Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri despre competiţia cu China că este “cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21” pentru SUA şi aliaţii lor, în primul său mare discurs de politică externă după instalarea în funcția de șef al diplomației sub administrația Biden, în care a pledat pentru “reînnoirea democrației”.
“Vom reînnoi democrația, pentru că este amenințată. Consolidarea democrației noastre este un imperativ al politicii externe. În caz contrar, vom juca direct în mâinile adversarilor și concurenților precum Rusia și China, care profită de orice ocazie pentru a semăna îndoieli cu privire la forța democrației noastre”, a avertizat el.
Astfel, Blinken a spus că SUA vor trebuie să gestioneze cel mai mare test geopolitic al secolului al XXI-lea, anume relația cu China.
“Mai multe ţări reprezintă provocări importante pentru noi, printre care Rusia, Iran sau Coreea de Nord. Provocarea reprezentată de China este diferită. China este singura ţară cu putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică ce poate submina grav sistemul internaţional stabil şi deschis, toate regulile, valorile şi relaţiile care fac lumea aşa cum noi vrem să fie“, a afirmat el, conform discursului publicat de Departamentul de Stat, reconfirmând practic faptul că amplificarea confruntării sino-americane în timpul președinției lui Donald Trump nu va fi diminuată de noua administrație.
Secretarul de stat a promis că relaţiile cu Beijingul vor fi un amestec de “competiţie atunci când este sănătoasă”, “colaborare atunci când este posibilă” şi “antagonism atunci când este necesar”.
Antony Blinken, care a susținut acest discurs înainte ca liderul de la Casa Albă Joe Biden să prezinte, miercuri, primele linii directoare ale politicii sale externe, a promis să dialogheze cu China “de pe o poziţie de forţă”. De altfel, în cadrul audierii sale din luna ianuarie pentru funcția de șef al Departamentului de Stat, Blinken a spus că America revine în “prima linie”, darcă va conta pe aliații săi pentru a “câștiga competiția cu China” și a contracara Rusia.
În discursul său, șeful diplomației americane a insistat că SUA vor asigura un leadership global bazat pe valori și pe diplomație, și mai puțin pe acțiune militară, care va fi uzitată doar atunci când va fi necesar, bazându-și politica externă pe consolidarea democrației.
Într-un document de 24 de pagini intitulat Instrucţiuni Strategice Interimare privind Securitatea Naţională, publicat miercuri, Biden constată că “autoritarismul câştigă teren în întreaga lume” şi promite în numele SUA că “ne vom întări aliaţii şi vom fi alături de ei, vom colabora cu parteneri care gândesc la fel şi vom pune în comun forţa noastră colectivă pentru a promova interesele care ne unesc şi pentru a descuraja ameninţările comune. Vom conduce cu diplomaţie”.
Citiți și Joe Biden anunță “o competiție dură” cu China și cere Europei să acționeze la unison cu SUA: “Să ne pregătim împreună pentru o competiție strategică pe termen lung cu China”
Noul președinte american a declarat recent că rivalitatea între SUA și China va lua forma unei ”competiții extreme”, anunțând totodată în primul său discurs despre politica externă a SUA că a început reconstruirea mușchiului alianțelor democratice pentru a face față autoritarismului Chinei și Rusiei. Pe cale de consecință, Biden a anunțat că Pentagonul va crea un grup de lucru privind provocarea strategică reprezentată de China și i-a transmis președintelui chinez Xi Jinping, în prima lor convorbire telefonică, că SUA vor apăra interesele sale și ale aliaților, inclusiv în ce privește o zonă indo-pacifică liberă și deschisă.