Connect with us

INTERNAȚIONAL

Raport al Departamentului de Stat: SUA promit să apere drepturile omului peste tot în lume. Washington-ul constată “corupție oficială larg răspândită” în România

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a promis marţi să apere drepturile omului ”peste tot” în lume, inclusiv în ţările partenere ale SUA, marcând astfel o ruptură de diplomaţia selectivă şi ”silenţioasă” din timpul mandatului fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump, transmite AFP.

“Președintele Joe Biden s-a angajat să plaseze situația drepturilor omului în centrul politicii noastre externe. Vom utiliza instrumentele diplomației noastre pentru a apăra drepturile omului și pentru a-i trage la răspundere autorii abuzurilor”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, la prezentarea raportului anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului în lume.

”Tendinţa pentru drepturile omului continuă să fie în direcţia greşită” în ”toate regiunile lumii”,  a adăugat el.

Raportul privind drepturile omului 2020 constă în 198 de rapoarte de țară care arată progrese de anul trecut – sau lipsa de progrese ale unor guverne – în ceea ce privește drepturile omului și libertățile fundamentale.

Capitolul privind România poate fi consultat aici, iar principalele chestiuni cuprinse în document cu privire la țara noastră includ cazuri de pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante din partea guvernului; corupție oficială larg răspândită; lipsa investigațiilor și răspunderea pentru violența împotriva femeilor și fetelor; și infracțiuni de violență vizând persoanele cu dizabilități instituționalizate și membrii grupurilor minoritare etnice.

În ajunul prezentării acestui raport secretarul de stat Antony Blinken a avut prima sa convorbire telefonică cu omologul său român, Bogdan Aurescu, în care i-a transmis că așteaptă cu nerăbdare “consolidarea parteneriatului strategic de lungă durată și cooperarea strânsă în probleme de apărare, securitatea energetică și lupta României împotriva corupției”. Separat, într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe de la București a subliniat că secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce privește statul de drept, reforma justiției și combaterea corupției, relevante inclusiv la nivel regional.

Referitor la problema globală a drepturilor omului, Blinken a insistat, în conferința de presă organizată cu ocazia prezentării raportului, în mod special pe ”genocidul comis împotriva uigurilor majoritar musulmani” în regiunea chineză Xinjiang şi pe reprimarea manifestanţilor de către forţele armate în Myanmar, informează Agerpres. Șeful diplomației SUA a evocat şi ”arestările de opozanţi” în Rusia, ”violenţa contra manifestanţilor în Belarus”, ”abuzurile comise asupra locuitorilor în Yemen” şi ”execuţiile, dispariţiile forţate şi actele de tortură comise de regimul sirian”.

Demnitarul american nu a anunţat nicio nouă măsură punitivă, în contextul în care sancţiunile impuse pentru moment Chinei sau Myanmarului, de exemplu, nu au permis obţinerea de rezultate mai bune.

El a precizat că SUA încearcă totuşi să desfăşoare acţiuni ”la unison” cu aliaţii săi, aşa cum s-a întâmplat recent împotriva Rusiei, Myanmarului sau Chinei.

Şeful Departamentului de Stat a dat asigurări că administraţia Biden se va opune ”încălcărilor drepturilor omului peste tot unde se produc ele şi indiferent dacă cei responsabili sunt adversari sau parteneri” ai SUA.

”Prea des în ultimii ani, apărătorii drepturilor omului nu au auzit decât tăcere din partea noastră”, a continuat Antony Blinken, într-un atac evident la adresa politicii externe promovate de predecesorul său, Mike Pompeo.

La fel ca în fiecare an, raportul anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului enumeră, de asemenea, abaterile din ţări considerate parteneri-cheie ai Washingtonului, precum Egiptul, India sau Arabia Saudită.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Published

on

© Estado Mayor de la Defensa/ Flickr

Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis marți că va îndeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare până la sfârșitul anului, într-o schimbare a actualei abordări timide a țării față de bugetele militare, informează Politico Europe.

Invocând ”contextul geopolitic și economic care evoluează rapid”, Sanchez a declarat că țara va cheltui încă 10,4 miliarde de euro pentru apărare, ridicând cheltuielile militare totale la aproximativ 34 de miliarde de euro.

Spania este țara din alianță care cheltuiește cel mai puțin pentru apărare, rezervând doar 1,28% din PIB-ul său pentru armată în 2024 – cu mult sub obiectivul de 2% al alianței și o mică parte din procentul de 5% cerut de președintele american Donald Trump.

Până acum, țara spera să atingă obiectivul NATO abia în 2029, însă în ultimele luni Washingtonul și Bruxellesul au făcut presiuni asupra Madridului pentru a accelera acest calendar. În timpul unei întâlniri cu ministrul spaniol al economiei, Carlos Cuerpo, săptămâna trecută, secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a insistat că Spania trebuie să majoreze cheltuielile pentru apărare.

Citiți și: Spania este un ”partener de încredere” în cadrul NATO, reacționează Pedro Sanchez după ce Donald Trump a criticat Madridul pentru cheltuielile pentru apărare

Aproximativ o treime din noile fonduri urmează să fie utilizate pentru îmbunătățirea condițiilor pentru membrii forțelor armate spaniole, care vor primi majorări semnificative. Alte 3,26 miliarde de euro vor fi alocate cheltuielilor pentru telecomunicații și securitate cibernetică, care, potrivit lui Sanchez, vor consolida ”scutul digital” al țării, iar 1,9 miliarde de euro vor fi alocate pentru noi echipamente de apărare și descurajare.

Partenerii de coaliție de stânga ai prim-ministrului și aliații săi tradiționali din cadrul parlamentului spaniol sunt împotriva a ceea ce ei numesc ”militarizarea” țării, în special dacă acest lucru se întâmplă în detrimentul programelor expansive de asistență socială ale Spaniei.

Sanchez a insistat că ”niciun cent” din bugetul majorat al apărării nu va fi luat din programele sociale existente sau colectat prin noi taxe. În schimb, el a spus că banii vor proveni din economiile publice generate de economia spaniolă performantă, din fondurile neutilizate ale bugetului național și din fondurile neutilizate ale UE pentru redresare post-COVID-19.

De asemenea, Sanchez a ținut să sublinieze că Spania rămâne o țară ”pacifistă” și că investițiile sunt menite să îi ”descurajeze pe cei care s-ar putea gândi să atace Europa”.

El a subliniat, de asemenea, că multe dintre măsuri, cum ar fi cele 1,75 miliarde de euro alocate pentru consolidarea capacităților forțelor armate spaniole în situații de urgență, vor ajuta trupele să răspundă crizelor interne, cum ar fi dezastrele naturale asociate schimbărilor climatice.

Creșterea cheltuielilor pare să fi divizat guvernul de coaliție al lui Sanchez. La scurt timp după ce acesta a prezentat planul, miniștrii aparținând grupului de stânga Sumar au criticat cheltuielile ”exorbitante”, despre care au spus că au fost efectuate fără o ”reflecție aprofundată, obiectivă și consensuală”.

Companiile spaniole vor fi cei mai mari beneficiari ai creșterii cheltuielilor, 87% din investiții fiind destinate proiectelor interne. Conform previziunilor guvernului spaniol, noile investiții ar putea crește PIB-ul Spaniei între 0,4 % și 0,7 puncte procentuale și ar putea crea până la 100 000 de noi locuri de muncă.

Planul urmează să fie prezentat miercuri Comisiei Europene și NATO la Bruxelles.

Recent, și Grecia a anunțat că va cheltui 25 de miliarde de euro în cadrul unei strategii de apărare pe 12 ani, în ”cea mai drastică transformare din istoria forțelor armate ale țării”.

Aliații NATO vor discuta despre creșterea cerințelor privind cheltuielile de apărare de la obiectivul actual de 2% din produsul intern brut la un summit care va avea loc la Haga în această vară.

Până în prezent, Polonia și Lituania sunt singurele țări care și-au asumate ținte de aproximativ 5% din PIB pentru apărare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Published

on

© VP/ X

Vicepreședintele american JD Vance a susținut, marți, un discurs la Rajasthan International Center din Jaipur, India, în care a avertizat că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”, potrivit The Guardian.

Vance a subliniat că această perioadă întunecată ar putea fi determinată de deciziile luate în acest moment cu privire la comerțul și parteneriatele globale, dar a indicat că “viitorul acestui secol va fi decis de puterea parteneriatului dintre SUA și India”.

“Am încheiat oficial în primul sfert al secolului XXI – 25 de ani au trecut, mai avem 75. Și chiar cred că viitorul acestui secol va fi decis de puterea parteneriatului dintre SUA și India. Cred că, dacă India și Statele Unite colaborează cu succes, vom avea parte de un secol XXI prosper și pașnic. Dar cred, de asemenea, că, dacă nu reușim să lucrăm împreună eficient, acest secol ar putea deveni o perioadă foarte întunecată pentru întreaga omenire”, a spus Vance, relatează Hotnews.

Referindu-se la administrația al cărei număr doi este și la președintele Trump, Vance a precizat că liderul de la Casa Albă “intenționează să reechilibreze relațiile economice ale Americii cu restul lumii”, ceea ce va produce “schimbări profunde” atât în interiorul granițelor SUA, cât și în alte țări.

Vance a numit parteneriatul SUA-India important pentru “viitorul lumii”, adăugând că eforturile președintelui Trump, alături de întregul popor indian și de prim-ministrul Modi, „vor transforma secolul XXI în cel mai bun secol din istoria umanității”.

Citiți și Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

În fața audienței din India, JD Vance a mai spus că SUA urmărește să exporte mai multă energie către piața indiană și a criticat politicile anterioare ale administrațiilor americane, despre care a spus că au fost “motivate de o teamă față de viitor”.

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a sosit luni în India pentru discuții cu prim-ministrul Narendra Modi cu privire la un acord comercial bilateral, în timp ce războiul tarifar al SUA cu China se intensifică și alianțele economice globale ale SUA se destramă.

Continue Reading

INDIA

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

Published

on

© Narendra Modi/ X

Vicepreședintele american JD Vance, care se află într-o călătorie de patru zile în India, s-a întâlnit cu prim-ministrul indian Narendra Modi pentru a discuta despre comerț și a declarat că s-au înregistrat progrese în vederea încheierii unui acord comercial între cele două țări, informează Deutsche Welle.

Întâlnirea dintre Vance și Modi are loc într-un moment crucial în care India încearcă să încheie un acord comercial înainte de expirarea unei pauze de 90 de zile privind tarifele anunțate de administrația lui Donald Trump.

India urma să se confrunte cu tarife americane de 27 % înainte de anunțarea pauzei. De atunci, Delhi și Washingtonul au lucrat la o încheiere rapidă a negocierilor comerciale, conform BBC.

”Ne-am angajat la o cooperare reciproc avantajoasă, inclusiv în comerț, tehnologie, apărare, energie și schimburi între oameni”, a scris Modi pe platforma X după întâlnirea de luni seara. De asemenea, el a găzduit o cină pentru Vance și familia acestuia la reședința sa.

Biroul lui Vance a relatat, de asemenea, ”progrese semnificative” în cadrul discuțiilor și a declarat că cei doi lideri au conturat un plan pentru continuarea discuțiilor economice.

Convorbirile reprezintă ”o oportunitate de a negocia un acord comercial nou și modern, axat pe promovarea creării de locuri de muncă și a bunăstării cetățenilor din ambele țări”, se adaugă în declarația emisă de biroul lui Vance.

După întâlnirile de luni ale lui Vance, reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, a declarat că este ”încântat să confirme” că Washingtonul și Ministerul Comerțului din India ”au finalizat termenii de referință pentru a stabili o foaie de parcurs pentru negocierile privind comerțul reciproc”.

În timpul întâlnirii lor, cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre consolidarea cooperării în domeniul energiei, apărării și tehnologiilor strategice, printre altele, se arată într-o declarație a biroului lui Modi.

Vance vizitează India într-o călătorie cu caracter personal, împreună cu soția sa, Usha, ai cărei părinți sunt din India, și copiii lor.

Vizita lui Vance este, de asemenea, privită ca o oportunitate pentru India de a-l găzdui pe Trump la sfârșitul acestui an pentru summitul liderilor grupării Quad, care include India, Australia, Japonia și SUA.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO10 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ10 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.11 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

U.E.11 hours ago

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

U.E.13 hours ago

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

INDIA14 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

NATO10 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending