Connect with us

U.E.

Raport Eurostat privind îndeplinirea ODD: UE a înregistrat progrese semnificative pe direcția socio-economică, însă progresele în domeniul mediului sunt moderate în raport cu obiectivele Pactului Verde European

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Eurostat, Oficiul pentru statistică al Uniunii Europene, a publicat miercuri „Dezvoltarea durabilă în Uniunea Europeană – Raport de monitorizare privind progresele înregistrate în direcția îndeplinirii ODD în contextul UE, ediția 2023”, care oferă, prin intermediul unor date statistice, o imagine de ansamblu asupra progreselor înregistrate în direcția îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în UE.

Raportul este publicat împreună cu pachetul de primăvară al semestrului european, pentru a spori relevanța acestuia pentru politici și a îndeplini astfel angajamentul actualei Comisii de a integra ODD în semestrul european, sarcină încredințată comisarului Paolo Gentiloni.

Raportul arată că UE a înregistrat progrese în direcția îndeplinirii majorității obiectivelor în ultimii cinci ani, în conformitate cu prioritățile Comisiei în domenii esențiale de politică, cum ar fi Pactul verde europeanAl 8-lea program de acțiune pentru mediu și Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. Datele arată că UE a înregistrat progrese semnificative în direcția multor obiective socioeconomice, în timp ce în domeniul mediului se preconizează că progresele vor fi mai substanțiale pe măsură ce statele membre vor pune în aplicare obiectivele ambițioase ale Pactului verde european.

Pentru prima dată, raportul a analizat impactul pe termen scurt al crizelor actuale asupra ODD. Acestea includ criza energetică în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei și al consecințelor pandemiei. Raportul conține, de asemenea, un capitol cu o analiză îmbunătățită a efectelor negative ale consumului UE asupra restului lumii.

Constatări principale

Raportul arată că, în ultimii cinci ani, UE a înregistrat progrese semnificative în direcția îndeplinirii a cinci ODD și a înregistrat progrese moderate în cazul majorității celorlalte obiective. În mod concret:

 • UE a înregistrat cele mai mari progrese în direcția asigurării muncii decente și a creșterii economice (ODD 8). În 2022, rata de ocupare a forței de muncă în UE a atins un nou nivel record, de 74,6 %, în timp ce rata șomajului de lungă durată în UE a scăzut la un nou nivel record.
 • De asemenea, s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește obiectivele de reducere a sărăciei (ODD 1) și de îmbunătățire a egalității de gen (ODD 5). Ponderea persoanelor afectate de costurile suplimentare pentru locuință a scăzut din 2015, iar câștigurile salariale orare ale femeilor se apropie de cele ale bărbaților.
 • S-au înregistrat, de asemenea, progrese satisfăcătoare în ceea ce privește reducerea inegalităților (ODD 10), asigurarea unei educații de calitate (ODD 4), promovarea păcii și a securității personale pe teritoriul UE și îmbunătățirea accesului la justiție și a încrederii în instituții (ODD 16). Diferențele de venit dintre grupurile de populație mai bogate și cele mai sărace s-au redus, iar UE este pe drumul cel bun în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului conform căruia 45 % din populație ar trebui să aibă studii terțiare. Viața în UE a devenit mai sigură în ultimii ani, deoarece decesele cauzate de omucideri sau agresiuni și incidența percepută a infracțiunilor, a violenței și a vandalismului în cartierele europene au scăzut considerabil. În plus, UE a înregistrat progrese în direcția îndeplinirii obiectivelor în materie de sănătate și bunăstare (ODD 3), în pofida regreselor cauzate de pandemia de COVID-19, precum și în ceea ce privește inovarea și infrastructura (ODD 9).
 • S-au înregistrat progrese moderate ale tendințelor în ceea ce privește consumul și producția responsabile (ODD 12), orașele și comunitățile durabile (ODD 11), viața subacvatică (ODD 14), combaterea foametei (ODD 2), apa curată și salubritatea (ODD 6) și energia accesibilă și curată (ODD 7).
 • Se preconizează progrese suplimentare în ceea ce privește trei obiective – acțiunile climatice (ODD 13), viața terestră (ODD 15) și parteneriatele globale (ODD 17), pe măsură ce statele membre ale UE pun în aplicare deciziile mai ambițioase privind obiectivele de mediu stabilite la nivelul UE. În ceea ce privește acțiunile climatice (ODD 13), UE a stabilit obiective climatice foarte ambițioase și fără precedent pentru 2030 și, în comparație cu acțiunile anterioare, acestea vor necesita mai multe eforturi. UE a pus deja în aplicare măsurile de politică pentru a sprijini aceste eforturi suplimentare, în special prin intermediul pachetului „Pregătiți pentru 55‘ ”, care include o revizuire a sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) și prin Regulamentul privind partajarea eforturilor, care stabilește obiective anuale obligatorii privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru statele membre. În domeniul energiei, UE a stabilit, de asemenea, obiective mai ambițioase pentru 2030. Aceasta înseamnă că în următorii ani, în UE se preconizează înregistrarea unor progrese mai importante și în domeniul eficienței energetice și al energiei din surse regenerabile. În ceea ce privește viața pe uscat (ODD 15), deși suprafața zonelor terestre protejate a crescut din 2013, UE continuă să se confrunte cu scăderi constante ale populațiilor de păsări comune și de fluturi de câmp. Eforturile suplimentare necesare pentru a inversa degradarea ecosistemelor sunt prevăzute în Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030, în Strategia UE pentru păduri pentru 2030, lansată anul acesta, și în Strategia UE privind solul, care stabilește un obiectiv pentru 2030 privind refacerea terenurilor și a solurilor degradate și combaterea deșertificării. În ceea ce privește parteneriatele pentru obiective (ODD 17), tendința reflectă parțial efectele ciclice și, în special, creșterea datoriei publice ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Obiectivele de dezvoltare durabilă se află de mult timp în centrul procesului de elaborare a politicilor europene, fiind ferm ancorate în tratatele europene și integrate în proiectele esențiale, în politicile sectoriale și în inițiativele Comisiei von der Leyen. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) ale ei, adoptate de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în septembrie 2015, au dat un nou impuls eforturilor globale de realizare a unei dezvoltări durabile. UE s-a angajat pe deplin să pună în aplicare Agenda 2030 și să îi atingă obiectivele, astfel cum se evidențiază în Pactul verde european și în documentul de lucru al serviciilor Comisiei intitulat „Îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU – O abordare cuprinzătoare”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană ”este foarte îngrijorată” de adoptarea unei legi în Polonia, care creează o comisie specială pentru a investiga influența rusă asupra securității interne a acestei țări între 2007 și 2022.

”Această nouă lege generează preocupări legate de faptul că ar putea fi utilizată pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice, fără un tratament corect. Astăzi, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a abordat această problemă cu miniștrii în cadrul Consiliului Afaceri Generale. Comisia Europeană analizează în prezent această nouă lege și nu va ezita să ia măsuri imediate, dacă este necesar”, este precizat într-un comunicat al instiuției.

Uniunea Europeană se alătură astfel Statelor Unite care și-au exprimat preocuparea cu privire la adoptarea de către Polonia a acestei legislații care, în viziunea Washingtonului, ar putea ”fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde luni creării acestei comisii de anchetă asupra ”influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept ”anticonstituţională” şi de ”tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din toamnă, conform Agerpres.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Continue Reading

U.E.

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Ca urmare a discursului președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind starea Uniunii din luna septembrie a anului trecut, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a anunțat marți dublarea flotei aeriene de stingere a incendiilor rescEU pentru sezonul de incendii din acest an, în cadrul discursului rostit cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Centrului de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență al UE.

Flota de stingere a incendiilor rescEU pentru 2023

Rezerva de aeronave de stingere a incendiilor rescEU include 24 de avioane și 4 elicoptere din 10 state membre:

 • două avioane medii de stingere a incendiilor din Croația
 • două avioane ușoare din Cipru
 • două elicoptere din Cehia
 • două avioane medii și un elicopter din Franța
 • două avioane ușoare din Germania
 • două avioane de cercetare medii, două avioane ușoare și un elicopter din Grecia.
 • două avioane de cercetare medii și două avioane ușoare din Italia.
 • două avioane ușoare din Portugalia
 • două avioane de cercetare medii din Spania.
 • datru avioane ușoare din Suedia

În plus, Austria, Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia vor trimite aproape 450 de pompieri care vor fi prepoziționați în Franța, Grecia și Portugalia.
Măsuri preventive și de monitorizare

Ca urmare a solicitărilor miniștrilor UE și ale Parlamentului European, în 2022, Comisia a elaborat, de asemenea, un Plan de acțiune pentru prevenirea incendiilor de vegetație. Acest plan de acțiune este organizat în jurul a trei obiective: 1) îmbunătățirea capacității administrative; 2) îmbunătățirea cunoștințelor; 3) creșterea investițiilor în acțiuni de prevenire a incendiilor de vegetație.

Ca parte a planului de acțiune pentru prevenire, UE lansează astăzi o nouă metodologie de evaluare inter pares a incendiilor de vegetație. Acest nou instrument ajută țările să își evalueze capacitatea de prevenire și de pregătire pentru incendiile de vegetație și sprijină schimbul de bune practici între țările europene, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE.

În plus, este creată o echipă de sprijin pentru incendii de vegetație a Centrului de Coordonare a Răspunsurilor în Situații de Urgență pentru a permite monitorizarea și analiza în timp aproape real a situației incendiilor de vegetație de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie.

Continue Reading

U.E.

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

Published

on

© European Union, 2023

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, le-a solicitat marți sârbilor și kosovarilor să ”dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”, după ciocnirile violente din nordul Kosovo soldate cu 30 de răniţi din rândul Forţei internaţionale de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO), transmite AFP, citat de Agerpres.

Oficialul european a avut discuții telefonice cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi cu premierul kosovar, Albin Kurti, în urma cărora a evidențiat că statele membre ale UE ”discută despre posibile măsuri de adoptat dacă părțile continuă să se opună măsurilor propuse în vederea unei detensionări”.

Josep Borrell le-a cerut autorităţilor din Kosovo să suspende operaţiunile poliţiei în zona clădirilor municipale din nordul Kosovo şi manifestanţilor sârbi să se retragă.

Aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în timpul confruntărilor cu manifestanţi sârbi, care cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%, puși recent în funcție de guvernul kosovar, în pofida apelurilor lansate de SUA și UE. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA7 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.12 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE12 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.13 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO14 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA14 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.14 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.14 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA15 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending