Connect with us

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan: Este datoria tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului să facem tot ce este omenește posibil pentru păstrarea identității naționale

Published

on

© Rareș Bogdan/Facebook

Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației României în grupul PPE din Parlamentul European, consideră că „este datoria tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului să facem tot ce este omenește posibil pentru păstrarea identității naționale”.

Într-un mesaj transmis pe Facebook cu ocazia Zilei Limbii Române, Rareș Bogdan a ținut să-i felicite pe cetățenii moldoveni și pe politicienii, în frunte cu liderul platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, care depun eforturi zilnice pentru ca Republica Moldova să se integreze în sânul familiei europene și pentru a deveni o democrație veritabilă. Cu acest prilej, Rareș Bogdan i-a îndemnat pe românii de pe ambele maluri ale Prutului să păstreze unitatea națională, a cărei piatră fundamentală este limba română. 

Mesajul integral al șefului delegației române în grupul PPE, mai jos:

Dragii mei prieteni, fraților din stânga Prutului,
Astăzi, de Ziua Limbii Române, vă trimit de aici, din România și din Parlamentul European, în numele meu și al tuturor colegilor mei, cele mai sincere și curate gânduri de prietenie și de sprijin.

Știm cu toții cât de greu vă este vouă, celor care luptați în fiecare zi ca Moldova să fie o țară normală, dreaptă și corectă, o țară în care să trăiți cu toții așa cum vă doriți. Vă asigur că tot ceea ce faceți se cunoaște în România și în toată Europa. Vă prețuim mai mult decât știm să vă spunem și suntem trup și suflet lângă cauza voastră de a edifica o democrație adevărată la voi acasă.

An de an, de Ziua Limbii Române, noi am fost lângă voi, oamenii drepți, cinstiți și curajoși ai Moldovei. Am fost întotdeauna lângă cei mai buni prieteni și parteneri și noștri, lângă oamenii Platformei DA, lângă luptătorul și neobositul Andrei Năstase, bunul meu prieten.

În acest an, din păcate, criza sanitară ne pune în situația de a va fi alături doar cu gândurile și mesajele noastre. Ne-am fi dorit foarte mult să ne revedem, să fim din nou împreună, dar prezența noastră la Chișinău, a europarlamentarilor și parlamentarilor români, miniștrilor, primarilor și ai altor lideri naționali ai Partidului Național Liberal este imposibilă din motive care au legătură cu această foarte serioasă pandemie.

Cu toate acestea, vă îndemn pe toți și mai ales pe tine, Andrei Năstase, să credeți cu adevărat în principiile și valorile care vă unesc și să luptați, așa cum doar voi știți să o faceți, pentru limba română și pentru Republica Moldova, deoarece este datoria noastră, a tuturor românilor celor de pe ambele maluri ale Prutului, să facem tot ce este omenește posibil pentru păstrarea identității noastre naționale!

Vă felicit cu ocazia acestei zile deosebite, vă asigur de toată prietenia și sprijinul meu și mă înclin în fața sacrificiului pe care zilnic îl faceți pentru libertate, demnitate și adevăr!”, a transmis Rareș Bogdan.


Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Potrivit prezentei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. De asemenea, legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia LIBE din PE a adoptat raportul eurodeputatului Rareș Bogdan privind transparența procesului decizional al UE: Doar așa putem spori încrederea cetățenilor în instituțiile europene

Published

on

© Rares Bogdan/ Facebook

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a adoptat joi cu largă majoritate raportul eurodeputatului Rareș Bogdan (PNL, PPE) privind transparența procesului decizional la nivel european.

În cadrul raportului fără caracter obligatoriu, adoptat cu 60 de voturi pentru și 4 împotrivă, eurodeputații comisiei LIBE subliniază că instituțiile europene trebuie să depună eforturi pentru a garanta cele mai înalte standarde de transparență, resposabilitate și integritate. Eurodeputații consideră că accesul la documente ar trebui să fie asigurat în contextul împlementării politicilor europene și folosirii banilor europeni.

”Suntem hotărâți să aducem cetățenii mai aproape de procesul decizional și, prin recomandările cuprinse în raport, dorim să îmbunătățim și să facem mai eficient accesul cetățenilor la documente. Transparența și responsabilitatea sunt fundamentale pentru a spori încrederea cetățenilor europeni în activitățile politice, legislative și administrative ale UE și în instituțiile sale”, a declarat Rareș Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE, potrivit unui comunicat al comisiei mai sus amintite. 

Comisia LIBE a dat drept exemplu de bune practici Parlamentul European, făcând posibil pentru cetățeni, mass-media și părțile interesate să observe cum sunt adoptate deciziile.

La polul opus, eurodeputații Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne critică Consiliul Uniunii Europene, a cărui lipsă de angajament privind asigurarea transparenței arată ”o lipsă de responsabilitate, în calitate de colegislator”.

Cât privește Comisia Europeană, europarlamentarii consideră că instituția a înregistrat progrese, dar critică practica recurentă a acesteia de a oferi adesea Parlamentului European doar informații limitate cu privire la punerea în aplicare a legislației UE, precum și refuzul de a publica statistici referitoare la eficacitatea politicilor UE.

În egală măsură, Comisia LIBE solicită Executivului european să fie mai transparent când vine vorba de contracte și procedurile de licitație. De asemenea, eurodeputații consideră că Parlamentul European ar trebui informat în legătură cu fiecare etapă a negocierilor acordurilor intertanționale, respectând astel prevederile tratatelor UE.

Comisia LIBE susține, de asemenea, crearea unei baze de date dedicate dosarelor legislative ale UE și deplând evoluția lentă a tratativelor pentru stabilirea unui registru obligatoriu privind transparența.

În ceea ce privește voturile din Parlamentul European, europarlamentarii sugerează stabilirea unui sistem ușor de utilizat care să includă funcții de căutare și filtrare.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan, liderul eurodeputaților români din grupul PPE, anunță că va interpela Comisia Europeană în legătură cu blocajul de la frontiera dintre Marea Britanie și Franța

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Situația miilor de cetățeni europeni, foarte mulți români, blocați în trafic după ce mai multe state europene au închis granițele din cauza noii tulpini de SARS-COV-2 necesită o reacție mai rapidă, mai satisfăcătoare din partea UE, a precizat eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, liderul eurodeputaților români din grupul PPE.

Manifestându-și revolta față blocajul de la granița dintre Regatul Unit și Franța, eurodeputatul român a anunțat că va interpela Comisia Europeană, alături de 12 colegi din delegația PPE România, pentru a primi răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Ce acțiuni întreprinde Comisia pentru a garanta că cetățenilor europeni nu le sunt încălcate drepturile fundamentale și pentru a preveni ca astfel de situații să mai aibă loc?

2. Cum a gestionat Comisia această criză, în afară de a recomanda ţărilor UE să aibă o abordare coordonată în privinţa măsurilor de călătorie şi transporturi?

”Blocajul de la frontiera dintre UK și Franța, de pildă, se rezolvă foarte târziu, iar nervii cetățenilor sunt întinși la maxim! Știu că s-au făcut eforturi, mi se spune că s-au distribuit apă și alimente, dar sistemul s-a mișcat mult prea greu. Mii de oameni epuizați, fără acces la facilități de igienă personală și hrană, copii, vârstnici în situații disperate – aceasta este o situație inacceptabilă”, a precizat Rareș Bogdan într-un mesaj pe Facebook.

”Mă aștept ca acest tip de situații să fie anticipate și instituite celule de criză în secunda 2 a unui blocaj, iar soluțiile să fie puse pe tapet în 3 ore. Asta dacă siguranța cetățeanului european mai contează! Este irelevant, în situații de criză, faptul că membrii UE au autonomie de decizie pe anumite probleme. Mă aștept la solidaritate, nu la o spălare pe mâini”, a mai spus acesta.

Peste 50 de ţări din întreaga lume au impus restricţii călătorilor din Regatul Unit după ştirea referitoare la apariţiei unei variante mult mai contagioasă a virusului care provoacă COVID-19.

Decizia autorităţilor franceze a avut însă cel mai mare impact, trenurile şi feriboturile care traversează Canalul fiind suspendate timp de 48 de ore, ceea ce a provocat blocaje masive pe şoselele din sud-estul Angliei.

Începând cu noaptea de marți spre miercuri, circulația dinspre Regatul Unit către Franța a fost reluată, după ce cele două state au ajuns la un acord, dar condiționat.

Cetățenii Uniunii Europene care vor să treacă din Marea Britanie în Franța trebuie să prezinte dovada unui test COVID negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.

Sunt acceptate atât testele PCR, cât şi cele antigen care sunt sensibile la noua tulpină a coronavirusului. Lista testelor antigen acceptate urmează să fie publicată de Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătăţii.

Aceste reglementări rămân în vigoare până cel puţin pe 6 ianuarie 2021, sub rezerva unei posibile reevaluări la nivel bilateral sau european.

Comisia Europeană a făcut marți apel la un răspuns coordonat la nivelul Uniunii Europene și a recomandat statelor membre reluarea traficului cu Regatul Unit pentru călătoriile esențiale și pentru ”evitarea înreruperilor lanțului de aprovizionare”.

”În vreme ce sunt importate măsuri de precauție temporare pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, fiind necesară descurajarea călătoriilor neesențiale către și dinstre Marea Britanie, interdicţiile de călătorie cu avionul şi cu trenul ar trebui ridicate, dată fiind nevoia asigurării călătoriilor esenţiale şi a evitării întreruperilor lanţului de aprovizionare”, semnalează Executivului european, având în vedere că, până la finalul lunii decembrie, normele europene se aplică și pe teritoriul Regatului Unit, așadar statele membre nu ar trebui să refuze intrarea persoanelor care vin această țară.

Continue Reading

Rareș Bogdan

EXCLUSIV Rareș Bogdan salută alegerea României ca gazdă a Centrului Cyber al UE: Războaiele s-au mutat online, iar România este un general cu patru stele

Published

on

© Rares Bogdan/ Facebook

România este țara cu cele mai avansate abilități în materie de apărare cibernetică din Centrul și Estul Europei și nu este de mirat că a fost aleasă să găzduiască Centrul european de competențe în domeniu, a declarat eurodeputatul Rareș Bogdan în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro după ce țara noastră a obținut găzduirea Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice.

“România este țara cu cele mai avansate abilități în materie de apărare cibernetică din Centrul și Estul Europei. Nu mă miră faptul că a fost aleasă să găzduiască Centrul european de competențe în domeniu!”, a afirmat Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE.

El a ilustrat și faptul că performanța românilor a fost recunoscută și de NATO, care a încredințat țării noastre, la Summit-ul din Țara Galilor, misiunea de națiune-lider în ce privește securitatea cibernetică a Ucrainei.

“Ecosistemul cibernetic al Uniunii Europene este crucial pentru securitatea noastră”, a mai subliniat el.

Singurul eurodeputat român membru în Comisia specială a Parlamentului European privind dezinformarea s-a referit astfel și la războiul informațional, despre care a punctat că acesta este “extrem de dur” și “țintește UE pe flancuri vopsite în bastioane ale apărării drepturilor omului, teleghidate din estul apropiat și cel îndepărtat, când în realitate sunt niște campanii de discreditare ce lovesc ritmic în eurosistem”.

Acest război, dus împreună cu atacurile cibernetice clasice, trebuie câștigat. Sunt câteva fronturi: combaterea grupărilor de criminalitate cibernetică, a acțiunilor unor state care luptă perfid, a hackerilor și a teroriștilor. Omenirea s-a mutat online, prin urmare și războaiele, iar aici, România este un general cu patru stele“, a conchis Rareș Bogdan.

Bucureștiul va deveni gazda viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, România urmând să găzduiască în premieră, pe teritoriul său, o agenție europeană, conform unei decizii luate la nivelul Consiliului Uniunii Europene. România, singura țară dintre cele candidate care nu găzduiește vreo agenție UE, a concurat cu Belgia (Bruxelles), Germania (München), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varșovia) și Spania (Leon). Bucureștiul a obținut în finală 15 voturi și a devansat Bruxelles-ul, care a primit 12 voturi. 

Succesul înregistrat de România, care prin Centrul european de securitate cibernetică va găzdui în premieră o structură UE pe teritoriul său, a fos salutat și de președintele Klaus Iohannis și de ministrul de externe Bogdan Aurescu.

România a depus luni dosarul de candidatură a Bucureştiului pentru găzduirea viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, în cadrul reuniunii ministeriale informale a miniştrilor Telecomunicaţiilor din statele membre UE, desfăşurată luni, sub coordonarea Preşedinţiei germane a Consiliului UE.

Rezultatul obținut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice intense în ultima perioadă derulate atât la București și Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre. Și prim-ministrul Ludovic Orban a ridicat acest subiect în cadrul consultărilor și discuțiilor avute cu unii dintre omologii săi, în special cu premierul francez și cancelarul german.

Țara noastră deține însă o importantă experiență în domeniul securității cibernetice. România a devenit în iunie 2019 al 22-lea membru cu drepturi depline al Centrului Cooperativ de Excelență NATO pentru Atacuri Cibernetice de la Tallinn. Mai mult, România a participat, începând cu 2015, în calitate de națiune-lider, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacității de apărare a securității cibernetice a Ucrainei, fond creat prin participarea voluntară a țărilor NATO, după anexarea Crimeii de către Rusia. Mai mult, România și-a anunțat la nivelul NATO și intenția de a înființa și găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienței

De altfel, decizia înființării acestei agenții a fost luată în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, UE are și Agenția permanentă a Uniunii Europene pentru securitate cibernetică (ENISA), cu sediul în Grecia. Activitățile noului centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice vor completa sarcinile ENISA.

Propunerea de regulament de instituire a Centrului european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice și a rețelei de centre naționale de coordonare (Centrul Cyber al UE) a fost lansată de Comisia Europeană în 2018.

Centrul Cyber va reprezenta o structură cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici și privați din domeniu, mediul academic și industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre. 

De asemenea, Centrul va acționa pentru stimularea cercetării și inovării tehnologice în vederea consolidării securității cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice disponibile prin cele două programe de finanțare ale UE cu relevanță pentru sector – Europa Digitală și Orizont Europa. 

Continue Reading

Facebook

Dragoș Pîslaru1 hour ago

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate raportul lui Dragoș Pîslaru privind Instrumentul pentru Asistență Tehnică, element esențial în accesarea fondurilor din mecanismul de 672,5 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană dorește ca 70% din populația adultă a statelor membre să fie vaccinată împotriva COVID-19 până în vară: Vaccinarea este esențială pentru a ieși din această criză

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Banca Mondială clasează România în topul țărilor cu cele mai multe și aplicate măsuri din lume în contextul pandemiei de COVID-19

Eugen Tomac5 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

Corina Crețu5 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu consideră că România trebuie să-și consolideze strategia națională de vaccinare: Găsirea vaccinului anti-COVID-19 nu a fost decât primul pas. Crucial este acum procesul de vaccinare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European: Membrii forului legislativ al UE au sprijinit prin ajutor financiar lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Florin Cîțu, asigurat de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA că relația Statele Unite – România va rămâne puternică în timpul administrației Biden

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Investițiile în infrastructura feroviară trebuie să fie o prioritate pentru România și pentru Europa, transportul pe calea ferată fiind o soluție verde eficientă

ȘTIRI POZITIVE8 hours ago

Publicație britanică: Timișoara și Cluj-Napoca, în top 20 cele mai sănătoase orașe de locuit din lume, devansând München sau Copenhaga

ROMÂNIA9 hours ago

România, pe locul 18 la nivel global și pe locul 6 la nivelul UE în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 (Bloomberg)

Eugen Tomac5 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA4 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

Advertisement
Advertisement

Trending