RĂZBOI ÎN CRIMEEA? Armata rusă versus cea ucraineană. Cine se poate pune cu COLOSUL militar condus de Putin

Se vorbeşte despre o posibilă intervenţie a Rusiei în Ucraina. Sigur că o confruntare Rusia-Ucraina este disproporţionată, ţinând cont de resursele de care dispune Kremlinul, dar nici resursele militare ale Ucrainei nu trebuie neglijate, scrie adevarul.ro.rusia

Site-ul Global Firepower a realizat un top al puterilor militare, luând în considerare în jur de 40 de factori, printre care forţele militare – număr de nave, de avioane, dar şi de militari, precum şi resursele ţării, bugetul alocat Apărării şi mărimea forţei de muncă. Potrivit acestui clasament, Rusia este a doua putere militară a lumii după SUA, ca mărime. „Efectivele armatei ruse sunt de şase ori mai numeroase decât cele ucrainene, iar avioanele şi elicopterele din dotarea aviaţiei ruse sunt modele mai recente“, reaminteşte Valentin Badrak, directorul Centrului pentru cercetări militare, demilitarizare şi dezarmare din Kiev. De asemenea, conform unui acord bilateral ruso-ucrainean, circa 20.000 de soldaţi ruşi staţionează la baza flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, alţi 6.000 fiind dislocaţi aici pe cale aeriană în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă. Însă dincolo de Crimeea, există şi temerea că soldaţii ruşi vor pătrunde şi în partea de est a Ucrainei, unde există o numeroasă comunitate rusofonă. În plus, jumătate dintre soldaţii din armata ucraineană sunt recruţi şi au în dotare armament în cele mai multe cazuri depăşit. „Forţele armate ucrainene suferă de o finanţare inadecvată. Ele continuă să folosească echipamente rămase din epoca sovietică“, subliniază ultimul raport al Institutului internaţional pentru studii strategice (IISS).
Rusia, un colos
Rusia pune la dispoziţia sistemului de apărare al ţării un buget anual de 76,6 de miliarde de dolari (anul 2013) şi are:
766.000 personal militar activ şi 2,5 milioane de rezervişti
15.500 de tancuri
27.607 de blindate
4.625 piese de artilerie
3.781 de lansatoare de rachete
3.082 de avioane
973 de elicoptere
352 de nave maritime, inclusiv 63 de submarine, 13 de distrugătoare şi un portavion.
Forţa militară a Rusiei mai include şi circa 7.700 de focoase nucleare.
Ucraina, buget militar de 16 ori mai mic
Armata Ucrainei se află însă abia pe locul 21 în lume în clasamentul Global Firepower, după Australia, Polonia sau Taiwan.
Ucraina pune la dispoziţia sistemului de apărare al ţării un buget anual de 4,9 de miliarde de dolari (anul 2013) şi are:
160.000 personal militar activ şi un milion de rezervişti
4.112 de tancuri
6.431 de blindate
1.000 piese de artilerie
626 de lansatoare de rachete
400 de avioane
93 de elicoptere
25 de nave maritime, inclusiv un submarin, un distrugător şi o fregată.
De notat că armata rusă are de asigurat paza unei frontiere terestre de peste 20.000 de kilometri, în timp ce cea a Ucrainei este de 4.566 de kilometri.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.