Raport OCDE: Datoria medie în țările membre, peste 100% din PIB. Statele în care nu a crescut datoria publică

Potrivit unui raport publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Japonia (239,3%), Grecia (181%) și Italia (156%) sunt primele trei economii cele mai îndatorate, raportat la Produsul Intern Brut. La polul opus se află Estonia (14,3%), urmată de Rusia cu o datorie de doar 17,9% din PIB.

Pentru că în perioada post-criză, guvernele statelor membre OECD continuă să joace un rol activ în economia globală în timp ce își asumă reforme majore, raportul OECD oferă dovezi solide pentru a susține proiectarea și implementarea unor reforme eficiente, susțin autorii Government at a Glance 2015.

ocde_logoGuvernele cheltuie bani pentru a-și desfășura activitățile, iar banii necesari pentru a acoperi cheltuielile sunt obținute prin colectarea taxelor sau prin datorii. Echilibrul fiscal este diferența dintre cheltuieli și venituri, explică aceștia.

Atunci când guvernul cheltuie mai mulți bani decât colectează prin taxe, are loc un deficit bugetar. Deficitele consecutive contribuie la creșterea datoriilor și a dobandei aferente împrumuturilor. Echilibrul fiscal înainte de plata dobânzilor semnalizează capacitatea unui guvern de a-și onora datoriile fără nevoia unui împrumut suplimentar.

În medie, țările membre OECD au declarat deficite de 4.2% din PIB în 2013. În 2009, când efectele crizei economice erau mult mai acute, media era de 8.4% din PIB.

Guvernele acumulează datorii pentru a face cheltuieli mai mari decât le permit veniturile din taxe. În urma crizei, multe țări membre OECD și-au mărit cheltuielile prin stimulente economice. În același timp, încasările prin taxe au scăzut, punând presiune de finanțele publice.

Între 2007 și 2013, singurele țări în care nu a crescut datoria publică au fost Norvegia, Suedia, Elveția și Israel.

În același interval, cele mai mari creșteri ale datoriei publice au avut loc în Irlanda, Grecia și Portugalia, țări afectate serios de criza economică.

În 2013, datoria medie în țările membre OECD a ajuns la 109.3% din PIB. Între 2013 și 2014, datoriile au scăzut în Republica Cehă, Irlanda, Norvegia și Republică Slovacă, iar cele mai mari creșteri ale datoriei au avut loc în Slovenia, Spania, Italia și Belgia.

În termeni absoluți, în 2014, cele mai mari datorii publice ca procent din PIB sunt cele ale Japoniei – 239.3, Greciei – 181 și Italiei – 156. Cele mai mici datorii ca procent din PIB sunt cele ale Rusiei, Chile și Estonia.

Screen Shot 2015-08-06 at 3.09.50 PM

Datoria guvernamentală a României se situa, la finele primului trimestru al acestui an, la 259,831 miliarde lei, sau 38,4% din Produsul Intern Brut (PIB), în scădere cu 1,4 puncte procentuale față de nivelul de 265,391 miliarde lei, sau 39,8% din PIB, cât era în ultimul trimestru din 2014, potrivit unui raport publicat,în luna iulie a acestui an, de Oficiul European de Statistică (Eurostat)

Înființată în 1961 cu sediul la Paris, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică are ca misiune promovarea politicilor pentru creșterea bunăstării economice și sociale a populației din întreaga lume. În prezent, OCDE are 34 de membri la nivel global și un buget de 357 milioane de euro.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.