Majoritatea europenilor sunt de părere că guvernele țărilor lor nu întreprind suficiente eforturi pentru a-i proteja în lumea digitală, iar liderii europeni trebuie să abordeze chestiunea “neîncrederii digitale”, relevă datele unui sondaj realizat sub egida Conferinței de Securitate de la München (MSC) și intitulat deopotrivă sugestiv și provocator “Error 404 – Trust Not Found“.
Sondajul, realizat în exclusivitate în șase țări europene (Franța, Germania, Italia, Polonia, Suedia și Regatul Unit), indică faptul că cetățenii sunt profund îngrijorați că ei și datele lor personale nu sunt sigure online.
Mai mult, cetățenii își fac griji că țările lor sunt prea dependente de furnizorii străini de tehnologii digitale.
Respondenții relevă o “neîncredere digitală” față de guverne și companii din alte țări europene – o neîncredere care este și mai pronunțată atunci când în ecuație intră partenerii de peste Atlantic.
Majoritatea respondenților consideră că datele stocate de entitățile americane nu sunt sigure și consideră că țările lor depind de tehnologia SUA. Față de China, astfel de preocupări sunt și mai pronunțate.
Potrivit celor mai cuprinzătoare și holistice informații colectate privind încrederea în siguranța datelor personale în statele menționate, situația diferă de la țară la țară.
În toate cele șase țări europene, cetățenii au cea mai mare încredere în angajatorul lor când vine vorba de protecția datelor (Regatul Unit – 44%, Polonia – 43%, Germania – 41%, Suedia – 40%, Italia – 38%, Franța – 34%). Cea mai mare cotă neîncredere (între 58-75% în cele țări) este întâmpinată în raport cu companiile digitale din China și cu guvernul de la Beijing.
Sondajul a mai măsurat și încrederea/ neîncrederea europenilor în guvernele și companiile europene și în guvernele și companiile digitale americane cu privire la protecția datelor personale.
De pildă, între 30-43% dintre respondenți nu au încredere în companiile europene și alte guverne europene. Cel mai ridicat nivel de încredere în companiile și guvernele europene din punct de vedere digital este întâlnit în Polonia (25-27%), iar cel mai scăzut nivel în Franța (16-18%).
Totodată, între 38-60% dintre cetățenii celor șase state nu au încredere în companiile digitale americane și în guvernul SUA. Cel mai ridicat nivel de încredere în companiile americane și în guvernul SUA din punct de vedere digital este întâlnit tot în Polonia (21-25%), iar cel mai scăzut nivel în Franța (10-12%) și Germania (9-14%).

© Error 404 – Trust Not Found/ Munich Security Conference
Astfel, experții Conferinței de Securitate recomandă liderilor europeni să abordeze această “neîncredere digitală”, atât pe continent, cât și către Statele Unite.
“Nerespectarea acestui lucru ar putea amenința progresul pe agenda tehnologică transatlantică și ar putea pune în pericol ambițiile Uniunii Europene ca superputere de reglementare”, atenționează MSC.
Totuși, sondajul relevă, de asemenea, o latură pozitivă: liderii europeni au un mandat clar de a acționa asupra problemelor care îi preocupă pe cetățeni.
Alături de schimbările climatice, comerțul global și competiția cu China și cu Rusia, cooperarea digitală ocupă un loc central pe agenda transatlantică dintre SUA și Europa, relansată odată cu inaugurarea administrației Biden, Uniunea Europeană solicitând implicarea Statelor Unite în preluarea modelului european de reglementare a serviciilor și piețelor digitale, inclusiv prin taxarea jucătorilor digitali.
De asemenea, din perspectivă digitală, noua agendă transatlantică vizează și cooperarea dintre Europa și America de Nord în cadrul NATO, atât pentru combaterea amenințărilor cibernetice și hibride, cât și pentru inovare în competiția tehnologică cu China.