Șefii de guvern socialiști au îndemnat Consiliul European să trimită un semnal clar tuturor țărilor care aspiră să adere la Uniunea Europeană. „Un viitor european este posibil, iar noi vă vom sprijini pentru a-l realiza”, au transmis aceștia.
Reuniunea pre-summit a Partidului Socialiștilor Europeni (PES) a cerut Consiliului European să sprijine statutul de candidat la UE pentru Ucraina și Moldova. Liderii PES au fost încrezători că acest lucru va oferi o ancoră credibilă pentru aspirațiile europene ale acestor țări și ale popoarelor lor într-un context geopolitic profund schimbat, servind, în același timp, pentru a încuraja guvernele să avanseze în continuare reformele necesare pentru procesul de aderare la UE.
Citiți și: DOCUMENT Textul care consfințește perspectiva europeană a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei: Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor este în cadrul UE
Membrii socialiști ai Consiliului European și-au reiterat, de asemenea, apelul de a găsi soluții la problemele nerezolvate în ceea ce privește Macedonia de Nord și Albania, astfel încât negocierile de aderare la UE cu ambele țări să poată începe fără întârziere.
„Liderii UE trebuie să transmită un mesaj de speranță. Aceste țări care depun eforturi pentru aderarea la UE merită un semnal clar că Uniunea este, de asemenea, angajată față de ele și că le va sprijini în direcția unui viitor european. PES susține statutul de candidat pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Drumul spre aderare este unul lung și complicat. Diferite țări se află în etape diferite și este important ca fiecare dintre ele să aibă astăzi motive de speranță, inclusiv Macedonia de Nord și Albania. Trebuie să ne asigurăm că acest proces rămâne credibil, continuând cu atenție pe baza progreselor înregistrate, lucrând pentru a depăși împreună provocările”, a declarat președintele PES, Sergei Stanishev.
De asemenea, socialiștii europeni și-au exprimat din nou solidaritatea deplină cu Ucraina și au condamnat invazia brutală a Rusiei în această țară.
Partidul Socialiștilor Europeni cere Rusiei să își retragă imediat trupele și să respecte frontierele recunoscute la nivel internațional.
„Atacurile nediscriminatorii asupra civililor trebuie să înceteze, iar cei responsabili de astfel de atrocități și de alte crime de război trebuie să fie trași la răspundere. Europa trebuie să continue să ofere sprijin Ucrainei, inclusiv ajutor umanitar, și să depună eforturi pentru a pune capăt războiului”, se arată în comunicatul citat.
Prim-miniștrii, comisarii și liderii europeni au îndemnat, de asemenea, Europa să acționeze în domeniul energiei.
„Cu unitate și determinare, UE trebuie să continue să elimine treptat combustibilii fosili ruși în favoarea altor furnizori, să stimuleze producția de energie din surse regenerabile și să depună eforturi pentru a asigura prețuri accesibile pentru cetățeni. UE trebuie să implementeze rapid Acordul verde european – creat de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans – în beneficiul cetățenilor și al planetei deopotrivă”, au transmis aceștia.
Partidele membre PES conduc șapte guverne ale UE – Germania, Spania, Suedia, Portugalia, Danemarca, Finlanda și Malta – reprezentând peste 36% din populația UE, și fac parte din coaliția de guvernare în alte șase state membre – Italia, România, Belgia, Bulgaria, Slovenia și Luxemburg. Nouă comisari europeni fac parte din familia PES.
Pingback: Eurodeputații se reunesc în sesiune plenară la Strasbourg. România ar urma să primească compensații de 8.5 milioane de euro pentru inundații | caleaeuropeana.ro