Connect with us

CONSILIUL UE

Raport oficial adoptat de țările UE: În 2018, Uniunea Europeană a continuat să fie vârful de lance al eforturilor de apărare și de promovare a drepturilor omului

Published

on

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni Raportul anual al UE privind drepturile omului și democrația în lume în 2018, un document care constată că, în anul anterior, Uniunea ”a continuat să fie vârful de lance al eforturilor de apărare și de promovare a drepturilor omului într-un peisaj geopolitic aflat în rapidă schimbare”.

Potrivit unui comunicat oficial remis CaleaEuropeană.ro, ”în 2018 s-au aniversat 70 de ani de la adoptarea Declarației universale a drepturilor omului (DUDO), iar în același an UE a continuat să sprijine cu fermitate promovarea și apărarea drepturilor omului ca nucleu al multilateralismului – acestea fiind de o importanță deosebită într-o perioadă în care și-au făcut apariția tendințe negative grave la nivelul drepturilor omului și al democrației peste tot în lume.

Anul 2018 a fost martorul unei recrudescențe a amenințărilor și a diverselor încălcări îndreptate împotriva jurnaliștilor și a altor lucrători din domeniul mass-mediei, reducând și mai mult spațiul de manevră aflat la dispoziția jurnalismului independent. În conformitate cu prioritățile din Strategia globală pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene, UE a continuat să se opună ferm oricăror restricții nejustificateale dreptului la libertatea de asociere și la libertatea de întrunire pașnică.

Raportul integral este disponibil aici.

Raportul anual pe 2018 menționează, de asemenea, că anul în cauză nu s-a rezumat numai la provocări și involuții legate de drepturile omului; au existat și schimbări benefice. În 2018, UE a acționat pentru a identifica și a sprijini exemple pozitive legate de drepturile omului, pornind de la viziunea centrată pe drepturile omului promovată de Agenda 2030. Inițiativa „Povești de succes din domeniul drepturilor omului”, condusă de UE și lansată la cea de a 73-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite, a generat un amplu ecou transregional, scopul său fiind acela de a funcționa drept un vector eficient care să aducă schimbări pozitive în viitor.

UE a participat pe tot globul la activități conforme cu obiectivele stabilite în Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația (2015-2019), mai afirmă sursai cătat

Consiliul a recunoscut că, într-o lume volatilă și imprevizibilă, planul de acțiune a fost crucial pentru promovarea agendei privind drepturile omului.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

CONSILIUL UE

Ministrul Ana Birchall participă la reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne din statele membre ale UE în cadrul Consiliului JAI din Helsinki

Published

on

© Calea Europeana

Ministrul justiției, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, Ana Birchall, va participa în perioada 18 – 19 iulie 2019, la lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată la Helsinki, potrivit comunicatului oficial.

Aceasta este prima reuniune a miniștrilor justiției și afacerilor interne sub Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene. Începând din 1 iulie 2019,  Finlanda deține pentru a treia oară Președinția Consiliului Uniunii Europene  și va fi urmată în primul semestru al anului 2020 de Croația, în cadrul Trio-ului de Președinții deschis de Președinția română a Consiliului.

Pe agenda secțiunii dedicate justiției sunt incluse o serie de subiecte privind consolidarea spațiului de justiție, libertate și securitate al Uniunii Europene.

Potrivit comunicatului, miniștrii vor discuta despre consolidarea statului de drept  – independența, calitatea și eficiența sistemelor naționale de justiție și importanța unui proces echitabil, precum și despre detenție și alternativele la aceasta în contextul cooperării judiciare în materie penală.

În cadrul dejunului de lucru miniștrii vor aborda și tema justiției civile europene în context multilateral. Totodată, în marja reuniunii JAI, Ana Birchall va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre UE.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul a adoptat concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU. Statele membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc

Published

on

© European Commission

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, ieri, 15 iulie, concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU (septembrie 2019–septembrie 2020). Aceste concluzii completează concluziile Consiliului UE privind consolidarea multilateralismului, care au fost adoptate la 17 iunie 2019.

Pe parcursul celei de a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite UE și statele sale membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc:

  1.  Prevenirea conflictelor, pace și securitate
  2. O agendă pozitivă comună
  3. Implicarea cu privire la provocările globale

În comunicatul Consiliului UE sunt reitarate valorile comune ce stau la baza angajamentului UE: ”Angajamentul UE pentru o lume mai pașnică, bazată într-o mai mare măsură pe cooperare și mai echitabilă este întemeiat pe valori comune – pacea, democrația, drepturile omului, statul de drept, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă –, precum și pe angajamentul profund al UE față de un multilateralism eficace.”

În contextul global actual, UE urmărește să reafirme valoarea adăugată și relevanța ONU și să demonstreze că aduce beneficii cetățenilor din întreaga lume. ”UE va continua să colaboreze și să sprijine Organizația Națiunilor Unite, ca parte a eforturilor sale de a promova, a dezvolta și a reforma ordinea internațională bazată pe norme.”, se mai regăsește în comunicat.

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Premierul Israelului îi atacă pe liderii europeni: Îmi amintește de amorțeala Europei din anii 1930. Nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european

Published

on

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a criticat vehement, luni seară, poziţia conciliantă a țărilor Uniunii Europene faţă de Iran, afirmând că unii lideri europeni ”nu se trezesc” până când nu vor fi atacaţi nuclear de regimul de la Teheran, informează Digi24.

Consiliul Uniunii Europene anunţat luni seară că decizia Iranului de a nu mai respecta în totalitate Acordul nuclear este ”reversibilă”, astfel că nu sunt necesare sancţiuni.

”Aparent, sunt unii oameni în Europa care nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european. Atunci, va fi prea târziu. În orice caz, noi vom face tot ce putem pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare”, a reacţionat Benjamin Netanyahu prin platforme de socializare online, informează site-ul Times of Israel, conform sursei citate.

”Îmi amintește de amorțeala Europei din anii 1930”, a afirmat Netanyahu într-o declarație video.

Agerpres arată că afirmaţiile premierului israelian au fost făcute în contextul în care miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit luni la Bruxelles, decişi să facă totul pentru a salva acordul din 2015 privind programul nuclear iranian.

Acordul se află într-o “situaţie dificilă, dar sper că nu i-a venit sfârşitul”, a afirmat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, lansând un apel Iranului “să îşi respecte angajamentele”.

Uniunea Europeană a cerut Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. Teheranul a anunţat decizia de a purifica uraniu într-o concentraţie care depăşeşte limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a anunţat depăşirea concentraţiei de 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending