Raport anticoruptie in UE: Marea Britanie, risc de mita in afara tarii, in special in zona Apararii. UK nu are strategie anticoruptie centralizata.

eu_uk_usa_flags_Marea Britanie se numara printre criticii consecventi ai Romaniei, cand vine vorba despre functionarea Justitiei si a mecanismelor anticoruptie. Primul Raport anticoruptie al UE reliefeaza o serie de vulnerabilitati chiar si in acest important stat membru.

Comisia Europeana lauda eforturile Guvernului britanic de incuraja companiile sa nu ofere mita in afara tarii, prin legislatie si reguli. Pentru a continua efectele de succes ale acestor politici, CE crede ca sunt necesare noi eforturi  care vizeaza riscurile mitei date in afara UK, in zone vulnerabile precum Apararea. Comisia sugereaza mai multa transparenta in rezolvarea in afara Curtii a cazurilor de coruptie. Comisia se mai refera la donatiile pentru partide, limitarile cheltuielilor din campaniile electorale si asigurarea unei monitorizari proactive si condamnari ale potentialelor incalcari ale legii.

Cu o economie subterana de 9,7 la suta din PIB-ul de 1930 miliarde euro, UK atinge cota de aproximativ 190 de miliarde de euro, mai mult decat PIB-ul anual al Romaniei.

In UK, 64 la suta dintre cetateni sunt de parere ca in tara lor este raspandita coruptia.

Desi Guvernul britanic nu are o strategie centralizata in combaterea coruptiei, legislatie in domeniu exista din secolul XIX, fapt remarcat de CE.

La intrenarile adresate pentru realizarea Eurobarometrului pe coruptie, niciun britanic nu a spus ca i s-a cerut mita, fata de media europeana de 4 la suta. Doar 3 la suta au declarat ca i s-a cerut mita companiei sale.

CLICK aici si aici pentru mai multe detalii.

One Response to Raport anticoruptie in UE: Marea Britanie, risc de mita in afara tarii, in special in zona Apararii. UK nu are strategie anticoruptie centralizata.

  1. Pingback: Procurorii români anchetează contracte cu bani publici de 1MILIARD de euro. Cum arată marea CORUPŢIE în UE | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.