Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației României în grupul PPE din Parlamentul European, consideră că „este datoria tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului să facem tot ce este omenește posibil pentru păstrarea identității naționale”.
Într-un mesaj transmis pe Facebook cu ocazia Zilei Limbii Române, Rareș Bogdan a ținut să-i felicite pe cetățenii moldoveni și pe politicienii, în frunte cu liderul platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, care depun eforturi zilnice pentru ca Republica Moldova să se integreze în sânul familiei europene și pentru a deveni o democrație veritabilă. Cu acest prilej, Rareș Bogdan i-a îndemnat pe românii de pe ambele maluri ale Prutului să păstreze unitatea națională, a cărei piatră fundamentală este limba română.
Mesajul integral al șefului delegației române în grupul PPE, mai jos:
„Dragii mei prieteni, fraților din stânga Prutului,
Astăzi, de Ziua Limbii Române, vă trimit de aici, din România și din Parlamentul European, în numele meu și al tuturor colegilor mei, cele mai sincere și curate gânduri de prietenie și de sprijin.
Știm cu toții cât de greu vă este vouă, celor care luptați în fiecare zi ca Moldova să fie o țară normală, dreaptă și corectă, o țară în care să trăiți cu toții așa cum vă doriți. Vă asigur că tot ceea ce faceți se cunoaște în România și în toată Europa. Vă prețuim mai mult decât știm să vă spunem și suntem trup și suflet lângă cauza voastră de a edifica o democrație adevărată la voi acasă.
An de an, de Ziua Limbii Române, noi am fost lângă voi, oamenii drepți, cinstiți și curajoși ai Moldovei. Am fost întotdeauna lângă cei mai buni prieteni și parteneri și noștri, lângă oamenii Platformei DA, lângă luptătorul și neobositul Andrei Năstase, bunul meu prieten.
În acest an, din păcate, criza sanitară ne pune în situația de a va fi alături doar cu gândurile și mesajele noastre. Ne-am fi dorit foarte mult să ne revedem, să fim din nou împreună, dar prezența noastră la Chișinău, a europarlamentarilor și parlamentarilor români, miniștrilor, primarilor și ai altor lideri naționali ai Partidului Național Liberal este imposibilă din motive care au legătură cu această foarte serioasă pandemie.
Cu toate acestea, vă îndemn pe toți și mai ales pe tine, Andrei Năstase, să credeți cu adevărat în principiile și valorile care vă unesc și să luptați, așa cum doar voi știți să o faceți, pentru limba română și pentru Republica Moldova, deoarece este datoria noastră, a tuturor românilor celor de pe ambele maluri ale Prutului, să facem tot ce este omenește posibil pentru păstrarea identității noastre naționale!
Vă felicit cu ocazia acestei zile deosebite, vă asigur de toată prietenia și sprijinul meu și mă înclin în fața sacrificiului pe care zilnic îl faceți pentru libertate, demnitate și adevăr!”, a transmis Rareș Bogdan.
Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.
Potrivit prezentei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. De asemenea, legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.