Connect with us

ROMÂNIA

Raport al Consiliului Europei: România a făcut progrese în combaterea rasismului și intoleranței, însă discursul de ură, discriminarea împotriva romilor și a comunității LGBT rămân probleme larg răspândite

Published

on

©️ Council of Europe

Comisia Consiliului Europei împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) consideră că România a făcut o serie de progrese în aceste aspecte în ultimii cinci ani, dar îşi exprimă preocuparea în legătură cu mai multe probleme, mai ales în ce priveşte discursul de ură şi intoleranţă, răspunsul inadecvat al sistemului de justiţie la infracţiunile motivate de ură, precum şi discriminarea împotriva romilor şi a persoanelor din comunitatea LGBT.

ECRI, organism independent de monitorizare a drepturilor omului, specializat în chestiuni privind rasismul şi intoleranţa, salută paşii pozitivi realizaţi de la raportul precedent, din martie 2014, cum ar fi adoptarea unei legislaţii penale specifice privind măsurile de prevenire şi combatere a antisemitismului şi adoptarea de către Biroul Procurorului General a unei strategii pentru sporirea eficienţei investigaţiilor penale în legătură cu acuzaţiile de rele tratamente din partea oamenilor legii.

Care sunt pașii pozitivi înregistrați de România?

O altă evoluţie pozitivă o reprezintă noile măsuri privind nevoile educaţionale ale copiilor romi, inclusiv burse pentru elevii din învăţământul liceal şi şcolile profesionale, cât şi transport gratuit. S-au înregistrat progrese şi în lupta împotriva abandonului şcolar, prin adoptarea Strategiei Naţionale pentru reducerea abandonului şcolar timpuriu (2015-2020). Mai mult, a fost adoptat un Ordin al Ministrului privind interzicerea segregării şcolare în învăţământul pre-universitar, care se concentrează pe acces egal la un învăţământ de calitate.

ECRI apreciază de asemenea faptul că persoanele cărora li s-a asigurat un statut de protecţie pentru refugiaţi sau cu protecţie subsidiară au dreptul la muncă, cât şi acces liber la îngrijire medicală, educaţie şi locuinţe sociale, pe poziţie de egalitate cu cetăţenii români.

Discursul de incitare la ură, rasist și intolerant, o problemă larg răspândită în România

Pe de altă parte, în ciuda progreselor obţinute, sunt unele chestiuni care suscită îngrijorare, notează raportul. Astfel, discursul de incitare la ură, rasist şi intolerant, ţinut în public ori pe internet rămâne o problemă larg răspândită, principalele ţinte fiind romii, minoritatea maghiară, comunitatea LGBT şi cea evreiască. Au loc sporadic atacuri violente împotriva acestor grupuri sau asupra proprietăţii lor, se menţionează în raport, care avertizează asupra accentuării climatului homofob şi transfob din societatea românească.

Limbajul de ură este predominant în mass-media tradiţională şi socială, în special împotriva romilor, comunităţii LGBT, minorităţii maghiare, comunităţii evreieşti şi musulmanilor şi s-a constatat că unele canale de televiziune emit comentarii discriminatorii, arată autorii raportului.

ECRI se declară totodată preocupată de presupuse cazuri de discriminare rasială şi comportament neadecvat din partea poliţiei, în special împotriva romilor, precum şi de faptul că nu există încă un organism independent însărcinat cu investigarea acestor cazuri.

Între alte deficienţe, autorii raportului notează că nu există o bază de date cu înregistrări coerente şi sistematice privind discursul de incitare la ură şi violenţa bazată pe ură, nu se ajunge aproape niciodată la acţiuni penale în urma unor astfel de fapte, prevederile privind motivaţia rasistă drept circumstanţă agravantă sunt rar aplicate şi în plus de multe ori astfel de infracţiuni nu sunt raportate.

ECRI consemnează de asemenea că până în prezent ”Strategia naţională de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome” a avut un impact neînsemnat, în parte din cauza unor constrângeri financiare semnificative, membri ai acestei comunităţi continuă să sufere din cauza lipsei de acces pe piaţa muncii, lipsa locuinţelor sociale persistă, iar evacuarea forţată a romilor din aşezările lor instabile continuă, adesea fără a li se oferi soluţii de relocare.

Care sunt recomandările Consiliului Europei?

În acest context, ECRI recomandă în raport modificarea Codului Penal astfel încât să includă infracţiunile de incitare la violenţă şi insultă publică şi defăimare de natură rasistă, care să fie aplicabile atât grupurilor cât şi indivizilor, precum şi includerea în toate prevederile relevante, inclusiv ca circumstanţe agravante, a motivelor naţionalităţii, culorii, cetăţeniei şi identităţii de gen.

Potrivit raportului citat, Comisia anti-rasism a CoE recomandă totodată autorităţilor române modificarea legislaţiei anti-discriminare astfel încât aceasta să includă, între altele, naţionalitatea, culoarea, cetăţenia şi identitatea de gen în lista motivelor interzise ale discriminării, o prevedere care să oblige autorităţile publice să promoveze egalitatea în exercitarea funcţiilor, precum şi obligaţia de a elimina finanţarea publică a organizaţiilor sau partidelor politice care promovează rasismul.

Dintre recomandările ECRI, următoarele două necesită implementarea promptă și vor fi reexaminate de ECRI în doi ani:

– Punerea în aplicare a unui sistem de colectare a datelor și efectuarea de statistici privind cazurile de discurs rasist, de ură homofobă și transfobă și infracțiunile de ură raportate poliției și judecate de instanțe.

– Formarea continuă a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor cu privire la modul de abordare a actelor de violență rasistă, homofobă și transfobică și intensificarea cooperării dintre poliție și grupurile vulnerabile, în special comunitățile de romi și LGBT.

Raportul, inclusiv observațiile guvernului, a fost pregătit după vizita ECRI în România în aprilie 2018 și ia în considerare evoluțiile până la 6 decembrie 2018.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene, precum și alte state din centrul și estul Europei.

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) este un organism de monitorizare a drepturilor omului care se specializează în problemele legate de lupta împotriva rasismului, discriminării (pe motive de “rasă”, origine etnică / națională, culoare, cetățenie, religie, limbă, orientare și identitate de gen), xenofobie, antisemitism și intoleranță; întocmește rapoarte și emite recomandări statelor membre.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Comuna Ciugud, cel mai dezvoltat model de ”sat inteligent” din România, implicată activ în creionarea Programului Național ”Smart Village” finanțat din fonduri europene

Published

on

© Primăria Ciugud

De ani de zile vorbim despre posibilitatea ca satele românești să devină inteligente. Ne-am încăpățânat să credem în acest vis și el se transformă în realitate”, este mesajul transmis de Gheorghe Damian, edilul din Ciugud, comuna din județul Alba cunoscută drept cel mai avansat model de „sat inteligent” din România, în contextul întâlnirii de lucru cu ministrul fondurilor europene Marcel Boloș.

„Astfel, am început să conturăm Programul Național „Smart Village” și am avut, astăzi (4 august, n.r.), o întâlnire de lucru cu domnul Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. Ciugudul este implicat activ în creionarea acestui program, fiind folosit de minister ca „studiu de caz. În scurt timp, alături de colegii din comunitățile rurale din țară care au făcut pași spre „smart village” și împreună cu Ministerul Fondurilor Europene sperăm să finalizăm draftul noului program de finanțare, care ar putea avea un buget de câteva sute de milioane de euro”, susține edilul din Ciugud.

Prin programul menționat, comunele din România vor avea la dispoziție fonduri europene pentru a implementa proiecte destinate digitalizării serviciilor publice și implementării unor soluții smart în comunitățile rurale.

Potrivit lui Gheorghe Damian, este nevoie de „sate inteligente” pentru că 44% din populația României trăiește în mediul rural, în timp ce media Uniunii Europene este de 25%. Acest concept înseamnă administrație locală inteligentă, servicii publice inteligente, educație inteligentă.

„În centrul acestui proiect național trebuie să se regăsească însă cetățeanul, care merită cu adevărat servicii publice moderne și accesibile, chiar dacă trăiește în cel mai mic sat din România”, subliniază primarul din Ciugud. 

Aflată la circa 10 kilometri de Alba Iulia, comuna Ciugud s-a remarcat, inițial, prin performanță deosebită în privința accesării de fonduri europene. În total, comuna a atras circa 30 de milioane de euro, o bună parte din sumă fiind obținută în colaborare cu comunele apropiate, Daia Română, Berghin și Sintimbru, informează ziare.com. Cu acești bani, administrația locală a modernizat infrastructura publică ajungând să dețină câteva recorduri greu de egalat în mediul rural din România, fiind prima comună din țară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete, cu internet wireless în spațiile publice, iluminat public asigurat cu ajutorul unei eoliene, școală smart, plata online a taxelor și impozitelor și stație de încărcare mașini electrice. De câțiva ani, administrația locală încearcă să impună conceputul de “smart village” la Ciugud și la nivel național.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul apărării naționale, omagiu adus eroilor Bătăliei de la Mărășești: Ostașii români au salvat existența României în cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă a adus joi un omagiu eroilor militari căzuți la datorie acum 103 de ani în cadrul Bătăliei de la Mărășești din Primul Război Mondial, când Armata României a reușit una dintre cele mai importante victorii obținute de Aliați pe frontul de est împotriva Puterilor Centrale, iar ostașii români au salvat existența României.

“La 6 august 1917 Armata României a reușit una dintre cele mai importante victorii obținute de Aliați pe frontul de est împotriva Puterilor Centrale. Atunci, la Mărășești, ostașii români au salvat existența României. Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial. Deviza ”Pe aici nu se trece!” a rămas în istorie amintind de acele momente de cumpănă în care Armata Română renăscută a oprit ofensiva germană și a reușit să stabilizeze frontul din zonă până la sfârșitul conflagrației. Astăzi, 6 august, îi omagiem pe eroii căzuţi în acele lupte grele, bravii ostași români care au dat sacrificiul suprem pentru țară și popor. Mă înclin în fața vitejiei de care au dat dovadă acum 103 ani soldații români, Dumnezeu să ocrotească România, Dumnezeu să ocrotească Armata și Poporul român!”, a scris Ciucă pe pagina sa de Facebook.

 

Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe frontul român, în perioada 24 iulie – 6 august 1017 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu – Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației.

Confruntarea a opus Armata României – aflată în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.

Obiectivul strategic al Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.

Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.

Continue Reading

NATO

Șeful Forțelor Terestre Americane vine în România după anunțul Pentagonului de relocare parțială a militarilor SUA din Germania în regiunea Mării Negre

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Facebook

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, se vor întâlni vineri, 7 august, la sediul MApN, cu șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA este însoțit de șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, în cadrul unei vizite pe care oficialii americani o efectuează în România în perioada 7-9 august, mai arată sursa citată.

La sfârșitul întrevederii, generalul-locotenent Daniel Petrescu și generalul James C. McConville vor susține declarații de presă la sediul MApN, începând cu ora 15.35.

Vizita celor doi înalți oficiali militari vine în contextul anunțului pe care secretarul american al Apărării, Mark Esper, l-a făcut săptămâna trecută cu privire la politica posturii militare a forțelor SUA în Europa.

Statele Unite vor retrage aproximativ 11.900 de militari americani staționați în Germania, reducând contingentul la aproximativ 24.000, iar o mare parte dintre aceștia vor fi relocați în regiunea Mării Negre, în Polonia, în țările baltice, în Belgia și Italia, a anunțat la 29 iulie secretarul american al Apărării, Mark Esper. Dintre aceștia, aproape 5.600 de militari vor fi repoziționați în alte țări NATO și aproape 6.400 se vor întoarce în Statele Unite pentru a se pregăti pentru desfășurări rotaționale. O altă decizie crucială vizează faptul că principalele comandamente ale SUA din Germania vor fi relocate: Comandamentul SUA pentru Europa (EUCOM) va fi mutat în Belgia, iar Comandamentul SUA pentru Africa va fi mutat în altă parte, însă o decizie privind viitoarea țară gazdă nu a fost luată.

Mark Esper a subliniat că repoziționarea forțelor are la bază principii precum consolidarea descurajării Rusiei, consolidarea NATO, reasigurarea aliaților, și îmbunătățirea flexibilității strategice a SUA și a flexibilității operaționale a Comandamentului SUA pentru Europa.

Potrivit comunicatului Pentagonului, acest plan presupune “amplasarea unor forțe rotaționale în regiunea Mării Negre în flancul sud-estic al NATO”. Deși nu se referă explicit la o țară aliată anume, statele NATO din zona sudică a flancului estic sunt România și Bulgaria.

Cei aproape 4.500 de membri ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite, deoarece alte unități Stryker încep rotații continue mai departe spre est, în regiunea Mării Negre, pentru a îmbunătăți descurajarea de-a lungul flancului sud-estic al NATO“, a spus Esper.

Deși nu a nominalizat România, secretarul american al Apărării a mai spus că o escadrilă de avioane de luptă vor fi repoziționate în Italia, mutându-le mai aproape de regiunea Mării Negre pentru ca SUA să fie mai capabile să desfășoare “o forță dinamică și deplasări rotaționale către flancul sud-estic al NATO”.

De altfel, decizia SUA are o importanță strategică pentru România, întrucât noul comandament Corpul Multinațional Sud-Est de la Sibiu a fost înființat pentru a completa lanțul de comandă militară între unitățile NATO din România și din Bulgaria și Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli. Mai mult, Bucureștiul și-a asumat la nivelul Strategiei Naționale de Apărare a Țării, întocmită de președintele Klaus Iohannis și adoptată de Parlament, obiectivul creșterii prezenței militare a SUA pe teritoriul țării noastre. De asemenea, încă de la anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusia, România pledat pentru consolidarea prezenței NATO la Marea Neagră, devenită o regiune de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending