Raport: Europa riscă o intensificare a terorismului în 2018. Combatanții se întorc în Europa cu mai multe cunoștințe despre arme

Ameninţarea teroristă la adresa Europei nu va face decât să crească anul acesta, avertizează unii experţi, în contextul în care mulţi combatanţi străini de întorc acasă având cunoştinţe „high tech” despre arme, pe care le-au învăţat pe terenul de luptă, scrie The Telegraph.

Zeci de jihadişti urmează să se întoarcă în Regatul Unit şi pe continent, iar ei au deprins în Siria şi Irak abilităţi precum transformarea în arme a dronelor şi confecţionarea la scară mare de maşini-capcană şi dispozitive explozive improvizate (IED), potrivit unui raport întocmit de experţi în domeniul apărării de la Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC).

„Combatanţi străini care se întorc în Europa vin cu competenţe critice care vor ajuta un număr tot mai mare de reţele operaţionale islamiste să comită atacuri mai complexe”, subliniază autorul raportului, Otso Iho.

„Aceste competenţe includ construirea unor IED viabile – lucru învăţat în Irak şi Siria, unde Statul Islamic (SI) a produs IED la scară industrială -, expertiză în arme de asalt şi în folosirea unor noi tipuri de armament sau tehnologii precum dronele”.

Un val de atacuri recente pe teritoriul european a implicat arme ”de slabă capacitate”, însă o folosire cu succes de către militanţi islamişti a dronelor sau maşinilor-capcană ar marca o creştere notabilă a nivelului ameninţării, se arată în raport.

Luptărori SI au găsit modalităţi de a transforma tehnologie din comerţ – disponibilă pe Amazon sau la un magazin pe stradă – în arme eficiente şi letale.

În afară de ameninţarea imediată şi directă la adresa securităţii pe care o reprezintă întoarcerea luptătorilor străini, în raport se conchide că ar putea să apară riscuri importante în urma potenţialului de a se transforma şi radicaliza a unor reţele islamiste deja existente în Europa.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.