Raport SIPRI: Puterile nucleare continuă să-şi modernizeze arsenalele. Nouă state au 14.465 de focoase nucleare

Stocurile mondiale de focoase nucleare au scăzut în 2017, dar puterile nucleare continuă să-şi modernizeze arsenalele, relevă raportul publicat luni de Institutul Internaţional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI). Potrivit documentului, numărul focoaselor nucleare s-a redus cu 470, ajungând la 14.465 în ianuarie 2018, faţă de începutul anului anterior. Acestea sunt deținute de Statele Unite ale Americii, Rusia, Regatul Unit, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord). Această scădere s-a datorat în principal noului Tratat START americano-rus din 2010 privind reducerea armelor nucleare.

Cele mai mari două puteri nucleare deţin împreună 92% din totalul armelor de acest fel la nivel mondial, arată SIPRI, estimând că SUA deţineau, la începutul anului, 6.450 de focoase, iar Rusia 6.850.

Se estimează, de asemenea, că Marea Britanie deţine 215 focoase nucleare, Franţa 300, China 280, India 130-140, Pakistan 140-150, în timp ce, potrivit SIPRI, arsenalul Israelului deţine 80.

În 2017, Coreea de Nord a continuat să facă progrese tehnice în dezvoltarea capabilităților sale de arme nucleare, inclusiv încercarea – în septembrie – a ceea ce s-a pretins a fi – o armă termonucleară. Coreea de Nord a demonstrat, de asemenea, progrese rapide neașteptate în testarea a două noi tipuri de rachete balistice cu rază lungă de acțiune, conform sursei citate.

„În pofida interesului internațional clar pentru dezarmarea nucleară reflectat în încheierea în 2017 a Tratatului de interzicere a armelor nucleare, programele de modernizare în curs ale statelor care dețin arme nucleare indică faptul că progresul real spre dezarmarea nucleară va rămâne un obiectiv îndepărtat”, spune Shannon Kile, cercetător principal la programul de dezarmare SIPRI, controlul armelor și programul de neproliferare.

SIPRI estimează că Phenianul are între 10 şi 20 de focoase nucleare, calcul bazat pe cantitatea de plutoniu obţinută de la un reactor de cercetare funcţional.

Citiți și: 

Raport SIPRI: Bugetul militar al țărilor NATO la 900 miliarde de dolari, de 13 ori mai mult decât Rusia, aflată la prima diminuare a cheltuielilor militare după 20 de ani

Raport SIPRI: Vânzările de arme la nivel global, în creștere pentru prima dată după cinci ani

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.