Connect with us

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan: Companiile austriece din România fac deja presiune asupra guvernului de la Viena să revină asupra votului său

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Într-o intervenție în plenul Parlamentului European, care dezbate prioritățile eurodeputaților pentru agenda Consiliului European, liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, a vorbit despre presiunile din partea mediului privat austriac din România și criticile aduse de presa din Austria guvernului de la Viena pentru votul împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen.

Totodată, Rareș Bogdan a subliniat oportunitatea pe care o vor avea liderii europeni de a repara răul făcut României de votul negativ al Austriei.

„Membrii Consiliului au șansa de a repara mâine mizeria făcută României prin blocarea aderării la Schengen și vor face, astfel, un serviciu cancelarului Karl Nehammer. Cancelarul Austriei riscă să piardă alegerile din țara asta pentru că valul de antipatie stârnit prin blocarea României se poate transforma în bumerang la alegerile din ianuarie. Companiile austriece prezente în România, care asigură 7% din PIB-ul Austriei, adică 32 miliarde de euro, fac deja presiune asupra Guvernului de la Viena să revină asupra votului său. Considerând votul profund nedrept, întreaga presă austriacă, Die Presse, Der Standard, Kurier, ORF, până și cea oficială, critică în cor atitudinea profund antieuropeană a cancelarului austriac. Îl acuză că-și izolează țara, că își pedepsește propriile companii, că distruge reputația Austriei. Și vă spun ceva, Herr Nehammer, nimeni nu a câștigat vreodată un război cu presa. Nimeni, niciodată”, a afirmat eurodeputatul PPE, în discursul său.

Rareș Bogdan a subliniat că Austria nu a respectat actele normative ale UE și, prin urmare, încalcă statul de drept. „Cetățenii austrieci trebuie să știe că din această cauză țara se poate alege cu fonduri europene blocate”, a adăugat acesta.

Politicianul i-a transmis cancelarului austriac Karl Nehammer că România nu va uita ceea ce s-a întâmplat.

„Și încă ceva, Herr Nehammer: piatra lui David căreia puțini îi dădeau o șansă l-a nimerit totuși pe Goliat. Atenție la ce ați pornit cu țara mea! Noi nu uităm chiar dacă iertăm”. În schimb, Rareș Bogdan i-a mulțumit vicepreședintelui Parlamentului European, austriacul Othmar Karas,  pentru „modul absolut european în care a procedat și pentru poziția pe care o are, chiar dacă contrazice propriul președinte de partid”. 

Austria și Olanda au votat joia trecută, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen. Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și de către Olanda. Olanda și-a clarificat votul exprimat, explicând în minuta consemnată a reuniunii că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga. Votul a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere. De altfel, ministrul de interne austriac Gerhard Karner anunțase în ajunul reuniunii JAI că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, precizând că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European, solicită Uniunii Europene să vină în sprijinul fermierilor români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”.

Într-o dezbatere a instituției legislative europene la care au participat președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel, eurodeputatul a subliniat urgența ca șefii de stat sau de guvern, reuniți la Bruxelles în perioada 23-24 martie, ”să decidă plata unor compensații pentru fermierii” români care au estimat pierderile la ”peste 200 de milioane de euro, dar mai sunt și Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria”.

Rareș Bogdan motivează că acest sprijin financiar este menit să asigure și competitivitatea pe piața europeană, care ”înseamnă și cereale de calitate”.

Ajutorul nu îl exclude pe cel oferit Ucrainei, consideră eurodeputatul.

”Ajutorul acordat de UE Ucrainei de la începutul războiului trebuie să continue. Trebuie să sprijinim în continuare și mai mult lupta ucrainenilor de a scoate țara de sub amenințările unui tiran. Ei mor să ne apere și pe noi iar dacă Ucraina cade, nu suntem în siguranță, dar UE nu poate să-i lase pe cetățenii săi în abandon, adică nici pe fermierii români. Trebuie să găsiți o soluție și au drept la ea. Competitivitatea nu înseamnă și cereale de calitate în Europa? Sunt aceeași români jigniți cumplit când li s-a refuzat accesul deplin în Schengen”, a mai spus Rareș Bogdan.

Acesta a reiterat că ”dacă instituțiile europene alimentează prin decizii greșite nemulțumirile populației, valul de euroscepticism va crește, iar extremiștii vor exulta”.

”Acum opt ani, românii erau cei mai euro-optimiști, adică 68%, când media europeană era de 54%. Acum, post-decizie complet nedreaptă pe extinderea Schengen în decembrie, au devenit cei mai euro-pesimiști: 46% față de media europeană care este de 62%. Este o tendință care a început în timpul pandemiei, când România a fost teren de joacă al dezinformării rusești și a explodat post-decizie Schengen din luna decembrie. Nu abandonați România. Suntem un stat cheie pentru apărarea frontierei NATO și UE”, a conchis europarlamentarul.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan solicită Comisiei Europene să vină cu soluții pentru a preveni înșelarea persoanelor în vârstă prin reclame online false la ”medicamente miraculoase”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene ”să găsească o soluție pentru ca pensionarii să nu mai fie înșelați de site-uri suspecte care îi momesc cu <<medicamente miraculoase>> folosindu-se de numele unor medici celebri”.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta explică că ”algoritmii rețelelor de socializare detectează persoanele vârstnice și răspund unor reclame țintite, sponsorizate, astfel că periodic, pensionarii găsesc în cronologie interviuri cu medici celebri care recomandă tot felul de trăsnăi. Dacă faci o mică verificare și dai click pe pagina care vinde leacul, descoperi alte lucruri bizare”, explicată Rareș Bogdan.

Acesta a ținut să evidențieze că există ”un regulament european care protejează cetății, există directive”.

”Cred ca cei mai mulți pensionari nu știu cum să sesizeze autoritățile, nu știu că pot să o facă, să ceară daune sau închiderea site-ului respectiv. Ei văd pe pagina lor un medicament care le curăță vasele de sânge sau le reface colagenul (deși sunt octogenari) sau alte momeli, și comandă pur și simplu, fără sa știe că sunt înșelați. Probabil sunt și medicamente reale, dar automedicația nu e cea mai bună cale”, a detaliat eurodeputatul.

Conform celui mai recent raport publicat de Comisia Europeană, 148 din 399 de magazine virtuale care au făcut obiectul unei verificări au avut practici manipulatoare.

Printre acestea se numără: numărătoarele inverse false; interfețele web concepute pentru a-i determina pe consumatori să facă achiziții, să cumpere abonamente sau să aleagă alte opțiuni; precum și informațiile ascunse. Ancheta a arătat că 148 de site-uri conțineau cel puțin una dintre aceste trei interfețe înșelătoare.

Autoritățile naționale sunt responsabile de asigurarea respectării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Datorită Regulamentului actualizat privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului, autoritățile naționale dispun acum de competențe mai puternice pentru a detecta neregulile și a lua măsuri rapide împotriva comercianților necinstiți.

Noul act legislativ privind serviciile digitale va interzice interfețele înșelătoare pe platformele online. Acesta va completa normele existente precum Directiva privind practicile comerciale neloiale sau Regulamentul general privind protecția datelor, asigurându-se că nu există nicio lacună în materie de reglementare prin care platformele să îi poată manipula pe utilizatori.

În plus, noua Directivă privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme a modificat instrumentele existente ale legislației UE în materie de protecție a consumatorilor prin creșterea sporită a transparenței pentru consumatori atunci când cumpără de pe piețele online.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Rareș Bogdan, apel către președinția suedeză a Consiliului UE să supună la vot aderarea României la Schengen: Românii contribuie esențial la stăvilirea migrației ilegale

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Rareș Bogdan a pledat miercuri, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles, pentru extinderea spațiului Schengen prin aderarea României și a Bulgariei, exprimându-și speranța că președinția suedeză a Consiliului UE va organiza un vot în acest sens în luna martie sau în luna iunie.

În cursul unei dezbateri consacrate problemei migrației, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE a subliniat eforturile pe care România le-a întreprins pentru a fi primită în spațiul Schengen și a denunțat ferm veto-ul Austriei.

“România își dorește ca Uniunea Europeană să devină un loc mai sigur pentru cetățenii ei, dar și românii sunt cetățeni europeni. Românii contribuie esențial la stăvilirea migrației ilegale și, cu toate acestea, au fost jigniți cumplit. Românilor li s-a refuzat pe 8 decembrie accesul în spațiul Schengen, iar asta s-a întâmplat din cauza josniciei politice a cancelarului austriac Nehammer, care iată a și plătit la alegeri. Partidul său a luat la alegerile de duminică cel mai prost scor de la al Doilea Război Mondial încoace”, a spus Rareș Bogdan, în cadrul dezbaterii organizate în pregătirea summitului special al Consiliului European din 9-10 februarie, consacrat migrației.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană nu trebuie să devină un loc unde mai marii zilei dispun discreționar de soarta a milioane de cetățeni. “Ce au făcut românii ca să merite un asemenea tratament nemernic?”, s-a întrebat, retoric, Bogdan.

El a arătat că românii “au investit un miliard de euro în securizarea frontierelor, au ajutat 3,5 milioane de ucraineni, i-au hrănit, i-au luat acasă, le-au cumpărat medicamente și lapte praf și nu s-au plâns, deoarece românii sunt chiar creștini, nu doar spun că sunt creștini”.

“Românii își asumă un risc major în vecinătatea Ucrainei, având 650 de km de graniță. Dar fac acest lucru asumat. Și vă spun un lucru și luați aminte: românii nu sunt fraierii Uniunii Europene. Sper ca Suedia, care este o țară cu o democrație consolidată, să repună pe agenda Uniunii Europene în unul din cele două Consilii JAI din martie și din iunie 2023, de sub președinția sa, extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria”, a conchis Rareș Bogdan.

 

Continue Reading

Facebook

G715 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA16 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO17 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.20 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending