Raportul pe MCV a fost prezentat. Barroso: România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei. Reacția lui Ponta

Comisia Europeană prezintă, miercuri după-amiază, la Bruxelles, rapoartele privind reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei în România şi Bulgaria. Documentele au fost elaborate în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a ţinut o scurtă declaraţie de presă în care a precizat că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei şi a dat asigurări că ministrul Ponta a fost de acord să pună în aplicare toate recomandările CE.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Jose Manuel Barroso, potrivit Antena3:

evenimentele din România ne-au fisurat încrederea în respectarea statului de drept. Lupta politică nu poate justifica călcarea in picioare a principiilor democratice esenţiale.

Competentele CCR nu pot fi schimbate peste noapte.

– ministrul Ponta a fost de acord să pună în aplicare toate recomandăriile CE

– peste 90 la suta dintre romani considera ca lipsurile din sistemul judiciar reprezinta o problemă majora a statului

– suntem convinsi ca cetatenii din România sunt angajati în respectarea statului de drept.

România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar nu a ajuns la finalul acestui proces

-Vom continua să monitorizăm situaţia (…) Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului

De asemenea, Barroso a asigurat că va fi monitorizată în continuare “cu mare atenţie” evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

 

Victor Ponta, reacţii la raportul MCV:

-“Consider acest raport unul echilibrat, corect, din care România trebuie să extragă concluziile necesare. Aş vrea să îmi exprim satisfacţia pentru modul obiectiv în care preşedintele Barroso a prezentat astăzi aceste concluzii”.

– ”Cele 11 întrebări legitime ale Comisiei Europene au primit un răspuns. Îmi asum întreaga responsabilitate ca prim-ministru ca aceste răspunsuri şi aceste obligaţii să fie puse în practică”.

– “Sunt dispus la orice fel de sacrificii politice ale coaliţiei de guvernare pentru implementarea recomandărilor CE, deoarece pentru mine imaginea României şi respectabilitatea în Europa contează în faţa unui război nedrept şi mincinos purtat din ţară spre exterior. Sunt convins că România îşi va recâştiga un prestigiu care a fost în mod nedrept atacat din motive politice de un grup politic din România”.

-“Justiţia din România şi sistemul anticorupţie arată exact aşa cum este el prezentat în raportul Comisiei Europene”.

Mark Gray, purtător de cuvânt al CE:

– ”Există un eurobarometru pe MCV care oferă o privire de ansamblu asupra opiniei publice referitor la cele două ţări. Eurobarometrul a arătat că 78% dintre bulgari şi 72% dintre români susţin rolul UE în combaterea problemelor pe Justiţie”.

– “Dacă ne uităm la ambele ţări, constatăm că au existat progrese, dar reforma judiciară nu este încă sustenabilă şi ireversibilă. MCV va continua pentru ambele ţări. Închiderea mecanismului depinde de atingerea obiectivelor, de a îndeplini toate criteriile stabilite de Comisie”.

– “În cazul României, instituţii precum DNA şi ANI au demonstrat determinarea pentru combaterea corupţiei. În ciuda progreselor, raportul concluzionează că obiectivele MCV nu au fost atinse. În unele zone, a început implementarea legilor, însă în altele încă se lasă de aşteptat.”

– ”Este de la sine înţeles că, în cazul României, MCV va continua. Ba mai mult, am decis să adoptăm un nou raport la sfârşitul acestui an, pentru a evalua în ce măsură au fost rezolvate problemele din acest moment”.

– “De-a lungul celor cinci ani, au existat progrese semnificative în România. Fără ultimele evenimente, am fi văzut, într-adevăr, un altfel de raport. Comisia a fost foarte mulţumită de angajamentele pe care şi le-a luat primul-ministru Ponta şi va urmări implementarea lor. Angajamentele sunt în scris, deci nu simple vorbe”.

Foto: venitism.blogspot.com

One Response to Raportul pe MCV a fost prezentat. Barroso: România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei. Reacția lui Ponta

  1. Pingback: Schengen: Guvernul olandez se pregătește să își anunțe poziția oficială în legătură cu aderarea României | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.