Connect with us

ROMÂNIA

Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA: Guvernul României nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depune eforturi semnificative în acest sens

Published

on

© Statul Major al Apărării

Guvernul României nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depune eforturi semnificative în acest sens, este concluzia Departamentului de Stat al SUA în cel mai recent raport privind traficul de persoane.

”După cum s-a relevat în ultimii cinci ani, traficanții de persoane exploatează victimele din România și din străinătate, iar traficanții exploatează victimele din România în străinătate. România rămâne una dintre principalele țări sursă pentru victimele traficului sexual și de muncă în Europa. Marea majoritate a victimelor identificate sunt femei victime ale traficului sexual exploatate în România și în alte țări europene, inclusiv Austria, Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit. Printre grupurile vulnerabile se numără copiii care se află în instituții guvernamentale sau care au ieșit din acestea, copiii ai căror părinți călătoresc în străinătate pentru a munci, membrii comunității rome, femeile cu educație și venituri reduse, migranții și solicitanții de azil”, arată instituția SUA.

Pentru a combate acest fenomen, Guvernul ”a arătat o creștere generală a eforturilor comparativ cu perioada de raportare anterioară”, constată Departamentul de Stat al SUA.

Printre aceste eforturi se numără:

 • investigarea mai multor cazuri de trafic, condamnarea mai multor traficanți și înființarea unei unități de investigații financiare pentru crimele organizate, inclusiv cele legate de trafic, în cadrul Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate (DCCO).
 • modificarea legilor existente pentru a îmbunătăți măsurile de protecție a victimelor traficului de persoane în timpul procedurilor penale și adoptarea unui ordin executiv care permite victimelor infracțiunilor, inclusiv victimelor traficului de persoane, să primească plăți în avans pentru cheltuieli de urgență ca parte a compensației financiare oferite de guvern
 • lansarea unui nou program pilot de formare privind identificarea proactivă a potențialelor victime ale traficului de persoane în cadrul școlilor de poliție.
 • înființarea în Parlament a unei comisii speciale de combatere a traficului de persoane pentru analizarea cauzelor infracțiunii și elaborarea legislației relevante.

În pofida acestor eforturi, Guvernul a respectat standarde minime în mai multe domenii-cheie, observă Departamentul de Stat al SUA:

 • presupusele complicități, abateri și neglijențe legate de infracțiunile de trafic de persoane, în special exploatarea copiilor, a persoanelor în vârstă și a persoanelor cu handicap care trăiesc în cămine sau centre de tratament rezidențiale administrate de guvern, de către angajați ai statului și funcționari de nivel inferior.
 • modificările legislative și perioadele lungi de judecată au continuat să împiedice urmărirea penală și au condus la impunitate pentru unii funcționari complici la infracțiunile de trafic de persoane.
 • autoritățile au identificat mai puține victime ale traficului de persoane și nu au depistat indicatorii traficului de persoane sau nu au identificat în mod proactiv victimele din rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, persoanele care practică sexul comercial sau copiii din instituțiile administrate de guvern.
 • traficul de copii pe scară largă a persistat, copiii reprezentând aproape jumătate din totalul victimelor identificate în cinci din ultimii șase ani.
 • la fel ca în anii precedenți, guvernul nu a acordat finanțare ONG-urilor pentru servicii de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii adecvate și cu risc de re-victimizare.

Având în vedere situația, instituția americană lansează și o serie de recomandări în vederea consolidării eforturilor de combatere a traficului de persoane:

 • Asigurarea unei aplicări rapide a justiției prin respectarea termenelor anterioare procesului legate de citație și de evaluarea cazului, pentru a evita ca termenele de prescripție să submineze în mod semnificativ eforturile de combatere a traficului.
 • Asigurarea că toate victimele primesc asistență, inclusiv îngrijire medicală și consiliere psihologică, prin creșterea finanțării, integrării, coordonării, disponibilității și calității serviciilor de protecție.
 • Alocarea de fonduri ONG-urilor pentru sprijinirea și extinderea serviciilor integrate pentru victime, a adăposturilor și a altor forme personalizate de asistență și protecție a victimelor.
 • Identificarea proactivă a victimelor traficului de persoane prin depistarea indicatorilor de trafic de persoane în rândul populațiilor vulnerabile, inclusiv romi, solicitanți de azil, migranți, copii care trăiesc în instituții guvernamentale sau sub supravegherea serviciilor de protecție a copilului și persoane care practică sexul comercial.
 • Consolidarea eforturilor de monitorizare și prevenire a exploatării sexuale comerciale a copiilor, în special în instituțiile administrate de stat, și de punere în aplicare a legislației privind munca copiilor, în special în zonele rurale și acolo unde serviciile de protecție socială nu dispun de personal și de capacitatea de a aborda încălcările.
 • Raportarea numărului de victime care au primit asistență din partea guvernului sau a ONG-urilor sprijinite de guvern.
 • Sporirea personalului, a formării și a resurselor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și DCCO pentru a investiga eficient cazurile de trafic de persoane.
 • Instituționalizarea unui mecanism independent și eficient de monitorizare a drepturilor persoanelor cu handicap și ale persoanelor în vârstă care trăiesc în centrele de tratament rezidențiale guvernamentale.
 • Intensificarea eforturilor de urmărire penală a infracțiunilor de trafic sexual și de muncă.
 • Sancționarea agențiilor de recrutare cu sancțiuni penale pentru practicile care contribuie la trafic, cum ar fi perceperea de taxe de recrutare pentru lucrători.
 • Furnizarea de consiliere juridică competentă pentru victimele care asistă la urmărirea penală.
 • Extinderea eforturilor de formare a anchetatorilor, procurorilor și judecătorilor în ceea ce privește abordările bazate pe traumele suferite, centrate pe victimă și investigațiile online.

Amintim că România a lansat la mijlocul lunii mai Strategia Națională împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028, în armonie cu eforturile de la nivel european.

La începutul acestui an, președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord pentru consolidarea normelor împotriva traficului de persoane.

Căsătoria forțată, adopția ilegală și maternitatea surogat vor fi considerate tipuri de exploatare acoperite de legislația UE împotriva traficului de persoane.

Actualizarea directivei privind prevenirea și combaterea traficului de persoane va impune, de asemenea, ca țările UE să se asigure că persoanele care utilizează cu bună știință servicii furnizate de victimele traficului de persoane pot fi sancționate. Alte modificări se referă la consolidarea sprijinului și asistenței acordate victimelor, precum și la măsurile de prevenire.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

Published

on

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță semnarea luni, 15 iulie, a contractului pentru dezvoltarea platformei de e-learning aferentă investiției 19 „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri” finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C7 – Transformare digitală, Operațiunea D „Competențe digitale capital uman și utilizarea internetului”, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aducem viitorul mai aproape! În platforma de e-learning a cărei implementare începe astăzi, angajații a peste 2000 de IMM-uri vor găsi cursuri pentru meseriile viitorului. Avem 17.000 de euro pentru fiecare IMM românesc și peste 2000 de IMM-uri beneficiare. Prin fonduri totale de 36 de milioane de euro, pregătim următoarea generație de specialiști IT a României”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Acest proiect este esențial pentru creșterea competitivității IMM-urilor românești. Angajații vor învăța să utilizeze tehnologii avansate, să fructifice potențialul imens al datelor și să implementeze soluții de inteligență artificială în afacerea lor. Astfel, vom sprijini digitalizarea și inovarea în sectorul privat”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Proiectul va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților lor și specializarea forței de muncă în nouă domenii tehnologice avansate:

 1. Internet of things
 2. Cloud technologies
 3. Big Data
 4. Învățarea Automată
 5. Inteligența Artificială
 6. Automatizarea proceselor robotice
 7. Blockchain
 8. Cyber-Physical Systems
 9. Additive manufacturing

Proiectul va aborda direct necesitatea de recalificare și perfecționare a angajaților din IMM-uri, oferindu-le acces la traininguri finanțate integral din fondurile PNRR. Aceste programe vor ajuta companiile să adopte tehnologii moderne și să îmbunătățească procesele de business, crescând astfel competitivitatea și capacitatea de inovare.

MCID, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, implementează proiectul „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri,” Proiectul are termen de finalizare 16 decembrie 2025 și vizează îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini ale angajaților din IMM-urile românești.

Proiectul are o valoare totală de 36 de milioane de euro, iar fiecare IMM poate primi până la 17.000 de euro pentru participarea angajaților la aceste cursuri.

Pentru mai multe informații despre proiect și înscriere, folosiți adresa office@mcid.gov.ro.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că instituția pe care o conduce face tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur.

Astăzi, 15 iulie 2024, acesta a prezidat Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic și am adoptat măsuri imediate pentru a asigura funcționarea eficientă a rețelei energetice.

”Știu că mulți dintre voi treceți printr-o perioadă dificilă, cu zile foarte fierbinți, care generează o stare profundă de disconfort, și vreau să vă asigur că facem tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur”, a menționat Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Printre măsurile adoptate pentru o bună funcționare a rețelei energetice se numără:

 • Monitorizarea Permanentă a Rețelelor: Ministerul intensifică monitorizarea și intervine rapid în caz de avarii.
 • Coordonare cu Transelectrica și Operatorii de Distribuție: Ministerul Energiei gestionează consumul de energie pentru a preveni supraîncărcările.
 • Creșterea Capacității de Producție: Dispeceratul Energetic Național și centralele electrice sunt pregătite să funcționeze la capacitate maximă.

Ministrul Energiei a lansat un apel la populație pentru a evita supraîncărcarea rețelei, sugerând următoarele acțiuni:

 • Eficientizarea Consumului de Energie: ”Utilizați energia electrică responsabil, evitând consumul excesiv în orele de vârf (18:00 – 22:00)”, a menționat Sebastian Burduja.
 • Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiționat: ”Setați termostatele la 24-26°C pentru a evita suprasolicitarea rețelei. Prioritatea noastră este siguranța energetică și confortul fiecăruia dintre voi”, a sugerat ministrul.

Ministerul Energiei dă asigurări că ”va continua să monitorizeze situația și să asigure furnizarea continuă și sigură a energiei electrice”.

”După 34 de ani de investiții reduse în sectorul energetic, nu ne putem aștepta la miracole peste noapte. Cu toate acestea, într-un singur an, am reușit să atragem finanțări nerambursabile de 13,6 miliarde de euro pentru producție, transport și distribuție. România este pe drumul cel bun!”, a conchis Sebastian Burduja.

Continue Reading

ROMÂNIA

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanții Google și a participat la semnarea unui memorandum de înțelegere între Guvernul României și această companie, în contextul proiectelor pe care țara noastră le va dezvolta în infrastructura digitală, inovare și cercetare, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat, din partea Guvernului, de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

“Avem proiecte ambițioase de reformă a administrației publice, care implică utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, creșterea securității digitale, promovarea inovației în sectorul public și adoptarea cloud-ului. Avansăm în ceea ce privește transformarea digitală a serviciilor publice, suntem în linie dreaptă cu modernizarea sistemului fiscal pentru detectarea fraudelor și creșterea colectării, iar fiecare zi ne arată cât este de importantă creșterea rezilienței cibernetice. De asemenea, ne-am asumat operaționalizarea cloud-ului guvernamental. Expertiza și contribuția Google sunt esențiale pentru a pune în practică servicii publice performante și sigure pentru români”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat că România este o piață atractivă pentru investitorii din domeniul tehnologiei informațiilor, atât prin oportunitatea proiectelor majore în centre de date și servicii de cloud, cât și datorită specialiștilor cu înaltă formare profesională și a legislației avansate.

“A fost o onoare să mă întâlnesc cu Marcel Ciolacu, premierul României, și cu ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, pentru a discuta despre accelerarea transformării digitale pentru serviciile publice din România și oportunitățile de implementare a inteligenței artificiale”, a spus Thomas Kurian, CEO al Google Cloud.

“Google Cloud este dedicat să contribuie la creșterea adoptării tehnologiilor cloud și la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare, în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală și cu țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030”, a continuat reprezentantul Google.

Reprezentanții Google și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru a contribui la creșterea rezilienței cibernetice a structurilor guvernamentale prin schimbul de bune practici, consolidarea competențelor digitale de bază și avansate și adoptarea tehnologiilor de cloud computing.

Această colaborare vizează utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, îmbunătățirea experiențelor cetățenilor, sporirea securității digitale a Guvernului și promovarea inovației în sectorul public.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ6 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.8 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.9 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA11 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA12 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA13 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA14 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending