, 23% dintre ziariștii chestionați s-au confruntat cu arestări, anchete, amenințări cu urmăriri judiciare sau urmăriri judiciare.

Experiența amenințărilor cu forța a fost raportată cel mai frecvent în Turcia (69%), urmată de Caucazul de sud (66%) și de Europa de est (60%). Cele mai multe situații de furt și/sau confiscarea sau distrugerea de bunuri proprii ale ziariștilor au fost înregistrate în țările Europei de est și sud-est, potrivit participanților la raport.

Astfel de presiuni și teama de ele generează stres, care poate duce la depresie și paranoia, și i-au determinat pe 31% dintre jurnaliștii chestionați să atenueze tonul în anumite subiecte, pe 15% să-și abandoneze subiectele și pe 23% să nu mai difuzeze anumite informații.

Pe de altă parte, 36% dintre ziariștii intervievați pentru realizarea raportului au declarat că presiunile i-au făcut să tindă mai puțin spre autocenzură și le-au întărit dorința de a face publice informații.

Mai multe detalii sunt disponibile AICI.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.