Connect with us

SECURITATE

RAPORT NATO 2014. Când Rusia anexa Crimeea, europenii tăiau bugetele de apărare

Published

on

Robert Lupițu

natoNATO se află astăzi în fața celei mai mari provocări de securitate după încheierea Războiului Rece. Îngrijorările care vin, în principal, dinspre flancul estic la Alianței plus pesimismul cu care marile puteri euro-atlantice au început să privească riscurile de securitate din regiune, culmea, nu se regăsesc și în ceea ce privește cifrele alocate pentru cheltuieli militare. Până la urmă, securitatea este cu mult mai costisitoare în momente de cumpănă decât în fazele cooperării.

Scepticismul cu care Europa și comunitatea euro-atlantică privesc spre estul Europei, înmărmuriți parcă de defilarea Rusiei nu este palpabil pe de-a întregul său în ciuda eforturilor diplomatice ce ne sunt prezentate cu fiecare oportunitate. Știu că avem argumentul ajutoarelor umanitare trimise acolo, concluziile Summit-ului de la Newport, denunțarea războiului hibrid și ajustarea strategiilor în funcție de acesta, înființarea unor centre de comandă în NATO în partea de Răsărit a Alianței, inclusiv în România și exerciții militare de amploare în Marea Neagră, dar sumele prezentate în raportul de activitate al NATO pentru 2014, semnat de secretarul general Jens Stoltenberg, arată relativ contrariul față de sentimentul de insecuritate care a învăluit Europa.

Foarte pe scurt, documentul NATO se concentrează pe principalele provocări pe care comunitatea euro-atlantică și colaborarea transatlantică le-au întâmpinat: atitudinea agresivă a Rusiei în Est și adaptarea măsurilor de combatere a acesteia, violențele din partea de sud a NATO, Readiness Action Plan (care cuprinde și România), încheierea misiunii ISAF (International Security Assistance Force) în Afganistan și intrarea în era RSM (Resolute Support Mission) sau stabilitatea în Kosovo și combaterea pirateriei.

Eu cred în bunele intenții ale NATO și ale statelor membre de a oferi garanții de securitate colectivă în interiorul Alianței, de a proiecta stabilitate în lume și de a reface sistemul de securitate și status-quo-ul în Ucraina, însă acestea nu sunt sprijinite de investițiile în capabilitățile defensive. Or, cu arme și tehnică militară te aperi de o agresiune, nu?

NATO_raport 2014_investitii militare

Graficul de mai sus se referă strict la investițiile în materie de apărare ce s-au realizat în anul 2014 prin comparație cu anul 2007 și prin intermediul a două repere: cheltuielile militare ale Alianței prin raportare la Produsul Intern Brut și procentele alocate cumpărării de echipamente militare.

România își pavează drumul credibilității în familia euro-atlantică

Spre exemplu, cazul care ne interesează cel mai mult, și anume România a acordat aproape 1.4% din PIB pentru apărare în 2014, procent în scădere față de 1.5% în 2007. Cu toate acestea, la capitolul cheltuielilor pentru echipamente militare România a atins standardul NATO – 20%, cu 5% mai mult față de 2007. Aceste cifre arată îngrijorarea pe care Bucureștiul o manifestă față de instabilitatea din regiune și coroborat cu solicitarea președintelui de a reveni la procentul de 2% din PIB acordat apărării, așa cum solicită standardele Alianței, putem aprecia că drumul credibilității se pavează constant și preocupările pentru securitate sunt sprijine de cifre.

Doar 9 state membre din 28 (de menționat că Islanda nu este în acest top, deoarece ea nu are armată) și-au intensificat cheltuielile în domeniul echipamentelor militare în 2014 prin comparație cu 2007 (Canada, Franța, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Polonia, România, Marea Britanie și Statele Unite). Cea mai spectaculoasă creștere o înregistrează Luxemburgul de la 6% în 2007 la 25% în 2014.

La nivelul Produsului Intern Brut alocat apărării, doar 4 state membre ating sau depășesc pragul de 2% (Grecia 2.5%, Estonia – 2%, Marea Britanie – 2% și Statele Unite – 3.6%). E drept, dacă comparăm PIB-urile statelor membre vom observa că, de fapt, contribuțiile acestora nu se disting prin procente, ci prin sume reale. Cu alte cuvinte, 1.3% din PIB-ul Germaniei acordat apărării este net superior celui de 2.5% al Greciei.

Pe de altă parte, doar patru state europene și-au menținut sau chiar crescut cheltuielile de apărare – Germania, Portugalia, Estonia și Polonia.

Îngrijorare în Est, dar procentele pentru apărare scad

Zona unde într-adevăr aceste procente sunt elocvente, în sensul că nu merg mână în mână cu realitatea declarațiilor politice, cuprinde flancul estic al Alianței, cel mai influențat de comportamentul expansiv rusesc. Cifrele vorbesc de la sine în câteva exemple aleatorii:

Bulgaria – 1.4% din PIB acordat apărării în 2014 (2.2% în 2007); 2% din cheltuielile militare au mers spre echipamente în 2014 (24% în 2007).

Letonia – 0.9% din PIB pentru apărare în 2014 (1.4% în 2007); 8% din cheltuielile militare au fost orientate către echipamente în 2014 (10% în 2007).

Lituania, țara care a reintrodus serviciul militar obligatoriu și a alcătuit un ghid de supraviețuire în cazul unui atac rus – 0.9% din PIB pentru apărare în 2014 (față de 1.1% în 2007); și 14% din cheltuielile militare (18% în 2007).

Dacă aceste cifre s-ar fi regăsit într-un raport de prin 2010, să zicem, atunci poate ar fi fost de înțeles, dar în condițiile în care evoluțiile perturbatoare și oscilante din Ucraina au început de la finele anului 2013. Desigur, există întregi proceduri proceduri legislative, executive ce trebuie realizate pentru a aloca mai mulți bani, dar în condițiile actuale putem vorbi în termenii Războiului Rece: supraviețuire sau anihilare reciprocă.

Reiterez un pasaj din editorialul de ieri, amintit în dese rânduri de președintele Klaus Iohannis: “nu putem fi numai beneficiarii unui sistem de securitate, ci trebuie să devenim furnizori de securitate”. Această deviză ar trebui să li se aplice și celorlalte state profund alarmate de valsul rusesc ce vine dinspre Răsărit, dar și marilor puteri europene care deși stau la adăpostul statelor periferice să nu uite un lucru: războiul nu are granițe.

Europa are experiența asta. Să n-o uite…

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
4 Comments

4 Comments

  1. Pingback: Miniștrii Apărării din Norvegia și Germania, “doamnele de fier” din NATO | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Marea Britanie își reafirmă angajamentului față de NATO. Ce a anunțat David Cameron | caleaeuropeana.ro

  3. Pingback: Un an cu Klaus Iohannis – Călătoria și transformarea președintelui: 7 Consilii Europene și 13 vizite oficiale de stat. Securitatea, capitol de excelență | caleaeuropeana.ro

  4. Pingback: ”Patrimoniul” strategic al lui Obama pentru comunitatea transatlantică | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NATO

MApN anunță că Forțele Terestre Române vor lua parte la Defender Europe 20, cel mai mare exercițiu militar organizat de SUA în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© NATO/ Flickr

Forțele terestre ale Armatei României vor lua parte, anul acesta, la Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol și pentru care forțele americane au început joi pregătirile.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, pentru anul 2020, structurile celei mai numeroase categorii de forţe din Armata României vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional.

”Forţele terestre vor fi implicate şi în exerciţiul Defender Europe 20, ca parte a Operațiunii Atlantic Resolve”, se arată în comunicatul citat.

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, a anunțat Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armatei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate 20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA au început pregătirile pentru Defender 2020: Peste 28.000 militari vor fi desfășurați la cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© EUCOM/ Facebook

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 2020, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, anunță Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armetei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate  20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

NATO

Ministrul de externe al Turciei cere extinderea NATO prin aderarea Georgiei: Prietenii noştri occidentali nu sunt de acord deoarece nu vor să provoace Rusia

Published

on

© World Economic Forum/ Flickr

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a făcut apel joi la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

“Nu înţeleg de ce nu am invitat Georgia sau de ce nu am activat planul de acţiune pentru ca Georgia să devină membru”, a spus şeful diplomaţiei turce în timpul unui panel de discuţii la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

Panelul, intitulat “Viitorul NATO”, i-a mai avut ca participanți pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, sau pe ministrul afacerilor europene din Italia.

“Suntem criticaţi că avem relaţii relativ mai bune cu Rusia ca vecin, dar prietenii noştri occidentali nu sunt de acord să invite Georgia deoarece nu vor să provoace Rusia”, a afirmat el, potrivit sursei citate.

“Însă Georgia are nevoie de noi şi noi avem nevoie de un aliat ca Georgia. Prin urmare, avem nevoie de o extindere, iar Georgia ar trebui să devină membru”, a mai declarat Mevlut Cavusoglu, conchide sursa menționată.

Relațiile oficiale dintre Georgia și NATO au debutat în 1994, iar la summit-ul aliat de la București, din aprilie 2008, țările NATO au promis Georgiei că aceasta va fi invitată să adere la organizație, spre nemulțumirea Rusiei, care și-a instalat forțe militare pe teritoriul georgian în urma războiului din august 2008.

Georgia, alături de Ucraina, este un partener important al NATO la Marea Neagră, regiune unde Alianța are trei state membre riverane: Bulgaria, România și Turcia.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending