Connect with us

INTERNAȚIONAL

Raport. State din Europa de Est au vândut ilegal armament țărilor aflate în Orientul Mijlociu

Published

on

Statele din Europa de est ar fi vândut arme care valorează mai mult de 1 miliard de euro către state aflate în zona Orientului Mijlociu, cunoscute pentru faptul că transportă arme către Siria, potrivit The Guardian.al-qaeda

Arme de asalt, precum AK-47, aruncătoare de rachete, mortiere, mitraliere grele traversează o nouă rută, din Balcani către Peninsula Arabică, dar și către state care se învecinează cu Siria. Există suspiciuni că armele ar fi ajuns ilegal în Siria, statul care de 5 ani se confruntă cu un război civil, potrivit unor rapoarte realizate de Rețeaua Balcanică de Investigații Media ( BIRN) și Centrul pentru Cercetarea Corupției și a Crimei organziate ( OCCRP).

Armele ar fi fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croatia, Republica Cehă, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România. De la escaladarea conflictului sirian, din 2012, opt state au aprobat vânzări în valoare de 1,2 miliarde de euro de arme și muniție către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Siria – ţări considerate drept principalele pieţe de armament pentru Siria şi Yemen.

În trecut, statele din estul Europei nu au avut astfel de vânzări către această regiune, notează jurnaliștii. Achiziționarea de armament pare să fi atins un punct culminant în 2015, moment în care au fost încheiate cele mai mari contracte.

Tranzacțiile au fost aprobate de guvernele din statele care au exprotat armament, în ciuda faptului că experții și membri ai Cabinetelor și-au exprimat îngrijorarea față deposibilitatea ca armele să ajungă în mâinile opoziţiei armate siriene sau chiar ale teroriştilor, lucru ce încalcă legislaţiile lor naţionale, pe cea europeană, dar şi acordurile internaţionale. Arme și muniții din estul și centrul Europei sunt folosite de Armata Siriană Liberă, dar se pare că acestea au ajuns și în mâinile unor teroriști din grupările Statul Islamic și frontul Al-Nusra, afiliat Al-Qaida.

Dovezile arată o abatere sistematică a armelor către grupări armate acuzate de încălcări grave ale drepturilor omului. Dacă aceasta este situaţia, transferurile sunt ilegale în baza legilor internaţionale şi ar trebui să înceteze imediat”, a declarat un reprezentant al Amnesty International, Patrick Wilcken.

Cele două organziații afirmă că , începând din 2012, arme şi muniţie în valoare de 806 milioane de euro au fost vândute către Arabia Saudită, citând rapoarte ale statelor membre UE și ale guvernelor acestora.

Vânzători de arme din Europa de Est au început să procure armament din ţările lor şi muniţie din Ucraina şi Belarus, pentru a le vinde mai departe în Orientul Mijlociu.

Citiți și UPDATE. Reportaj Sky News privind traficul de arme din România. DIICOT deschide o anchetă: ”Sunt multe nepotriviri. Pare puțin ciudat că traficanții de arme s-au lăsat fotografiați de jurnaliști”

Recent, o anchetă realizată de cei de la Sky News arată că traficanţi de arme din România vând arme obţinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Secretarul de Stat al SUA nominalizează România între țările care au decis să permită numai furnizori de încredere pentru tehnologia 5G

Published

on

© US State Department/ Flickr

Țările lumii trebuie să poată avea încredere că echipamentele și software-ul furnizate de tehnologia 5G nu le vor amenința securitatea națională, securitatea economică sau proprietatea intelectuală, a afirmat secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, într-un articol publicat pe pagina Departamentului de Stat și în care șeful diplomației americane laudă aliați precum România pentru faptul că vor permite doar furnizorilor de încredere să construiască rețelele 5G.

Multe țări optează să permită accesul numai al furnizorilor de încredere în rețelele lor 5G. Exemplele includ Regatul Unit, Cehia, Polonia, Suedia, Estonia, România, Danemarca și Letonia. Grecia a fost de acord să utilizeze Ericsson, în loc de Huawei, pentru a-și dezvolta infrastructura 5G“, a spus Pompeo, înaintea unui turneu european care include Cehia, Slovenia, Austria și Polonia.

Șeful diplomației americane a făcut aceste precizări în contextul în care SUA promovează inițiativa “Clean Network”, program al administrației Trump menit să protejeze securitatea națiunii americane și informațiile sensibile ale companiilor împotriva intruziunilor agresive ale unor actori cu influențe maligne precum Partidul Comunist Chinez.

În ce privește România, menționarea țării noastre vine în contextul în care anul trecut, cu ocazia unei vizite a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, Bucureștiul și Washington-ul au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G în care sunt afirmate principii potrivit cărora sistemele critice nu pot fi operate de firme care nu sunt de încredere. 

De asemenea, poziția României în ce privește tehnologia 5G a fost apreciată de Mike Pompeo și în luna iunie, în cadrul unei reuniuni informale cu miniștrii de externe din țările UE. Mai mult, Statele Unite au arătat că îș doresc ca statele UE să colaboreze cu furnizori de încredere precum Ericsson, Nokia sau Samsung în privința tehnologiei 5G.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a afirmat la 28 aprilie că România va lua o decizie la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind licitația pentru rețeaua 5G, însă o hotărâre ca avea drept “criteriu prevalent” aspectele de securitate națională, care este asigurată împreună cu SUA și NATO.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Marea Britanie: Premierul Boris Johnson consideră “o datorie morală” şi “o prioritate naţională” revenirea copiilor la şcoală

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson consideră “o datorie morală” şi “o prioritate naţională” revenirea tuturor copiilor la şcoală din septembrie, după ce instituţiile de învăţământ au rămas închise luni bune din cauza pandemiei de coronavirus, informează duminică EFE, potrivit Agerpres.

Pe fondul îngrijorării legate de pierderea claselor, premierul conservator Boris Johnson a subliniat într-un articol publicat în The Mail on Sunday “prioritatea naţională” pe care o reprezintă întoarcerea elevilor în sălile de clasă în septembrie, avertizând totodată că pandemia de coronavirus încă nu s-a încheiat.

“Nu am depăşit această pandemie şi niciunul dintre noi nu-şi poate permite să se simtă încrezător. Însă acum, că ştim suficient pentru a redeschide şcolile pentru toţi copiii într-o manieră sigură, avem datoria morală să facem acest lucru. A ne menţine şcolile închise cu o clipă mai mult decât este nevoie este un lucru intolerabil din punct de vedere social, nesustenabil din punct de vedere economic şi de neapărat din punct de vedere moral”, a scris Johnson.

Guvernul britanic a decis în martie închiderea şcolilor pentru toţi elevii, cu excepţia copiilor lucrătorilor esenţiali, pentru a stăvili propagarea noului coronavirus, ceea ce a obligat mii de profesori să organizeze clase online.

În iunie, executivul de la Londra a permis revenirea la şcoală a anumitor elevi, printre aceştia copii din clasele primare şi adolescenţi care au de dat examene în 2021.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

COVID-19: Noua Zeelendă marchează 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului

Published

on

© Captura de ecran - Twitter

Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului, au anunţat duminică oficialităţi din domeniul sănătăţii, citaţi de dpa, informează Agerpres.

Directorul general al serviciilor de sănătate Ashley Bloomfield a declarat că acest punct de cotitură merită sărbătorit, dar i-a avertizat pe neo-zeelandezi să nu se relaxeze.

“Am văzut în străinătate cât de repede a reapărut virusul şi s-a răspândit în zone în care fusese sub control şi trebuie să fim pregătiţi să izolăm rapid orice cazuri viitoare în Noua Zeelandă. Fiecare persoană din echipa de cinci milioane (populaţia Noii Zeelande – n.r.) are un rol de jucat în aceasta”, a afirmat el, citat într-un comunicat de presă.

Deşi există în prezent 23 de cazuri active de COVID-19 în ţară, toate au fost detectate la frontieră şi sunt tratate în centre de izolare.

Primul caz “importat” cunoscut în Noua Zeelandă a fost înregistrat la 26 februarie, iar ultima transmitere comunitară a fost detectată la 1 mai.

Ţara şi-a închis graniţele pentru toată lumea, cu excepţia rezidenţilor şi a cetăţenilor săi, la 19 martie.

Carantina la nivel naţional a început la 25 martie, aproape toate companiile au fost închise, şcolile la fel, iar oamenilor li s-a spus să stea acasă.

Cinci săptămâni mai târziu, Noua Zeelandă a început să ridice încet-încet restricţiile. În prezent, doar graniţele mai sunt închise.

Noua Zeelandă are 1.569 de cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19 şi 22 de decese asociate coronavirusului.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending