Reacţia Berlinului după ce Grecia a stabilit că Germania îi datorează despăgubiri de război de 279 miliarde de euro

germania steagGermania este gata să ajute Grecia să se pună pe picioare şi să rămână în zona euro, dar nu este clar cum poate face acest lucru, a declarat marţi ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, relatează Kathimerini, potrivit Gândul.info.

Gabriel a criticat totodată Grecia pentru comentariile că Germania datorează statului elen 279 de miliarde de euro, sub formă de despăgubiri de pe vremea ocupaţiei naziste, ministrul considerând că aceste despăgubiri nu au nicio legătură cu negocierile actuale, legate de criza datoriilor.

O comisie parlamentară creată de către Guvernul Tsipras şi-a început activitatea săptămâna trecută, căutând solicitări de despăgubiri adresate germanilor, inclusiv reparaţii de război, restituirea aşa-numitului împrumut pe care Germania nazistă a obligat Banca Greciei să i-l acorde în timpul ocupaţiei şi restituirea tezaurelor arheologice furate.

Dimitris Mardas, adjunctul ministrului de Finanţe, a declarat luni, în faţa comisiei parlamentare, că Berlinul datorează Atenei 278,7 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de către autorităţi contabile. “Împrumutul” din timpul ocupaţiei este evaluat la 10,3 miliarde de euro.

Guvernul elen a semnat în 2010 un acord de 110 miliarde de euro cu UE, BCE şi FMI pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, înţelegere suplimentată un an mai târziu cu un program financiar în valoare de 130 miliarde de euro. Cel de-al doilea pachet extern a inclus cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privaţi ai Greciei ştergând 100 miliarde euro din creanţe.

Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programele de asistenţă financiară, însă creditorii au condiţionat acordarea tranşei de adoptarea unor reforme de austeritate.

Impasul în care se află în prezent negocierile dintre Grecia şi creditorii externi a crescut îngrijorările legate de intrarea Greciei în incapacitate de plată şi de părăsirea zonei euro, cu atât mai mult cu cât estimările analiştilor arată că fondurile de care dispune guvernul de la Atena ar putea să se termine până la 20 aprilie.

Datoria publică a Greciei se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de euro, respectiv 176% din PIB.

Pe fondul acestor dificultăţi, Parlamentul Greciei a votat marţi înfiinţarea unei comisii care să analizeze circumstanţele care au condus la semnarea de către guvern în 2010 a celor două acorduri de asistenţă financiară externă în valoare totală de 240 miliarde de euro.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.