Raport. GRECO critică din nou reforma sistemului judiciar din Polonia: Nu poate exista o luptă eficientă contra corupţiei fără o justiţie cu adevărat independentă

Consiliul Europei și-a reluat vineri criticile la adresa reformelor din sistemul judiciar din Polonia, estimând că ele slăbesc substanțial independența justiției, în pofida amendamentelor aduse recent de conducerea conservatoare de la Varșovia.

Foto: Facebook/ Council of Europe

În cadrul unui raport publicat vineri de către Grupul statelor împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO), experții anticorupție se alătură criticilor exprimate de Bruxelles și de către societatea civilă poloneză ca urmare a reformelor adoptate de guvernul polonez, la conducerea căruia se află, începând cu 2015, Partidul Lege și Justiție (PiS).

Nu poate exista o luptă eficientă contra corupţiei fără o justiţie cu adevărat independentă”, a declarat preşedintele Grupului statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO), Marin Mrcela.

”GRECO critică influența politică excesivă privind numirea membrilor în Consiliul Național al Magistraturii –  un organism care există pentru a proteja independența judecătorească – care sunt numiți acum printr-un proces politic în Parlament și care nu mai sunt aleși de către colegii lor, așa cum impun standardele europeie”, este punctat în cadrul comunicatului GRECO.

Cel mai mare motiv de îngrijorare pentru experţii Consiliului Europei îl reprezintă scăderea la 65 de ani a vârstei maxime pentru judecătorii Curţii Supreme, ceea ce ar putea pune capăt prematur mandatelor a câtorva zeci dintre ei.

”La 3 iulie 2018, vor expira mandatele a aproape 40% dintre judecătorii de la Curtea Supremă şi noii judecători vor fi numiţi de preşedinte la solicitarea Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS) nou creat”, denunţă experţii GRECO.

Comisia Europeană a decis la 20 decembrie, anul trecut, să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, așa-numita ”opțiune nucleară”, a fost declanșat împotriva unei țări membre, o măsură fără precedent în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a început astfel procedura de sancționare a Poloniei din cauza schimbărilor făcute în justiție de către partidul de guvernământ.

De când a preluat puterea, cu aproape doi ani în urmă, partidul conservator Lege și Justiție (PiS) a adus în discuție o serie de propuneri controversate în domeniul justiției. Criticii vorbesc despre un adevărat asalt prin care se încearcă trecerea sistemului judiciar sub tutela Parlamentului. Unul dintre cele mai contestate proiecte prevede schimbarea a aproape tuturor judecătorilor Curții Supreme, dar și a felului în care aceștia sunt numiți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.