Raport AP NATO: Cum arata Afganistan la 10 ani de la declansarea conflictului impotriva talibanilor / Costul anual pentru NATO: 110 miliarde de dolari

Potrivit site-ului Hotnews.ro, se arata intr-un raport al Adunarii Parlamentare NATO costul total al eforturilor internationale in Afganistan: acesta ajunge pana la 110 miliarde de dolari pe an, iar misiunea de instruire si antrenament a NATO in Afganistan ii costa pe americani si europeni aproape 1,4 miliarde de dolari pe luna, adica peste 16 miliarde de dolari pe an.

Reprezentantul la Bucuresti a fost raportorul estonian Sven Miksem, care declara  la 10 ani de la declansarea conflictului. “In ultimii zece ani, nu putem sa spunem ca ne-am coborat asteptarile, ci ca am devenit mult mai realisti. Nu mai vorbim in zilele noastre ca vrem sa transformam Afanistanul intr-un far luminos al democratiei in Orientul Mijlociu. Nu mai este cazul”.

Principalele declaratii ale raportorului AP NATO, Sven Mikser

– Acum, fata de ultima noastra intalnire din primavara cand am discutat acest subiect, atitudinea fata de problema Afganistan a devenit mai sumbra.

– Completarea infiltrarii fortelor NATO in zone cheie au dus la crearea de bule de securitate in care s-au dezvoltat autoritatile afgane locale si au permis inceperea procesului de tranzitie. Spre exemplu localitati din centrul zonei Helmand, care timp de ani buni au reprezentat fortarete talibane, acum sunt sunt in mare parte in siguranta.

– Contextul angajamentului NATO si al castigurilor obtinute pana acum nu trebuiesc uitate. Spre exemplu, in urma cu 10 ani, doar 9% dintre afgani aveau acces la ingrijire medicala de baza. In prezent, acest procent a ajuns la 85%.

– In urma cu un deceniu, sub conducerea talibana, doar 1 milion de copii mergeau la scoala. Astazi 7 milioane de copii merg la scoala si un sfert dintre ei sunt fete.

– In Afganistan s-a dezvoltat un sector media liber si peste cinci milioane de refugiati afgani s-au intors acasa.Victimile in randul civililor sunt inca in crestere cu peste 100% fata de anul trecut, chiar daca 80% dintre victimile civile vin in urma atacurilor insurgentilor.

– Ultimele asasinate la nivel inalt ridica semne de intrebare despre succesul procesului de tranzitie. Amintim de asasinatul fratelui presedintelui Karzai in Kandahar.

– Costul total al eforturilor internationale in Afganistan ajunge pe la 110 miliarde de dolari pe an. Misiunea de instruire si antrenament a NATO in Afganistan ii costa pe americani si europeni aproape 1,4 miliarde de dolari pe luna, adica peste 16 miliarde de dolari pe an.

– In acelasi timp, PIB-ul Afganistanului este estimat oficial la 15 miliarde de dolari. Deci, dupa cum vedeti, ceea ce cheltuim pe instruirea si anternamentul armatei afgane depaseste Produsul intern brut al acestei tari.

Problemele din Afganistan, aduse in discutie de delagatiile Italiei si Germaniei

“Moartea lui Osama a slabit reteaua Al Qaida, nu mai sunt in aceeasi pozitie ca in urma cu un an sau ca in urma cu 10 ani. Cu toate acestea, Al Qaida are o legatura foarte buna cu reteaua Hakani, cea mai veche retea din regiune, in special din Afganistan si Pakistan. Reteaua Hakani are o experienta de 30 de ani si au o patrundere puternica in randul oamenilor din Afganistan”, a declarat prim-vice presedintele Parlamentului Afgan, Khalid Pashton.

Unul dintre membrii delegatiei Germaniei a abordat si problema nereusitelor din Afganistan si a declarat ca in ultima vreme au fost multe interviuri si comentarii legate de Afganistan care l-au “iritat si preocupat”. Parlamentarul german a precizat ca in toate relatarile se recunoaste ca “obiectivele fixate in urma cu 10 ani nu au fost atinse. Sa nu ne facem iluzii. Nu ne-am atins planurile. Nu s-a schimbat nimic, iar procesul de reconciliere a intrat in impas”.

“Situatia in Afganistan nu se va rezolva fara a se rezolva problemele cu Pakistan. Americanii, in primul rand, ar trebui sa creasca presiunea lor asupra Pakistanului pentru a rezolva problemele”, a mai spus delegatul german.

Delegatia din Italia a ridicat si ea problema nereusitelor campaniei aliantei in Afganistan. “Guvernul afgan este o mare problema. Sunt dezvoltari slabe pe planul politic si cel juridic”, a spus unul din reprezentantii italieni.

Sven Mikser: Am devenit mult mai realisti. Nu mai vorbim ca  vrem sa transformam Afanistanul intr-un far luminos al democratiei in Orientul Mijlociu

Raportorul general, Mikser a precizat ca raportul prezentat trateaza in special probelemele de securitate, probleme care fac aprte totusi dintr-un cadru mai larg. ”

“Vreau sa reamintesc ca daca ne uitam la primele obiective la intrarea noastra in Afganistan… Sa ne amintim ca nu ne-am trimis trupele cand talibanii agresau femeile sau cand daramau statuile lui Budha, ci am intrat in Afganistan dupa ce Al Qaida a atacat SUA. Am reactionat pentru ca au atacat un membru al aliantei.

In ultimii zece ani, nu putem sa spunem ca ne-am coborat asteptarile, ci ca am devenit mult mai realisti. Nu mai vorbim in zilele noastre ca vrem sa transformam Afanistanul intr-un far luminos al democratiei in Orientul Mijlociu. Nu mai este cazul. Dar cand vorbim de operatiunile militare, atunci trebuie sa recunoastem ca prezenta noastra in Afganistan este controversata in societatile noastre si foarte scumpa pentru cetatenii nostri”, a declarat Sven Mikser.

“Probabil nu e bine sa spunem daca pierdem sau castigam. Fiecare an din ultimii zece au fost cruciali si suntem chiar departe de rezultatul final, acela de a avea un afganistan sigur, stabil si democratic. Cu toate acestea, in acest raport am vrut sa aratam ca ne indeplinim tintele numerice pentru a instrui si forma trupe afgane”, a conchis Mikser.

Cifre si date din raport:

 • Sapte provincii si districte, aproximativ 21% din populatia afgana, au fost transferate in responsabilitatea autoritatilor din Afganistan
 • NATO isi propune ca pana la finele anului 2014 sa transfere tot controlul administrativ si al securitatii catre autoritatile si fortele afgane. Dupa acel moment, trupele NATO vor ramane in tara avand un rol doar de suport.
 • Anul 2010 si primele 6 luni din 2011 au fost perioadele cu cele mai multe victime atat in randul civililor afgani,c at si in randul trupelor NATO
 • Numarul total de atacuri ale insurgentilor intre ianuarie si martie 2011 au crescut cu 51% mai mult fata de aceeasi perioada din 2010. In martie 2011 au fost 1.102 atacuri, adica in medie 35 de atacuri pe zi, intrecand luna August 2009 cand au fost alegeri prezidentiale.
 • Luna mai a reprezentat una dintre cele mai violente luni de pana acum: 1.571 de atacuri lansate de insurgenti si 368 de victime civile afgane (82% dintre acestea de catre insurgenti). In luna iulie, numarul a scazut doar cu 2%.
 • Incepand din iunie 2011, In Afganistan sunt aproximativ 90.000 de militari SUA si 42,381 de militari din cadrul fortelor internationale.
 • In martie 2011 Fortele Nationale Armate din Afganistan (ANSF) numarau aproximativ 285.000, dintre care 159.363 in armata si 125.589 in Politia Nationala Afgana. Se preconizeaza ca numarul ANSF a ajuns in octombrie la 305.000.
 • Intre martie 2010 si martie 2011 a exista o crestere de 136% a programului de alfabetizare in cadrul ANSF. In prezent, doar 15% dintre membrii ANSF sunt analfabeti.
 • Din 2009 si pana in prezent, peste 7,7 miliarde de dolari au fost investiti in echipamente pentru ANSF.
 • Operatiuni ale NATO impotriva liderilor talibani: peste 1.600 de operatiuni in primele trei luni din 2011, in medie 18 pe noapte. Au fost prinsi sau capturati peste 3.000 de insurgenti.
 • Costul total al eforturilor internationale in Afganistan ajunge pe la 110 miliarde de dolari pe an. Misiunea de instruire si antrenament a NATO in Afganistan ii costa pe americani si europeni aproape 1,4 miliarde de dolari pe luna, adica peste 16 miliarde de dolari pe an.
 • In urma cu 10 ani, doar 9% dintre afgani aveau acces la ingrijire medicala de baza. In prezent, aceast procent a ajuns la 85%.
 • In urma cu un deceniu, sub conducerea talibana, doar 1 milion de copii mergeau la scoala. Astazi 7 milioane de copii emrg la scoala si un sfert dintre ei sunt fete.

Intreg raportul poate fi consultat aici.

Articolul integral poate fi accesat pe site-ul hotnews.ro.

Sursa foto: usa.postimees.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.