Connect with us

SUA

Raport “Error 404 – Trust Not Found”: Conferința de Securitate de la München avertizează că “neîncrederea digitală” a europenilor ar putea afecta agenda tehnologică transatlantică

Published

on

© Munich Security Conference/ Twitter

Majoritatea europenilor sunt de părere că guvernele țărilor lor nu întreprind suficiente eforturi pentru a-i proteja în lumea digitală, iar liderii europeni trebuie să abordeze chestiunea “neîncrederii digitale”, relevă datele unui sondaj realizat sub egida Conferinței de Securitate de la München (MSC) și intitulat deopotrivă sugestiv și provocator “Error 404 – Trust Not Found“.

Sondajul, realizat în exclusivitate în șase țări europene (Franța, Germania, Italia, Polonia, Suedia și Regatul Unit), indică faptul că cetățenii sunt profund îngrijorați că ei și datele lor personale nu sunt sigure online.

Mai mult, cetățenii își fac griji că țările lor sunt prea dependente de furnizorii străini de tehnologii digitale.

Respondenții relevă o “neîncredere digitală” față de guverne și companii din alte țări europene – o neîncredere care este și mai pronunțată atunci când în ecuație intră partenerii de peste Atlantic.

Majoritatea respondenților consideră că datele stocate de entitățile americane nu sunt sigure și consideră că țările lor depind de tehnologia SUA. Față de China, astfel de preocupări sunt și mai pronunțate.

Potrivit celor mai cuprinzătoare și holistice informații colectate privind încrederea în siguranța datelor personale în statele menționate, situația diferă de la țară la țară.

În toate cele șase țări europene, cetățenii au cea mai mare încredere în angajatorul lor când vine vorba de protecția datelor (Regatul Unit – 44%, Polonia – 43%, Germania – 41%, Suedia – 40%, Italia – 38%, Franța – 34%). Cea mai mare cotă neîncredere (între 58-75% în cele țări) este întâmpinată în raport cu companiile digitale din China și cu guvernul de la Beijing.

Sondajul a mai măsurat și încrederea/ neîncrederea europenilor în guvernele și companiile europene și în guvernele și companiile digitale americane cu privire la protecția datelor personale.

De pildă, între 30-43% dintre respondenți nu au încredere în companiile europene și alte guverne europene. Cel mai ridicat nivel de încredere în companiile și guvernele europene din punct de vedere digital este întâlnit în Polonia (25-27%), iar cel mai scăzut nivel în Franța (16-18%).

Totodată, între 38-60% dintre cetățenii celor șase state nu au încredere în companiile digitale americane și în guvernul SUA. Cel mai ridicat nivel de încredere în companiile americane și în guvernul SUA din punct de vedere digital este întâlnit tot în Polonia (21-25%), iar cel mai scăzut nivel în Franța (10-12%) și Germania (9-14%).

© Error 404 – Trust Not Found/ Munich Security Conference

Astfel, experții Conferinței de Securitate recomandă liderilor europeni să abordeze această “neîncredere digitală”, atât pe continent, cât și către Statele Unite.

“Nerespectarea acestui lucru ar putea amenința progresul pe agenda tehnologică transatlantică și ar putea pune în pericol ambițiile Uniunii Europene ca superputere de reglementare”, atenționează MSC.

Totuși, sondajul relevă, de asemenea, o latură pozitivă: liderii europeni au un mandat clar de a acționa asupra problemelor care îi preocupă pe cetățeni. 

Alături de schimbările climatice, comerțul global și competiția cu China și cu Rusia, cooperarea digitală ocupă un loc central pe agenda transatlantică dintre SUA și Europa, relansată odată cu inaugurarea administrației Biden, Uniunea Europeană solicitând implicarea Statelor Unite în preluarea modelului european de reglementare a serviciilor și piețelor digitale, inclusiv prin taxarea jucătorilor digitali.

De asemenea, din perspectivă digitală, noua agendă transatlantică vizează și cooperarea dintre Europa și America de Nord în cadrul NATO, atât pentru combaterea amenințărilor cibernetice și hibride, cât și pentru inovare în competiția tehnologică cu China.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

RUSIA

Cancelarul austriac Sebastian Kurz se oferă să găzduiască la Viena summitul SUA-Rusia între președinții Joe Biden și Vladimir Putin

Published

on

© European Union 2021

Pe fondul creşterii tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, cancelarul austriac Sebastian Kurz a oferit sprijinul ţării sale ca gazdă pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări, relatează sâmbătă DPA.

Suntem deja în contact cu partea rusă şi cea americană, dacă ar trebui să fie într-adevăr o astfel de întâlnire“, a declarat Kurz într-un interviu pentru podcastul “Morning Briefing” găzduit de jurnalistul german Gabor Steingart, informează Agerpres.

Kurz a spus că rolul său într-o posibilă întâlnire nu trebuie supraestimat întrucât el nu este mediator.

În mod tradiţional am avut întotdeauna un contact bun cu Estul. Noi suntem neutri şi, prin urmare, poate de asemenea un interlocutor binevenit pentru Rusia“, a declarat Kurz.

Anterior, Finlanda şi-a declarat deja dorinţa de a organiza o posibilă întâlnire. Un summit între Putin şi fostul preşedinte american Donald Trump a avut loc deja la Helsinki în iulie 2018. De asemenea, și Elveția și-a anunțat ulterior dorința de a organiza o reuniune între cei doi lideri de la Washington și Moscova.

Pe parcursul anului trecut, Viena a fost fief-ul negocierilor diplomatice dintre SUA și Federația Rusă pentru prelungirea Tratatului New START, ultimul mare acord în materie de arsenal strategic rămas în vigoare între cele două superputeri nucleare și prelungit cu încă cinci ani de președinții Biden și Putin la începutul lunii februarie.

Președintele american Joe Biden a avut marți o convorbire telefonică cu Putin, propunându-i acestuia organizarea unei întâlniri la nivel înalt “într-o terţă ţară” în “următoarele luni” pentru a “clădi o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia”.

Discuția respectivă a fost prima prima după ce Biden a răspuns afirmativ la o întrebare dacă Vladimir Putin este un criminal, a spus că liderul rus va plăti pentru ingerințele sale în democrația americană și a adăugat că prețul plătit va fi anunțat curând

Ea a fost urmată de o decizie semnată de Joe Biden care cuprinde sancţiuni financiare şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi după atacul cibernetic SolarWinds. Imediat după această decizie, liderul de la Casa Albă şi-a reiterat oferta de a organiza un summit cu preşedintele rus “în această vară, în Europa” pentru “lansarea unui dialog strategic asupra stabilităţii”, mai ales în domeniul dezarmării şi securităţii.

Organizarea unui summit bilateral între cei doi lideri în această vară ar putea avea loc în contextul în care liderul SUA este așteptat să participe la un summit NATO și la o reuniune cu liderii din statele Uniunii Europene.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Joe Biden și Yoshihide Suga au lansat un nou parteneriat global SUA-Japonia pentru a depăși provocările din partea Chinei: Democraţiile pot câştiga competiţiile din secolul al XXI-lea

Published

on

© Joe Biden/ Facebook

Joe Biden şi şeful guvernului japonez, Yoshihide Suga, primul lider străin primit la Washington de noul preşedinte al Statelor Unite, s-au angajat vineri să facă faţă “împreună” “provocărilor” ridicate de China, adoptând o declarație comună privind un parteneriat global americano-nipon într-o nouă eră și lansând “CoRe“, pe care l-au denumit un nou parteneriat privind competitivitatea și reziliența.

“Suntem hotărâţi să acţionăm împreună pentru a depăşi provocările ridicate de China şi legat de unele probleme ca Marea Chinei de Est, Marea Chinei de Sud, Coreea de Nord, dar și pentru a asigura o zonă indo-pacifică liberă și deschisă”, a declarat preşedintele democrat în cursul unei conferinţe de presă comune în gradina de trandafiri a Casei Albe, conform transcriptului furnizat de administrația de la Washington.

“Acţionăm împreună pentru a demonstra că democraţiile pot câştiga competiţiile din secolul al XXI-lea aducând rezultate pentru popoarele lor”, a insistat Joe Biden, reluând laitmotivul unei confruntări ideologice în faţa “autocraţiilor” pe care l-a lansat recent, când a afirmat că miza secolului al XXI-lea este cine va prevala dintre democrație și autocrație.

Ca ecou la această unitate a democraţiilor dorite de preşedintele american pentru a face front comun în faţa ascensiunii inexorabile a Beijingului, şeful guvernului japonez a vorbit despre o alianţă bazată pe “libertate, democraţie şi drepturile omului”, informează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Yoshihide Suga a dat asigurări că cele două ţări aliate se vor opune “oricărei tentative” chineze de “a schimba statu quo-ul prin forţă sau intimidare în mările Chinei de Sud şi de Est”.

Alegerea premierului japonez ca prim invitat, care va fi urmat în mai de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, reflectă prioritatea acordată de Joe Biden celor mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite, în special în Asia unde are loc competiţia împotriva adversarului strategic numărul unu al Washingtonului.

De altfel, Suga și Biden au mai participat până acum la două reuniuni prin videoconferință la nivelul G7 și la nivelul QUAD, alianța de securitate dintre SUA, Japonia, India și Australia. Totodată, întâlnirea Biden – Suga a avut loc după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, au pledat la 17 martie, la Tokyo, pentru legături economice şi de securitate mai strânse cu Japonia și pentru o zonă indo-pacifică liberă și deschisă în fața unei competiții cu China și a amenințărilor de securitate determinate de atitudinea regională și internațională a Beijingului.

Atât Lloyd Austin, cât și Antony Blinken au reiterat faptul că Insulele Senkaku, disputate de Japonia și de China. intră sub incidența articolului 5 din tratatul SUA-Japonia care impune apărarea Japoniei de către America, iar miniștrii de externe Antony Blinken și Toshimitsu Motegi au numit alianța SUA-Japonia ca fiind baza păcii și stabilității regionale.

Dornic să prezinte progrese tangibile, preşedintele american a spus că va colabora cu Tokyo pentru “a promova reţele 5G fiabile şi sigure”, iar anturajul său a evocat în acest sens “un angajament foarte substanţial” de două miliarde de dolari asumat de Japonia în parteneriat cu Statele Unite.

Joe Biden doreşte să continue ofensiva şi a afirmat că tehnologiile aflate în centrul concurenţei globale sunt “guvernate de standardele stabilite de democraţii, nu de autocraţii”.

Cei doi lideri au abordat, de asemenea, tensiunile crescânde pe tema Taiwanului, care denunţă acţiuni din ce în ce mai ostile din partea Beijingului, precum şi strategia faţă de Coreea de Nord, pe care preşedintele SUA urmează să o dezvăluie în curând.

Continue Reading

SUA

Joe Biden o va numi pe Karen Donfried, expertă în politica externă a Germaniei și relațiile transatlantice, în funcția de asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice

Published

on

© The German Marshall Fund of the United States/ Facebook

Președintele SUA Joe Biden și-a anunțat joi intenția de o nominaliza pe Karen Donfried pentru poziția de asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, o poziție deținută în fosta administrație democrată de Victoria Nuland și în primii ani ai administrației Trump de Wess Mitchell.

Asemenea lui Wess Mitchell, care anterior acestei poziții a lucrat pentru think tank-ul CEPA, Karen Donfried are o experiență semnificativă în rândul think tank-urilor cu vocație transatlantice. Din 2014, Donfried este președintele think tank-ului German Marshall Fund of the United States (GMF).

Potrivit unui comunicat al Casei Albe care anunță mai multe nominalizări luate în calcul de Biden la Departamentul de Stat, Karen Donfried “a scris și a analizat pe larg despre politica externă a Germaniei, integrarea europeană și relațiile transatlantice”, ea vorbind fluent și limba germană. 

Înainte de a prelua funcția de președinte al GMFUS în aprilie 2014, Karen Donfried a fost asistent special al președintelui și directorul principal pentru afaceri europene în cadrul Consiliului de securitate națională.

Înainte de aceasta, a ocupat funcția de ofițer național de informații pentru Europa în cadrul Consiliului național de informații. S-a alăturat GMF pentru prima dată în 2001, după ce a servit timp de zece ani ca specialist european la Serviciul de cercetare al Congresului.

Din 2003-2005, a lucrat în biroul de planificare a politicilor de la Departamentul de Stat al SUA, gestionând portofoliul Europei.

Karen Donfried este membru în cadrul Consiliului pentru Relații Externe și în cadrul Consiliului American din Germania și a urmat studii în SUA și în Germania, având un doctorat la Fletcher School of Law and Diplomacy și un masterat la Universitatea din München.

Președintele american Joe Biden și-a fixat ca prioritate restabilirea încrederii cu aliații europeni și readucerea alianței transatlantice în prim-planul politicii externe a Washingtonului, atât prin interacțiunile sale cu liderii europeni, cât și prin discursurile de politică externă susținute deja, inclusiv pe scena virtuală a Conferinței de Securitate de la München.

În acest sens, membrii influenți ai administrației sale în materie de politică externă și de securitate – secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin – au efectuat deja vizite în Europa, șeful diplomației SUA călătorind de două ori la NATO, iar șeful Pentagonului efectuând vizite la Berlin, NATO și Londra, pentru consultări cu aliații privind retragerea din Afganistan, combaterea comportamentului agresiv al Rusiei, abordarea ascensiunii Chinei, precum și decizia de menținere și suplimentare a forțelor militare americane din Germania.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

RUSIA10 hours ago

Cancelarul austriac Sebastian Kurz se oferă să găzduiască la Viena summitul SUA-Rusia între președinții Joe Biden și Vladimir Putin

Corina Crețu10 hours ago

Corina Crețu: România, singura țară care subfinanțează sistemul de sănătate. Guvernul putea de acum un an să redirecționeze fondurile UE necheltuite spre sănătate

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

România donează Republicii Moldova cea mai mare tranșă de vaccin anti-COVID: 132.000 de doze au plecat sâmbătă spre Chișinău

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Angela Merkel, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski cer Rusiei să își retragă trupele de la frontiera cu Ucraina

ROMÂNIA16 hours ago

Reprezentantul Jandarmeriei Române la Consiliul Europei, ales președinte al Comitetului pentru siguranță și securitate al Convenției Consiliului Europei

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Joe Biden și Yoshihide Suga au lansat un nou parteneriat global SUA-Japonia pentru a depăși provocările din partea Chinei: Democraţiile pot câştiga competiţiile din secolul al XXI-lea

Alin Mituța16 hours ago

Comisia CONT din PE a aprobat programul UE de luptă antifraudă coordonat de Alin Mituța în numele Renew Europe în scopul protejării intereselor financiare al UE

Marian-Jean Marinescu17 hours ago

Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană începe să implementeze proiectul meu privind managementul traficului spațial, un pas în stabilirea unei noi direcții în politica spațială a UE

POLITICĂ17 hours ago

Ministrul finanțelor: Germania și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică

POLITICĂ17 hours ago

Florin Cîțu: Agenția de rating S&P a îmbunătățit perspectiva de rating a României de la negativ la stabil; Este prima modificare în sens pozitiv pentru România din 2013 încoace

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending