Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni norme revizuite privind o reformă a drepturilor călătorilor din transportul feroviar din UE care includ multe alte îmbunătățiri, cum ar fi dispoziții consolidate privind redirecționarea și utilizarea biletelor directe, menite să îmbunătățească protecția călătorilor în cazul pierderii legăturilor, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
O reformă a drepturilor călătorilor din transportul feroviar din UE va consolida drepturile tuturor călătorilor și în special ale celor cu handicap sau cu mobilitate redusă. De asemenea, reforma va facilita transportul bicicletelor în trenuri.
Călătorii se vor bucura de o mai bună protecție în cadrul unui număr sporit de servicii feroviare diferite, deoarece un număr mare de exceptări permise de regulamentul actual vor fi eliminate. Pe viitor se vor aplica drepturi consolidate pentru persoanele cu handicap sau cu mobilitate redusă, deoarece actuala exceptare a trenurilor regionale de la majoritatea dispozițiilor referitoare la persoanele cu handicap sau cu mobilitate redusă va fi eliminată complet până în 2023. Începând din acel moment, dreptul de a beneficia de asistență la îmbarcarea și debarcarea din trenuri se va aplica tuturor trenurilor regionale și de lung parcurs din UE, cu condiția să existe în serviciu personal instruit.
Pentru a încuraja mobilitatea verde, va deveni mai ușor pentru călători să își transporte bicicletele la bordul trenurilor. Întreprinderile feroviare vor fi obligate să creeze locuri pentru biciclete, iar călătorii vor fi informați cu privire la capacitatea disponibilă. Regula generală va fi ca fiecare tren să dispună de cel puțin patru locuri pentru biciclete. După consultarea publicului, întreprinderile feroviare pot decide să instaleze alt număr de locuri pentru biciclete în funcție de tipul de serviciu, de dimensiunea trenului și de cererea de transport de biciclete care poate fi prevăzută
De asemenea, societățile feroviare vor fi încurajate să își mărească oferta de bilete directe. Acestea sunt bilete unice care sunt valabile pentru segmentele succesive ale unei călătorii și garantează drepturile la redirecționare și despăgubiri în caz de întârzieri sau de pierdere a legăturilor.
Noile norme vor clarifica și vor extinde protecția în cazurile în care călătorii au nevoie de redirecționare către destinația lor finală. Despăgubirea minimă pentru întârzieri va rămâne neschimbată (25% din prețul biletului pentru o întârziere între 60 și 119 minute și 50% din prețul biletului pentru o întârziere de 120 de minute sau mai mare).
O clauză de forță majoră care vizează despăgubirea pentru serviciile feroviare întârziate va oferi claritate juridică și va crea condiții de concurență mai echitabile în raport cu alte moduri de transport, pentru care există deja astfel de clauze. Societățile feroviare nu vor trebui să plătească despăgubiri pentru întârzieri sau anulări cauzate de circumstanțe care nu ar fi putut fi evitate, cum ar fi condițiile meteorologice extreme, dezastrele naturale majore sau crizele majore în domeniul sănătății publice, inclusiv pandemiile.
Întrucât regulamentul stabilește un nivel minim de protecție, întreprinderile feroviare au libertatea și sunt încurajate să introducă norme mai stricte pentru a proteja drepturile călătorilor.
Votul de astăzi înseamnă adoptarea de către Consiliu a poziției sale în primă lectură. Actul legislativ trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul revizuit va intra în vigoare la douăzeci de zile după publicarea sa. Acesta va începe să se aplice doi ani mai târziu, cu excepția cerințelor privind locurile pentru biciclete, care vor fi aplicabile la patru ani de la intrarea în vigoare a regulamentului.
În acest sens, Pedro Nuno Santos, ministrul portughez al infrastructurii și locuințelor, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat:„ Acest regulament reprezintă un important pas înainte în ceea ce privește accesul persoanelor cu mobilitate redusă la serviciile feroviare. Administratorii de infrastructură și întreprinderile feroviare vor trebui să adapteze serviciile feroviare și să le facă treptat accesibile tuturor. O altă realizare remarcabilă a acestui regulament este impunerea obligației de a asigura locuri pentru biciclete în trenuri, acestea neputând oferi, în mod normal, servicii „de la ușă la ușă”. Integrarea modurilor de transport ușoare va îmbunătăți mobilitatea călătorilor și va spori atractivitatea căilor ferate.”
Parlamentul și Consiliul UE au desemnat 2021 Anul European al Căilor Ferate. Potrivit acestui acord, Anul European al Căilor Ferate 2021 va promova transportul feroviar ca mod de transport durabil, inovator și sigur, capabil să garanteze servicii esențiale chiar și în timpul crizelor neprevăzute.
Material realizat de Andreea Radu, stagiar CaleaEuropeană.ro.