Connect with us

INTERNAȚIONAL

Raport ECFR: Românii au mai multă încredere în UE decât în Statele Unite, dar susțin dezvoltarea capabilităților de apărare în cadrul NATO

Published

on

Cetățenii europeni așteaptă o politică externă a Uniunii Europene mai coerentă și mai eficientă în ceea ce privește marile probleme internaționale – apărare, securitate, migrație, încălzirea globală sau comerțul – și au mai multă încredere în UE decât în Statele Unite pentru a proteja interesele de politică externă ale Europei, relevă un raport dat publicității de European Council on Foreign Relations (ECFR) la puțin după vizita șefului diplomației americane Mike Pompeo la Bruxelles și în contextul prezentării componenței și structurii viitoarei Comisii Europene condusă de Ursula von der Leyen.

Raportul intitulat ”Dați-le oamenilor ce vor: o cerere populară pentru o politică externă europeană solidă” are la bază interviuri făcute cu 60.000 de persoane din 14 state membre, între care și România. Cele mai relevante rezultate privind percepțiile românilor vizează susținerea acestora pentru Uniunea Europeană mai mult decât pentru Statele Unite (41% la 16%), o dorință majoritară de a nu lua parte în potențiale conflicte SUA – Rusia sau SUA – China, dar și o susținere semnificativă a dezvoltării capabilităților de apărare mai curând în cadrul NATO (44%) decât la nivelul Uniunii Europene (22%).

Studiul, care debutează cu o imagine generală privind percepția despre viață a cetățenilor – românii regăsindu-se printre cetățenii optimiști ai Uniunii Europene, arată că ”votanții europeni sunt de părere că este nevoie de o politică externă europeană mai coerentă și mai eficicientă” și aceștia vor ca ”Uniunea Europeană să devină un actor geopolitică care să își stabilească singură cursul”.

Europenii cred că nu se mai pot baza pe Statele Unite pentru a le garanta securitatea, arată raportul, care a luat în considerare perioada în care Donald Trump a condus SUA, iar Comisia Juncker, Uniunea Europeană. În condițiile în care încrederea în SUA a scăzut, europenii se uită către UE pentru a le apăra interesele de politică externă.

La trei ani de mandat al lui Donald Trump ca președinte al SUA, votanții europeni par pregătiți să facă față realității dure a politicii globale. Sondajul ECFR arată că europenii red că nu se mai pot baza pe Statele Unite pentru a le garanta securitatea. Per total, europenii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în guvernele naționale pentru a le proteja interesele în fața altor puteri globale, deși în multe state membre, mai mulți cetățeni nu au încredere nici în SUA, nici în UE.

Adevărul și Radio Europa Liberă notează că raportul apare și în contextul în care în mai multe state europene, printre care Austria și Polonia, se pregătesc să aibă alegeri cu un potențial disruptiv, așa cum acestea sunt percepute de think-tankul european. Raportul realizat de ECFR vine și în contextul tensiunilor comerciale între China și Statele Unite, apariției unor dovezi legate de influența Rusiei în alegerile din Occident, dar și a posibilei destrămări a înțelegerilor internaționale legate de încălzirea globală și dezarmarea nucleară.

Există, de asemenea, temerea, potrivit raportului, că UE nu va putea să își reprezinte mai bine țările membre pe scena mondială, dar și că nu ar putea supraviețui următorilor 10-20 de ani.

Cum se poziționează românii?

Europenii au o mai mare încredere în UE decât în guvernele naționale pentru a le proteja interesele față de alte puteri globale – cu toate că sondajul ECFR a descoperit că sunt state care nu cred nici în Statele Unite, nici în UE, cum ar fi Italia, Germania și Franța, Cehia sau Grecia. Doar 16% dintre români spun că au încredere mai degrabă în Statele Unite decât în UE, în timp ce 41% spun că cred mai mult în UE decât în SUA.

© ECFR Study

În cazul unui conflict între Rusia și Statele Unite, 65% dintre români și-ar dori ca UE să rămână neutră. Aceasta este și părerea europenilor care și-ar dori ca UE să găsească o cale de mijloc între cele două puteri care concurează pe scena internațională.

© ECFR Study

Europenii sunt neîncrezători în China și în creșterea influenței ei în lume, iar 8% dintre respondenții din statele membre au spus că UE ar trebui să țină partea Beijngului, și nu a Washingtonului în eventualitatea unui conflict SUA-China. Dar dorința majorității este ca UE să rămână neutră. În România, 64% dintre respondenți cred că guvernul național ar trebui să fie neutru într-un potențial conflict Statele Unite – China. De remarcat că atât în cazul unui conflict cu Moscova, cât și într-unul cu Beijing, 17% dintre români susțin ca țara lor să fie alături de Washington și doar 5% vor sprijinirea Rusiei sau a Chinei.

© ECFR Study

Europenii sunt sceptici în legătură cu capacitatea UE de a le proteja interesele economice în cazul unor războaie comerciale. În ce privește protejarea intereselor economice ale țării în raport cu China, 33% dintre români susțin că guvernul ar trebui să facă mai mult și 28% că Uniunea Europeană ar trebui să aibă un rol mai important, în vreme ce doar 13% sunt mulțumiți de acțiunile reprezentanților politici. Percepții similare sunt și în Germania, Ungaria, Cehia sau Polonia

© ECFR Study

În România există un relativ echilibru cu privire la poziționarea cetățenilor față de cine ar reprezenta mai bine interesele țării în negocieri comerciale: 28% își pun bazele în Uniunea Europeană, 21% în guvernul național, 23% în ambele și 16% în niciuna din cele două.

© ECFR Study

O mare parte dintre europeni cred că Rusia încearcă să destabilizeze structurile politice din Europa, iar guvernele nu fac suficient de multe lucruri pentru a le proteja țara în fața unei interferențe străine. Acest sentiment este împărtășit de 48% dintre polonezi, 56% dintre români sau 46% dintre slovaci. Mai bine de jumătate dintre europeni cred că sancțiunile UE asupra Rusiei sunt fie echilibrate, fie nu sunt suficient de dure. 38% dintre români spun că aceste sancțiuni ”nu sunt suficient de dure”.

© ECFR Study

În ceea ce privește investițiile în capabilitățile de apărare, românii cred că investițiile ar trebui făcute mai degrabă prin NATO decât prin modelul european. Interesant este faptul că la acest capitol sunt analizate opiniile cetățenilor în funcție de susținerea pentru partidele de guvernământ. 

În cazul României, 44% dintre susținătorii PSD consideră că România ar trebui să investească mai mult în capabilitățile NATO și 22% în cele ale Uniunii Europene. Singura țară unde NATO înregistrează o susținere majoritară este Polonia (56%), în vreme ce în Franța, susținătorii partidului prezidențial al lui Emmanuel Macron optează în proporție de 78% pentru investiții în capabilitățile de apărare ale Uniunii Europene și doar 8% în NATO.

© ECFR Study

Europenii se bucură de ideea extinderii UE, dar votanți din țări precum Austria (44%), Danemarca (37%), Franța (42%), Germania (46%) sau Olanda (40%) se opun ca statele din Balcanii de Vest să adere la UE. Doar România, Polonia și Spania fac notă discordantă și susțin într-o proporție de peste 30% ca aceste state să facă parte din blocul comunitar. În România, mai bine de două treimi dintre respondenți au spus că fie toate, fie o parte dintre țările candidate ar trebui primite în UE.

© ECFR Study 

 

European Council on Foreign Relations (ECFR) este un think-tank internațional care se ocupă cu cercetarea independentă a relațiilor de securitate și politică externă europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Ambasadorul SUA, la Baza Aeriana Câmpia Turzii unde sunt staționate drone MQ-9 Reaper: ”Poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite”

Published

on

© Forțele Aeriana Române/ Facebook

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat, marţi, la Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, că aceasta este o dovadă a puternicului Parteneriat de securitate existent între SUA şi România.

“Vreau să ştiţi că poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite. Ceea ce vedeţi astăzi aici este un exemplu esenţial al puternicului Parteneriat de securitate existent între Statele Unite şi România, parteneriat început în urmă cu aproape 20 de ani, atunci când, după ce a ieşit din perioada întunecată a comunismului şi înainte să devină stat membru NATO, România a stat alături de Statele Unite în Irak şi Afganistan, unde am lucrat şi, da, am făcut sacrificii împreună, pentru a-i învinge pe cei care ne-ar răpi libertăţile”, a spus ambasadorul SUA, citat de Agerpres.

El a adăugat că cele două ţări trebuie să rămână împreună și a transmis şi salutul preşedintelui SUA, Donald Trump.

“Trebuie să decidem să rămânem împreună şi să continuăm să construim pe baza puternicei cooperări de care ne bucurăm, pentru a-i împiedica pe alţii să provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi, ca să îşi poată extinde influenţa malignă şi mai departe. Un alt exemplu al cooperării noastre este baza de aici, de la Câmpia Turzii, care găzduieşte una dintre cele mai bune escadrile de vânătoare ale României. Tot aici este una dintre cele mai bune zone pentru antrenamente de luptă aeriană din Europa. Statele Unite au investit peste 14 milioane de dolari aici în ultimii cinci ani, pentru a ajuta la apărarea României şi a flancului de est al NATO. Câmpia Turzii a găzduit de asemenea mai mulţi Aliaţi NATO, care protejează România ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve, care ne permite să răspundem rapid şi să îi asigurăm pe Aliaţii noştri că suntem aici şi suntem pregătiţi să ne apărăm reciproc. (…) Aşa cum a spus preşedintele Trump în 2017,  când s-a aflat alături de preşedintele Iohannis în Rose Garden: ‘Suntem aici pentru a-i sprijini şi apăra pe Aliaţii noştri’. În numele preşedintelui Trump şi al poporului american, vă mulţumesc foarte mult pentru prietenie şi ospitalitate. Doresc să mulţumesc de asemenea tuturor membrilor Forţelor armate americane, române şi ale altor Forţe armate NATO pentru serviciul, profesionalismul şi angajamentul lor faţă de cauza libertăţii. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ţină în siguranţă!”, a menţionat diplomatul american.

Citiți și Forțele Aeriene ale SUA au transferat drone militare MQ-9 Reaper la baza de la Câmpia Turzii: ”Misiunea este complet coordonată cu Guvernul României”

Ambasadorul SUA în România a participat, alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, marţi, la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20.

În perioada ianuarie-martie 2020, Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii este gazda exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20, exerciţiu organizat şi planificat în cursul anului 2019.

Militarii americani fac parte din 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2, unitate care îşi îndeplineşte misiunile de informaţii, supraveghere şi cercetare de pe aeroportul Miroslawiec, Polonia, şi aparţine 52nd Fighter Wing din cadrul Bazei Aeriene Spangdahlem, cu sediul în Germania.

Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacităţile de apărare colectivă şi pentru a spori securitatea regională. 

Forțele Aeriene americane în Europa și Africa (USAFE) au anunțat încă de la 22 ianuarie ă vor desfășura în România, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, câteva avioane de luptă fără pilot de tip MQ-9 Reaper, tipul de dronă pe care Statele Unite au utilizat-o în operațiunea care a condus la eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani.

”Această misiune, care este așteptată să dureze până la începutul primăverii, a fost complet coordonată cu Guvernul României. A fost concepută astfel încât să promoveze stabilitatea şi securitatea din regiune şi să consolideze relaţiile dintre aliaţii NATO şi alți parteneri europeni”, au precizat Forțele Aeriene ale SUA.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Consolidarea securității: UE și Japonia pot începe negocierile pentru un acord privind transferul și utilizarea de date din registrul cu numele pasagerilor

Published

on

© European Union, 2015

Consiliul a adoptat o decizie de autorizare a începerii negocierilor între UE și Japonia pentru un acord privind transferul și utilizarea de date din registrul cu numele pasagerilor (PNR). Comisia va începe acum negocierile cu Japonia, pe baza directivelor de negociere adoptate de Consiliu, informează un comunicat.

„Japonia este un partener apropiat în lupta împotriva terorismului și a infracțiunilor grave. Aplicarea datelor PNR pentru a consolida securitatea, asigurând în același timp o protecție solidă a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, va permite dezvoltarea în continuare a acestui parteneriat”, a declarat Davor Božinović, viceprim-ministru și ministru de interne al Croației.

Acest acord va reglementa transferul și utilizarea datelor PNR pentru a preveni și a combate terorismul și infracțiunile transnaționale grave. Acordul va asigura pe deplin respectarea drepturilor fundamentale, în special a dreptului la protecția datelor cu caracter personal, prin stabilirea garanțiilor și a controalelor necesare prevăzute de dreptul UE.

Datele PNR sunt informații cu caracter personal furnizate de pasageri, care sunt colectate și păstrate de transportatorii aerieni. Acestea cuprind informații precum numele pasagerului, datele călătoriei, itinerariul, numărul locului, bagajele, datele de contact și mijloacele de plată.

La nivelul UE, transferul și prelucrarea datelor PNR în scopul combaterii terorismului și a infracțiunilor grave sunt reglementate de Directiva privind PNR, care a fost adoptată în 2016.

UE a semnat deja acorduri care autorizează transportatorii din UE să transfere date PNR către Statele Unite și Australia. În decembrie 2017, Consiliul a autorizat Comisia să renegocieze acordul PNR preconizat cu Canada în vederea alinierii acestuia la cerințele privind protecția datelor stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în avizul său din 26 iulie 2017. Negocierile cu Canada au fost încheiate și sunt în curs de finalizare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Sondaj: Mai mult de jumătate dintre nord-irlandezi se opun desprinderii de Marea Britanie și unificării insulei Irlanda

Published

on

© Wikipedia

52% din electoratul din Irlanda de Nord s-ar opune unificării insulei Irlanda dacă un referendum în această privință ar avea loc mâine, arată un sondaj publicat marți de cotidianul The Belfast Telegraph, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Astfel, pentru unificarea Irlandei s-ar pronunța doar 29% dintre alegătorii nord-irlandezi, în vreme ce 52% dintre aceștia s-ar opune unui astfel de scenariu, relevă studiul realizat de Universitatea din Liverpool și Consiliul pentru Studii Sociale și Economice britanic.

Restul de 19% dintre cei intervievaţi au răspuns că nu ştiu cum ar vota. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane în perioada 28 decembrie 2019-11 februarie 2020.

Sinn Fein, partidul naționalist irlandez prezent atât în Republica Irlanda, cât și în provincia Irlanda de Nord, și care s-a plasat pe locul al doilea, după Fianna Fail, în cadrul recentului scrutin legislativ din Irlanda, militează pentru reunificarea insulei Irlanda, după ce Republica și-a obținut independența față de Regatul Unit în 1921.

Chestiunea unificării Irlandei cu provincia britanică Irlanda de Nord a fost revitalizată odată cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, produsă la 31 ianuarie 2020.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending