Raportorul PE pentru Turcia: „Trebuie să reformeze țara pentru cetățenii lor, nu pentru noi”

Turcia-UEAcuzațiile recente legate de corupție, fraudă și de lipsa separării reale între puteri în stat au dus la cel mai critic raport privind progresul Turciei către UE de la începutul negocierilor. „Justiția este chestiunea cheie. Turcia nu trebuie să o respecte pentru noi, ci pentru modernizarea țării și în beneficiul cetățenilor turci”, a spus raportoarea Ria Oomen-Ruijten (PPE, Olanda), potrivit unui interviu publicat pe site-ul Parlamentului European.

În ce stadiu se află negocierile dintre Turcia și UE?

Turcia a fost pe calea cea bună, apoi au apărut acuzațiile de fraudă din 2013. Se pare că separarea puterilor, care are o importanță vitală, nu mai există. Când un ministru al justiției are ultimul cuvânt într-o investigație, ceva nu este în regulă.

A existat și o lege nouă în domeniul presei și internetului, care s-a îndepărtat de criteriile de la Copenhaga.

Sunt mari aceste obstacole? Care sunt cele mai mari provocări pentru viitor?

Vor exista multe provocări pentru Turcia, dar chestiunea cheie este justiția. Schimbările nu trebuie să se facă pentru noi, ci pentru modernizarea țării și în beneficiul cetățenilor turci.

Care este cel mai semnificativ progres din ultimul an?

Au fost făcuți pași înainte în chestiunile legate de kurzi și de religie. Aceștia consolidează regiunea de sud-est aducând pace, care duce la dezvoltare economică. A existat progres, dar acum se merge înapoi, lucru ce este vizibil în discursurile foarte critice din Parlament.

Cum au fost afectate negocierile de tensiunile din Turcia?

Dacă există angajament de ambele părți, înainte să schimbi legislația trebuie să-i contactezi pe ceilalți pentru a verifica dacă totul este în regulă. Acest lucru nu s-a întâmplat. De aceea cer un nou angajament din partea Turciei.

În 2013 s-a produs o răcire considerabilă a relaţiilor dintre Turcia şi UE. Intervenţia brutală a poliţiei împotriva protestatarilor din Istanbul, nemulţumiţi de proiectata transformare a Parcului Gazi, a produs reacţii la Bruxelles, iar negocierile legate de capitolul 22 privind “politicile regionale şi coordonarea instrumentelor de structură politică”, au fost blocate de Olanda şi Germania care  s-au opus tocmai din cauza felului în care guvernul turc a reacţionat la demonstraţii. În plus, controversat rămâne felul în care Ankara interpretează conceptul de libertate a presei.

Turcia este începând din 2005 candidat oficial la integrarea în UE. Cu toate acestea, euroscepticismul este în continuă creştere. Potrivit unui sondaj, la sfâarşitul anului 2013, mai puţin de 50 la sută din turci erau de acord  aderarea la UE. În 2004, trei din patru turci se declaraseră pentru.

Rezolutia Parlamentului European referitoare la Raportul privind evoluţia Turciei.

 

 

 

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.